پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ سیاست سایه‌ها مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ سیاست سایه‌ها
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / « سیاست سایه‌ها » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم نوید رئیسی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 این انگاره که نظام‌های اجتماعی-اقتصادی-سیاسی باید بر اساس منش‌ها یا فضایل جمعی -که توسط حاکمان خیرخواه به‌صورت «دستوری» تعیین می‌شود- سامان یابند، قدمتی به اندازه تاریخ اندیشه‌ورزی دارد. در نقطه مقابل این انگاره، آنچه در عمل توسعه و پیشرفت شگرف اقتصادی جوامع مدرن امروزی را بنیان گذارده بسیج انگیزه‌های فردی منفعت‌طلبانه‌ای بوده که در چارچوب «رقابت آزادانه» در بازارها به گسترش مرزهای دانش، نوآوری و در نهایت، افزایش رفاه عمومی منجر شده است.آیا آنچه گفته شد به این معناست که رقابت در بازار، حتما و خود به ‌خود، به نتایج مطلوب ختم می‌شود؟ پاسخ منفی است. بخش بزرگی از آنچه دانش اقتصاد متعارف نامیده می‌شود به تامین کالاها و خدمات عمومی، درونی‌کردن اثرات جانبی منفی و مثبت و تنظیم‌گری انحصارها و اطلاعات نامتقارن می‌پردازد که در آنها تخصیص‌های فردگرایانه بازار، کارآیی را از منظر جمعی با چالش مواجه می‌کند.
بیش از این، لازمه یک رقابت اقتصادی عادلانه آن است که گروه‌های مختلف جغرافیایی، جنسیتی، قومی و... از فرصت‌های برابر برخوردار باشند. بالاتر از همه، اهمیت حاکمیت قانون است که در فقدان آن رقابت منصفانه از معنا تهی می‌شود.نگاه اقتصادی به سیاست تلاش می‌کند تا بینش‌های کلیدی اشاره‌شده را به حوزه گسترده‌تری از تصمیم‌های فردی و جمعی توسعه دهد. معنای نگاه اقتصادی به سیاست این نیست که سیاست به اقتصاد فروکاسته شود. در واقع، این نگاه حتی تقدم پیشینی نیز برای اقتصاد قائل نبوده و همان‌گونه که بر اثرگذاری توزیع درآمد و ثروت و نیز، وضعیت اقتصادی بر انتخاب‌های سیاسی جوامع تاکید می‌کند، نظام تصمیم‌گیری جمعی و توزیع قدرت سیاسی را به‌عنوان عوامل بنیادین تعیین‌کننده پیامدهای اقتصادی شناسایی می‌کند.
در نگاه اقتصادی به سیاست، عرصه سیاسی به‌عنوان بازاری در نظر گرفته می‌شود که در آن عرضه‌کنندگان و تقاضا‌کنندگان در چارچوب قواعد رسمی و غیررسمی حاکم بر این بازار به برهم‌کنش می‌پردازند. در یک بازار سیاسی دموکراتیک ایده‌آل، سیاستمداران و به‌ویژه احزاب سیاسی، به‌عنوان عرضه‌کنندگان، ایده‌ها و برنامه‌ها درباره چگونگی اداره جامعه و اولویت‌بندی مسائل مختلف اجتماعی و اقتصادی را در چارچوب دستورکارهای سیاسی صورت‌بندی و آنها را در قالب وعده‌های انتخاباتی به جامعه ارائه می‌کنند و این شهروندان هستند که در مقام انتخاب‌کننده بر اساس رجحان‌های ذهنی فردی خود با آرای خویش به خریداری این ایده‌ها می‌پردازند. معنای ضمنی چنین دیدگاهی آن است که فعالیت‌های سیاستمداران و احزاب سیاسی در دموکراسی‌های مدرن در جهت تهییج شهروندان به مشارکت در فرآیندهای سیاسی، به‌لحاظ انگیزشی، با تلاش‌های تولیدکنندگان بیشینه‌کننده سود در بازارهای رقابتی اقتصادی مشابهت دارد.

به بیان دیگر، تبلیغات و وعده‌های سیاستمداران و احزاب، فعالیت‌های بی‌طرفانه‌ای‌ نیستند، بلکه برعکس پیامی آشکارا جناحی دارند و دستیابی به قدرت از مسیر آرای عمومی را هدف می‌گیرند. با این حال، در یک بازار الزاما آزاد رقابت‌های انتخاباتی، پی‌گیری این اهداف فردی منفعت‌طلبانه می‌تواند در شرایطی که در خدمت آموزش و افزایش آگاهی سیاسی رأی‌دهندگان قرار گیرد، به یک فضیلت جمعی منتهی شود. این نکته مهمی است؛ چراکه نشان می‌دهد مانند بازارهای رقابتی اقتصادی، رقابت‌های سیاسی نیز، البته به شرط آزادانه و منصفانه بودن، می‌تواند برای جامعه واجد خیر باشد.نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم همگی چهره‌های سیاسی شناخته‌شده با سوابق، مواضع و عملکرد مشخص بودند که به جز یکی، بقیه تقریبا همان تصویری را از خود به نمایش گذاشتند که پیش از رقابت‌ها نیز می‌شد از آنها انتظار داشت.
اما برای ما شهروندان عادی که به اطلاعات پشت‌پرده تصمیم‌سازی‌های سیاسی در جلسات دسترسی نداریم، رقابت‌های انتخاباتی تنها در تکرار این تصاویر قابل پیش‌بینی خلاصه نشد. مناظره‌های انتخاباتی نشان داد که چگونه نه تنها اقتصاد، بلکه سیاست خارجی، سیاست‌های اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاست‌های درمانی توسط سیاست داخلی به گروگان گرفته شده‌ است. در یک نگاه اولیه می‌توان عدم حل چالش‌های اجتماعی-اقتصادی-سیاسی کشور و تبدیل آنها به بحران را به عدم‌توافق درباره این چالش‌ها و عوامل شکل‌دهنده آنها بین سیاستمداران نسبت داد؛ اما در نگاهی عمیق‌تر باید بر این نکته پافشاری کرد که مگر قرار بوده همه شهروندان و به تبع آن سیاستمداران به‌عنوان نمایندگان سیاسی ایشان، درباره موضوعات مختلف نگاهی مشابه داشته باشند؟ مشکلات کشور تنها از عدم‌توافق درباره روش اداره اقتصاد، شیوه هدایت سیاست خارجی و ادراک متفاوت از حقوق فردی و تغییرات اجتماعی ناشی نمی‌شود، بلکه بخش بزرگ‌تر و نادیده‌تر این کوه یخ، همان‌گونه که مناظره‌های انتخاباتی نشان داد، آنجاست که ممکن است نامزدی در چارچوب محدود موجود رقابت‌های انتخاباتی از شهروندان رای بگیرد و دولتی مستقر را تشکیل بدهد؛ اما همچنان سیاست‌ها بر خلاف اعلام صریح دموکراتیک خواست عمومی، توسط «سایه‌ها» در جهتی مخالف هدایت شوند.
این مشکل عمیق‌تر نه‌تنها انعکاسی از ساختار ناکارآمد توزیع قدرت قانونی در قانون اساسی کشور، بلکه نشانی از چالش در زمینه‌هایی مانند حاکمیت قانون، مسوولیت‌پذیری و پاسخ‌گویی -یعنی نهادهایی در نظام حکمرانی که به قدرت واقعی شکل داده و توزیع آن را تعیین می‌کنند- است. بحرانی که گرچه برخی از نامزدها ذیل عنوان محبوب این روزهای کشور، «اصلاح نظام حکمرانی» به آن اشاره کردند؛ اما این اشاره‌های محدود نه با تعریف متعارف و شناخته‌شده حکمرانی خوب و ابعاد مفهومی آن سازگاری داشتند و نه چشم‌اندازی برای چگونگی اصلاح نظام حکمرانی ترسیم می‌کردند.یکی از نقاط برجسته نگاه اقتصادی آن است که همواره میان کوتاه‌مدت و بلندمدت که اولی با چرخه‌ها و دومی با روندها شناسایی می‌شود، تمایز قائل می‌شود. چنانچه این تمایز را به سیاست گسترش بدهیم، قطعا چرخه‌های سیاسی اداره کشور طی دهه‌های گذشته با دوره‌هایی از عملکرد مثبت اقتصادی-اجتماعی همراه بوده و دریچه‌هایی مقطعی برای بهبود را گشوده است؛ اما به هر حال، روند‌های بلندمدت داستانی از نشیب مداوم را روایت می‌کند. از این منظر، گرچه تثبیت شرایط می‌تواند اولین دستورکار رئیس‌جمهور بعدی باشد؛ اما نباید فراموش کرد ایران نیازمند نقطه عطفی در چرخه‌های سیاسی است که بتواند در روندها تغییری معنادار ایجاد کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/825928/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیاست‌زدایی؛ عامل اصلی کاهش مشارکت

پشت پرده عملیات تخریب پزشکیان با رمز گرانی بنزین

بازار مکاره دوقطبی‌ها

اتهام روزنامه اصولگرا به کمپین پزشکیان: تندروی برای آرای خاموش

تب دنگی فقط از طریق پشه منتقل می‌شود

رابطه افسردگی و کمر درد

توصیه های مهم برای جلوگیری از ابتلا به تب دنگی

سود مرحله سوم سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

افزایش 20 درصدی بارش‌ها/33 سد تا نیمه پر شد

ادامه حضور اخباری در چادرملو

حماس: وضعیت اسرا موید رفتار «جنایتکارانه» اسرائیل است/ آمریکا شریک این جنایات است

حماس: وضعیت اسرا موید رفتار «جنایتکارانه» اسرائیل است

پخش همزمان مناظره‌ها از رادیو خاوران

فارس از نگاه مطبوعات،دوشنبه 11 تیر

آغاز برداشت گندم از مزارع کشاورزی بیضا

روایت هولناک یک اسیر آزاد شده فلسطینی از برخورد صهیونیست ها با زندانیان

اجرای سنگ فرش حاشیه خیابان بلوار پاسداران شهر اردکان

رئیس کل بیمه مرکزی: بیمه دی سال پر سودی را پشت سر گذاشت

کابینه‌ات کو؟

یاران خالص‌ساز جلیلی

ایران چهارمین صادرکننده بزرگ نفت اوپک شد

حراج شمش طلا به هفته دیگر موکول شد

پیش‌بینی کارشناس اقتصادی از وضعیت بازار اجاره مسکن تا شهریورماه

مقام وزارت راه: تراکم منطقه 10 تهران از غزه هم بالاتر است

داستان مسیحیانی که از مباهله با پیامبر خودداری کردند/ کتاب‌هایی که برای آشنایی بیشتر با این روز نخواندیم

توسعه جغرافیایی بقاع متبرکه در خدمت ترویج فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) قرار می‌گیرد

پیگیری طرح های کلان آبی در دیدار با وزیر نیرو

پیش‌بینی 840 شعبه اخذ رأی در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری در شیراز

اهدای آثار برگزیده نخستین جشنواره ملی تجسم غدیر به آستان علوی

رشد 13 درصدی راهنمایی‌های سامانه مرکز ارتباطات 137 شیراز

سرمربی نفت و گاز گچساران به فجر سپاسی شیراز پیوست

لباس جدید استقلال رونمایی شد(عکس)

آمادگی علوم پزشکی شیراز برای ارائه خدمات درمانی به زائران حسینی (ع) در کربلای معلی

«مباهله»؛ سندی شد برای اثبات حقانیت اهل‌بیت(ع)

شیبانی: 840 شعبه اخذ رأی در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری در شیراز پیش بینی شده است

اسدی: ساخت المان‌های شهری منطبق با نیازهای جامعه باشد

عمادی: بیش از 8 میلیون و 133 هزار تن کالا از فارس جابه جا شد

عکاس مهر رتبه دوم سومین جشنواره «یاریگران زندگی» را کسب کرد

عکس/ خارج‌کردن تومور 11 کیلویی از شکم بیمار در گراش

18 مرکز زیبایی غیرمجاز در شیراز تعطیل شد

مدیرعامل بیمه ایران در بازدید از غرفه بیمه دی: مسیر بیمه دی در حوزه دیجیتال هوشمندانه است

استاندار فارس: طرح های کلان آبی در دیدار با وزیر نیرو پیگیری شد

ایمانیه: برای رفع کمبود واکسن HPV در فارس تلاش می شود

افرادی که از گرمای طبیعی می‌رنجند باید از چه چیزهایی استفاده کنند؟

همتی: 20 درصد مبادلات خارجی صرف هزینه دور زدن تحریم‌ها می‌شود

پاک کردن مداد رنگی بر کاغذ دیواری!

از کشف دلار و دینار‌های قاچاق در فرودگاه تا جریمه قاچاقچیان کالا و سوخت در فارس

تصمیم عجیب مدیران شیرازی برای فجر!

برگزاری مسابقات استانی قرآن عترت و نماز دانش آموزان فارس

صدای یزدی‌ها بلند شد: حق‌مان را بدهید