پیام فارس

آخرين مطالب

چرخش مواضع در منطقه سیاسی

چرخش مواضع در منطقه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شهاب شهسواری| شنبه 23 فروردین نخستین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده آمریکا در مسقط برگزار شد و دو طرف تصمیم گرفتند که دور بعدی مذاکرات را شنبه هفته آینده، بار دیگر در مسقط و به صورت غیرمستقیم ادامه دهند. مذاکرات اخیر ایران و آمریکا در شرایطی آغاز می‌شود که شرایط منطقه نسبت به دوره پیشین مذاکرات هسته‌ای در سال‌های 2013 تا 2015 تفاوت چشمگیری کرده‌است.
هرچند بعد از آغاز جنگ غزه در اکتبر 2023 شرایط منطقه از هر زمان دیگری شکننده‌تر شده‌است و احتمال تشدید تنش‌ها در منطقه افزایش پیدا کرده‌است، اما روابط ایران و کشورهای عربی منطقه نسبت به دوره 2015 بهبود پیدا کرده‌است و استراتژی منطقه‌ای و سیاست خارجی قدرت‌های عربی منطقه در قبال ایران به شکل قابل توجهی تحول پیدا کرده‌است. به جز اسرائیل که موضع ثابت خود را در قبال توافق با ایران حفظ کرده‌است، بقیه کشورهای عربی منطقه به نظر مشتاق‌تر از گذشته به یک توافق هسته‌ای میان ایران و آمریکا هستند. 
حتی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هم در حاشیه سفرش به واشنگتن از یک توافق با ایران حمایت کرد؛ هرچند او شروط غیرقابل پذیرشی را برای این توافق مطرح کرد و از مدل لیبی، یعنی جمع‌آوری کامل کل برنامه هسته‌ای ایران به عنوان توافق مطلوب اسرائیل یاد کرد.
تماس‌های سه روز گذشته سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و رئیس هیئت مذاکره‌کننده ایران در مذاکرات مسقط با همتایان عرب خود نشان می‌داد که ایران درس‌های زیادی از مذاکرات 2013-2015 آموخته‌است. عراقچی در گفت‌وگوهای تلفنی با همتایان سعودی، اماراتی، بحرینی و مصری خود گزارشی از فرآیند مذاکرات ایران و آمریکا در اختیار آنها قرار داد. مقام‌های کشورهای عربی در طول مذاکراتی که به برجام منتهی شد، به شدت نسبت به اینکه توسط ایران و دولت وقت آمریکا از گفت‌وگوها کنار گذاشته‌شده‌اند، انتقاد داشتند. 
تفاوت 2015 و 2025
عربستان سعودی و امارات متحده عربی که در آن دوران به شدت نگران فعالیت‌های منطقه‌ای ایران بودند، معتقد بودند که باید در مذاکرات 1+5 و ایران، مسائلی دیگری غیر از مسائل هسته‌ای، از جمله مسئله نفوذ منطقه‌ای ایران و گروه‌های شبه‌نظامی متحد ایران در منطقه و همچنین مسئله توانمندی‌های موشکی ایران هم روی میز مذاکره قرار بگیرد. حاکمان جدید عربستان سعودی در آن دوران در همکاری با امارات متحده عربی جنگ را علیه انصارالله یمن آغاز کرده‌بودند و عملاً باور داشتند که در یک جنگ نیابتی و غیرمستقیم با ایران هستند.
از آن زمان تاکنون تحولات گسترده‌ای در منطقه خاورمیانه رخ داده‌است. محمد بن‌سلمان و محمد بن‌زاید، رهبران عربستان سعودی و امارات متحده عربی که در بین سال‌های 2014 تا 2019 قصد داشتند با اعمال قدرت نظامی و دیپلماتیک چهره منطقه خاورمیانه را برای همیشه تغییر دهند، امروز سیاست‌های خود را به شکل چشمگیری تغییر داده‌اند و بر خلاف گذشته بیشتر تلاش می‌کنند به جای تکیه بر قدرت سخت، با قدرت نرم اهداف منطقه‌ای خود را پیش ببرند. در عین حال بعد دور نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، بین سال‌های 2017 تا 2021، تا حدود زیادی نسبت به توفیق سیاست‌های قهری در مقابل جمهوری اسلامی ایران توهم‌زدایی شده‌است. 
خروج ایالات متحده آمریکا در سال 2018 از برجام که با حمایت علنی عربستان سعودی و امارات متحده عربی همراه شد، نه‌تنها نتایج مطلوبی برای این کشورها در پی نداشت، بلکه باعث شد برنامه هسته‌ای ایران به شکل چشمگیری پیشرفت کند و در عین حال در متوقف کردن نفوذ منطقه‌ای ایران و حمایت ایران از گروه‌های متحد منطقه‌ای که با عنوان محور مقاومت شناخته‌می‌شوند، ناکام ماند. برخلاف دورانی که وزیر خارجه سعودی دولت‌های اروپایی را پس از خروج آمریکا از برجام به دلیل حفظ روابط با تهران و مذاکره برای رفع تحریم‌ها به «مماشات با ایران» متهم می‌کرد، تقریباً تمام کشورهای عربی منطقه از مذاکرات اخیر ایران و آمریکا حمایت کرده‌اند و برای رسیدن به یک توافق اظهار امیدواری کرده‌اند.
تماس‌های عراقچی
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در پی برگزاری دور نخست گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در مسقط در تماس‌های جداگانه با وزرای خارجه مصر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، ترکیه و بحرین تلفنی گفت‌وگو کرده‌است و گزارشی در مورد مذاکرات مسقط در اختیار آنها قرار داد. عراق و ترکیه از یک طرف و قطر و مصر از طرف دیگر در دو بیانیه مشترک جداگانه از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کردند.
حمایت شورای همکاری خلیج‌فارس
جاسم محمدالبودیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس با استقبال از میزبانی عمان از مذاکرات ایران و آمریکا افزود که این میزبانی نشان‌دهنده رویکرد خردمندانه عمان برای پیشبرد گفت‌وگو و ایجاد پل‌های تفاهم بین کشورها و همچنین تعهد مستمر این کشور به حمایت و تقویت امنیت منطقه است.
وی اشاره کرد که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس همیشه از طریق روابط نزدیک و مستحکم خود با سایر کشورها به دنبال یافتن راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز برای درگیری‌ها و ارائه ابتکاراتی هستند که در خدمت منافع مردم منطقه و جهان باشد و تمام تلاش خود را برای پیشبرد ثبات صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی انجام داده‌اند. دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس در بیانیه‌ای که در پایگاه اطلاع‌رسانی این شورا منتشر شد، ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات سازنده، نتایج مثبتی به همراه داشته باشد که به گشودن افق‌های جدیدی برای همکاری‌های ایران و آمریکا و در خدمت امنیت و ثبات در منطقه باشد.
حمایت مصر
وزارت خارجه مصر با صدور بیانیه‌ای از میزبانی عمان از دور نخست مذاکرات بین آمریکا و ایران استقبال کرد. در بیانیه وزارت خارجه مصر از نقش سازنده و حیاتی و مستمر عمان در حمایت از دستیابی به راه‌حل‌های سیاسی و صلح‌آمیز در سایه چالش‌های عظیم در منطقه و تلاش این کشور برای دور کردن سایه جنگ تمام‌عیار از سر منطقه، تقدیر شده است. مصر بر حمایت کامل خود از تلاش‌های صادقانه عمان و هرگونه تلاشی که هدفش دستیابی به راه‌حل‌های سیاسی از طریق گفت‌وگو باشد تاکید و خاطرنشان کرد این‌گونه تلاش‌ها همسو با خط مشی مصر است که کاملاً باور دارد بحران‌های منطقه راه‌حل نظامی ندارد و درگیری و تنش، نتیجه‌ای جز برافروخته‌تر شدن اوضاع نخواهد داشت. 
مصر همچنین از رویکرد آمریکا و ایران برای همکاری و دستیابی به راه‌حلی سیاسی از طریق ترجیح دادن زبان گفت‌وگو و مذاکره قدردانی و تاکید کرد این رویکرد امکان دستیابی به راه‌حل‌های میانه را فراهم خواهد کرد که در کاهش شدت تنش در منطقه نقش خواهد داشت. مصر ابراز امیدواری کرد دو طرف بتوانند به توافقی دست یابند که پاسخگوی دغدغه‌های آنها باشد و امنیت و ثبات را برای کشورهای همسایه در منطقه تضمین کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/944774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افتتاح مرکز سی‌تی‌اسکن بیمارستان شهید دوران شیراز با حضور فرمانده نیروی هوایی ارتش

سرمقاله جوان/ اصول منافع حداکثری ما از مذاکرات

سرمقاله فرهیختگان/ مذاکره؛ عقلانیت انقلابی و داستان ساده‌سازان و انسدادطلبان

سرمقاله وطن امروز/ چرا به توان خودمان خوش‌بین‌ هستیم

سرمقاله اطلاعات/ استمرار امید

سرمقاله جام جم/ هوشیار باشیم

چرا ترامپ در پایان دادن به جنگ اوکراین ناتوان بوده است؟

دلیل بدرنگ شدن پوست صورت چیست؟/ یک درمان خانگی برای طراوت پوست

عادت‌های شگفت‌انگیز؛ کاهش وزنِ چشم‌گیر!

هشدار به بیماران قلبی؛ مراقب گرمای شب‌ها باشید

چند تمرین اصلاحی مناسب برای بدن

پیشگیری عفونت ادراری در سالمندان

منان رئیسی خطاب به وزیر راه: خانم مالواجرد چرا اراضی را احتکار می‌کنید؟

بهترین سبد سرمایه گذاری 1404 چیست؟

پورابراهیمی: برآورد ما این است حدود 50 میلیارد دلار ارز خانگی در کشور داریم

اظهارات وزیر ارتباطات در مورد رفع فیلترینگ

راهی برای فرار از خاموشی

وزیر صمت: تعرفه خودروهای وارداتی را کاهش می‌دهیم

آغاز واریز اعتبار کالابرگ به حساب دهک 4 تا 7

توضیح زاکانی درباره شرط چین برای ورود سالیانه یک میلیون گردشگر به کشور

صمصامی: بانک مرکزی به دنبال تعیین یک نرخ رسمی دیگر برای ارز است

کشتی‌هایی که 10 سال بدون سوخت‌گیری کار می‌کنند

سه دسته از احادیثی که دشمنان علیه ائمه جعل کردند

برگزاری آیین جهانی گرامیداشت سعدی با حضور وزیر میراث فرهنگی

رعایت چه اموری استغاثه را به برآورده شدن حاجت نزدیک می کند؟

خدمت به خانواده شهدا و کارکنان نیروی انتظامی مسیر سعادت ماست

جلب رضایت و اعتماد مردم، رمز موفقیت پلیس است

فینالیست‌های جام حذفی هندبال در کرمانشاه و بافق مشخص می‌شوند

500 میلیارد ریال بسته تشویقی به محلات بازآفرینی بجنورد اختصاص یافت

آیین گرامیداشت جهانی سعدی؛ شیراز میزبان بزرگداشت شاعر نامدار

زیان 4١4 میلیاردی استقلال با مدیریت هلدینگ!

انتصاب سرپرست مدیریت شعب بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در استان ایلام

استقلال با هلدینگ خلیج فارس 414 میلیارد زیان داد +سند

عکس/ ضرر 4١4 میلیاردی استقلال با مدیریت هلدینگ

زیان 414 میلیاردی استقلال با مدیریت هلدینگ!

سردار رادان: جلب رضایت و اعتماد مردم، رمز موفقیت پلیس است

ثبت نام در مدرسه «مهرتابان» در محل فعلی متوقف شد

جزئیات برگزاری دومین اجلاسیه مدیران مجمع عالی حکمت اسلامی در شیراز

تداوم هوشمندسازی پلیس با اجرای سند معماری فراجا

سایت کدال صورت مالی استقلال را منتشر کرد؛ 414 میلیارد زیان با مدیریت هلدینگ خلیج فارس!

414 میلیارد زیان استقلال با مدیریت هلدینگ خلیج فارس!

آرسن ونگر: اگر گل به خودی دورتموند نبود، بارسلونا اسیر شگفتی می‌شد

شهادت 63 اسیر فلسطینی در زندان‌های اسرائیل از آغاز جنگ غزه

نماینده اقلید: اتباع افغانستانی تمام بازار کار را از نیروهای ایرانی گرفته‌اند/ حتی در لاکچری ترین و لوکس ترین جاهای تهران شاهد حضور این اتباع هستیم

زیان 414 میلیاردی استقلال با هلدینگ خلیج فارس

پشت‌پرده کشف سکه‌های تاریخی در کاوش‌های مترو شیراز

50 هزار گز بوته خشخاش در اردکان معدوم سازی شد

ضد حال تاریخی دولت پزشکیان به متقاضیان مسکن مهر

فرمانده نیروی انتظامی استان فارس معارفه شد

بازدید خبرنگاران گروه رسانه‌ای مهر از شبکه «الجزیره» + تصاویر