پیام فارس

آخرين مطالب

تجارت‌نیوز: رقم سبد معیشت خانواده‌ها بسیار فراتر از حداقل دستمزدهاست اقتصادي

تجارت‌نیوز: رقم سبد معیشت خانواده‌ها بسیار فراتر از حداقل دستمزدهاست
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تجارت نیوز / به گفته یک کارشناس اقتصادی، رقم حداقل دستمزد کارگران در سال 1404 باید بر اساس نرخ تورم بانک مرکزی در پایان سال تعیین شود و سرکوب دستمزدها به بهانه افزایش تورم، توجیه مناسبی نیست.
با نزدیک شدن به پایان سال، موضوع تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال آینده بار دیگر به یکی از مباحث مهم اقتصادی تبدیل شده است. از آنجا که معیشت بخش بزرگی از جامعه به میزان افزایش حقوق وابسته است، این مساله هر سال محل بحث و اختلاف‌ نظر میان کارگران، کارفرمایان و سیاست‌گذاران قرار می‌گیرد.
نمایندگان کارگری تأکید دارند که طبق قانون، حداقل دستمزد باید متناسب با نرخ تورم تعیین شود. اما در سال‌های اخیر، افزایش حقوق معمولاً کمتر از رشد تورم بوده و همین مساله موجب کاهش قدرت خرید کارگران شده است. بسیاری از آنها معتقدند این شکاف باعث فشار اقتصادی بیشتر بر خانوارهای کارگری شده و سطح رفاه آنها را به‌شدت کاهش داده است.
برخی کارشناسان حتی بر این باورند که اگر حداقل دستمزد مطابق با نرخ تورم رسمی هم افزایش یابد، همچنان برای تامین هزینه‌های زندگی کافی نخواهد بود. به گفته این گروه، آمارهای رسمی تورم با واقعیت‌های اقتصادی همخوانی ندارند و رقم‌های اعلام‌شده کمتر از میزان واقعی افزایش قیمت‌ها در بازار است.
محمدتقی فیاضی، کارشناس اقتصادی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز علاوه بر بررسی صحت آمار تورم و پیشنهاد خود مبنی بر افزایش رقم دستمزد کارگران در سال 1404 را ارائه کرد.

آمار تورم بانک مرکزی به واقعیت نزدیک‌تر است
فیاضی در ابتدا گفت: «صحت‌سنجی آمار کار سختی است. در حال حاضر در کشور دو دستگاه تخصصی مرکز آمار و بانک مرکزی، شاخص قیمت‌ها را محاسبه می‌کنند که آمار آنها با یکدیگر اختلاف دارد. به نظر می‌رسد آمار بانک مرکزی واقعی‌تر و به قیمت‌های موجود، نزدیک‌تر است.»
او همچنین توضیح داد: «نرخ تورم، شاخص میانگین وزنی از کالاها و خدمات مختلف و منتخب است. امکان دارد بخش عمده‌ای از سبد مصرفی یک خانوار، مواد غذایی یا اجاره خانه باشد که این موارد با میانگین نرخ تورم فاصله دارد. علاوه بر اینکه برای خانوارهای شهری و روستایی نیز یک میانگین در نظر گرفته می‌شود و اگر این موارد جزئی‌تر بررسی شوند، تفاوت زیادی در آمار تورم ایجاد می‌شود.»
اگر رقم دستمزد متناسب با نرخ تورم افزایش می‌یافت، قدرت خرید خانوار تا این اندازه کاهش پیدا نمی‌کرد
این کارشناس اقتصادی در ادامه این گفت‌وگو، موضوع افزایش دستمزد کارگران در سال‌های اخیر را بررسی کرد و گفت: «در صورتی که آمار رسمی اعلام‌شده مبنا قرار گیرد، باز هم میزان افزایش دستمزدها فاصله زیادی با نرخ تورم دارد و در چند سال گذشته هم عقب افتاده است. اگر دولت یا بخش خصوصی متناسب با نرخ تورم اعلام‌شده دستمزدها را افزایش می‌دادند، قدرت خرید خانوار تا این حد کاهش پیدا نمی‌کرد.»
او در ادامه پیشنهاد داد: «در صورت اعمال عقب‌افتادگی‌های چند سال گذشته در افزایش نرخ دستمزدهای سال آینده، ممکن است بخش تولید دچار شوک شود و دولت توانایی تامین بودجه را نداشته باشد. اما می‌توان رقم دستمزد را بر مبنای آمار نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی در پایان سال افزایش داد.»
حداقل دستمزد در سال آینده باید به اندازه تورم افزایش پیدا کند
فیاضی توضیح داد: «رقم سبد معیشت خانواده‌ها بسیار فراتر از حداقل دستمزدهاست و نیاز به اصلاحات اساسی دارد که شاید در حال حاضر موقعیت آن فراهم نباشد؛ اما به محض اینکه شرایط اقتصادی بهبود پیدا کند و نرخ تورم مهار شود، لازم است در نرخ دستمزدها تجدید نظر اساسی شود.»
او درباره میزان افزایش دستمزد در سال آینده گفت: «حداقل دستمزد در سال آینده باید به اندازه نرخ تورم افزایش پیدا کند. ضمن اینکه فاصله بین حداقل و حداکثر دستمزد هم زیاد است و مدیران برخی از کمبودها را احساس نمی‌کنند.»
رشد نرخ تورم به واسطه افزایش دستمزدها، توجیه مناسبی نیست
یکی از موضوعاتی که بررسی آن در تعیین نرخ کارمزدها اهمیت بسزایی دارد، تاثیر رشد حداقل دستمزدها بر نرخ تورم است. بر اساس برخی از تئوری‌های اقتصادی، افزایش رقم دستمزدها می‌تواند باعث تشدید تورم شود و دولت‌ها نیز بارها با استناد به همین موضوع، رقم افزایش دستمزدها را کمتر از نرخ تورم تعیین کردند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان، این تئوری‌های اقتصادی را منسوخ‌شده و نادرست می‌دانند.
فیاضی دراین‌باره به تجارت‌نیوز گفت: «به لحاظ تئوری، افزایش دستمزد می‌تواند موجب تورم شود. در صورتی که با افزایش دستمزد، دولت دچار کسری بودجه شود و برای جبران آن از منابع بانک‌ها استفاده کند، احتمال تشدید تورم وجود دارد. در مورد بخش خصوصی هم به همین شکل است؛ در صورتی که دستمزد افزایش پیدا کند ولی بخش خصوصی تولید و فروش را افزایش ندهد یا هزینه‌های خود را کاهش ندهد، منجر به هزینه تولید بالا و تشدید تورم خواهد شد.»
او در بخشی از صحبت‌هایش گفت: «به نظر می‌رسد ساختار تولید کشور به دستمزد‌های پایین عادت کرده است. این توجیه تراشیده می‌شود که افزایش دستمزدها، منجر به تورم می‌شود. در حالی که افزایش نرخ تورم به واسطه افزایش دستمزدها، توجیه مناسبی نیست؛ چراکه بودجه دولت امکان اصلاح دارد و می‌توان هزینه‌های غیرضروری مانند بخش غیرمولد را کاهش داد و با تجدید ساختار، برای تامین مالی به سراغ منابع بانک مرکزی نرفت.»
رابطه مثبتی بین افزایش دستمزد و نرخ تورم مشاهده نمی‌شود
این کارشناس اقتصادی در ادامه به بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: «در این بخش نیز می‌توان تولید و بهره‌وری نیروی کار را افزایش داد و در ساختاری که بین ذی‌نفعان تولید است تغییر ایجاد کرد. یعنی لازم است یک تجدید ارزیابی در روابط بین سرمایه، نیروی کار و سایر نهادهایی که از تولید سود می‌برند، صورت بگیرد و این تغییر باید به نفع نیروی کار باشد.»
فیاضی در پایان تشریح کرد: «در سال گذشته با اینکه نرخ افزایش حداقل دستمزدها کم بود، تورم وجود داشت؛ بنابراین حداقل در چند سال اخیر، رابطه مثبتی بین افزایش دستمزد و تشدید نرخ تورم مشاهده نشده است.»

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/932332/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین جلسه میز تخصصی دیپلماسی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

ضعیف نیستیم

در عربستان چه خبر بود؟

اندرو هوبرمن: مصرف مداوم نوشیدنی انرژی‌زا برای مغز خطرناک است

پیدا و پنهان تبلیغات ایمپلنت 30 ثانیه‌ای چیست؟

شکر باز هم کمیاب شد

روایت تجارت نیوز از تاثیر معیشت ناپایدار و فقر در بروز آسیب های اجتماعی

خبر افزایش قیمت محصولات گروه سایپا صحت ندارد

گاردین: چرا «هنر معامله» ترامپ روی ایران جواب نمی‌دهد؟

هشدار درباره علائم چشمی مرتبط با بیماری‌های تیروئیدی

مکاتبه بورس با دادستان برای اعلام نظردرباره مجمع ایران‌خودرو

یک کارشناس بازار طلا: پایه پولی کشور باید تقویت شود؛ ارزپاشی راهکار درستی نیست

بازدید مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان از بنیاد شهرستان رامیان

کاخ سفید استراتژی اوباما را تکرار خواهد کرد؟

تأثیر شیردهی در کاهش خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد

بالای 40 ساله‌ها به این توصیه‌ها توجه کنند

ارسال گاز پارس‌ جنوبی به خط سراسری از 182 میلیارد مترمکعب گذشت

سیب زمینی 15 درصد ارزان شد

ابلاغ وام 650میلیون تومانی نهضت ملی مسکن فردا به بانک‌ها

فروش جدید متری مسکن از سال آینده

تصادف مرگبار در محور خاوران-سروستان با 3 کشته و یک زخمی

نظارت بر قیمت کالای اساسی شدت یابد

روایت رسانه فرانسوی از «تنهایی زلنسکی»

نقش ویروس اپشتین-بار در بروز سرطان پس از پیوند کلیه

باورهای بهداشتی اشتباه؛ از ادرارکردن در حمام تا طولانی مسواک‌زدن!

خروج بیش از 3 همت پول حقیقی در هفته پرتلاطم بورس تهران

صادرات 15 میلیون دلاری چای ایرانی

سهم ملوانان و کولبران در بودجه غیب شد

سایه سنگین رکود بر سر بازار خودرو

کشتی آرای: پیش‌فروش سکه، حباب را ثابت نگه داشت

مبلغ یارانه در اسفند 1403 افزایش یافت

کالاهای آمریکایی روی دست فروشندگان ماند!

وزیر ورزش: امیدواریم در ورزشگاه پارس شاهد برگزاری اولین بازی فجرسپاسی باشیم

تصادف مرگبار در جاده خاوران به سروستان با 3 کشته و یک زخمی

اسامی محصولات آرایشی غیرمجاز اعلام شد

واگذاری بیش از 10 هزار هکتار زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی

سهم تسهیلات کلان در بانک‌های خصوصی و دولتی

یارانه دارو و شیرخشک پرداخت شد

متوسط دستمزد در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی چقدر است؟

مدیرعامل بانک مسکن: وام 650 میلیونی ساخت مسکن هنوز ابلاغ نشده است

مشکلات 2 ورزشگاه بزرگ شیراز از طریق مولدسازی برطرف می‌شود

واشنگتن-مسکو-پکن؛ آیا نیکسون معکوس در پیش است؟

شایع‌ترین علت بروز سیاتیک

کاهش 40 درصدی قدرت خرید کارگران

ارائه آموزش‌های مهارت آموزی به بیش از 1 میلیون سرباز

احیای بیش از 60 واحد راکد تولیدی و صنعتی در استان تهران

2500 جایگاه سوخت جوابگوی تمامی خودرو‌های دوگانه‌سوز هستند

افزایش استقبال مودیان مالیاتی از سامانه مودیان

طلای جهانی برای هشتمین هفته متوالی صعودی ماند

پاسخگو نبودن وزیر ورزش و جوانان به خبرنگاران شیرازی