پیام فارس

آخرين مطالب

موج گسترده‌ انتقاد به یک قانون مقالات

موج گسترده‌ انتقاد به یک قانون
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در چند روز گذشته که اعلام شد قانون حجاب و عفاف به‌زودی و از تاریخ 23 آذر باید ابلاغ شود و به مرحله اجرا درآید، موج گسترده واکنش‌ و نارضایتی را در جامعه به راه انداخت. فعالان اجتماعی، استادان دانشگاه، حقوق‌دانان، اقشار مختلف مردم و جمعی از روحانیون و فقها نیز مخالفت خود را با این قانون اعلام کرده و آن را برخلاف موازین فقهی و شرعی می‌دانند.
آیت‌الله مصطفی محقق‌داماد، مسعودی‌خمینی‌ عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه، محسن غرویان‌ استاد حوزه علمیه قم، آیت‌الله‌العظمی جوادی‌آملی مرجع تقلید، سید‌محمد‌علی ایازی‌ عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و سیدمحمد هاشمی‌اصفهانی مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم از‌جمله روحانیونی هستند که مخالفت خود را با قانون حجاب و عفاف اعلام کرده‌اند. متنی که از این قانون منتشر شده، پنج فصل و 74 ماده دارد؛ بسیار سخت‌گیرانه است و از وضع مجازات‌های سنگین و بی‌سابقه برای بی‌حجابی خبر می‌دهد. تا جایی که علاوه بر فقها که آن را مخالف موازین شرعی می‌دانند، بسیاری از حقوق‌دان‌ها نیز آن را خلاف عقل و مصلحت عموم تشخیص می‌دهند. مثلا اینکه در این قانون به بی‌حجابی سازمان‌یافته اشاره شده است، به معنای ترویج و تبلیغ برهنگی، بی‌عفتی، کشف حجاب یا بدپوششی به صورت هماهنگ با «افراد، دولت‌ها، شبکه‌ها و رسانه‌های خارجی». در این قانون گفته شده‌ اگر این امر مشمول افساد فی‌الارض نباشد، مجازات پنج تا 10 سال حبس به همراه 330 تا 500 میلیون تومان جریمه نقدی به همراه دارد. همچنین اگر مشمول افساد فی‌الارض باشد، مجازات آن اعدام‌ خواهد بود. البته این مجازات‌های تعزیری در صورت شمول مقررات تخفیف، فقط تا یک درجه قابل تخفیف هستند. ضمن اینکه اگر ارتکاب جرم با همکاری دولت، گروه، سازمان یا رسانه‌های «معاند یا خارجی نباشد» و فرد «اغفال‌ شده باشد»، مجازات‌ها تا سه درجه قابل تخفیف هستند.
یا مثلا در این قانون برای کودکان 9 تا 15 سال بی‌حجاب، مجازات‌هایی در نظر گرفته شده است. این قانون سن کودکی را سن شرعی می‌داند. جماران در گزارشی این ماده را تحلیل کرده است: «ماده 66 «قانون عفاف و حجاب» تأکید کرده که اگر کودکان 9 تا 15 سال مرتکب جرائم موضوع این قانون از «بی‌حجابی» و «بدپوششی» گرفته تا «ارسال فیلم و عکس به رسانه‌های خارج از کشور»‌ شوند، تمام جرائم نقدی ذکر‌شده در این قانون شامل حال آنان خواهد شد. با‌این‌حال، اگر کودکان 9 تا 15 سال مرتکب جرائمی نظیر «برهنگی در منظر نامحرم در فضای مجازی یا غیرمجازی» شوند که در این قانون برای آنان مجازات حبس در نظر گرفته شده، ماده 88 قانون مجازات درباره آنان اعمال خواهد شد.
بر اساس ماده 88 قانون مجازات، اگر کودک بین 9 تا 12 سال ‌داشته باشد و مرتکب جرمی شود که برای آن مجازات حبس در نظر گرفته شده، طفل یا باید ‌«تسلیم اولیا یا سرپرست قانونی» شود یا تسلیم «فرد یا افرادی شود که به حکم دادگاه، مصلحت طفل را بدانند»‌ یا طفل توسط «قاضی دادگاه نصیحت خواهد شد». در‌واقع اگر کودک بین 9 تا 12 سال مرتکب جرمی شود که در قانون «عفاف و حجاب» برای آن مجازات نقدی در نظر گرفته شده است، اولیای او نسبت به پرداخت مبلغ اقدام خواهند کرد، ولی اگر مجازات حبس داشته باشد، یکی از سه مورد یاد‌شده اعمال خواهد شد. اما اگر کودک بین 12 تا 15 سال تمام‌ داشته باشد و مرتکب یکی از مواردی شود که در قانون «عفاف و حجاب» برای آن حداقل دو سال و حداکثر 25 سال حبس در نظر گرفته شده، به حکم تبصره 1 ماده 88 قانون مجازات، سه ماه تا یک سال در کانون اصلاح و تربیت نگهداری خواهد شد. برای نمونه، اگر کودکی 13‌ساله‌ دو مرتبه یا بیشتر مرتکب «توهین و تمسخر حجاب در فضای مجازی» شود، حداقل سه ماه و حداکثر یک سال در کانون اصلاح و تربیت نگهداری خواهد شد‌. این وضعیت در حالی است که به نظر می‌رسد در سایر ابعاد مربوط به موضوع کودکان، قانون‌گذار توجه چندانی ندارد؛ از‌جمله ازدواج. سن قانونی ازدواج دختران در ایران بر اساس قوانین فعلی 13 سال است؛ البته به اذن ولی و به شرط مصلحت و با تشخیص دادگاه زیر این سن هم مجاز است. بر اساس گزارش مرکز آمار، فقط در سال 1401، 27 هزار کودک‌همسری ثبت شده است.
قانونی پر از ابهام
موج گلایه و نارضایتی از قانون حجاب در روزهای گذشته، هشتگ «ابلاغ نکن» را هم خطاب به رئیس‌جمهور داغ کرد. مسعود پزشکیان خود نیز دوشنبه‌شب در دومین برنامه تلویزیونی خود گفت ‌این قانون ابهامات زیادی دارد؛ «باید کاری کنیم که هم اصول و ارزش‌های اعتقادی حفظ شود و هم کاری کنیم که وفاق را برهم نزنیم. اگر کاری را خوب اجرا نکنیم، بدتر خواهد شد. کسانی که می‌خواهند کاری را انجام دهند باید حداقل مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند تا بتوانند آن کار را درست انجام دهند. در سیستم اداری خودمان بستر را برای اجرای این قانون آماده نمی‌بینم. قرار است گفت‌وگو کنیم و ببینم روند قضیه را به چه شکلی می‌توانیم تعامل کنیم که هم اصول و ارزش اعتقادی خودمان را داشته باشیم و هم اینکه کاری نکنیم که وفاق و همدلی جامعه را بر‌هم بزنیم و بعد ‌عده‌ای را بر اساس همین کاری که انجام می‌دهیم با مشکل مواجه کنیم».
پیش از این، محسن برهانی، حقوق‌دان نیز در شبکه ایکس نویسندگان این قانون را به مناظره دعوت کرده بود: «حال که متن قانون حجاب و عفاف منتشر شده است، هر یک از طراحان این قانون را به مناظره‌ای علمی در حضور استادان حقوق و فقه دعوت می‌کنم تا برای همگان اثبات شود که این قانون نه منطبق بر موازین شرعی است و نه منطبق بر موازین حقوقی. چرا از مناظره گریزانند؟». علی مجتهدزاده، دیگر وکیل دادگستری نیز در یادداشتی نوشته است: «از منظر حقوقی، این قانون از صدر تا ذیل کلکسیونی از اشکالات و ایرادات است. یکی از مهم‌ترین ایرادات این قانون به اعداد مندرج در آن بر‌می‌گردد. در علم حقوق پیش‌فرض این است که قانون‌گذار برای تنظیم قوانین دارای «حکمت» است؛ یعنی اینکه در قوانین مقرر بر اساس خرد، موازین عقلی و منطقی رفتار تصمیم گرفته و با لحاظ‌کردن تمام جوانب یک امر اقدام به قانون‌گذاری می‌کند».
باید دید در روزهای آینده و با افزایش موج مخالفت‌ها و همچنین سردرگمی خود رئیس‌جمهور، وضعیت این قانون در کشور چطور خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/886571/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه والیبال گیتی پسند 0 – چادرملو اردکان 3

تصاویر/ مراسم بزرگداشت دهه فاطمیه باحضور شهدای گمنام در مرکز فرهنگی موزه دفاع مقدس فارس

تصاویر شهدای امروز حادثه سقوط هواپیما در فیروزآباد فارس

تصاویری از معاون اهل سنت در جلسه هیأت دولت

فرستاده ویژه ترامپ برای اسرای صهیونیست کیست؟

اسیر فلسطینی تحت شکنجه نیرو‌های اسرائیلی شهید شد

مناظره یا مصاحبه؟

جمهوری اسلامی: قانون حجاب به هیچ موفقیتی نخواهد رسید

فاجعه غیردولتی شدن پیش‏‌دبستانی

معمای تغییر لحن بن سلمان در برابر ایران!

وزیر صمت: خودروی ویژه جانبازان وارد کشور شد

هوش مصنوعی پسر نتانیاهو را اسیر کرد!

امروز کمک به مردم غزه لبنان و سوریه امتداد مسیر اهل بیت (ع) است

خواص و برکات ذکر یا محمّد، یا علی، یا فاطمه

بازی صفر-صفر رئیس روی آنتن

بازی خطرناک اسرائیل در لبنان

آیا به موعد اصلاح قیمت انرژی رسیده‌ایم؟

روایت قانون حجاب؛ نویسندگان مشتاق و مجریان منتقد

موج گسترده‌ انتقاد به یک قانون

فعال اصلاح طلب: پزشکیان با عدد و رقم واقعیت‏‌ها را به مردم بگوید

دلیل پوسیدگی دندان کمبود این 3 ویتامین در بدن است!

میوه‌ای که قبل از خواب باید بخورید

70 خاصیت باورنکردنی شوید که بعد از مصرف نصیب‌تان می شود

سازمان مالیاتی: افرادی داریم که سن‌شان زیر 15 سال است و بالای هزار میلیارد تومان گردش مالی دارند!

کمبود کره در بازار جبران شد اما با تغییر قیمت!

حقوق واقعی بازنشستگان باید چقدر باشد؟

آمریکا معافیت عراق برای واردات برق از ایران را تمدید کرد

وزیر نیرو: بازگشت خاموشی‌ها بستگی به میزان تأمین سوخت نیروگاه‌ها دارد

لیگ برتر والیبال مردان؛ پیروزی فولاد سیرجان و شهداب در پایان نیم‌فصل

فوری؛ سقوط هوایپما در استان فارس / دو سرهنگ خلبان به شهادت رسیدند

تصاویری از هواپیمای سقوط کرده در استان فارس/ جزئیات حادثه از زبان مقام استانداری

صدر جدول والیبال‌ ایران لرزان شد!

پیشتازی منطقه ویژه اقتصادی لامرد در توسعه زیرساخت‌ها

پیروزی فولاد سیرجان و شهداب در پایان نیم‌فصل لیگ برتر والیبال

سقوط مرگبار هواپیمای ارتش در استان فارس

شهدای حادثه سقوط هواپیمای وزارت دفاع + اسامی

سیره حضرت زهرا (س) در مبارزه با نابرابری‌های اجتماعی

ترامپ برای اسرای صهیونیست، فرستاده ویژه تعیین کرد

حضرت زهرا(س) الگوی تمام‌معنای عرصه عفاف و پاکدامنی در جامعه است

نوشتاری از مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی بمناسبت ایام فاطمیه

7 جلد کتاب در دانشگاه خلیج فارس رونمایی شد

حملات هوایی ارتش اسرائیل؛ عامل مرگ 6 اسیر صهیونیست

پسر نتانیاهو در فلسطین اسیر شد؟ + فیلم

از نجات جان دختر 16 ساله از خودکشی تا دستگیری سارق در فارس

عکس/تصاویری از معاون اهل سنت دور میز هیأت دولت

تصاویری از سقوط هواپیمای آموزشی در فیروزآباد فارس

اعتراض تلویحی ظریف: در حلقه اول تصمیم‌ سازی‌های پزشکیان نیستم

نه دارو هست، نه پول دارو

پیشینه قانون حجاب

سنگ واقعیت به شیشه رؤیافروشی