پیام فارس

آخرين مطالب

توافق با ایران می تواند برگ برنده صد روز نخست ترامپ شود سیاسی

توافق با ایران می تواند برگ برنده صد روز نخست ترامپ شود
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی‌که فضای جهانی هنوز درگیر تردیدهاست، دو دور گفت‌وگوی غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در «مسقط» و «رم» با سرعتی فراتر از انتظار دنبال شده است؛ روندی که امیدها به دستیابی به تفاهمی در کوتاه‌مدت را پررنگ‌تر از نگاه‌های بدبینانه کرده است. چنانکه رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم چنین پیش بینی خوش بینانه ای داشته است. دکتر مصطفی زهرانی، استاد برجسته روابط بین‌الملل، در گفت‌وگو با «ایران» به تحلیل ابعاد پیدا و پنهان این روند دیپلماتیک پرداخته و چشم‌انداز آن را از منظر سیاست داخلی آمریکا و موقعیت منطقه‌ای ایران بررسی کرده است.
شکل‌گیری فضای سازنده و روبه جلو مذاکرات را ذیل چه عواملی ارزیابی می‌کنید؟
درحال حاضر، در آمریکا چیزی به نام سیاست خارجی منسجم وجود ندارد؛ یعنی مکانیزمی که در آن تصمیم‌گیری‌ها به‌صورت کارشناسی‌شده انجام شود، نظریه‌های کارشناسی از پایین به بالا بررسی و در نهایت تصویب و اجرا شوند. به دلیل فقدان چنین فرآیندی، نقش افراد در تصمیم‌گیری‌ها بسیار پررنگ است. در این میان، یک عامل کلیدی تأثیرگذار به ترامپ و ویژگی‌های شخصیتی او بازمی‌گردد. او ویژگی‌های برجسته‌ای دارد. به ‌شدت خودشیفته است و تلاش دارد تصمیمات و رویدادها در سیاست خارجی صرفاً با تکیه بر خود او به نتیجه برسند. از نظر تئوریک، تا حدی از کیسینجر الهام می‌گیرد و هیچ‌گاه تمام برگ‌های خود را رو نمی‌کند. همچنین، بر اساس موازنه قدرت عمل می‌کند، همان‌طور که در روابطش با روسیه و نگاه جهانی‌اش به مسائل دیده می‌شود.
این ویژگی تا چه اندازه بر تصمیم‌گیری ترامپ درباره برجام و پرونده هسته‌ای ایران نقش دارد؟
بخشی از اقدامات ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش، با هدف جلوگیری از ثبت دستاوردهای تاریخی به نام باراک اوباما انجام شد؛ برای مثال، او با توافق هسته‌ای مشکلی نداشت، اما چون آن را مطالعه نکرده بود و نمی‌خواست موفقیتی به نام اوباما ثبت شود، بنابراین تصمیم به خروج از آن گرفت. حالا به نظر می‌رسد که او در پی ثبت دستاوردی بزرگ به نام خودش است؛ چیزی که بتواند جایگاهش را در تاریخ تثبیت کند. در دوره اول حضور ترامپ در کاخ سفید، مسائل هویتی در جامعه آمریکا نقش مهمی ایفا می‌کردند. جامعه آمریکا در حال تحول بود و بحث‌هایی درباره تنوع نژادی و حضور یک رئیس‌جمهوری غیرسفیدپوست (اوباما) شدت گرفته بود. اوباما معتقد بود که با رفع موانع، می‌توان با ایران روابطی راهبردی برقرار کرد و حتی همکاری‌های بلندمدت را پیش برد. اما ترامپ دقیقاً برای جلوگیری از تحقق این چشم‌انداز وارد عمل شد و تلاش کرد تا دستاوردهای اوباما را کم‌رنگ کند.
بنابراین در چنین فضایی در زمینه پرونده هسته‌ای و مذاکره با ایران تا چه اندازه احتمال رسیدن ترامپ به توافق با ایران، وجود دارد؟
ترامپ اکنون رویکرد متفاوتی در پیش گرفته و معتقد است که حل مسأله ایران می‌تواند دستاوردی تاریخی برای او باشد. با توجه به اینکه بسیاری از طرح‌های بزرگ او در زمینه‌های دیگر به نتیجه نرسیده‌اند، حل موضوع ایران و بهبود روابط دوجانبه می‌تواند نام او را در تاریخ ماندگار کند. ترامپ به کارهای کارشناسی و برنامه‌ریزی‌های استراتژیک اعتقاد چندانی ندارد و شخصیتی عجول و نتیجه‌گرا دارد. در شرایط کنونی، تحت فشار است تا در گزارش عملکرد 100 روز اول ریاست ‌جمهوری‌اش دستاوردهای ملموسی ارائه دهد. به احتمال زیاد، او دوست دارد که موضوع ایران مهم‌‌ترین دستاوردش باشد، چرا که این مسأله می‌تواند توجه جهانی را به او جلب کند. از آنجا که فرآیند مشخصی برای سیاست خارجی در دولت او وجود ندارد، او به‌جای تکیه بر ساختارهای رسمی مانند وزارت خارجه، ترجیح می‌دهد از نمایندگان ویژه‌ای مثل ویتکاف برای پیشبرد امور استفاده کند. روابط دوستانه و مستقیم با این نماینده ویژه نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت مذاکرات خواهد داشت. تا این لحظه، نشانه‌ها حاکی از آن است که مذاکرات از طرف آمریکا، به‌ویژه با هدایت شخص ترامپ، با جدیت و انگیزه پیش می‌رود.
با توجه به وجود مخالفت‌های داخلی و خارجی با ترامپ درباره نوع مواجهه با ایران، فضای شکل گرفته برای دیپلماسی میان ایران و آمریکا تا چه اندازه متأثر از این مخالفت ها خواهد شد؟
عوامل متعددی می‌توانند بر روند مذاکرات جاری تأثیر بگذارند، از جمله مواضع اسرائیل دراین زمینه بسیار پررنگ است. نکته قابل توجه این است که ترامپ در دوره‌های قبلی امتیازات فراوانی به اسرائیل اعطا کرده، اما در موضوع هسته‌ای ایران، به نظر نمی‌رسد که تمایلی به تشدید تنش یا آغاز درگیری جدیدی در منطقه داشته باشد. او به بنیامین نتانیاهو به صراحت اعلام کرده که در صورت وقوع هرگونه درگیری، مسئولیت آن برعهده اسرائیل است و آمریکا حامی چنین اقدامی نخواهد بود. این موضع نشان‌دهنده تلاش آمریکا برای حفظ ثبات منطقه‌ای در عین پیشبرد اهدافش است.
در مجموع، شرایط کنونی به سمت پیشرفت مذاکرات پیش می‌رود، اما نتیجه نهایی به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله رویکرد ایران در این مذاکرات. اگر ایران با نگاهی مثبت و مبتنی بر کاستن از تنش ها به این موضوع ورود کند که تا حالا هم اینچنین بوده، می‌تواند وزنه را به نفع خود سنگین‌تر کند. این رویکرد به ایران امکان می‌دهد تا در معادله قدرت در داخل آمریکا تأثیرگذار باشد و مذاکرات هسته‌ای را به سمت نتایج سریع‌تر و مطلوب‌تر برای خود هدایت کند.
آیا اختلاف نظرها در موضوعات محتوایی مذاکره از جمله بحث «تضمین» می‌تواند چالشی جدی در مسیر توافق باشد؟
مسائل محتوایی مورد اختلاف اگرچه از نظر تاکتیکی می‌توانند گره‌هایی در مذاکرات ایجاد کنند، اما بعید است که به توقف کامل گفت‌وگوها منجر شوند. در حال حاضر، هیچ فرد یا نهادی نمی‌تواند در برابر تصمیمات دولت ترامپ مانع‌تراشی کند. او مانند یک تصمیم‌گیر مطلق عمل می‌کند و تمام قدرت تصمیم‌گیری در دستان او متمرکز شده است. این تمرکز قدرت، همراه با سرعت کنونی مذاکرات، به نفع هر دو طرف است. از طرفی چون قرار است این توافق به نام خود او تمام شود، احتمال پایبندی‌اش به مفاد این توافق زیاد است.
پیش‌بینی می‌شود که در کوتاه‌مدت، مذاکرات در فضایی مثبت و سازنده پیش برود. در همین راستا مواضع ضد و نقیضی که گاه از سوی برخی مقامات آمریکایی، مانند وزیر خارجه، یا حتی از سوی کشورهای اروپایی مطرح می‌شود، عمدتاً جنبه تاکتیکی دارند و نباید بیش از حد جدی گرفته شوند. حتی در زمان اوباما نیز مذاکرات با مواضع تندی آغاز شد. او ابتدا اعلام کرد که هیچ غنی‌سازی در ایران نباید وجود داشته باشد و حتی آرزو کرد که آخرین پیچ و مهره‌های تأسیسات هسته‌ای ایران را از این کشور خارج کند. اما در عمل، مذاکرات به نتیجه‌ای متفاوت منجر شد. تیم مذاکراتی کنونی نیز ممکن است در ظاهر مواضع متفاوتی مطرح کند، اما آنچه روی میز مذاکرات رخ می‌دهد، معمولاً با این اظهارات عمومی تفاوت دارد. با توجه به تمرکز اصلی بر شخصیت و تصمیمات ترامپ، فضای کنونی نشان‌دهنده حرکت به سمت مذاکراتی نتیجه‌بخش است. ایران نیز با درس‌هایی که از تجربه برجام آموخته، رویکردی پخته‌تر در پیش گرفته و همزمان با مذاکرات جهانی، به تقویت روابط منطقه‌ای خود پرداخته است. برای مثال، سفر وزیر دفاع عربستان به تهران نشان‌دهنده تغییر پارادایم در روابط دو کشور و تمایل به همکاری‌های سازنده است. این تلاش‌های دیپلماتیک، چه در سطح جهانی و چه در سطح منطقه‌ای، می‌توانند به ایران کمک کنند تا در مذاکرات هسته‌ای جایگاه قوی‌تری داشته باشد. در نهایت، اگرچه چالش‌هایی در مسیر مذاکرات وجود دارد، اما انگیزه بالای ترامپ برای ثبت یک دستاورد تاریخی، همراه با نیاز ایران به دستیابی به توافقی پایدار، می‌تواند این گفت‌وگوها را به نتیجه‌ای مثبت برساند. سرعت و جهت‌گیری کنونی مذاکرات، همراه با حمایت‌هایی مانند اظهارات گروسی، نویدبخش پیشرفتی قابل‌توجه در آینده نزدیک است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/948060/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرایط بعد از زلزله پرقدرت در تهران یک فاجعه ملی خواهد شد

پلیس معلم نیست

فعال اصولگرا: ایران و آمریکا هر دو باید کوتاه بیایند!

آیا داروهای افزایش قد واقعا موثر هستند؟

مراقبت های سلامت مادر و جنین، قبل از بارداری آغاز شود

فرار از پوکی استخوان با مصرف این ماده غذایی

نقش «زینک» در کمک به روند بهبود بیماری ها

صادرات پسته ایرانی در یک‌قدمی ممنوعیت

نحوه دریافت زمین رایگان در 1404 اعلام شد

اقدام دولت برای کاهش مالیات ارزش افزوده اقلام ضروری چه تأثیری بر سبد معیشت دارد؟

پیش بینی؛ قیمت دلار فردا 3 اردیبهشت چقدر می شود؟

تورم مواد غذایی در فروردین 1404؛ کدام ماده غذایی رکورد زد؟

مبلغ متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فردا واریز می‌شود

اسلامی: ‌هر کیلو آب سنگین حدود 1000 دلار ارزش دارد و ما صادرکننده آن هستیم

چرا حراج امروز شمش طلا کم فروغ بود؟

بازی سرد و بدون برنده در شیراز

توقیف 2 شناور خارجی در خلیج‌فارس توسط سپاه

2 شناور خارجی در خلیج‌فارس توسط سپاه توقیف شدند

توقیف 2 شناور خارجی در خلیج‌فارس ازسوی سپاه

ارائه اطلاعات تکمیلی در خصوص امید نامه بهمن

کشف 1.5 میلیون لیتر گازوئیل قاچاق توسط سپاه در خلیج فارس

تجمع دانش آموزان ارسنجانی در حمایت از مردم غزه

سپاه پاسداران، پرچمدار وحدت امت اسلامی و مدافع ملت‌های مظلوم است

حبس و جریمه چند هزار میلیاردی برای متهمان قاچاق سوخت

لیگ دسته اول فوتبال| تداوم صدرنشینی و پیروزی‌های فجرسپاسی و پیکان

لطیفی: گواردیولا هم در «این» استقلال موفق نمی‌شود

لطیفی: گواردیولا هم در «این» استقلال موفق نمی‌شود/ دوست دارم رضاییان بماند

جوی پایدار در آخر هفته فارس برقرار است / افزایش دمای هوا

از مرمت ظرف سفالی تا ساماندهی محوطه تل آجری تخت جمشید

برگزاری مسابقات قرآنی در زندان‌های فارس

نماینده شیراز در آستانه سقوط از جام آزادگان

معاونین جدید دادستان مرکز استان فارس معرفی شدند

ناترازی عملکرد

توافق با ایران می تواند برگ برنده صد روز نخست ترامپ شود

تکرار برجام؟

دست برتر رسانه‌ای ایران

10 توصیه برای داشتن یک خواب خوب و آرام

10 استان با کمترین و بیشترین نرخ تورم در فروردین 1404

کدام استان صدرنشین تجدیدپذیرهاست؟

آتش؛ زیر خاکستر بازار مسکن

بهترین بازارها برای سرمایه گذاری در اردیبهشت 1404

درد بازار برنج با واردات دوا می‌شود؟

رونمایی از شیوه جدید فروش گوشت و مرغ در ایران؛ الان بخر 31 روز بعد پول بده!

تعامل بی‌نظیر شهرداری شیراز با پژوهشگاه میراث‌ فرهنگی و گردشگری

هواشناسی فارس؛ از جوی پایدار در آخر هفته فارس تا افزایش دمای هوا

آنچه در همایش منطقه ای «ثبت پیشران سرمایه گذاری برای تولید» گذشت

شعر آیینی و پایداری از دیرباز تا امروز

برنامه سینماهای تهران، شیراز و مشهد امروز، سه‌شنبه 2 اردیبهشت+ساعت اکران دایناسور در تهران

معامله 266 هزار تن محصول در بورس کالای ایران

رتبۀ پنجم دانشگاه شیراز در میان دانشگاه‌های جامع کشور