میمند فارس؛ عطر گلهای محمدی، بوی دغدغههای بیپایان
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام فارس - عطر گل و گلاب فضا را پر کرده؛ دور تا دور میز کنفرانس با حریر صورتی رنگ گلهای محمدی تزیین شده و طولی نمیکشد که مهمانان از دور و نزدیک برای شرکت در نشستی صمیمانه از راه میرسند. نشستی که با حضور متولیان کشاورزی و اهالی رسانه برگزار شده تا در آستانه فرا رسیدن روز میمند و برگزاری جشنواره گل و گلاب، ظرفیتهای میمند و مشکلات این خطه در زمینه تولید و صادرات این گل عطرآگین مطرح و بازخوانی شود.
اما دقایق زیادی نگذشته بود که کار به درددل میرسد و فعالان در این عرصه به بیان دغدغههای ریز و درشت خود در این صنعت میپردازند. یکی از ظرفیتهای بیشمار این منطقه در تولید گل و گلاب میگوید و دیگری از کمبود زیرساختهای لازم برای برگزاری جشنواره و میزبانی گردشگران گلایه میکند. متولیان برپایی جشنواره پیشنهاد جلوگیری از خاموشی برق در هنگام برگزاری این رویداد را میدهند و کشاورزان هم واقعی نبودن قیمت گل محمدی و مشکل موقوفه بودن این منطقه را به عنوان مهمترین دغدغه فعالان در این عرصه مطرح میکنند.
از نبود هتل جهت اسکان گردشگران تا نگرانی برای خاموشی
بخشدار میمند در این نشست گفت: میمند همچون نگینی در فارس و کشور میدرخشد و امیدواریم با هم افزایی مسئولان، همراهی متولیان و بکارگیری توانمندیها، بتوانیم در مسیر توسعه این منطقه گام برداریم.
سعید ساسانی خواستار توجه مسئولان به مسائلی مانند سرمایه در گردش گلاب و اختصاص اعتبار لازم برای احیای قنوات شد و گفت: میمند چندین سال با خشکسالی مواجه بوده؛ این منطقه در گذشته از 25 قنات بهره میبرده که این قناتها به دلیل خشکسالی احیا نشدهاند.
او درباره مشکلات زیرساختی میمند در صنعت گردشگری هم گفت: میمند از نبود هتل رنج میبرد و گردشگرانی که به این شهر سفر میکنند، به دلیل کمبود زیرساختها با مشکل بسیاری مواجه میشوند. این در حالیست که این منطقه در اردیبهشت ماه میزبان گردشگران بسیاری از گوشه و کنار کشور است.
بخشدار میمند یکی از مهمترین دغدغهها در هنگام برگزاری جشنواره گل و گلاب را قطعی برق عنوان کرد و خواستار عدم خاموشی در روزهای برپایی این رویداد شد.
او ابراز امیدواری کرد که اعتبارات مورد نیاز برای توسعه زیرساختها تأمین و شرایط لازم جهت جذب سرمایهگذار در این منطقه فراهم شود.
رونق گردشگری با برگزاری جشنواره
متولیان برگزاری جشنواره گل و گلاب میمند معتقدند برپایی این رویداد در طول سالهای گذشته موجب رونق گرفتن گردشگری در این منطقه و معرفی شدن میمند به عنوان شهر ملی شیشهگری شده است.
شهردار میمند در این باره گفت: بزرگترین فستیوال طبیعی جنوب کشور تحت عنوان جشنواره گل و گلاب هر ساله در میمند برگزار میشود. این برنامه به مدت یک ماه طول میکشد و میمند همه ساله در اردیبهشت پذیرای گردشگران زیادی از استانهای همجوار و دیگر شهرستانهای فارس است. لذا برگزاری این رویداد کمک شایانی به رونق گردشگری کرده است.
محمد رضازاده که معتقد است رسانه نقش مهمی در برپایی باشکوه جشنواره گل و گلاب و رونق گرفتن گردشگری در میمند داشته، افزود: وضعیت حمل و نقل جادهای و زیرساختها در میمند نسبت به گذشته مطلوبتر شده و مدیریت محیطی و امنیتی نیز در شرایط خوبی به سر میبرد.
او یادآور شد: امسال مباحث آموزشی و توسعه ابزارهای اهالی منطقه جهت میزبانی از گردشگران بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته که این مباحث شامل توسعه هتلینگ، رستورانها، اقامتگردی و بومگردی میشود.
شهردار میمند از بهتر شدن وضعیت ارتباطات این منطقه با دیگر مناطق کشور به واسطه برگزاری جشنواره گل و گلاب سخن گفت و ادامه داد: صنعت گل و گلاب در میمند صنعتی دو هزار ساله است و میمند از ظرفیتهای بالایی در این عرصه بهره میبرد.
به گفته رضازاده، برگزاری جشنواره گل و گلاب موجبات معرفی شدن میمند را به عنوان شهر ملی شیشهگری فراهم کرده و سال گذشته میمند به عنوان شهر ملی شیشهگری شناخته شده است.
او اضافه کرد: به منظور توسعه صنعت گردشگری که اقتصاد شهر را در برمیگیرد، سند توسعه گردشگری میمند با همکاری شورا در دستور تدوین قرار خواهد گرفت.
موانع صادراتی گل محمدی؛ موقوفه بودن میمند
اما یکی از مهمترین دغدغههایی که در این نشست مطرح شد، موضوع موقوفه بودن میمند بود؛ موضوعی که سالهاست این منطقه را با فراز و فرودهای بسیاری مواجه کرده. برخی اهالی میمند موضوع وقفی بودن این منطقه را قبول ندارند و خواستار تعیین تکلیف خود شدهاند، ولی این معضل هنوز که هنوز است رفع نشده و آنها را با چالشهای بسیاری برای فعالیت در بخشهای مختلف مواجه کرده است.
نماینده مردم شهرستانهای فیروزآباد، قیر و کارزین و فراشبند در مجلس شورای اسلامی که در این نشست حضور داشت، برخی مشکلات کشاورزان را به بحث موقوفه بودن میمند نسبت داد و در این باره گفت: در صدور پروانه بهرهبرداری موانعی وجود دارد که قرار است این موانع و همچنین موقوفه بودن این منطقه با حضور استاندار فارس بررسی شود.
محمدمهدی فروردین بر این باور است که برای حل موضوع موقوفهای میمند باید مطالبه و حرف مردم شنیده شود.
او که معتقد است میمند میتواند هدف گردشگری فارس و کشور باشد، گفت: این امر با گسترش تبلیغات و تعامل هر چه بیشتر با رسانهها محقق خواهد شد.
فروردین فراهم شدن زیرساختهای حملونقلی و امنیت راهها برای حضور گردشگران در این شهر را مهمترین تدابیر اتخاذ شده در طول سالهای گذشته دانست و گفت: در طول 2 سال گذشته گردنه موک، زنجیران و دو راهی میمند ساماندهی شده و فاز نخست عملیات بهسازی جاده ورودی میمند که شایسته این منطقه نبود، در حال اتمام است. ادامه یافتن این عملیات در فازهای بعدی نیز در اولویت قرار دارد.
نماینده مردم شهرستانهای فیروزآباد، قیر و کارزین و فراشبند در مجلس شورای اسلامی از ارتقای حوزه سلامت میمند و استقرار پزشکان متخصص در مراکز درمانی این منطقه خبر داد و کمبود آب را مهمترین دغدغه کشاورزان دانست و گفت: توافقهایی جهت افزایش ظرفیت مخزن آب این منطقه انجام شده است.
فروردین نیز خواستار جلوگیری از خاموشی شهر میمند در هفته گرامیداشت میمند به دلیل حضور مسافران و گردشگران در این شهر شد و گفت: در بخش بهرهبرداری صنعت گلابگیری موانعی وجود دارد که امید است با رفع آنها میمند به خودکفایی در این عرصه برسد، نه اینکه گل میمند به کاشان و قمصر صادر شود و آنها این گل را با نام خود عرضه کنند.
نگاهی بر برنامههای گرامیداشت هفته میمند
با این حال، جشنواره گل و گلاب و بزرگداشت هفته میمند از ششم تا 12 اردیبهشت ماه برنامهریزی شده که رئیس شورای اسلامی شهر میمند در این باره گفت: برنامههای فرهنگی مختلف روز گرامیداشت میمند از ششم اردیبهشت ماه آغاز میشود و تا 12 اردیبهشت ادامه دارد. ششم اردیبهشت ماه، ویژه برنامههای هفته گرامیداشت میمند با آیین افتتاحیه گرامیداشت هفته میمند و برپایی نمایشگاه عکس در شیراز و میمند آغاز میشود.
بهنام صیادنژاد افزود: روز هفتم اردیبهشت، پاکسازی طبیعت میمند با همکاری طبیعتدوستان به صورت محلی انجام خواهد شد و هشتم اردیبهشت همایش روز میمند با حضور مسئولان کشوری و استانی برنامهریزی شده است.
او برگزاری آیین گلابگیری جهت هدیه به عتبات عالیات، آستان قدس رضوی و دیگر اماکن متبرکه را از مهمترین برنامههای این ایام دانست و آیین گل غلتان نوزادان، پیادهروی بزرگ خانوادگی، برگزاری مسابقه فوتبال بین پیشکسوتان میمند و برق شیراز، دیدار با خانواده شهدا و گلباران قبور مطهر شهدا، برگزاری مسابقات شطرنج، برگزاری جنگ شادی کودک و نوجوان را از دیگر رویدادهای این هفته عنوان کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر میمند از برگزاری شب فرهنگی میمند در حافظیه با حضور تولیدکنندگان و گردشگران خبر داد و گفت: برگزاری شب شعر، حضور تیم رالی استان فارس در میمند، اجرای فستیوال فوتبال ردههای پایه و اختتامیه مسابقات چهارجانبه والیبال بانوان دیگر برنامههای این ایام محسوب میشوند.
دغدغه تولیدکنندگان؛ از معضلات صادرات تا قیمت گل محمدی
در ادامه این جلسه، کشاورزان و فعالان در عرصه تولید گل و گلاب به بیان دغدغهها و مشکلات خود پرداختند.
یک کارآفرین و تولیدکننده گل و گلاب، نبود شرایط برای صادرات را از مهمترین چالش افراد فعال در این عرصه دانست و گفت: متأسفانه بخش عمدهای از گلاب میمند به جای اینکه از سوی استان فارس صادر شود، به شهر کاشان ارسال و از طریق شهر کاشان و به نام این شهر صادر میشود. این در حالیست که میمند در استان فارس واقع شده و نیاز است تدابیر لازم جهت صادرات این محصول فراهم شود.
محمد رئیسی افزود: در طول سالهای گذشته با انتقادات بسیاری در خصوص کمبود زیرساختهای این منطقه از سوی گردشگران که در هنگام برگزاری جشنواره گل و گلاب به این منطقه سفر میکردند، روبهرو میشدیم که بخشی از این مشکلات با احداث چندین بومگردی و راهاندازی باغاتی برای اسکان گردشگران حل شد، اما هنوز هم با معضلاتی برای حضور گردشگران مواجه هستیم.
او معتقد است اگر بخش میمند را با دیگر بخشها مقایسه کنیم، متوجه خواهیم شد که این منطقه از ویژگیهای خاصی بهره میبرد و به خاطر قدمت تاریخی گل و گلاب و عرقیاتش، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گل محمدی و نسترن کشور به شمار میرود.
این تولیدکننده گل و گلاب افزود: امسال بالای صد تن بهار نارنج از میمند به شهر کاشان و سایر مناطق ایران صادر شده. در واقع، چهل درصد مواد اولیه گیاهان دارویی از میمند به سایر مناطق کشور صادر میشود، اما بحث موقوفه و عدم دریافت یا تمدید نشدن پروانه بهرهبرداری برای فعالان در عرصه تولید گل و گلاب، این قشر را با معضلات بسیاری مواجه کرده است.
رئیسی ادامه داد: 60 درصد گلاب تولیدی ایران به کشورهای اروپایی و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود، اما چندین سال است به دلیل مشکل موقوفه بودن میمند، صادرات در این منطقه با معضلات بسیاری مواجه شده و این مشکل حتی در قیمتگذاری گل محمدی هم تأثیرگذار بوده است.
او میمند را قطب اسانسگیری استان فارس دانست و گفت: جای تأسف است که میمند با تولید 100 نوع عرقیات دارویی در کشور نادیده گرفته شده است. افتخار مردم میمند این است که بسیاری از بقاع متبرکه با گلاب میمند شستشو داده میشوند، اما نامی از میمند نیست.
این کارآفرین یکی از راهکارها برای حل این مشکلات را مستقل شدن بانک کشاورزی میمند در اعطای تسهیلات کشاورزی دانست و خواستار حمایت بیش از پیش مسئولان از کشاورزان این خطه شد.
واقعی نبودن قیمت گل محمدی؛ دغدغه گلکاران
یکی از نمایندگان گلکاران میمند هم که در این جلسه حضور داشت، مهمترین دغدغه این قشر را واقعی نبودن نرخ گل محمدی دانست و گفت: در بحث قیمتگذاری گل محمدی در حق کشاورزان اجحاف میشود. کشاورزی که امروز هر کیلو گل را به قیمت 50 هزار تومان میفروشد، قطعاً در آیندهای نزدیک با ضرر مواجه میشود و اگر مشکلات کشاورزان در بحث قیمتگذاری و عرضه و تقاضا حل نشود، بسیاری از آنها دیگر تمایلی به کاشت این گل نخواهند داشت و به کاشت محصول دیگری روی میآورند. همین مسئله موجبات کمرنگ شدن فعالیتهای آنها در این عرصه را رقم میزند.
مرتضی رحیمی مشکل قطعی برق را از دیگر معضلات کشاورزان میمند عنوان کرد و در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: شهرستان فیروزآباد و بخش میمند بیشترین باغات در استان فارس را دارند، اما هیچگونه حمایتی از این مناطق صورت نمیگیرد. با توجه به ظرفیت این مناطق در کشاورزی، نیاز است تدابیر اساسیتری جهت حمایت از کشاورزان اتخاذ شود.
معضلات صنعت گلابگیری در بخش شیشه
اما همانگونه که گفته شد، برگزاری هفته گرامیداشت میمند موجب شده تا مسئولان توجه بیشتری به صنعت تولید عرقیات و کشاورزی این منطقه داشته باشند که اعطای عنوان شهر ملی شیشهگری به میمند مصداق این مدعاست.
کریم صالحی، شیشهگر سنتی فارس که در میمند کارخانهای را در این زمینه احیا کرده، مدعی است که کارخانه او تنها واحد صنعتی شیشهگری فوتی در جنوب کشور به شمار میرود.
او هم کسب عنوان شهر ملی شیشهگری توسط میمند را دستاوردی از برگزاری جشنواره گل و گلاب میداند و در گفتوگو با خبرنگار ایرنا میگوید: سال گذشته میمند به عنوان شهر ملی شیشهگری ثبت شد که این اتفاق، اتفاق خوبی برای این منطقه است. اما متأسفانه زیرساختهای کنونی شهر میمند برای این منطقه مناسب نیست و میمند سالهاست با مشکلاتی در بحث موقوفه و تسهیلات روبهروست و از کمبود زیرساختها و عدم ارایه خدمات شهری در رنج است.
صالحی معتقد است میمند در صنعت گردشگری، کشاورزی و تولید گل و گلاب در کشور حرف اول را میزند و اصحاب رسانه میتوانند کمک بسیاری به شنیده شدن صدای کشاورزان و حل مشکلات این منطقه کنند.
بخش میمند که در 95 کیلومتری شیراز و 65 کیلومتری فیروزآباد قرار دارد، یکی از مهمترین مناطق فارس در تولید گل محمدی است که در این ماه به استقبال جشنواره گلابگیری میرود.
-
شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۱:۲۷
-
۸ بازديد
-

-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/946474/