پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ شیطان در جزئیات است سیاسی

سرمقاله شرق/ شیطان در جزئیات است
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق / «شیطان در جزئیات است» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم نشان داد که طبق اصول، توافقی بین طرفین درباره اصول و کلیات وجود دارد و از این طریق چارچوب مقبولیش برای طرفین در راستای ادامه کار و ورود به جزئیات شکل گرفته است. با توجه به این امر می‌توان گفت که اراده سیاسی لازم در طرفین برای توافق شکل گرفته است. با این حال، جزئیات همچنان بسیار مهم است؛ به‌ویژه آنجا که جزئیات با وجود فنی و حقوقی‌بودن آنها، بار سیاسی نیرومندی دارند و به سیاست داخلی در دو کشور و رضایت پایگاه اجتماعی تصمیم‌گیران ربط پیدا می‌کند.
اگر چارچوبی را که در حال شکل‌گیری است، یعنی ایجاد اعتماد هسته‌ای از جانب ایران و رفع تحریم‌های هسته‌ای از جانب آمریکا و مذاکره‌نکردن درباره دیگر موضوعات را مبنا قرار دهیم، می‌توان گفت که خروجی این مذاکرات می‌تواند یک برجام 2 باشد. چنین توافقی قطعا مثبت است و به کاهش تنش فعلی کمک می‌کند. اما در همین ستون هفته قبل توضیح دادم که چرا یک توافق تک‌موضوعی دیگر مانع ادامه تنش با شدت کم و رافع مشکلات اقتصادی-اجتماعی ایران نخواهد بود. در اینجا به برخی تحولات و تغییرات فنی و حقوقی مهمی که در مدت 10 سال گذشته رخ داده و ممکن است در ادامه موجب دشواری مذاکرات شود، می‌پردازم:
1- با توجه به پیشرفت‌های گسترده ایران در حوزه غنی‌سازی و کسب دانش فنی مربوطه بعد از خروج آمریکا از برجام، کار برای بازگشت به سطحی از غنی‌سازی که در توافق برجام مورد موافقت قرار گرفت، بسیار مشکل‌تر خواهد بود. به لحاظ فنی این بار کار برای محدودکردن توان غنی‌سازی ایران بسیار دشوارتر شده است. در سال 94-1393، هیئت آمریکایی بر این مبنا مذاکره می‌کرد که با محدودیت‌هایی که اعمال می‌شود، زمان گریز هسته‌ای ایران (زمان لازم برای تولید اورانیوم لازم برای یک بمب) از یک سال کمتر نباشد. اکنون از یک طرف ادعای آژانس این است که این زمان به یک یا دو هفته کاهش یافته و از طرف دیگر توان غنی‌سازی ایران براساس اطلاعات موجود در سپهر عمومی نزدیک به 60 هزار سو (SWU) بالفعل و بیش از صد هزار بالقوه است. این در حالی است که در 94 حدود 12 هزار بود که براساس برجام به شش هزار کاهش یافت. اگر فرض کنیم که دولت ترامپ طالب همان یک سال گریز هسته‌ای باشد، توان غنی‌سازی ایران باید به یک‌دهم یا بیشتر کاهش یابد. بر این ملاحظات باید گسترش دانش فنی و تأسیسات و امکانات جدید مانند سانترفیوژهای پیشرفته IR4 و IR6 را نیز که توان آنها بیش از 10 برابر «IR1»های سال 94 است، افزود. کار مشکل دیگر کاهش حجم اورانیوم غنی‌شده از بیش از چهار تن موجود از 60 تا 20 تا پنج درصد به سطح حداکثر 300 کیلو 3.67 درصد در برجام است، بنابراین هم کار آمریکا برای مطالبه چنین کاهشی در ظرفیت غنی‌سازی ایران دشوار است و هم کار ایران برای پذیرش چنین کاهش‌هایی.
2- مشکل دیگر پرداختن به بازنگری در بندهای غروب برجام است. یکی از ایرادات همیشگی ترامپ نفس وجود سقف زمانی برای محدودیت‌های پیش‌بینی‌شده در برجام است. می‌دانیم که محدودیت‌های تسلیحاتی و موشکی ایران در اکتبر 2020 و اکتبر 2023 منقضی و تحریم‌های ایران در این دو مورد ذیل قطع‌نامه‌های شورای امنیت لغو شد. همچنین قرار است در اکتبر 2025 بخش عمده محدودیت‌های هسته‌ای ایران منقضی شود، قطع‌نامه 2231 مختومه شود و ایران از دستور کار شورای امنیت خارج شود. تتمه محدودیت‌های باقی‌مانده مطابق برجام نیز تا 2030 منقضی خواهد شد. اگر قرار به انعقاد یک توافق جدید باشد، این سررسیدها باید مجددا مورد مذاکره قرار گیرند. حال اگر آمریکا خواستار تمدید نامحدود این محدودیت‌ها و قطع‌نامه 2231 و از‌جمله مکانیسم ماشه مندرج در آن بشود، طبعا برای ایران بسیار دشوار خواهد بود که به چیزی بدتر از برجام 1 تن دهد. ضمن اینکه به لحاظ سیاسی برای دو کشور دشوار است که در این موارد امتیاز بدهند.
بازار
3- مشکل مهم دیگر حل مشکلات با آژانس از‌جمله مشکل دو سایتی است که آژانس در چهار، پنج سال گذشته ادعاهایی درباره آن داشته است که از جهاتی قابل مقایسه با مشکل ابعاد احتمالا نظامی برنامه هسته‌ای ایران در مرحله گذشته است.
4- سخت‌تر شدن تدابیر حقوقی ضد ایرانی در آمریکا در مدت 10 سال گذشته و به‌ویژه در دوره چهار‌ساله اول ترامپ مشکل دیگری است که در مسیر وجود دارد. 
در این زمینه حداقل سه مشکل قابل ذکر است:
الف- یکی از این مشکلات محدود‌شدن اختیارات رئیس‌جمهور آمریکا برای تعلیق تحریم‌های کنگره است که در هر قانون تحریم به رئیس‌جمهور داده می‌شود. پس از تعلیق تحریم‌های ایران از سوی اوباما درباره برجام و به‌ویژه بعد از علاقه‌ای که ترامپ نسبت به پوتین نشان داد و کنگره را نگران تعلیق تحریم‌ها علیه روسیه کرد، کنگره در قانون کاتسا (آگوست 2017) محدودیت‌هایی را بر اختیار تعلیق رئیس‌جمهور اعمال کرد. این محدودیت‌ها شامل لزوم ارائه گزارش پیشینی به کنگره درباره تعلیق در دست اقدام، دادن فرصت 30‌روزه به کنگره برای بررسی قصد رئیس‌جمهور و ارائه گزارش دوره‌ای بعد از تعلیق با هدف تأیید پایبندی کشور مربوطه به شرایط مربوطه (درباره ایران مثل حمایت‌نکردن از تروریسم و توسعه‌ندادن هسته‌ای و برنامه موشکی بالستیک) است.
الزام به ارائه چنین تأییدیه‌ای طبعا کار را برای قوه مجریه برای مذاکره یک توافق و اعطای سریع و گسترده معافیت‌ها سخت‌تر می‌کند. به‌این‌ترتیب اولا نقش کنگره در سیاست‌گذاری درباره ایران در قیاس با دوره برجام 94 بیشتر شده و امکان اینکه رئیس‌جمهور به طور یک‌طرفه بتواند برخی تحریم‌ها را تعلیق یا کم کند، محدود شده است. همچنین با توجه به مفاد کاتسا، امکان کنگره برای اعاده تحریم‌های تعلیق‌شده افزایش یافته و از این نظر نبود قطعیت در دوره جدید بیشتر از گذشته شده است. ثانیا این امر می‌تواند مزید بر ادامه تحریم‌های غیرهسته‌ای که تعلیق نمی‌شوند، باشد و موجباب تردید مضاعف برای شرکت‌ها و بانک‌های بین‌المللی و نیز شماری از کشورها برای کار اقتصادی با ایران را فراهم کند.
ب- مشکل دیگر تحریم مضاعف یا dual designations است. توضیح اینکه برخی از تحریم‌ها که در دوره برجام 94 تنها به بهانه هسته‌ای اعمال شده بود، در مدت 10 سال گذشته به بهانه‌های دیگر هم متکی شد. مثلا بانک مرکزی که بدوا ذیل قانون CISADA و Iran threat reduction and ... و... به بهانه رابطه مالی بانک مرکزی با سازمان انرژی اتمی و... اعمال شده بود، بعدا ذیل قانون CAATSA مجددا به‌عنوان حامی تروریسم و کمک به سپاه هم تحریم شد. همچنین خزانه‌داری در 2019 بانک مرکزی را به بهانه کمک به نیروی قدس و سپاه ذیل فرمان اجرائی مربوط به تروریسم قرار داد. این یعنی اینکه اگر مطابق فرمول برجام قرار به تعلیق تحریم‌های هسته‌ای باشد، معلوم نیست این بار قبول کنند که بانک مرکزی نیز مشمول این تعلیق قرار گیرد. البته ذیل برجام به صورت موردی برخی از نهادها و اشخاص ایرانی که به صورت مضاعف تحت تحریم بودند، مشمول تعلیق تحریم شدند. این بار با توجه به اینکه قضیه برای ترامپ جنبه حیثیتی هم دارد، باید دید که این کار تا چه حد می‌تواند پیش برود.
ج- مشکل دیگر اعمال برخی تحریم‌های جدید یا تشدید تحریم‌های قدیم در مدت 10 سال گذشته است که از آن جمله می‌توان به تحریم رهبری و بیت رهبری و نیز قرار‌دادن سپاه در فهرست «سازمان‌های خارجی تروریستی» اشاره کرد. اگر‌چه قبلا سپاه و سپاه قدس به‌عنوان حامی تروریسم مشمول تحریم‌های جامع اقتصادی قرار گرفته بودند، اما یکی از اهداف دولت اول ترامپ در قرار‌دادن سپاه در این فهرست، دشوار‌کردن احیای برجام بود. افراطیون تیم ترامپ مانند پمپئو و بولتون امیدوار بودند از این طریق و ربط آن به حقوق بشر و برنامه موشکی، تحریم‌ها را برگشت‌ناپذیر کنند. قبلا قانون CISADA 2010 ضمن اعمال طیف کاملی از تحریم‌ها علیه سپاه، اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی و غیرآمریکایی را از کار مستقیم و غیرمستقیم با سپاه و «همه اعضا و مرتبطان با آن» منع کرده بود. این ابزارهای حقوقی به این بهانه که مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران نیستند، در زمره فرمان‌های اجرائی لغو شده و قوانین تعلیق‌شده در پی برجام 94 قرار نگرفتند. در اکتبر 2017 و پیرو مطالبه قانون کاتسا، سپاه تحت فرمان اجرائی 13224 ترامپ که مربوط به فعالیت‌های تروریستی است، قرار گرفت.
در نتیجه این اقدام، عنوان اختصاری SDGT (تعیین‌شده به طور ویژه به‌عنوان تروریست جهانی) نیز در برابر نام سپاه در فهرست SDNs اضافه شد. این عنوان به عناوین NPWMD, IFSR, IRAN-HR, HRIT-IR که از قبل در برابر نام سپاه در فهرست یادشده قرار داشت و هر‌یک معرف یکی از قوانین مربوطه است، اضافه شد. مشکل دیگر هشدار آمریکا به شرکت‌های خارجی برای اعمال «حداکثر دقت لازم» برای اجتناب از کار با شرکت‌هایی است که 50 درصد سهام‌شان یا بیشتر تحت کنترل سپاه است. احراز این امر بر‌عهده شرکت‌های خارجی قرار داده شده و این چون کار بسیار دشوار و پرمخاطره‌ای برای این شرکت‌ها است، موجب شد تا بسیاری از آنها اساسا از کار با ایران منصرف شوند. از آنجا که ادعا شده صدها شرکت تحت اداره یا مرتبط با سپاه وجود دارد، این یکی از عواملی بود که کار شرکت‌ها و بانک‌های خارجی با ایران بعد از برجام 94 را دشوار کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با مصرف این روغن‌ها پیر نمی‌شوید

لغو قانون تغییر ساعت به هدررفت 1200 مگاواتی برق دامن زد!

ریزش بورس دولت روحانی با مردم چه کرد؟

پیش بینی بورس چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404

وریر نیرو: «طالبان» تمکین نمی‌کند

همایش منطقه‌ای ثبت پیشران سرمایه‌گذاری برای تولید در فارس

شیراز، یکی از تمیزترین کلان‌شهرهای کشور است

معاون فرهنگی شهردار شیراز: دنبال تحقق الگوی شهری خردمحور و داده‌محور هستیم

جشن امضای 7 ساعته کتاب «نیست» در شیراز

نوسازی ماشین‌آلات جمع‌آوری پسماند در بافت شیراز

آخرین روند پیشرفت پروژه خط انتقال آب از خلیج فارس به فارس

بارش باران بهاری در استان فارس

لیست تیم ملی ساحلی برای جام جهانی مشخص شد

توقیف پژو حامل 294 کیلو تریاک در نی‌ریز

ادای احترام به خانواده شهدای ارتش

دستگیری سارقان 8 کیلوگرم زعفران در مرودشت

معجزه آب گرم! روشی که درد زایمان را کم می‌کند

رباط صلیبی در چه صورتی نیاز به عمل دارد؟

گزارش «دیلی‌میل» از سونامی چاقی در جهان

رکورد ارزش معاملات بورس دومین بار متوالی در 1404 شکست

ماهیچه گوسفندی میلیونی شد

برای نیروگاه اتمی برق بوشهر چقدر هزینه شده است؟

نذر کتاب فارسی ها به 28 هزار جلد رسید

برگزاری دوره آموزشی دبیران اقامه نماز هلال‌احمر کشور

نکته شنیدنی سردار فدوی درباره توانمندی های سپاه

امام جمعه شیراز: ظرفیت‌ها برای جذب سرمایه‌ها به کار گرفته شوند/ به مردم اعتماد کنیم

افزایش 3 میلیون لیتری ظرفیت تولید ستاره خلیج فارس

عباس عراقچی اهل کجاست؟

649 هزار تن محصول روی میز عرضه

اختصاص قیر رایگان برای 80 روستای ساری در سال‌جاری

حرم‌های اهل بیت (ع) آماده ایام شهادت امام صادق (ع) کردند+ تصاویر

زعفران‌های میلیاردی قاچاق به مقصد نرسیدند

دعوت اسکواش باز شیرازی به اردوی تیم ملی دختران زیر 15 سال

رونمایی از نشریه مدام در شیراز

روز زمین پاک؛ «پسماند» مهمترین آلاینده زمین

دیدار فرماندار استهبان با معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس

برپایی نمایشگاه طرح بوم دانش آموزی در اقلید

چرا اسرائیل نمی‌خواهد مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه برسد؟

نکاتی درباره بلوغ زودرس در نوجوانان

نکاتی درباره اختلالات روانی در کودکان

اختلال در صفحه رشد به چه معناست؟

افزایش ظرفیت فروش مشاغل خانگی در دستور کار دولت

عارف: آماده آغاز عصری تازه از مشارکت‌های بزرگ و هوشمندانه با جهان هستیم

روح‌الامینی: آقای عارف! گزارش‌های کمی آمار یک شمشیر دو لبه است، به هر جهت که دل‌تان خواست می‌تواند ببرد

برنامه افزایش تولید بنزین به 129 میلیون لیتر در روز

سردار فدوی: دشمن از توان ایران بی‌اطلاع است

نوآوری جالب کره‌ای‌ها برای تولید برق از گرمای بدن

اجتماع بزرگ سوگواران هیأت‌های مذهبی منطقه 22 در مراسم «امام صادقی‌ها»

برق منطقه‌ای فارس 36 بسته مدیریت مصرف توانیر را عملیاتی می‌کند

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «بهشتی»