پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ صنایع فرهنگی و خلاق را دریابید! مقالات

سرمقاله خراسان/ صنایع فرهنگی و خلاق را دریابید!
  بزرگنمايي:

پیام فارس - خراسان / « صنایع فرهنگی و خلاق را دریابید! » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم امیرخوراکیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
صنایع فرهنگی و خلاق گستره وسیعی از صنایع نرم را شامل می شوند که از مهم‎ترین آن‎ها می توان به صنعت فیلم، انیمیشن، موسیقی، سرگرمی، بازی دیجیتال، مطبوعات و همچنین ورزش و گردشگری، اشاره کرد. مفهوم صنایع فرهنگی در دهه 1940 به وجود آمد و در دهه 1990 تبدیل به «صنایع خلاق» شد. این پارادایم فکری، قرار بود منجر به کشف صنایع بومی هر فرهنگ شود و بازتابی از هنر و فرهنگ هر کشور و هویت‎ساز باشد. یکی از چالش‎های اساسی این موضوع در کشور ما این است که به صورت یک صنعت فرهنگی واقعی شکل نگرفته اند. در ایجاد زیست‌بوم این صنایع یک چرخه درست صنعتی دیده نمی شود. یعنی تولیدکننده و مصرف کننده در دو سوی این فرایند، با مشکلات خاصی مواجه هستند؛ به ویژه تولیدکنندگان که موانع قابل توجهی برای عرضه محصولات و خدمات خود به مصرف کنندگان بومی و صادرات آن به مصرف کنندگان خارجی در پیش رو دارند. در گزارش‎های بازارپردازی یونسکو از این صنایع، به تجربه موفق اتحادیه اروپا به عنوان یک نمونه اشاره شده است. این اتحادیه مدت زیادی است که برای صنایع خلاق برنامه‌های مهمی را تدارک دیده است، از جمله آن «برنامه اروپای خلاق» است که با بودجه‌‌ 2.44 میلیارد یورویی به مدت 7 سال از 2021 تا 2027 در حال پیاده سازی است. یونسکو در فوریه 2022 اعلام کرده که صنایع فرهنگی و خلاق 6.2 درصد از اشتغال در دنیا را به خود اختصاص داده اند که در بین قاره های جهان، سهم آفریقا با 8.2 درصد بیش از بقیه قاره ها بوده است. 
صنایع فرهنگی 3.1 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی (GDP) و 6.2 درصد از کل اشتغال را شامل می‌شود و نزدیک به 50 میلیون شغل در سراسر جهان ایجاد کرده است. صنایع خلاق به دلیل ماهیت نوآورانه و منعطف، در بحران کووید 19 نیز کمتر از صنایع سخت متحمل ضربه شدند و صادرات این صنایع تنها 1.8 درصد کاهش داشت، در صورتی که شاهد کاهش 20 درصدی صادرات سایر حوزه‌های صنعتی بودیم.
در ایران علی‎رغم برخورداری از استعدادهای فراوان، سهم کمی از GDP به صنایع فرهنگی و خلاق اختصاص یافته و طی سال‎های اخیر سهم آن از اقتصاد ملی، کمتر از 2 درصد بوده است. در حالی‎که این آمار در دنیا رو به رشد بوده و سهم GDP کشور‌ها از صنایع خلاق بین 4 تا 7 درصد است. پیش‌بینی می‌شود که در سال 2030 میلادی، 10 درصد از تولید ناخالص داخلی دنیا را صنایع خلاق و فرهنگی تشکیل دهد.
در کشورهای کم‌درآمد، افرادی که تحصیلات متوسطه را به پایان نرسانده‌اند، 27.3 درصد از افراد شاغل در مشاغل فرهنگی و 15 درصد از شاغلان در صنایع خلاق را تشکیل می‌دهند. همچنین، آخرین آمارها نشان می‌دهد حدود 48.1 درصد از مشاغل در حوزه فرهنگ و سرگرمی در سراسر جهان توسط زنان انجام می‎شود. به‎طور کلی کشورها با توجه به ظرفیت صنایع فرهنگی و خلاق در کاهش بیکاری خصوصاً در میان جوانان، توسعه این صنایع را به صورت ویژه در اهداف راهبردی خود گنجاندند. عربستان سعودی در تلاش است بخش مهمی از چالش بیکاری جوانان و بیکاری زنان را که در این کشور شدت بیشتری دارد، از طریق سرمایه‌گذاری در توسعه فرهنگی با تمرکز بر صنایع خلاق، جبران کند. اهداف کلیدی عربستان در این راستا افزایش سهم تولید ناخالص داخلی این بخش به 3 درصد و کسب درآمد 20 میلیارد دلاری و ایجاد بیش از 100 هزار فرصت شغلی تا سال 2030 است. این نمونه‌ای از توجه راهبردی کشورها برای استفاده از پتانسیل صنایع خلاق در جهت رشد اقتصادی و حل مشکل بیکاری جوانان است.

دولت کره جنوبی نیز به عنوان نمونه‌ای دیگر از این پدیده به‌عنوان ابزاری فرهنگی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی و ترویج گردشگری استفاده کرده است. نظرسنجی سال 2019 سرویس فرهنگ و اطلاعات کره (KOCIS) نشان داد که 76.7 درصد از خارجی‌ها نظر مثبتی نسبت به کره دارند و فرهنگ عامه‌ کره‌ و برخی محصولات فرهنگی آن به‌عنوان عامل اصلی این تصویر مثبت شناخته شده است. شعار و چشم‌انداز سال 2024 کره نشان‌دهنده تلاش این کشور برای تقویت پایگاه فرهنگی‌اش در نظام جهانی و اجرای برنامه‌های متنوع جهانی برای تقویت برند کره است.
چنان‎چه صنایع فرهنگی و خلاق در کشور ما در کلان حاکمیت به درستی درک شود و در ساختار مدیریتی جانمایی و تقسیم کار و تعیین ماموریت صورت پذیرد، هم نقش ارزنده‌ای در مسائل اقتصادی از قبیل اشتغال‎زایی و رشد درآمد ناخالص ‌کشور خواهد داشت و هم در عرصه فرهنگی اعم از داخلی و منطقه‌ای مرکب تیزپا و فراگیری برای پاسخگویی به نیازهای مخاطبان و توسعه فرهنگی خواهد شد.
پیشنهاد می‎کنم با محوریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با ترکیب مراکز کم اثری مانند مرکز رسانه‌های دیجیتال و بنیاد بازی‌های رایانه‌ای و همچنین همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت صمت و مشارکت جدی بخش خصوصی هلدینگ جامع و قدرتمندی در این زمینه به‎وجود آید، صنایع فرهنگی و خلاق را مبتنی بر تحولات فناوری‌های نوین وجهه همت خود قرار دهد، ظرفیت‌های کشور را فعال و موانع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی را برطرف و برنامه‌ای سه ساله را محقق کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/853521/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پوشاک ایرانی با برچسب خارجی؛ چرا در برندسازی موفق نیستیم؟

افزایش سه برابری قیمت بلیت‌های هما تکذیب شد

مترو یک‌هفته برای دانش‌آموزان و دانشجویان رایگان است/ فعالیت 142 رام قطار مترو در مهر

صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی یک مهر

اعلام برنامه‌های هفته دفاع مقدس در شهرستان فسا

قهرمانی کشور در سایه پر مهر پدر/ چرا باز ایلیا دیده نشد؟ + فیلم

شاخص کار آمدی ومردم‌داری برای انتصاب استانداران مورد توجه است

لیگ برتر فوتبال؛ برتری فولاد مقابل هوادار، تساوی آبی‌های اهواز و چادرملو

عکس/ صفحه نخست روزنامه‌های شنبه 1 مهر 1403

ساعت سعد و نحس امروز یکشنبه اول مهر 1403 + جدول

عکس/ تیتر روزنامه‌های ورزشی یکشنبه 1 مهر

آغاز بهار دانایی/ زنگ مهر، ایثار و نماز در مدارس سراسر کشور نواخته شد

مرور روزنامه‌های 1 مهر 1403

چهارمین تصویر رکود

صفحه نخست روزنامه‌ها - یکشنبه 1 مهر

نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی یک مهر

آغاز پایش ترافیک اول مهر ماه با حضور شهردار تهران

پایش ترافیک اول مهر ماه در تهران آغاز شد

کیفیت هوای تهران در نخستین روز مهر

صفحه نخست روزنامه خراسان جنوبی - یکشنبه 1 مهر

صفحه نخست روزنامه‌های استانی - یکشنبه 1 مهر

برنامه پرواز‌های فرودگاه اصفهان ( اول مهر 1403)

وزیر خارجه: ایران بر گفت‌وگو و تعامل حداکثری با کشورهای جنوبی خلیج‌فارس تاکید دارد

اوقات شرعی یک شنبه اول مهر در یزد

پایش وضعیت ترافیکی معابر پایتخت در اولین روز مهر در مرکز کنترل ترافیک شهر با حضور فرماندار و شهردار تهران

پایش وضعیت ترافیکی معابر تهران در اولین روز مهر

کیفیت هوای تهران در نخستین روز مهر قابل قبول است

تشکیل جلسه ستاد استقبال از مهر در مرکز کنترل ترافیک شهر تهران با حضور فرماندار و شهردار

پیام تبریک رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت بازگشایی مدارس

سرمقاله کیهان/  شمارش معکوس آغاز شد!

سرمقاله وطن امروز/ در آستانه دوزخ

سرمقاله فرهیختگان/ جنگی که بود جنگی که هست

سرمقاله شرق/ جنگ تمام‌عیار و دیپلماسی گسترده

سرمقاله اعتماد/ انفجار پیجرها در لبنان و نقض قوانین بین‌المللی

سرمقاله خراسان/ صنایع فرهنگی و خلاق را دریابید!

حمله موشکی حزب‌الله به اسرائیل

پیروزی و تساوی نمایندگان خوزستان در لیگ برتر فوتبال

هفته دفاع مقدس، بهانه‌ای برای قدردانی از مقام شامخ شهدا است/ فلسطین با الگوگیری از انقلاب اسلامی بی شک از شر رژیم غاصب رهایی خواهد یافت

عراقچی با دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در نیویورک دیدار کرد

دیدار عراقچی با دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در نیویورک

(ویدئو) دیدار عراقچی با دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در نیویورک

فیلم | جشن میلاد پیامبر (ص) با اجرای سالار عقیلی در شیراز

1 مهر در دنیای علم چه خبر؟

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، اول مهر 1403

ساعت کار ادارات یک شهر تا 4 مهر تغییر کرد

اول مهر، حضور یک میلیون و 100 هزار دانش آموز خوزستانی در مدارس

گزارش مهم شبکه عبری از همکاری «تلویزیون سعودی» با ارتش اسرائیل

اهمیت درمان افسردگی ناشی از سکته مغزی

رژه نیروهای مسلح در تهران، همدان و شیراز

سید عماد حسینی یک از نیروهای توانمند اهل سنت معاون وزیر نفت شد