پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / «اصطکاک‌ها را جدی بگیریم» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علی سرزعیم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگر از آن دسته از اقتصاددانان که قیمت‌های موجود انرژی را مطلوب می‌دانند بگذریم، به دسته دیگری می‌رسیم که بر لزوم اصلاح قیمت‌های انرژی تاکید دارند. من نیز جزو دسته اخیر هستم و اعتقاد دارم نهایتا قیمت این اقلام مثل دیگر اقلام تجارت‌پذیر باید جهانی شود، با وجود اینکه دستمزدها ملی هستند و قابل جهانی شدن نیستند! اینجانب نیز اعتقاد دارم که هر تاخیر در اصلاح این قیمت اختلالاتی در اقتصاد ایجاد می‌کند که کمترین زیان آن فساد عجیب قاچاق اقلام انرژی به کشورهای دیگر است.
موضوعی که با برخی از دوستان همفکر در مورد اصلاح قیمت انرژی محل اختلاف است، سرعت و چگونگی اصلاح قیمت انرژی و مقصد نهایی آن است. اینکه نهایتا قیمت انرژی باید به قیمت‌های جهانی برسد مشخص نمی‌کند که طی چه مدت این کار باید انجام شود و با چه سرعتی باید این تعدیل صورت گیرد. نکته این است که این تصور که در کوتاه‌مدت اقتصاد بدون هزینه قابل‌توجه می‌تواند خود را با قیمت‌های جدید سازگار کند، تصوری اشتباه و خطرناک است.
بازار
این نکته که اقتصاد بالاخره خود را با قیمت‌های نسبی جدید سازگار خواهد کرد، نکته درستی است. این تصور که در قیمت‌های جدید عرصه‌های بدون توجیه اقتصادی دچار مشکل می‌شوند و این امر نوعی اصلاح ساختار است حرف درستی است. همه مشکل آن است که جابه‌جایی منابع در بخش‌های گوناگون متناسب با قیمت‌های جدید انرژی با سهولت انجام نمی‌شود و اصطکاک‌هایی برای این جابه‌جایی منابع وجود دارد. وجود اصطکاک‌ها موجب می‌شود که بازتخصیص منابع به‌سرعت و به‌سادگی انجام نشود و همین امر به جای اینکه رشد تولید را به دنبال داشته باشد، موجب افت شدید تولید می‌شود. در شرایط عادی اقتصاد چنین اصطکاک‌هایی وجود دارد و در شرایطی که کشور دچار تحریم بیش از 10ساله است، این اصطکاک‌ها شدیدتر است.
این پدیده نکته جدیدی نیست. زمانی که شوروی فروپاشید، برخی مشاوران اقتصادی یلتسین پیش‌بینی می‌کردند که اگر یارانه‌ها به‌سرعت حذف شوند، تخصیص منابع بهتر شده و اقتصاد با سرعتی دوچندان مسیر ‌گذار و بهبود را طی خواهد کرد. آنچه در عمل رخ داد آن بود که اقتصاد روسیه با چنان افتی مواجه شد که هیچ‌کدام از آن اقتصاددانان انتظارش را نداشتند و یک‌سوم از اقتصاد شوروی ناپدید شد! پس از آن واقعه بود که اقتصاددانان درصدد فهم این موضوع درآمدند که چطور می‌شود قیمت‌های نسبی اصلاح شود، ولی عملکرد اقتصادی دچار اخلال جدی شود.
بیایید با یک مثال، موضوع را روشن کنیم. قیمت پایین بنزین موجب شده است تا بخش بزرگی از مردم با خودروی شخصی به مسافرت بروند و طبیعتا کشور با نرخ بالای تصادفات روبه‌رو باشد. قابل فهم است که اگر قیمت انرژی بالا بود، سفر برای قشر ضعیف به‌درستی امکان‌پذیر نمی‌شد. اما در حال حاضر سال‌هاست که قیمت بنزین پایین است. این تردد شدید موجب شده است تا رستوران‌ها و مغازه‌های بین شهری زیادی ایجاد شود و مردم در سفرها خریدهایی انجام دهند که به سهم خود تقاضایی برای برخی کالاها و خدمات ایجاد کرده است. حال اگر ناگهان قیمت بنزین به‌شدت افزایش یابد، سفرها به‌شدت افت می‌کند و تمام این کسب‌وکارها دچار مشکل می‌شوند. طرفداران افزایش بی‌ملاحظه قیمت بنزین پاسخ خواهند داد که این امر اشکال ندارد و یارانه بنزین صرف توسعه راه‌آهن خواهد شد و آن کسب‌وکارها یاد می‌گیرند که خدمات و کالاهایی را در حول و حوش ایستگاه‌های قطار عرضه کنند؛ غافل از اینکه تعطیلی برخی رستوران‌های بین‌راهی و انتقال آنها به نواحی نزدیک به ایستگاه قطار آسان نخواهد بود. 
آنها خواهند گفت که افراد بیکارشده می‌توانند به‌سادگی در خطوط قطار و تعمیر و نگهداری اقلام آن مشغول به کار شوند، ولی این تصور لزوما در کوتاه‌مدت به‌سادگی ممکن نیست. اساسا راه‌افتادن خطوط ریلی جدید و رشد مجدد سفر با قطار به جای خودروی شخصی، رکودی در کسب‌وکارهای مقاصد گردشگری ایجاد خواهد کرد و یک اقتصاددان نمی‌تواند بی‌تفاوت به این پیامدها باشد. این مثال نشان می‌دهد که جابه‌جایی سرمایه و کار به‌سادگی و در زمان کوتاه ممکن نیست!
کسانی که سودای رساندن قیمت به قیمت‌های جهانی را دارند و سازوکار تخصیص به خانواده را دنبال می‌کنند، از این واقعیت اقتصادسیاسی غافلند که وقتی چنین بار بزرگی را پیش‌روی سیاستگذار اقتصادی قرار می‌دهند، سیاستگذار عملا دست به تصمیم‌گیری نخواهد زد و از همین اصلاحات قیمتی جزئی صرف‌نظر خواهد کرد. از زمان شروع دولت آقای رئیسی، اقتصاددانانی در جلسات هیات دولت ایده تخصیص انرژی به خانوارها را مطرح کردند و تصور می‌کردند با متقاعد کردن مسوولان وقت، این تصمیم بزرگ دیر یا زود گرفته خواهد شد. 
در عمل آنچه رخ داد این بود که مرحوم رئیسی هرکاری انجام داد جز دست زدن به قیمت بنزین و حتی حاضر نشد قیمت بنزین را سالانه 500تومان افزایش دهد. در دولت آقای پزشکیان نیز همین خطا در حال رخ دادن است. در حالی که در تابستان قبل این امکان وجود داشت که قیمت حامل‌های انرژی دست‌کم هزار تومان افزایش یابد، هرگونه تغییر به یک بررسی کارشناسی ایده‌آل محول شد که در عمل صورت داده نخواهد شد. هر روز مصرف بی‌رویه حامل‌های انرژی شدیدتر می‌شود و سیاستگذاران قادر به تصمیم‌گیری نیستند؛ زیرا تصمیمی بیش از حد بزرگ پیش‌روی آنها قرار داده شده است.
پیشنهاد اینجانب آن است که اولا افزایش مقطعی قیمت بنزین معطل اصلاحات اساسی نشود و ثانیا هر طرحی ارائه می‌شود افزایش قیمت بنزین به بیش از 15‌هزار تومان را موجب نشود تا اجرای آن برای سیاستگذاران غیرممکن نشود و تبعات رکودی آن دامن‌گیر نباشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947717/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راه اندازی دو رشته جدید دکتری تخصصی در دانشگاه پیام نور شیراز

گسترش همکاری‌های فارس و چین در زمینه های اقتصادی و گردشگری

سرمقاله شرق/ شیطان در جزئیات است

سرمقاله اطلاعات/ ایران و دشمنانش

دلیل خواب زیاد در فصل بهار چیست؟

روشی برای ضعیف نشدن حافظه در بهار

آیا تعویض مفصل باعث کوتاه شدن پا می‌شود؟

تاجگردون: برنامه هفتم برعکس برنامه ششم صاحب دارد

تکلیف واردات بنزین سوپر مشخص شد

سازمان تعزیرات خطاب به دولت: تکلیف قیمت نان را مشخص کنید

قالیباف: برنامه هفتم مهم‌ترین و تنهاترین سند قانونی کشور برای 5 سال آینده است

سود بیشتر از بانک؛ با ضمانت بانک... (گواهی سرمایه‌گذاری 40 درصدی)

لایحه دوفوریتی دولت برای کاهش 9 درصدی مالیات کالاهای اساسی

قیمت عمده میوه و صیفی‌جات

وزیر نفت: آمادۀ مذاکره با بخش خصوصی دربارۀ انواع قراردادها هستیم

بازدید استاندار گیلان از خبرگزاری مهر

حضور پررنگ اسکواش‌بازان یزدی در شیراز جونیور 1404

جزییات مذاکرات هسته ای کشورهای خلیج فارس با چین

روزنامه جام جم: رویکرد کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در مورد مذاکرات ایران و آمریکا نسبت به دوره برجام تغییر کرده است/ کشورهای عربی آگاه هستند که شکست مذاکرات می‌تواند به تشدید تنش‌ها منجر شود

هلدینگ خلیج فارس یکی از تاثیرگذارترین بنگاه‌های اقتصادی کشور است / رویکرد تندروها به کشور آسیب زده است

1021 بار تکریم علما در کردستان/شوقم از روز اول بیشتر است

آغاز فصل تخم‌گذاری لاک‌پشت‌های پوزه‌عقابی در سواحل خلیج فارس + فیلم

پاکسازی سواحل خلیج فارس در بندرعباس

«هانی کرده» اسیر شد؛ استقلال گرفتار

ورود دیوان محاسبات به ماجرای بندر شهید رجایی/دستگاه های نظارتی پاسخگو باشید

صدای معلولان خاش باشید / کمبود مراکز کاردرمانی

نقش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تقویت محور مقاومت و وحدت میان مسلمانان

تراژدی تلخ برای دو سرنشین خودرو سمند در اتوبان خلیج فارس

آنچه امروز در مسقط و رم در حال وقوع است، صحنه‌هایی از تجلی عزت ایران است

فیلم|1021 بار تکریم نماینده ولی‌فقیه از علمای استان کردستان

آغاز برداشت سیب‌زمینی در حاجی‌آباد با پیش‌بینی تولید 19 هزار تنی

خانه منسوب به سعدی همچنان استوار و در حال صیانت

غافلگیری شیرازی ها از باران بهاری

بیمه دی خدمات گسترده‌ای به خانواده‌های شهدا و ایثارگران ارائه کرده است

بازسازی سینماهای قدیمی شیراز در دستور کار حوزه هنری فارس

در انجام امور دهیاری ها قانون ملاک عمل است

ظرفیت های گردشگری سپیدان وارد چرخه تولید ارزش افزوده شود

حمایت حداکثری از تعاونی‌های دهیاری‌ها در راستای توسعه روستایی

استقبال کتابخانه‌های عمومی فارس از هفته بزرگداشت سعدی

گسترش همکاری‌های فارس و چیندر زمینه های اقتصادی و گردشگری

سرمقاله همشهری/ تقلیل عدالت اجتماعی به مصلحت‌های‌کوتاه‌مدت

سرمقاله جام جم/ سپاه‌؛ مولود انقلاب،حافظ جمهوریت

مراقبت از کبد، ساده و ارزان است

راهکاری برای نرم کردن گلو و سینه برای جلوگیری از خس خس کردن

صادرات لبنیات 43 درصد افزایش یافت

پورمحمدی: 150 میلیارد دلار برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نفت و گاز آماده کرده‌ایم

انتقاد ذوالنوری به عدم کاهش قیمت‌ها با وجود کاهش قیمت ارز

رئیس کمیسیون اقتصادی: مشکل برنامه هفتم عدم صیانت از اصول است

تداوم ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان بازگشت

صرفه‌جویی بیش از یک‌هزار مگاوات برق با تغییر ساعت رسمی