پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اژدهای زرد و اُدیسه 2025 سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اژدهای زرد و اُدیسه 2025
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / «اژدهای زرد و اُدیسه 2025» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم رضا بافکر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در واپسین روزهای سال گذشته میلادی، آن‌گاه که اعضای کمیته مرکزی، مقامات عالی حزبی و سایر تصمیم‌گیران سیاسی و اقتصادی ارشد چین، در یکی از مهم‌ترین نشست‌های سالانه دولتی موسوم به «کنفرانس مرکزی اقدامات اقتصادی» همراه با نخبگان دانشگاهی، کارشناسان و تحلیلگران مستقل گرد هم آمدند تا ضمن مرور آنچه در سال2024 در اقتصاد کشورشان گذشته، برنامه یک سال آینده را طرح‌ریزی کنند، تصویر واقع‌بینانه و روشنی از چشم‌انداز پیش‌رو داشتند.
این تصویر رئالیستی، بی مجامله و کلی‌گویی، و مشحون از عمل‌گرایی خاص چینی، در اظهارات همه سخنرانان به‌ویژه مقامات سیاسی و به‌طور اخص در سخنرانی «رفیق شی» بازتاب داشت. اگر از یکسو یادآور می‌شدند که رشد اقتصادی بر مدار ثبات به پیش‌ می‌رود و بسته سیاستی تنظیم‌شده توسط کمیته مرکزی حزب در حدود سه ماه قبل‌تر را موجب تقویت اعتماد اجتماعی و تحکیم اقتصادی قلمداد می‌کردند، در عین حال از وزیدن بادها –و بلکه توفان‌های- مخالف در محیط اقتصادی داخلی و بین‌المللی نیز غافل نبوده و صادقانه به آن اذعان داشتند. اما اقتصاد چین واقعا در چه شرایطی پا به سال پایانی ربع قرن بیستم که از قضا سال پایانی چهاردهمین برنامه پنج‌ساله توسعه این کشور است، می‌گذارد؟ سالی که نه به‌دلیل این تقارن‌ها بلکه به دلایل متعدد دیگر، سالی پراهمیت و بلکه پرماجرا، شاید یک ادیسه، برای این کشور خواهد بود. به‌واقع، حزب-دولت چه تصویری از ضعف‌ها و قوت‌ها در حوزه اقتصاد دارد و چه فرصت‌ها و تهدیدهایی را شناسایی کرده ‌است؟
صندوق بین‌المللی پول در ماه اوت گذشته، طی گزارش سالانه کشوری (موسوم به گزارش بند4)، پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی چین در سال2024 را 5درصد اعلام کرد. این از یک جنبه می‌تواند نویدبخش باشد؛ زیرا دلالت بر آن دارد که به‌رغم یکسری نگرانی‌ها، حداقل رشد هدف‌گذاری‌شده توسط دولت چین همچنان قابل دسترس است. اما چنین رقمی در یک افق بلندمدت‌تر، برای سیاستگذار کشوری که تا همین یک دهه قبل میانگین رشد حدودا دورقمی را برای سال‌های متمادی تجربه می‌کرد، حتما مایه نگرانی است. طبیعی است که رشد 14درصدی سال2007 دیگر فقط به بخشی از خاطرات خوش گذشته بدل شده، اما منصفانه بنگریم، بر صاحبان چنان خاطرات خوشی، گران می‌آید دل‌مشغول آن باشند که همین رشد 5درصدی هم تحقق‌پذیر هست یا خیر.

از دهه دوم قرن بیستم و با اشباع‌ نسبی ظرفیت‌ها در اقتصاد، سیر نزولی رشد آغاز شد و شوک‌هایی همچون شیوع کووید-19 آن را دوچندان فروکوفت. همزمان، کاهش نرخ تورم نیز رخ داده ‌است. در ماه‌های پایانی2024 تورم ماهانه منفی و تورم نقطه به نقطه نیز اگرچه مثبت اما بسیار پایین و البته رو به نزول بوده‌ است. این نرخ برای کل سال2023 و [برآوردِ] 2024 حتی به یک‌درصد هم نمی‌رسد. برای ما ایرانیان که اهل عالمی دگریم، البته چنین نرخ‌های تورمی مایه شگفتی و بلکه حسرت است؛ اما خاطر سیاستگذار چینی چنان نگران شده که سیاست‌های [به تعبیر خودشان] محتاطانه را کنار گذاشته و سیاست‌های انبساطی پولی (از طریق دو بار کاهش نرخ ذخایر قانونی و نرخ‌های بهره کلیدی) و مالی (افزایش مخارج و رشد نسبی کسری بودجه) را با قدرت در دستور کار قرار داده ‌است.
انتظار این است که اقتصاد با حرکت در همین ریل همچنان بر مدار سیاست‌های انبساطی حرکت کند. افت و رکود بخش پیشرانی چون املاک و مستغلات، دیگر موضوع مبتلابه امروز اقتصاد چین است؛ بحرانی که تقریبا از ابتدای این دهه یعنی حدود 4سال است شروع شده -و همین زمان طولانی را می‌توان نشانه‌ای از عمق و دامنه آن دانست- لاجرم افت سرمایه‌گذاری، فروش و قیمت را در بخش مسکن به همراه داشته است. شرایطی که به نظر هم نمی‌رسد به این زودی و آسانی گریبان اقتصاد را رها کند. همین موضوع، مقامات را بر آن داشت که در نیمه دوم سال2024 یک بسته سیاستی در حمایت از این بخش (شامل مشوق‌های اعتباری، تعدیل نرخ‌های مالیات‌، کاهش محدودیت‌های قانونی و سیاستی و...) تدوین کنند. اگرچه سیاستگذاران صحبت از کارسازبودن بسته مذکور به میان می‌آورند، اما برآوردهای تحلیلگران لزوما با آنان همداستان نیست. خواب آشفته، تکرار بحرانی مشابه نسخه آمریکایی (سال‌های 2008-2007) است. اما این، همه ماجرا نیست.
از 20 ژانویه خوان دیگری بر خوان‌های پیش‌ روی اژدهای زرد افزوده می‌شود. فردی پا به کاخ‌سفید می‌گذارد که پیش‌تر که در قدرت بود شمشیر جنگ تجاری با چین را از رو بست؛ شمشیری که در دولت بعدی نیز در نیام نرفت و ازجمله با وضع تعرفه بر خودروهای برقی و پنل‌های خورشیدی وارداتی از چین –عمدتا با استناد/توجیه اقدامات ضددامپینگ- عملا جنگ مغلوبه شد. مذاکرات سیاسی و چانه‌زنی‌های فنی عملا از همین حالا آغاز شده و نیک آشکار است که نزاع صرفا بر سر میزان امتیازی است که در این میان مبادله می‌شود؛ وگرنه کیست که نداند هیچ‌کدام از طرفین حاضر نیست شریک تجاری اصلی خود را زیاده برنجاند.
اما از سویی دیگر، افت تجارت دوجانبه در 2023 هشداری بود برای کشوری که بخش عمده‌ای از رشد خود را مرهون صادرات بوده است؛ هشداری که البته سیاستگذاران چینی به فراست آن را دریافته و درس‌هایی آموخته و تدابیری اندیشیده‌اند. اگرچه آنان همچنان با تاکید بر برون‌گرایی، با کارت «ابتکار کمربند-جاده» بازی خواهند کرد و سود خود را خواهند جست، اما از «تقویت مصرف داخلی» به‌عنوان محرک درون‌زای رشد نیز غافل نمانده‌ و بلکه بر آن تاکید روزافزون دارند. تقویت مصرف داخلی هدفی است که در نشست اخیر کنفرانس مرکزی اقدامات اقتصادی، در کنار 5هدف دیگر (برون‌گرایی، تثبیت بازار مسکن، سیاست‌های پولی انبساطی، سیاست‌های مالی فعال و تثبیت رشد اقتصادی) به‌عنوان اهداف/محورهای شش‌گانه در دستور کار آنان قرار گرفت.
به فاصله اندکی پس از شروع سال2024، مردم چین بنابه سنت مألوف و براساس گاه‌شمار ملی [قمری]، سال نوی خود را جشن گرفتند؛ سالی که از قضا اژدها، همان نماد مشهور چینیان نام داشت؛ تقارنی که چینیان همواره آن را به فال نیک می‌گیرند. اژدهای زرد اما در این سال اندکی در تب و تاب و مشوش می‌نمود و اکنون تا شروع برنامه پنج‌ساله پانزدهم توسعه (2030-2026) یک‌سال فرصت دارد. یک ادیسه به طول یک‌‌سال پیش روی اژدهاست. بنیان‌های اقتصادی و شرایط بیرونی به طرز محسوسی تغییر یافته و دینامیسم آن دوچندان شده ‌است. چند ماه بعد، در طی تعطیلات تابستانی که سران و متنفذان حزبی و دولتی به سنت هرسال و به بهانه استراحت در اقامتگاه‌های مجلل خود در منطقه ساحلی بِیدخه (Beidaihe) مستقر شده و گپ‌‌و‌گفت‌ها، بده‌بستان‌ها و لابی‌های سیاسی را در فضایی ظاهرا غیررسمی اما بسیار جدی و اثرگذار صورت می‌دهند، حتما با شرایط متفاوتی نسبت به اکنون، چه در اقتصاد داخلی و چه در مناسبات بین‌المللی روبه‌رو خواهند بود.
حداقل آنکه بسیاری از روندها و متغیرها در آن زمان ظهور و بروز روشن‌تری خواهند یافت. اما پراگماتیسم چینی –این یگانه اصل لایتغیر چین نوظهور- تا چه حد در مدیریت چالش‌ها موفق خواهد بود. به‌نظر می‌رسد پاسخ این پرسش هرچه باشد، در کشوری که به جایگاه دومین اقتصاد/بازیگر جهانی دست یافته، نمی‌توان آن را صرفا در زمین اقتصاد جست. باید نیم‌نگاهی هم به سپهر سیاست به‌ویژه سیاست بین‌الملل داشت که طبعا اقتضائات خود را می‌طلبد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/902860/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خودفریبی نکنید! FATF ذاتاً بحثی سیاسی است نه فنی

تحلیل «الجزیره» از سیگنال مذاکراتی پزشکیان

سرمقاله ایران/ چشم‌انداز منطقه‌ای و جهانی توافق راهبردی ایران و روسیه

رادیکال‌ها؛ سوار بر موج استیضاح

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان! شما صاحب ایران نیستید

خواص جادویی این گیاهان برای درمان سرماخوردگی و بیماری‌های ویروسی

جزئیات پرداخت وام اشتغالزایی به سربازان

سعیدی: منطقه مکران، هندوستان کوچک است؛ هر چه در آن‌جا به عمل می‌آید در مکران نیز به عمل می‌آید

آخرین وضعیت قیمت کالاهای اساسی؛ هر دست کله پاچه چند؟

سوت قطار پنج ستاره در ایستگاه راه آهن خاوران تبریز به صدا در آمد

سوداگران مرگ در شیراز به دام پلیس افتادند

حجت الاسلام محمودی: دادستان کل کشور سخنران 22 بهمن ورامین خواهد بود

220 میلیون مترمکعب آب نیاز آینده صنعت و معدن یزد

سیاستمدار اهل اسلواکی: زلنسکی به کشورهای شرق اروپا ضربه می‌زند

کتاب شیمی دوازدهم خیلی سبز (ابزار موفقیت در کنکور)

مبلغ عیدی ارتش و بازنشستگان اعلام شد

فاز نخست اصلاح شبکه برق روستای جهانی میمند به اتمام رسید

انعقاد دو تفاهمنامه راهبردی بین بانک ملت و هلدینگ خلیج فارس

رونمایی از پوستر ششمین جشنواره ملی فیلم بسیج

نوجوانان باید اهل پرسش و پاسخ باشند

برنامه سینماهای تهران، شیراز و مشهد امروز، پنجشنبه 27 دی + اکران «هفتاد سی» و قیمت بلیت

حمله‌ گسترده پرسپولیسی‌ها به چادرملو اردکان

نتایج و رده‌بندی تیم‌ها در لیگ برتر والیبال؛ صعود یک تیم به پلی آف

زمینه حضور پرشور دانش آموزان در راهپیمایی 22 بهمن فراهم است

مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی چقدر است؟ + زمان پرداخت عیدی

برجسته‌ترین بندهای توافق آتش‌بس غزه

همراهی مؤمنانه کارکنان مدیریت شهری شیراز در پویش ایران همدل

اینفوگرافی/ چرا توصیه‌های انگیزشی ایلان ماسک، بیل گیتس، مارک زاکربرگ و ... کاربردی نیست؟

کیهان: آقای پزشکیان! ترامپ تروریست است مجازات او قطعی است

چراغ سبزهای بدون پاسخ به آمریکا فایده ندارد

سرمقاله آرمان ملی/ تندروی و کندروی ممنوع!

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 7

آمارهای مخدوش و قدیمی یک کارشناس درباره وضعیت اقتصادی کشور

خواص جادویی بابونه برای درمان سرماخوردگی

حجم معاملات بازار ارز تجاری از یک میلیارد دلار گذشت

وقتی قلم‌ها سر نوشتن دارند!

زمان قطعی برق شیراز امروز پنجشنبه 27 دی (خاموشی برق)

فوری/واریز 7 میلیون تومان اضافه برای بازنشستگان کشوری | پرداخت فوق العاده ویژه دولت با حقوق بازنشستگان کشوری در این ماه

جدال لارستان و رایزکو در آغاز نیم فصل دوم لیگ برتر هندبال زنان

طنزینه ای در تنظیمات ادبی !! / ای برادر ! اشتباهی می زنی در این زمان

مبلغ عیدی بازنشستگان چقدر است؟ + جزئیات و زمان واریز عیدی 1403 بازنشستگان

مبلغ عیدی بازنشستگان در سال 1403 چقدر است؟

ساعت کاری بانک‌ها در دی و بهمن تغییر کرد

مبلغ عیدی بازنشستگان و فرهنگیان چقدر است؟ + جزئیات و زمان واریز عیدی 1403 بازنشستگان

قیمت خودرو + جدول قیمت محصولات بهمن موتور پنجشنبه 27 دی ماه 1403 اعلام شد

روزهای خوش در سئول: کره‌ای‌ها عاشق لینگارد شدند!

پشت پرده سفر محرمانه نماینده ترامپ به عربستان و امارات؛ ورق در خاورمیانه به نفع ایران برگشت؟

جزییات رقابت داوطلبان در پذیرش دستیار فوق تخصصی؛ نتایج آزمون کتبی 8 بهمن اعلام می‌شود

تقویم آموزشی نیم‌سال دوم تحصیلی دانشگاه شریف اعلام شد

اعلام مبلغ و زمان واریز عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی