پیام فارس

آخرين مطالب

تجارت سیاه در بازارهایی به رنگ شب اقتصادي

تجارت سیاه در بازارهایی به رنگ شب
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فارس /اسم بازار سیاه و تجارت به قیمت‌های نجومی بارها در جشنواره فجر یا مسابقات فوتبال و این روزها در بلیط‌فروشی قطار به گوش مردم رسیده اما این پدیده ریشه اقتصادی دارد.
بازارهای سیاه، به‌عنوان بخشی از اقتصاد زیرزمینی، پدیده‌ای جهانی هستند که در آن کالاها و خدمات به‌صورت غیرقانونی معامله می‌شوند. در این گزارش قصد داریم به بررسی تعریف بازار سیاه، دلایل شکل‌گیری آن، نمونه‌های معروف در ایران (به‌خصوص برای بلیط‌های رویدادها)، و راهکارهای مقابله در کشورهای توسعه‌یافته و تجربیات بین‌المللی بپردازیم. هدف، ارائه دیدگاهی جامع برای درک بهتر این پدیده و راهکارهای ممکن است.به گزارش فاس، بازار سیاه، یا اقتصاد زیرزمینی، به بازاری اشاره دارد که در آن معاملات بدون رعایت قوانین رسمی انجام می‌شود. این می‌تواند شامل فروش کالاهای ممنوعه، فرار از مالیات، یا معامله با نرخ‌های غیررسمی باشد. به‌طور خاص، در زمینه بلیط‌ها، بازار سیاه معمولاً به فروش مجدد بلیط‌ها با قیمتی بالاتر از ارزش اسمی اشاره دارد، که ممکن است در برخی کشورها غیرقانونی باشد.مثلاً، طبق تعریف سازمان ملل از بازار سیاه، این بازار شامل معاملات غیرقانونی مثل تجارت مواد مخدر، فحشا (در صورت ممنوعیت)، و معاملات ارزی غیرقانونی است. همچنین، Investopedia توضیح می‌دهد که این بازار برای فرار از کنترل قیمت‌ها یا مالیات استفاده می‌شود.
دلایل شکل‌گیری بازار سیاه
بازارهای سیاه به دلایل مختلفی شکل می‌گیرند، که شامل موارد زیر است:محدودیت قانونی: وقتی دولت کالاها یا خدماتی را ممنوع یا محدود کند، مثل مواد مخدر یا بلیط‌های محدود، بازار سیاه شکل می‌گیرد.کنترل قیمت‌ها: اگر قیمت‌ها توسط دولت پایین نگه داشته شوند، عرضه‌کنندگان ممکن است از فروش رسمی خودداری کنند، و این منجر به بازار سیاه با قیمت‌های بالاتر می‌شود.فرار از مالیات: معامله‌کنندگان برای اجتناب از پرداخت مالیات، به بازار سیاه روی می‌آورند.نرخ ارز غیررسمی: در کشورهایی مثل ایران، تفاوت نرخ رسمی و غیررسمی ارز باعث ایجاد بازار سیاه برای ارز می‌شود، که می‌تواند به سایر کالاها، از جمله بلیط‌ها، سرایت کند.طبق Economics Help، کنترل قیمت‌ها و محدودیت‌ها باعث ایجاد فرصت برای دلالی می‌شود، مثل فروش بلیط با قیمت بالاتر از ارزش اسمی.

نمونه‌های معروف بازار سیاه در ایران
در ایران، اطلاعات دقیق درباره بازار سیاه برای بلیط‌های ورزشگاه، جشنواره فجر، و بلیط قطار و هواپیما محدود است، اما می‌توان استنباط کرد که این پدیده وجود دارد، به‌خصوص در زمان‌های پرتقاضا.بلیط ورزشگاه: با توجه به محبوبیت فوتبال در ایران، بلیط‌های مسابقات مهم مثل دربی تهران در بازار سیاه با قیمت‌های بالا فروخته می‌شوند.جشنواره فجر: جشنواره بین‌المللی فیلم فجر، برگزارشده در بهمن هر سال، رویدادی مهم است که ممکن است به دلیل تقاضای بالا، بلیط‌های آن در بازار سیاه عرضه شوند.این جشنواره اهمیت فرهنگی بالایی دارد، و تقاضای زیاد می‌تواند بازار سیاه را تقویت کند. بلیط قطار و هواپیما: با توجه به تقاضای بالا در تعطیلات و محدودیت ظرفیت، بلیط‌ها در بازار سیاه با قیمت‌های بالاتر فروخته می‌شوند. سایت‌های فروش آملاین بلیط قطار نشان می‌دهند که رزرو بلیط قطار گاهی دشوار است و می‌تواند به بازار سیاه منجر شود.
راهکارهای مقابله در کشورهای توسعه‌یافته
کشورهای توسعه‌یافته استراتژی‌های مختلفی برای مبارزه با بازار سیاه بلیط، به‌خصوص دلالی بلیط، دارند:قوانین ضد بازار سیاه: در برخی کشورها، مثل انگلستان، فروش بلیط بالاتر از قیمت اصلی ممنوع است، و جریمه‌های سنگینی برای متخلفان در نظر گرفته می‌شود.جلوگیری از ربات‌ها: استفاده از ربات‌ها برای خرید انبوه بلیط محدود شده است. مثلاً در آمریکا، قانون BOTS Act (2016) استفاده از ربات‌ها را برای خرید بلیط ممنوع کرده است.پلتفرم‌های مجاز: فقط پلتفرم‌هایی که توسط برگزارکنندگان رویداد مجاز شده‌اند، می‌توانند بلیط‌ها را بفروشند یا مجدداً عرضه کنند.تکنولوژی پیشرفته: استفاده از CAPTCHA و سیستم‌های تشخیص ربات برای جلوگیری از خرید انبوه از دیگر راهکارهای موجود است.مثلاً، در استرالیا، فروش بلیط بالاتر از 10% ارزش اسمی ممنوع است، و در آلمان، شرایط خاصی برای فروش مجدد وجود دارد.تجربیات بین‌المللی نشان می‌دهد که ترکیب قوانین، فناوری، و همکاری بین برگزارکنندگان و پلتفرم‌ها می‌تواند مؤثر باشد.انگلستان: با قوانین سخت‌گیرانه، فروش بلیط بالاتر از قیمت اصلی ممنوع است، و پلتفرم‌هایی مثل Ticketmaster با فناوری پیشرفته از دلالی جلوگیری می‌کنند. آمریکا: قوانین ایالتی و فدرال، مثل BOTS Act، استفاده از ربات‌ها را محدود کرده و جریمه‌های سنگینی برای دلالان در نظر گرفته است. استرالیا: محدودیت 10% برای فروش مجدد و ممنوعیت ربات‌ها، همراه با کمپین‌های آگاهی‌بخشی، از بازار سیاه جلوگیری می‌کند.این تجربیات نشان می‌دهد که همکاری بین دولت، صنعت، و مصرف‌کنندگان کلیدی است.
به گزارش فارس، بازارهای سیاه، از جمله برای بلیط‌ها، نتیجه محدودیت‌ها و تقاضای بالا هستند. کشورهای توسعه‌یافته با قوانین، فناوری، و همکاری، این مشکل را مدیریت می‌کنند، و تجربیات آن‌ها می‌تواند برای ایران مفید باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/932875/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فوکویاما: ترامپ به دموکراسی‌های لیبرال خیانت بزرگی کرد

استفاده از آبگوشت شیر و خربزه برای افزایش وزن!

جزئیات پرداخت وام فرزندآوری؛ 394 هزار نفر هنوز در صف هستند

عضو هیات رئیسه مجلس: افزایش حقوق کارگران براساس نرخ تورم باشد

افزایش قیمت تمام شده ساخت مسکن تا 25 میلیون تومان

پیشنهاد افزایش 30 تا 40 درصدی حقوق در کمیسیون اجتماعی و موافقت ضمنی رییس جمهور

فقیرترین کشورهای جهان بر اساس سرانه تولید ناخالص داخلی

تنوع خدمات بیمه دی پاسخگوی نیازهای جامعه ایثارگری است

نهمین جشنواره ملی «تئاتر ایثار» 6 تا 10 اسفند در تهران برگزار می‌شود/ اجرای 17 نمایش در بخش خیابانی و صحنه‌ای

تصادف عمدی منجر به قتل در خرامه فارس

حمایت از گسترش فناوری های نوین در بخش کشاورزی

8 تولیدکننده کشاورزی فارس نمونه ملی شدند

مشکلات صنعت برق را برای تابستان سال آینده برطرف می‌کنیم

سالم‌ترین نوشیدنی‌ها برای کودکان

هفته وکیل مدافع و استقلال کانون وکلا

نماینده مجلس: دست‌های پشت پرده‌ای وجود دارند که با خرید یک جای برنج قیمت تعیین می‌کنند

خبر بد برای تهرانی‌ها؛ بلیت مترو گران شد

رشد 21 هزار واحدی شاخص کل بورس

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 92 هزار تومان بازگشت

قیمت تخم مرغ در بازار اعلام شد

باران باز هم میهمان فارسی‌هاست

انهدام باند خانوادگی توزیع مواد مخدر در فسا

تشییع پیکر دو شهید دوران دفاع مقدس، فردا در لامرد

مادر شهیدان والامقام «نعمت و محمدرضا کلول» آسمانی شد

اعزام کاروان دانش‌آموزی فارس به حج پس از یک دهه توقف

نتایج مسابقات فوتبال روی میز شیراز مشخص شد

خسران نبود «بازدارندگی»؛ انتقاد «وطن امروز» از مواضع رئیس‌ جمهور

لثه‌های بیمار قاتل خاموش مغز!

بهترین اقدام بعد از خون‌دماغ شدن

اخطار به گران‌فروش‌های سفر؛ مسدود و جریمه می‌شوید

جزئیات نوزدهمین عرضه اولیه امسال اعلام شد

تأمین 73 درصد از هزینه‌های جاری کشور با مالیات

تأکید بر تکریم جانبازان در مراکز درمانی

برنامه‌های ویژه مساجد فارس برای تکریم شهدای مقاومت

«دلالان خرده‌پای ترامپ»؛ انتقاد «کیهان» از پیشنهاد مذاکره

5 درس مهم جنگ اوکراین

کیهان: گرفتاری‌های پزشکیان زیر سر مشورت‌های اصلاح طلبان است

کودتای نرم ترامپ در پنتاگون

شامپوی بدون سولفات بزنم یا نه؟

استان تهران چقدر بنزین مصرف می‌کند؟

اینترنت 5G به ایستگاه پایانی رسید

تجارت سیاه در بازارهایی به رنگ شب

وزیر راه و شهرسازی: مردم را سرگردان اراضی و مسکن نکنیم

پروازهای دو شرکت هواپیمایی "لوفت‌هانزا" و "آسترین" به ایران می‌آیند

مزیت‌های برقی شدن قطار تهران - مشهد

اینفوگرافی/ 6 ویژگی مشترک مهندس‌های موفق به بهانه روز مهندس

3 توصیه برای این که قلب‌تان خوب بتپد

مولدسازی به خانه‌های سازمانی وزارت راه رسید

مناسبت روز/ یکشنبه، 5 اسفند ماه

22 برنامه برای بزرگداشت «روز شهید» در ایلام برگزار می شود