پیام فارس

آخرين مطالب

تداوم گودبرداری در بافت تاریخی شیراز + عکس اجتماعي

تداوم گودبرداری در بافت تاریخی شیراز + عکس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - گودبرداری در بافت تاریخی شیراز همچنان ادامه دارد و متولیان آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) با طرح موضوع ساخت درمانگاه عملیات گودبرداری در 3.5 هکتار از این بافت را کلید زده‌اند. این درحالی‌ست که تمامیت بافت تاریخی شیراز در سال 1402 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
محمدمهدی کلانتری (بنیانگذار کمپین «نه به تخریب بافت‌های تاریخی کشور») با بیان این مطلب که «متولیان آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) در پوشش احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز همچنان مشغول گودبرداری عمیق در این بافت تاریخی برای احداث صحن جدید با هدف ایجاد گورستان هستند»گفت: متاسفانه مسئولان آستان شاهچراغ (علیه السلام) می‌گویند که تاییدیه‌ی کمیته فنی دارند درحالیکه اصلا شورای عالی معماری و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی طرح آنها را برای احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز تایید نکرده و این اقدام حتی مصوبه‌ی شورای عالی معماری و شهرسازی را ندارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وی با تاکید بر اینکه تولیت آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) مدعی احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز است، افزود: درمانگاه آقای نجابت فقط 300 متر وسعت داشته ولی متولیان شاهچراغ (علیه السلام) در 3.5 هکتار از عرصه بافت تاریخی ثبت ملی شده شیراز در حال گودبرداری هستند.
کلانتری گفت: هدف اصلی از این گودبرداری ساخت صحن جدید است نه احداث بیمارستان. چون زمین‌های این محدوده به متری 700 هزار تومان از مردم خریداری شده و حالا احداث یک قبر سه طبقه در گورستان این صحن می‌تواند 3 میلیارد تومان سودآوری مالی داشته باشد.
وی با اعلام اینکه نامه‌ای برای جلوگیری از تخریب بافت تاریخی شیراز به وزارت راه و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی ارسال شده، افزود: تخریب بافت تاریخی شیراز یک تخلف آشکار است.
وی تاکید کرد: شورای عالی معماری و شهرسازی هیچ طرحی را در مورد گودبرداری در بافت تاریخی شیراز و حتی احداث درمانگاه در این بافت بررسی و تصویب نکرده است. ضمن آن که طبق رای دیوان عدالت اداری مصوبه تفویض اختیار در مورد بافت تاریخی شیراز به استان فارس نیز ابطال شده است.

پیام فارس

او گفت: در سفر استانی سال 1400 مصوب شد که تهیه و تصویب طرح 57 هکتاری بافت تاریخی شیراز از شورای عالی معماری و شهرسازی به شورای استان تفویض اختیار شود. اما با پیگیری‌های انجام شده سال گذشته توانستیم با ارایه درخواست لغو مصوبه به دیوان عدالت اداری این مصوبه را ابطال کنیم. دلیل هم این بود که اختیارات شورای عالی معماری و شهرسازی به هیچوجه حتی توسط رییس جمهور نیز امکان تفویض اختیار ندارد.
کلانتری افزود: براساس حکم دیوان عدالت اداری، تفویض اختیار در مورد طرح 57 هکتاری شیراز باطل و مسیر باید به شورای عالی معماری و شهرسازی بازگردد. براساس این تصمیم، شورای استان می‌تواند طرح مورد نظر را تهیه کند، اما این شورای عالی معماری و شهرسازی است که باید آن را تصویب کند. ضمن آن که مرداد سال 1402 هم کل بافت تاریخی شیراز ثبت ملی شد؛ بنابراین هرگونه اقدام اجرایی در بافت تاریخی شیراز هم مجوز شورای عالی معماری و شهرسازی و هم مصوبه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را می‌خواهد.
محمدمهدی کلانتری تاکید کرد: هیچ کدام از این دو نهاد طرح ارایه شده از سوی مسئولین استان فارس برای احداث صحن دوم حرم مطهر شاهچراغ (علیه السلام) را در بافت تاریخی شیراز نداده‌اند. اما مسئولان استان فارس می‌گویند مصوبه شورای فنی دارند در حالی که این مصوبه مربوط به دوره تفویض اختیار است و در سال 1401 صادر شده و مربوط به کمیسیون ماده 5 استان است و اتفاقا مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان نیز این مصوبه را امضا کرده است. اما سال 1402، هم تفویض اختیار ابطال شده و هم تمام بافت تاریخی شیراز به ثبت ملی رسیده است؛ بنابراین مصوبه شورای استان نیز باطل است و تخریب و گودبرداری بافت تاریخی شیراز، اقدامی غیرقانونی و تخلف محرز است.
بیشتر بخوانید:گودبرداری‌های غیر اصولی، بمب‌های خاموش شهر‌ها
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نتیجه نامه‌نگاری با وزارت میراث فرهنگی و شورای عالی معماری و شهرسازی چه بود؟ گفت: هر دو این دستگاه‌ها اعلام کرده‌اند که در حال پیگیری هستند ولی اطلاعی از نتیجه پیگیری آنها نداریم.
اراده‌ای برای توقف تخریب‌ها وجود ندارد امین طباطبایی (فعال میراث فرهنگی و مدیرعامل خانه فرهنگ جاودان شیراز) نیز با اعلام اینکه ظاهراً اراده‌ای برای توقف تخریب‌ها در بافت تاریخی شیراز در میان مسئولان استانی وجود ندارد، گفت: پیش از موج اخیر تخریب در بافت تاریخی شیراز، آخرین باری که این بافت به صورت سیستماتیک و عمده مورد تخریب قرار گرفت، اسفند ماه 1396 بود که دو خانه‌ی تاریخی ثبت ملی شده‌ی منتصری و سلیمی توسط مجریان طرح توسعه‌ی حرم شاه‌چراغ تخریب شدند و موضوع بلافاصله به درخواست میراث‌فرهنگی استان به شورای تامین استان و توسط رییس وقت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به کمیته‌ی حفاظت شورای امنیت کشور ارجاع شد.
او افزود: پیگیری‌های نهاد‌های مدنی، نمایندگان شورای اسلامی شهر شیراز در دوره‌ی پنجم و مدیران استانی و ملی میراث‌فرهنگی در این خصوص، نهایتا در اردی‌بهشت ماه 1397 منجر به صدور حکم بازسازی عین به عین سه خانه‌ی ثبت ملی شده‌ی که به بهانه‌ی زمین‌سازی برای توسعه حرم در قالب طرح موسوم به 57 هکتاری به صورت غیرقانونی تخریب شده بودند، توسط شورای تامین شهرستان شیراز شد. هر چند این خانه‌ها، هیچ گاه بازسازی نشدند، اما آن حکم هم‌چنان پابرجاست.
طباطبایی تاکید کرد: نکته‌ی قابل توجه در این خصوص آن است که اگر اراده‌ای جدی در میان مدیران میراث‌فرهنگی استان فارس وجود داشت، ابزار‌های متعدد قانونی برای توقف و جلوگیری از این تخریب و ادامه‌ی گودبرداری‌ها وجود داشت. یگان حفاظت میراث‌فرهنگی به عنوان ضابط قضایی، در صورت وجود اراده‌ی مدیریتی در اداره‌کل میراث‌فرهنگی فارس، ظرفیت برخورد با چنین تخریب بزرگ و غیرقانونی در بافت ثبت ملی شده‌ی شیراز را دارد، اما برخلاف تخریب‌های قبلی که این یگان با هماهنگی با نیروی انتظامی، با تخریب‌گران برخورد می‌کرد، در خصوص این تخریب، به تهیه‌ی گزارش و نهایتا تنظیم یک شکایت حقوقی بسنده شده است.
به گفته او، تخریب گسترده در بافتی که به تازگی ثبت ملی شده، ظرفیت طرح در شورای تامین استان فارس را دارد، اما هیچ شاهدی در خصوص پیگیری موضوع در این سطح، دیده نمی‌شود.
آنطور که این فعال میراث فرهنگی می‌گوید: وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، قانونا متولی پاسداری و حفاظت از آثار تاریخی کشور است و مدیران حوزه‌ی میراث‌فرهنگی وزارتخانه با همکاری ادارات کل استانی باید شناخت دقیقی از این مسئولیت و مفهوم متولی بودن داشته باشند، اما در مواردی، شاهد اقتدار و جسارت و توانایی لازم برای انجام مسئولیت حفاظت از میراث‌فرهنگی در میان برخی از مسئولان نیستیم.
منبع: ایلنا

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/884802/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ضرورت همکاری بر رفع دغدغه‌های درمانی جامعه ایثارگری مازندران

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان‌های «آذربایجان شرقی» و «زنجان» منتشر شد

طرح پایش تخصصی سلامت ویژه جانبازان و والدین معظم شهدا  برگزار شد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نوبل اقتصاد 2024؛ دستاوردی بیش از یک کتاب

کیهان: نداریم، نمی‌شود، نمی‌توانیم؛ آقای پزشکیان مشاوران خود را تغییر دهید

سرمقاله سازندگی/ ویژگی‌های یک قانون خوب و اجراشدنی چیست؟

چرا بعد از ورزش سردرد می‌گیریم؟

اختصاص 30 همت برای اجرای طرح‌های مسکن

آبی‌ها در جست‌وجوی ساحل آرامش

پیشتازی منطقه ویژه اقتصادی لامرد در توسعه زیر ساخت ها

عضو کارگروه واژه گزینی: کلمه مهر و بوم مورد تایید ما نیست/ خود جوش کاری انجام ندهید!

دیدار تیم‌های فوتبال تراکتور و چادرملو اردکان

تضعیف محور مقاومت از اهداف تروریست‌های مورد حمایت صهیونیست‌ هاست

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مرکزی با مدیرعامل جمعیت هلال احمر

شهید، بالاترین درجات ایمان، تقوا و انفاق را تجربه کرده است

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان! «غرق مصنوعی» را جدی بگیرید

تحلیلگر انگلیسی: حزب‌الله در جنگ اخیر بسیار قوی‌تر از 2006 ظاهر شد

«سبک زندگی نشسته» و بروز بیماری‌ها / شایع‌ترین علایم سرطان روده و کبد چرب

علائم مسمومیت بر اثر خوردن برنج مانده را بشناسیم

درمان یائسگی زودرس پیدا شد

تاجگردون: دولت اختیار ارائه کالابرگ به 5 دهک پایین جامعه را دارد

نهضت ملی اسیر چالش‌های آماری؛ ضرورت نگاه «صادق» به عملکرد و آینده مسکن در کشور

رضایی: ورزش ایران با عشق به اهل بیت (ع) عجین است

صحیفه فاطمیه قاموس مملکت داری امام زمان(ع) است

مناسبت روز/ چهارشنبه، 14 آذرماه

گروه سرود کریم اهل بیت(ع) آباده و اجرای 3 هزار برنامه در کشور

سرمقاله خراسان/ شروط اصلاحات بنزینی

سرمقاله شرق/ 10 اشتراک فیلترینگ و قانون حجاب

آخرین وضعیت بیماری تب دنگی و چیکونگونیا در کشور

سرمایه‌گذاری 200 میلیارد دلاری برای توسعه 8 درصدی ریزتراشه‌ها در کشور

انعقاد قرارداد با 265 هزار متقاضی برای دریافت تسهیلات مسکن روستایی

جایگاه ولایتی حضرت زهرا (س) در اندیشه اسلامی و ارتباط آن با ولایت امیرالمؤمنین (ع)

جایگاه ولایتی حضرت زهرا (س) در اندیشه اسلامی

گروسیان بالاخره مهر و موم کرد!

جشن تولد 29 سالگی امیر محمد برنامه عمو پورنگ در پشت صحنه یک سریال + فیلم

اعدام مادر شوهر به جرم قتل عروسش

پیش‌بینی می‌کنیم: سیتی از بهمن ترسناک می‌شود

مناقصه عمومی واگذاری کرایه بیل مکانیکی چرخ زنجیری جهت پروژه های سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری شیراز

ماجرای سیلی خوردن یک رزمنده از بعثی‌ها در خاک ایران

رضایی: ورزش ایران با عشق به اهل بیت (ع) عجین شده است

آغاز عملیات اجرایی استانداردسازی روشنایی تونل شهید باقری لامرد

واکنش‌ها به ابلاغ قانون حجاب ابعاد گسترده‌ای پیدا کرد

فارن پالیسی: سقوط حلب چه معنایی برای روسیه دارد؟

دیپلماسی شاورما

پیدا و پنهان تلویزیون

عفو پدر پسری

دغدغه فرزند حوزه

سیگنال ظریف به غرب و اعراب

قانون حجاب مجلس، چالش‌سازی بین دولت پزشکیان و مردم؟

ریشه‌های درگیری در سوریه