پیام فارس

آخرين مطالب

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید اقتصادي

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فرارو / یک کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه «سرمایه در بازار قفل شده»، گفت: «نه خریدار توان خرید دارد و نه فروشنده حاضر به کاهش قیمت است؛ همچنین از سوی دیگر رکود تورمی بازار مسکن را به بن‌بست کشانده است.»
علیرضا سرحدی، کارشناس بازار مسکن، با اشاره به وضعیت وام‌های خرید مسکن گفت: وام خرید مسکن به دلیل اقساط بالایی که دارد، مورد استقبال مردم نیست. مردم توان پرداخت این اقساط را ندارند و در نتیجه چنین وام‌هایی بلااستفاده مانده‌اند. این وام‌ها معنی‌دار نیستند و فقط هزینه خرید 10 یا 20 متر از یک واحد مسکونی را پوشش می‌دهند؛ بنابراین استفاده مؤثری از آنها نمی‌شود.
وی افزود: اگر این وام‌ها افزایش یابد، اقساط آن غیرقابل پرداخت خواهد شد. فردی که نهایتاً ماهی 30 تا 35 میلیون تومان درآمد دارد، چطور می‌تواند ماهی 20 میلیون تومان قسط پرداخت کند؟، بنابراین این وام‌ها نه در مبلغ موثرند و نه در بازپرداخت قابل مدیریت.
سرحدی ادامه داد: بانک‌ها هم تمایلی به پرداخت چنین تسهیلاتی ندارند. اگر بخواهند سود را پایین بیاورند، سپرده‌گذارانشان زیان می‌بینند. از طرف دیگر، اگر سود را افزایش دهند، اقساط سنگین‌تر شده و بازپرداخت ممکن نخواهد بود.
بازار
وی تصریح کرد: در کشور‌های پیشرفته، وام خرید مسکن 90 تا 95 درصد قیمت ملک را پوشش می‌دهد. اقساط این وام‌ها معمولاً برابر با اجاره ماهانه همان ملک است و دوره بازپرداخت آنها 30 ساله است، زیرا تورم در آن کشور‌ها وجود ندارد. در ایران، اما با تورم 30 تا 50 درصدی، امکان چنین الگو‌هایی وجود ندارد.
این کارشناس بازار مسکن یادآور شد: اجاره‌نشینی نشان می‌دهد فرد نتوانسته وارد بازار خرید شود. این افراد عمدتاً از طبقه متوسط به پایین هستند. حتی بخشی از طبقه متوسط نیز در این دسته قرار گرفته‌اند. موجران و مستأجران دو دسته اصلی بازار هستند. منظور من از موجر، مالک چند هزار واحدی نیست؛ بلکه فردی است که یک یا دو واحد دارد و بخشی از درآمد خود را از اجاره تأمین می‌کند. نمی‌توان از او خواست که واحدش را کمتر از نرخ تورم اجاره دهد، چون این تنها منبع درآمدش است.
سرحدی افزود: در شرایطی که مستأجر با افزایش 35 تا 40 درصدی هزینه‌ها مواجه است و حقوقش تنها 20 تا 25 درصد افزایش پیدا می‌کند، مجبور است به خانه‌ای کوچک‌تر یا ارزان‌تر نقل مکان کند. همین موضوع باعث مهاجرت از مناطق برخوردار به مناطق کمتر برخوردار یا حاشیه‌ای شده است.
وی گفت: فردی که تا چند سال گذشته خانه 100 متری اجاره می‌کرد، حالا مجبور است خانه 80 یا حتی 50 متری اجاره کند. محدودیت‌ها بیشتر شده و شرایط برای اقشار متوسط و پایین دشوارتر شده است. مجلس و دولت وعده پرداخت وام می‌دهند، اما دولت حتی در پرداخت‌های روزمره خود هم مشکل دارد، چه برسد به پرداخت تسهیلات مسکن.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به تجربه کشور‌های توسعه‌یافته بیان کرد: در آن کشور‌ها شرکت‌های بزرگ خصوصی یا شهرداری‌ها، ساختمان‌هایی صرفاً برای اجاره می‌سازند. این واحد‌ها اجاره به تملیک هم نیستند و هدفشان کنترل بازار اجاره است. در ایران چنین مدلی وجود ندارد.
وی افزود: اگر دولت بخواهد نرخ اجاره را محدود کند، مثلاً فقط 15 تا 20 درصد افزایش مجاز بداند، ممکن است موجر به تنظیم قرارداد غیررسمی روی بیاورد و با دریافت چک، سفته یا تضمین، اجاره بیشتری بگیرد. این مسئله هم می‌تواند باعث بروز مشکلات حقوقی و قضائی شود.
سرحدی با اشاره به راهکار‌های کنترل بازار مسکن اظهار کرد: اجرای آمایش سرزمین، یکی از راهکار‌های اصلی است. نباید جمعیت کشور فقط در چند نقطه متمرکز باشد. مردم باید به صورت متوازن در سراسر کشور پراکنده شوند. راهکار دیگر، افزایش درآمد مردم است که با کاهش تورم و رشد اقتصادی محقق می‌شود.
وی گفت: اگر تولید افزایش یابد، عرضه بیشتر می‌شود و قیمت‌ها پایین می‌آید. باید اقتصاد کلان از بند‌های محدودکننده رها شود تا اشتغال و درآمد مردم بالا برود. در این صورت، مردم می‌توانند وارد بازار خرید یا اجاره مسکن شوند.
این کارشناس بازار مسکن تأکید کرد: تا زمانی که درآمد افزایش نیافته، امکان پرداخت اقساط وجود ندارد. اگر وام بالا باشد، قسط سنگین خواهد بود و اگر وام پایین باشد، کارایی ندارد؛ بنابراین تا مشکل درآمدی حل نشود، تسهیلات مسکن نیز راهگشا نخواهد بود.
وی با اشاره به اصل 31 قانون اساسی خاطرنشان کرد: دولت وظیفه دارد حداقل‌های زندگی، از جمله مسکن را برای اقشار نیازمند تأمین کند. اما در شرایط فعلی، حتی برای طبقه متوسط نیز نمی‌تواند خدمات ارائه دهد. آینده بازار مسکن وابسته به مسیر حرکت اقتصاد کشور است. اگر دولت بتواند تورم را کنترل و درآمد مردم را افزایش دهد، بازار مسکن نیز به سمت رونق حرکت خواهد کرد. در غیر این صورت، رکود تورمی ادامه پیدا می‌کند.
سرحدی در پایان گفت: امسال نیز با رکود تورمی در بازار مسکن مواجه خواهیم بود و اگر تغییری در سیاست‌های اقتصادی ایجاد نشود، شرایط در اواخر بهار و اوایل تابستان بدتر خواهد شد. بازار قفل شده است؛ نه خریدار قدرت خرید دارد و نه فروشنده حاضر به کاهش قیمت است. در این میان، هم تولیدکننده متضرر شده و هم مصرف‌کننده.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش ایران به ادعا‌های شورای همکاری خلیج فارس

واکنش ایران به ادعا‌ی جنجالی درباره جزایر سه‌گانه

اعراب منطقه به دنبال تشکیل «سیلیکون ولی 2» با تمرکز بر حوزه امنیتی و دفاعی/ چرا آرزو‌های کشور‌های حوزه خلیج فارس در حوزه هوش مصنوعی قابل دستیابی است؟

ثبت یک کاراکال در پارک ملی سیاه کوه اردکان یزد + فیلم

واکنش سفیر ایران در سازمان ملل به اتهامات بی‌اساس

پاپ بعدی چه کسی خواهد بود؟

آمریکا برای جنگ با ایران آماده می‌شود؟

معمای ورود چهار فروند ایرباس و بوئینگ به ایران

پشت پرده استراتژی پوتین برای آتش‌بس موقت با اوکراین

سر بر آوردن بابک زنجانی در صنعت ریلی

دیدار صمیمانه از جنس وحدت

بازدید مدیر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور اهل سنت سیستان و بلوچستان از موسسه علوم اسلامی خاتم النبیین(ص)

مرگ 2 عابر پیاده در پی تصادف در محور فیروزآباد شیراز

هرمزگان با حذف مدارس کانکسی و سنگی به استقبال مهر می‌رود

رئیس ستاد بزرگداشت دهه کرامت خبر داد: برپایی بزرگداشت حضرت شاهچراغ (ع) در 20 هزار مسجد و مکان مذهبی کشور

همکاری تمامی داروخانه های فارس با سازمان تامین اجتماعی

ایروانی: ایران حاکمیت بی‌قید و شرط بر جزایر سه‌گانه دارد

واکنش ایران به بیانیه شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر سه‌گانه

شهاب‌سنگ‌ها ‌کجا سقوط می‌کنند؟

وال استریت ژورنال: ایران نمی‌خواهد سناریوی خروج از برجام تکرار شود

روس‌‏ها علاقه‌‏ای ندارند برنامه هسته‌‏ای ایران از کنترل خارج شود

رئیس‌جمهور نوچه‌پرور

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست

گرداب بی‌آبی زاینده‌رود

مدیتیشن چگونه می‌تواند مغز را جوان نگه دارد؟

قد و وزن‌تان را در این جدول به هم وصل کنید تا ببینید چاق هستید یا لاغر!

هشدار FDA به بیماران در سراسر آمریکا

بازار روغن کی به آرامش می‌رسد؟

هر اسکناس در زمان رونمایی چند دلار بود؟

پیش‌بینی کارشناس اقتصادی: اگر توافق شود قیمت دلار به 79 هزار تومان می‌رسد

اعتبار خرید بسته‌های غذایی و بهداشتی 2 میلیون مادر ایرانی تمدید شد

بخش خصوصی: برای تحقق اهداف برنامه هفتم، نیاز به 870 میلیارد دلار سرمایه داریم

در سه سال اخیر 11 هزار میلیارد تومان رانتِ تراکم فروشی توزیع شده است

شجاعیان: استقلالی‌ها اهل باند بازی نیستند

گام بلند کغدیر در حوزه فلزات/ آخرین خبر از پذیرش فولاد نی‌ریز

مسجدی که اهل محل را پای کار حمایت از کسب و کارها و دانش بنیان‌ها آورد

جزئیاتی از برنامه هلدینگ خلیج‌فارس برای تولید 5 هزار مگاوات برق خورشیدی/ بی‌نیازی از خرید برق و مقابله با بحران ناترازی

تفاهمنامه کاوش‌ باستان‌شناختی بافت تاریخی شیراز ملغی شد | رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی: رییس دانشگاه هنر شیراز حق اظهار نظر در کاوش بافت تاریخی ندارد

مشکلات روستاهای «حاجی آباد» و «قشلاق» حل می شود

شیرازی ها پا به رکاب دوچرخه های اشتراکی می شوند؟

آغاز برداشت محصولات جالیزی خارج از فصل در خنج

تصادف پژو 206 با عابر پیاده در جاده فیروزآباد - شیراز با 2 کشته

بازی روسی در مذاکرات

منتظر خبرهای خوش مذاکراتی باشید

نکاتی جالب در مورد سندروم روده تحریک پذیر

تولید گندم امسال 20 درصد کاهش می‌یابد

وزیر نیرو: در تولید نیروگاه‌ جزء کشورهای اول دنیا هستیم

واکنش عجیب راه آهن جمهوری اسلامی به حواشی سرمایه‌گذاری 64 هزار میلیاردی

افشای بدهی 116 میلیارد تومانی استقلال به پرسپولیس + سند

عکسی از ارسال پیامک کشف‌حجاب برای عابر پیاده در شیراز