پیام فارس

آخرين مطالب

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد اقتصادي

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تجارت نیوز / جدیدترین گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف‌کننده نشان می‌دهد که تورم مواد غذایی در محاسبات ماهانه از شاخص 6.7 درصد عبور کرده است. این بالاترین رقم تورم خوراکی‌ها در 32 ماه اخیر و پس از طرح موسوم به «جراحی اقتصادی» به حساب می‌آید.
پس از حذف کالاهای اساسی از شمول دریافت ارز ترجیحی 4200 تومانی و اجرای طرح «جراحی اقتصادی» در اردیبهشت 1401 که رئیس جمهوری و وزیر اقتصاد دولت سیزدهم مبدع آن بودند، بلافاصله اثرات مخرب آن در بازار کالاهای اساسی، ازجمله خوراکی‌ها تخلیه شد و خود را در شاخص تورم مواد غذایی خرداد 1401 که به حدود 26 درصد در یک ماه رسید، نشان داد.
حال پس از گذشت 32 ماه، بار دیگر بدون آنکه در ظاهر طرح‌های ابداعی دولت به اجرا گذاشته شود، رکورد تورم ماهانه مواد غذایی شکسته شده و طبق داده‌های رسمی مرکز آمار شاخص تورم خوراکی‌ها در بهمن 1403 از 6.7 درصد گذشته است. چنانکه سرانجام افزایش قیمت کالاهایی نظیر سیب‌زمینی، سبزیجات، برنج و … خود را در محاسبات مرکز آمار ایران هم تخلیه کرده است.


سبزیجات رکورددار تورم مواد غذایی
بررسی داده‌های مربوط به تورم مواد غذایی در بهمن 1403 نشان می‌دهد که سبزیجات و حبوبات با تورم ماهانه 16.9، تورم نقطه به نقطه 106 درصد و تورم سالانه 43.5 درصد بیشترین میزان افزایش قیمت را به خود اختصاص داده‌اند که در چند سال گذشته این تورم بی‌سابقه بوده است. این محصول کشاورزی که نقش مهمی در سفره خانوار ایرانی دارد مسیر صعودی را پیش گرفته و در وضعیت قرمزی قرار دارد.
بررسی شرایط بازار نیز حاکی از آن است که کمبود و گرانی برخی اقلام مانند سیب‌زمینی، تعادل بازار را برهم زده است. برخی کارشناسان و مسئولان علت این اتفاق را افت دمای هوا، کاهش کشت سیب‌زمینی و افزایش صادرات می‌دانند و معتقدند نرخ ارز تجاری در ماه‌های گذشته انگیزه را برای صادرات افزایش داده است. همین امر موجبات افزایش و کمبود این محصول را در بازار فراهم کرده است.
همچنین، دیگر سبزیجات و میوه‌ها نیز افزایش بهای ملموسی را در بهمن بر جای گذاشته‌اند که علت اصلی این امر افزایش نرخ دلار برای واردات بود. روند تغییرات قیمت میوه و خشکبار، نان و غلات و نوشابه‌های غیرالکلی نیز نشان‌دهنده تورم بالای این محصولات در دسته خوراکی‌ها و آشامیدنی‌هاست.
میوه و خشکبار با تورم ماهانه 8.7 درصد، نان و غلات با تورم ماهانه 7.4 درصد و نوشابه‌های غیرالکلی با تورم 7.3 درصد به ترتیب در ردیف دوم، سوم و چهارم کالاهای با تورم بالا قرار گرفته‌اند.
پیش‌تر اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه میوه و سبزی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح داد که افزایش صادرات و کاهش تولید میوه و صیفی‌جات بازار را با کمبود و گرانی مواجه کرده است. همچنین شبکه‌ای از دلالان و واسطه‌ها نیز بازار میوه و خشکبار را بر دست گرفته‌اند و مانع از ثبات قیمتی و افزایش تورم در بازار می‌شوند.
رشد 106 درصدی قیمت سبزیجات در مقایسه با بهمن سال گذشته
سبزیجات با تورم نقطه‌ای 106 درصدی بالاترین و بیشترین میزان تورم را در سال 1403 به خود اختصاص داده‌اند. بدین ترتیب مصرف‌کنندگان سبزیجات به طور میانگین 106 درصد بیش از بهمن ماه 1402 برای خرید سبزیجات هزینه کرده‌اند.
پس از آن میوه و خشکبار با تورم 40 درصدی قرار دارند و بعد از آن هم بیشترین میزان افزایش قیمت به نوشیدنی‌های غیرالکلی تعلق دارد. تورم نقطه به نقطه این گروه به 39.6 درصد رسیده است.
همانطور که پیش‌تر تجارت‌نیوز توضیح داده بود یکی از مهم‌ترین دلایل تورم نوشابه، افزایش نرخ ارز است. بسیاری از مواد اولیه برای تولید نوشابه از خارج کشور وارد می‌شود. در نتیجه عدم ثبات نرخ ارز بر قیمت نوشابه تأثیر گذاشته است. همچنین افزایش قیمت جهانی نیز بازار قهوه ایران را دستخوش تغییر کرده و نرخ این محصول را بالا برده است.
بالاترین نرخ تورم مواد غذایی در بازه سالانه به چه محصولی رسید؟
براساس داده‌های ارائه‌شده از سوی مرکز آمار ایران همچنان سبزیجات با 43.5 درصد افزایش قیمت، سردمدار تورم بالا در میان گروه‌ خوراکی‌هاست. این گروه که در ماه گذشته بیشترین افزایش قیمت را در تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه تجربه کرد، همچنان روند افزایشی را در این ماه هم در پیش گرفته که نشان‌دهنده تداوم فشارهای بازار و افزایش هزینه‌های تولید، حمل‌ونقل، کمبود عرضه، نوسانات فصلی یا مشکلات در تأمین نهاده‌هاست.
همچنین گروه قند، شکر و شیرینی‌ها با 33.4 درصد افزایش قیمت، رتبه دوم بیشترین میزان تورم را به خود اختصاص داده‌اند. قیمت قند و شکر در طول یکسال گذشته تاکنون نوسانات بسیار زیادی را پشت سر گذاشته است. فعالان و کارشناسان معتقدند راه‌اندازی سامانه بازارگاه به عاملی برای رشد مجدد نرخ شکر بدل شد. زیرا از آنجایی که اتحادیه بنکداران محور اصلی توزیع کالا بود در این سامانه مشاهده نشد و به دلیل نامشخص بودن منبع تأمین شکر، قیمت شکر افزایش یافت.


لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/932840/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعزام کاروان دانش‌آموزی فارس به حج پس از یک دهه توقف

نتایج مسابقات فوتبال روی میز شیراز مشخص شد

خسران نبود «بازدارندگی»؛ انتقاد «وطن امروز» از مواضع رئیس‌ جمهور

لثه‌های بیمار قاتل خاموش مغز!

بهترین اقدام بعد از خون‌دماغ شدن

اخطار به گران‌فروش‌های سفر؛ مسدود و جریمه می‌شوید

جزئیات نوزدهمین عرضه اولیه امسال اعلام شد

تأمین 73 درصد از هزینه‌های جاری کشور با مالیات

تأکید بر تکریم جانبازان در مراکز درمانی

برنامه‌های ویژه مساجد فارس برای تکریم شهدای مقاومت

«دلالان خرده‌پای ترامپ»؛ انتقاد «کیهان» از پیشنهاد مذاکره

5 درس مهم جنگ اوکراین

کیهان: گرفتاری‌های پزشکیان زیر سر مشورت‌های اصلاح طلبان است

کودتای نرم ترامپ در پنتاگون

شامپوی بدون سولفات بزنم یا نه؟

استان تهران چقدر بنزین مصرف می‌کند؟

اینترنت 5G به ایستگاه پایانی رسید

تجارت سیاه در بازارهایی به رنگ شب

وزیر راه و شهرسازی: مردم را سرگردان اراضی و مسکن نکنیم

پروازهای دو شرکت هواپیمایی "لوفت‌هانزا" و "آسترین" به ایران می‌آیند

مزیت‌های برقی شدن قطار تهران - مشهد

اینفوگرافی/ 6 ویژگی مشترک مهندس‌های موفق به بهانه روز مهندس

3 توصیه برای این که قلب‌تان خوب بتپد

مولدسازی به خانه‌های سازمانی وزارت راه رسید

مناسبت روز/ یکشنبه، 5 اسفند ماه

22 برنامه برای بزرگداشت «روز شهید» در ایلام برگزار می شود

تخمه آفتابگردان برای مبتلایان به دیابت و کبد چرب مضر است؟

تسنیم: ردپای رئیس سازمان برنامه و بودجه در التهابات ارزی

تکالیف مالیاتی بر زمین مانده!

ابلاغ نرخ گذاری جدید نفت گاز یارانه‌ای صنایع بالادستی

تعیین یک‌چهارم بودجه موردنیاز برای جوان شدن جمعیت ایران

هم‌میهن: از مذاکره هوشمندانه وشرافتمندانه ضرر نمی‌کنیم

حق سلامت ایرانیان در خطر تهدید

چه کسانی باید استیضاح شوند؟

قیمت مذاکره

نویسنده مشهور آمریکایی: چرا زلنسکی تسلیم فشار‌های ترامپ نشد؟

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند

رئیس‌ جمهور آمریکا به دنبال «شاه» شدن

آخرین خبرها از وام مسکن

عقب‌نشینی سازمان بورس از تایید مجمع ایران‌خودرو

بازگشت محافظه‌کاری و راست‌گرایی در قرن 21

مصائب ادبیات پزشکیان؛ انتقاد روزنامه اصولگرا از رئیس جمهور

اعتراف اپوزیسیون: خارجی‌ها هم ما را جدی نمی‌گیرند!

تهران- قاهره بر مدار ترمیم روابط

چه زمانی پوسیدگی دندان نیاز به درمان دارد؟

کشف گونه جدید کرونا در خفاش‌های چینی

کنترل قند خون با مصرف این نوع آجیل

صادرات نفت ایران چگونه افزایش یافت؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه 5 اسفند 1403

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد