پیام فارس

آخرين مطالب

آژانس در آزمون شفافیت سیاسی

آژانس در آزمون شفافیت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرحمن فتح‌الهی| رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بعدازظهر دیروز وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد و مورد استقبال رسمی بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی قرار گرفت. اولین دیدار رئیس دیده‌بان هسته‌ای با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، رقم خورد. البته تا لحظه تنظیم این گزارش، خبری دال بر دیگر دیدارهای گروسی با مقامات کشورمان مخابره نشد. با این حضور و دیدارهای مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، فصل حساسی از دیپلماسی هسته‌ای ایران آغاز شد. این سفر در مقطع فعلی از چند منظر حائز اهمیت راهبردی است و به‌همین‌دلیل توجه ناظران بین‌المللی را به خود جلب کرده است. نخست آنکه حضور رئیس دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و ایالات متحده قرار دارد؛ گفت‌وگوهایی که می‌تواند مسیر پرونده هسته‌ای ایران را به سوی افقی جدید هدایت کند. از‌این‌رو خروجی سفر گروسی به‌عنوان عاملی تعیین‌کننده در شکل‌گیری مواضع آتی تلقی می‌شود.
در سوی دیگر، این سفر پیش از تدوین گزارش جامع آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران، که به درخواست تروئیکای اروپایی عضو برجام (آلمان، فرانسه، و انگلستان) صورت گرفته، از اهمیت مضاعفی برخوردار است. گزارش مذکور، که قرار است بازتاب‌دهنده وضعیت کنونی همکاری‌های ایران با آژانس باشد، می‌تواند بر جهت‌گیری‌های دیپلماتیک تأثیر بگذارد. گروسی، با حضور در تهران، فرصتی یافته تا با مقامات ایرانی به گفت‌وگو بنشیند و زمینه‌های لازم برای ارائه تحلیلی دقیق و بی‌طرفانه را فراهم کند. با این حال، این فرایند با چالش‌هایی همراه است؛ چرا‌که هرگونه برداشت جانبدارانه یا تحت فشار قرار‌گرفتن آژانس از سوی قدرت‌های غربی، می‌تواند اعتماد متقابل را مخدوش کند. ناظران بین‌المللی، همچنین نشست فصلی شورای حکام در ژوئن (خردادماه 1404) را یکی از حساس‌ترین مراحل در بررسی پرونده هسته‌ای ایران می‌دانند. این نشست، که می‌تواند سرنوشت تعاملات آتی را رقم بزند، با احتمال فعال‌سازی عملی مکانیسم ماشه و ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد همراه است.
چنین سناریویی که از سوی اروپا به‌عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر تهران مطرح شده، می‌تواند تعادل شکننده کنونی را به مخاطره بیندازد. از‌این‌رو نقش گروسی در این برهه حساس، فراتر از یک مأموریت فنی، به‌عنوان یک آزمون دیپلماتیک برای آژانس جلوه‌گر شده است. او باید میان انتظارات سیاسی غرب و تعهدات فنی آژانس، توازنی دشوار برقرار کند. در‌این‌میان جمهوری اسلامی ایران نیز با رویکردی محتاطانه، بر لزوم حفظ استقلال آژانس و اجتناب از سیاسی‌کاری تأکید دارد. موفقیت سفر گروسی، به توانایی او در مدیریت این تعارض‌ها و ارائه گزارشی شفاف بستگی دارد. این سفر می‌تواند به کاتالیزوری برای پیشبرد مذاکرات تبدیل شود یا در صورت بروز اختلاف، به مانعی جدی در مسیر دیپلماسی هسته‌ای بدل شود. در نهایت، خروجی این دیدارها و نشست شورای حکام، نه‌تنها آینده همکاری ایران و آژانس را تعیین خواهد کرد، بلکه تأثیر عمیقی بر پویایی مذاکرات با آمریکا و نقش‌آفرینی اروپا در این معادله خواهد داشت.
گروسی چه می‌خواهد؟
حضور رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تهران، پرسشی بنیادین را پیش‌روی ناظران قرار داده است که «هدف این مقام ارشد از سفر به ایران چیست و او در دیدار با مقامات ایرانی چه اهدافی را دنبال می‌کند؟». برای یافتن پاسخی دقیق به این پرسش، می‌توان به بین خطوط مواضع اخیر رئیس دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل در ماه‌های گذشته رجوع کرد تا از این رهگذر، مأموریت و مقاصد او در این سفر حساس به‌درستی تبیین شود. در تازه‌ترین اظهارنظر، رافائل گروسی ساعاتی قبل از سفر به ایران در گفت‌وگویی با نشریه فرانسوی لوموند بیان کرد «ما بخشی از گفت‌وگوی دوجانبه آقای عراقچی و ویتکاف نخواهیم بود، اما نسبت به آن هم بی‌تفاوت نیستیم. چون آنها به‌خوبی می‌دانند که ما باید نظر خود را درباره هر توافق احتمالی ارائه دهیم زیرا ما باید آن را تأیید کنیم». مدیرکل آژانس این را هم افزود که «ما قبلا گفت‌وگوهای غیررسمی را با آنها آغاز کرده‌ایم. اما به محض اینکه متنی با مفاد عینی وجود داشته باشد، از ما خواسته می‌شود تا درباره مراحل و میزان بررسی‌های انجام‌شده نظر خود را اعلام کنیم». دیپلمات ارشد حوزه هسته‌ای، هرگونه توافق جدید با ایران و بدون دخالت آژانس را «یک کاغذ» فاقد اعتبار توصیف کرد.
قبل‌تر هم، گروسی در گفت‌وگو با خبرگزاری تاس روسیه تصریح کرده بود «هدف از سفر به تهران و دیدار با مقامات کشور، تلاش برای تسهیل دستیابی به یک چارچوب پایدار و قابل اتکا در زمینه برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود». در شرایطی رافائل گروسی بر لزوم گفت‌وگو با ایران تأکید کرد که او پیش‌تر در مصاحبه‌ای با شبکه بلومبرگ صراحتا عنوان کرد «برجام عملا از بین رفته و تنها نامی از آن باقی مانده است».
رئیس دیده‌بان هسته‌ای با اشاره به تنش‌های منطقه‌ای و مخاطرات امنیتی در خاورمیانه، مدعی شد «اضافه‌شدن یک کشور هسته‌ای جدید به معادله منطقه‌ای، می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری داشته باشد»، بنابراین گروسی در ادامه مصاحبه با بلومبرگ، «خواستار توافقی تازه شد که بتواند تضمین دهد ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت». او همچنین یادآور شده بود «در نوامبر 2024 به تهران سفر کرده و با مقامات ارشد، از‌جمله رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران دیدار داشته است و احتمال تکرار این سفر در آینده نزدیک را مطرح و تصریح کرد که حل‌وفصل مسائل پادمانی معوقه در کنار دستیابی به چارچوب جدید همکاری، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است». در بخشی دیگر از سخنانش، گروسی گفت که آژانس هنوز درباره منشأ ذرات اورانیوم کشف‌شده در مکان‌هایی که نباید در آنها فعالیت هسته‌ای صورت می‌گرفته، پاسخ‌های روشنی دریافت نکرده است. به گفته او، این موضوعات همچنان باز هستند و مذاکرات درباره آنها ادامه دارد.
گزارش جامع گروسی؛ سرنوشت همکاری‌ها در بوته آزمایش
گزارش جامع رافائل گروسی که باید تا بهار 2025 برای شورای حکام آماده شود، همکاری ایران با آژانس و راستی‌آزمایی تعهدات پادمانی تهران را ارزیابی می‌کند. این گزارش که زمان ارائه آن مشخص نیست، ممکن است در نشست فصلی ژوئن یا نشست ویژه‌ای ارائه شود. هدف آن، ارائه دیدگاهی کلی به شورای حکام درباره برنامه هسته‌ای ایران است. در صورت تأیید شفافیت ایران، پرونده ابهامات بسته می‌شود، اما در غیر‌این‌صورت، احتمال ارجاع به شورای امنیت وجود دارد. نگرانی اصلی، طرح اتهامات جدید از سوی گروسی است که می‌تواند تنش‌ها را تشدید کند. 
تجربه نشان داده که حل‌وفصل مسائل فنی با آژانس، تحت تأثیر توافقات سیاسی است. آژانس، فاقد استقلال در برابر کشورهای صاحب‌ نفوذ در شورای حکام و شورای امنیت است و به ابزاری برای فشار بر تهران تبدیل شده است. تا زمانی که توافقی جامع میان ایران و آمریکا شکل نگیرد، سفرهای گروسی به تهران بیشتر نمایشی خواهد بود. در مجموع باید دید که این سفر گروسی به تهران و دیدارش با مقامات چه دستاورد و خروجی‌ای به دنبال دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/946079/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طرح نظامی ترامپ را ماسک عملی می‌کند؟

معاون ترامپ در رم چه می‌کند

سایه روشن روابط

جاده‌‌کشی در قلب زیستگاه پلنگ و خرس

دست دوستی سعودی

زیدآبادی نوشت: کلاه گشادی تحت نام عدالت‌خواهی

در مسیری پرپیچ و خم؛ چشم انداز مذاکره با آمریکا

استراتژی چندوجهی و مذاکره ایران و امریکا

امگا3 موجود در گردو به اندازه یک ماهی است!

تاثیرات مغزها در بدن انسان

توصیه دکتر برای خوردن گردو با خوراکی‌های دیگر

پیش بینی قیمت طلا و سکه 31 فروردین 1404

نجات در دل تاریکی؛ عملیات 10 ساعته برای بازگرداندن 19 کوهنورد گرفتار در کندازی

وزیر راه و شهرسازی:پروژه 234 واحدی مسکن نایین تعیین تکلیف شد

روسیه و اوکراین 500 اسیر جنگی را مبادله کردند

وحید نام‌نیک سرپرست مدیرعاملی پتروشیمی صدف شد

تبادل مجدد اسرا بین روسیه و اوکراین

تقدیر از مبلغ هجرت روستای حاجی آباد تویسرکان

امام جمعه شیراز: خوب فهمیدن سعدی در گرو آشنایی با وحی، قرآن و حدیث است

نوکری حضرات معصومین (ع) بالاترین و عالی‌ترین عنوان در این عالم است

وزیر میراث‌ فرهنگی: سعدی، سفیر صلح ایران در جهان

تجلیل جهانی از سعدی در شیراز

آغاز بیست و هشتمین پاسداشت جهانی استاد سخن در شیراز

میراث سعدی باید در همه ابعاد زندگی جاری شود

استاندار فارس: سعدی باید در مدرسه، مسجد و مدیریت بازآفرینی شود

سفره‏‌های فقیر، بدن‌‏های بیمار

دسته گل مجریان صداوسیما در عرض کمتر از یک هفته

چین، روسیه و ایران را دور می‌‏زند

جدال پزشکیان و افراطی‌ها

عبور از دوقطبی مذاکره

فرق فیبروم و آندومتریوز چیست؟

از چه زمانی فرد وارد سالمندی می شود؟

پیش بینی بورس یکشنبه 31 فروردین 1404

پیش بینی قیمت دلار 31 فروردین 1404

یارانه خانوارهای دهکهای چهارتا نهم واریز شد

تبادل 246 سرباز اسیر میان روسیه و اوکراین + فیلم

برنامه سینماهای تهران، شیراز و مشهد امروز، شنبه 30فروردین +ساعت اکران دایناسور در تهران

246 اسیر اوکراینی با 246 اسیر روس تبادل شدند

خانواده اسیران اسرائیلی برای شرکت در تظاهرات گسترده فراخوان دادند

سهل‌انگاری، عامل پنج آتش‌سوزی در یک روز

درک سعدی مستلزم آشنایی با حکمت‌های ایرانی و اسلامی است

میانجیگری امارات جواب داد؛ تبادل 492 اسیر جنگی میان روسیه و اوکراین

ثبت‌نام کتاب‌های درسی آغاز می‌شود

نه یک رام و نه دو رام، کمبود اونم هفت رام!!

تبادل 492 اسیر جنگی میان روسیه و اوکراین

معامله 135 هزار تن محصول در بورس کالای ایران

وزیر میراث فرهنگی وارد شیراز شد

بهترین اذکار برای قنوت نماز از زبان اهل بیت

برگزیدگان مسابقات به اردوی چند روزه شیراز، اعزام شدند

دیدار مدیر کل بنیاد سمنان با خانواده های شهدا و ایثارگران مناطق روستائی شهرستان گرمسار و آرادان