پیام فارس

آخرين مطالب

ملاک‌های محبت و پیروی از اهل‌بیت در کلام امام سجاد (ع) اجتماعي

ملاک‌های محبت و پیروی از اهل‌بیت در کلام امام سجاد (ع)
  بزرگنمايي:

پیام فارس - امام سجاد علیه‌السلام در فرازی از صحیفه‌ی سجادیه به ملاک‌های محبت و پیروی از اهل بیت وحی علیهم‌السلام اشاره کردند. - اخبار فرهنگی -
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از شیوه‌های مؤثر اهل بیت وحی علیهم‌السلام برای تعلیم و تربیت شیعیان، استفاده از مناجات‌ها و ادعیه بود. این روش به دلیل شرایط سخت و جو خفقان‌آمیزی که دشمنان علیه اهل بیت ایجاد کرده بودند، بسیار کارآمد و مناسب بود.
در آن دوران، بیان مستقیم معارف دینی و حقایق الهی خطرات بسیاری به همراه داشت، لذا اهل بیت با بهره‌گیری از دعاها و مناجات‌ها، مفاهیم عمیق توحیدی، اخلاقی و اجتماعی را به شیعیان منتقل می‌کردند. این روش نه تنها باعث حفظ جان شیعیان می‌شد، بلکه به آنان امکان می‌داد تا در قالب دعا، با مفاهیم بلند دینی آشنا شوند و در زندگی خود به کار گیرند.
امام سجاد علیه‌السلام در این زمینه نقش بسزایی ایفا کردند. ایشان با تدوین مجموعه‌ای از دعاها که به «صحیفه سجادیه» معروف است، معارف ناب اسلامی را در قالب نیایش به جامعه عرضه کردند. به این ترتیب، امام چهارم شیعیان توانستند در دوران اختناق، نهال ایمان و معرفت را در دل شیعیان پرورش دهند و میراثی ماندگار از تعالیم اهل بیت را برای آیندگان به یادگار بگذارند. این دعاها علاوه بر جنبه‌های عبادی، حاوی مفاهیم عمیق معرفتی، اخلاقی و اجتماعی بودند که به شیعیان کمک می‌کرد تا در شرایط سخت، هم از نظر روحی تقویت شوند و هم با آموزه‌های دینی آشنا شوند. تقویت توحید و خداباوری، پرهیز از شرک، ضرورت توبه و استغفار، روش‌های استغاثه، تقویت عنصر شکرگزاری، صبر، استقامت و نیز دعوت به حفظ کرامت انسانی، دعوت به همدلی، دعوت به عمل صالح، رعایت حقوق دیگران، پرهیز از دنیاپرستی و همچنین بیان ویژگی منتظران حقیقی و بیان ویژگی شیعیان راستین از جمله مضامین این ادعیه است.
ترجمه داستانی درباره امام سجاد(ع) به عنوان نمونه در یکی از فرازهای مربوط به دعای عرفه‌ی صحیفه سجادیه، امام سجاد علیه‌السلام اینگونه دوستداران اهل بیت علیهم‌السلام را معرفی می‌کنند: 
« اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى أَوْلِیَائِهِمُ الْمُعْتَرِفِینَ بِمَقَامِهِمُ، الْمُتَّبِعِینَ مَنْهَجَهُمُ، الْمُقْتَفِینَ آثَارَهُمُ، الْمُسْتَمْسِکِینَ بِعُرْوَتِهِمُ، الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلَایَتِهِمُ، الْمُؤْتَمِّینَ بِإِمَامَتِهِمُ، الْمُسَلِّمِینَ لِأَمْرِهِمُ، الْمُجْتَهِدِینَ فِی طَاعَتِهِمُ، الْمُنْتَظِرِینَ أَیَّامَهُمُ، الْمَادِّینَ إِلَیْهِمْ أَعْیُنَهُمُ، الصَّلَوَاتِ الْمُبَارَکَاتِ الزَّاکِیَاتِ النَّامِیَاتِ الْغَادِیَاتِ الرَّائِحَاتِ. »
یعنی «خدایا، بر دوستان محمّد و آل محمد درود فرست، همان‌ها که به مقامشان اقرار دارند، پیرو راهشان و دنباله‌رو آثارشان هستند، چنگ‌زنندۀ به دستگیره محکم و استوارشان هستند، به ولایتشان تمسّک دارند، به امامتشان اقتدا می‌کنند، به دستوراتشان تسلیم‌اند، در فرمان‌برداری از آنان کوشایند، منتظران ایام (حکومت و قدرت) آنان‌اند، چشم دوختۀ به ایشان‌اند. درودهای مبارک، پاکیزه، فزایندۀ صبحگاهان و شامگاهان، بر آنان باد.»
در رأس ویژگی دوستداران یا تابعان حقیقی عترت، همین اعتراف به جایگاه بلند و بی‌نظیر آنان است. این جایگاه شامل ابعاد مختلفی می‌شود؛ از جمله جایگاه عوالمی و نشئاتی اهل بیت که مرتبط با مقامات معنوی و ولایی آنان در عالم هستی است، و نیز جایگاه علمی و اخلاقی ایشان در دنیا که الگوی کامل برای بشریت محسوب می‌شوند. اعتراف به این جایگاه، پایه‌ی اصلی تبعیت و اطاعت از اهل بیت علیهم‌السلام است، زیرا بدون شناخت و اقرار به عظمت و حقانیت آنان، پیروی حقیقی ممکن نخواهد بود. به همین دلیل، این ویژگی در رأس صفات اولیای اهل بیت قرار دارد.
دومین ویژگی دوستداران اهل بیت علیهم‌السلام در دعای امام سجاد علیه‌السلام، « الْمُتَّبِعِینَ مَنْهَجَهُمُ »، یعنی پیروی از منهاج و روش اهل بیت است. این منهاج شامل تمامی ابعاد سیره و سلوک پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و اهل بیت وحی علیهم‌السلام می‌شود، که الگوی کامل برای زندگی فردی و اجتماعی انسان‌هاست. پیروی از این منهاج به معنای التزام عملی به دستورات دینی، اخلاقی و اجتماعی اهل بیت است، از جمله تقوا، عدالت، مهربانی، ایثار و تلاش برای رشد معنوی و علمی. این تبعیت تنها به عبادت‌ها و مناسک محدود نمی‌شود، بلکه شامل تمامی جنبه‌های زندگی است؛ از نحوه تعامل با دیگران گرفته تا مدیریت امور شخصی و اجتماعی. دوستداران حقیقی اهل بیت با پیروی از این منهاج، نه تنها در مسیر هدایت قرار می‌گیرند، بلکه به الگوهای زنده‌ای برای دیگران تبدیل می‌شوند و میراث اهل بیت را در جامعه زنده نگه می‌دارند.
سومین ویژگی پیروان حقیقی اهل بیت علیهم‌السلام، « الْمُقْتَفِینَ آثَارَهُمُ »، یعنی اقتداکنندگان به آثار عترت و دنباله‌روی از آن‌هاست. این آثار شامل تمامی میراث علمی، عملی و اخلاقی اهل بیت است که در قالب احادیث، سیره و تعالیم آن‌ها به یادگار مانده است. از مهم‌ترین مصادیق این آثار، احادیث اهل بیت در زمینه‌های فقهی، اخلاقی، اجتماعی و اعتقادی است که راهنمای زندگی فردی و اجتماعی انسان‌ها محسوب می‌شود. پیروان حقیقی با تمسک به این آثار و عمل به آن‌ها، نه تنها به سعادت دنیوی و اخروی دست می‌یابند، بلکه میراث اهل بیت را زنده نگه می‌دارند و آن را به نسل‌های بعد منتقل می‌کنند.
چهارمین ویژگی دوستداران عترت، « الْمُسْتَمْسِکِینَ بِعُرْوَتِهِمُ »، یعنی تمسک به ریسمان عترت است. این ریسمان نماد پیوند ناگسستنی با اهل بیت علیهم‌السلام و تقید به سیره‌ی عملی و روش زندگی آن‌هاست. تمسک به این ریسمان به معنای پایبندی به تمامی دستورات، اخلاقیات و ارزش‌هایی است که اهل بیت به آن دعوت کرده‌اند. این ویژگی نه تنها ایمان فرد را استحکام می‌بخشد، بلکه او را در مسیر هدایت و نجات قرار می‌دهد و از گمراهی و انحراف مصون می‌دارد. آیات 256 سوره بقره و 22 لقمان در شأن ضرورتِ تمسک به عروه الوثقای اهل بیت و ریسمان محکم ایشان است.
پنجمین تمسک به ولایت اهل بیت علیهم‌السلام است: « الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلَایَتِهِمُ ». تمسک به ولایت به معنای پذیرش کامل رهبری و سرپرستی اهل بیت در تمامی ابعاد زندگی است. این تمسک، مقدمه‌ای دارد که شامل چهار ویژگی قبلی است: اعتراف به مقام والای اهل بیت، تبعیت از روش و سیره‌ی آنان، اقتدا به آثار و تعالیمشان و اتصال به ریسمان محکم عترت. تنها با تحقق این سه ویژگی، تمسک به ولایت اهل بیت به صورت حقیقی و عمیق ممکن می‌شود.
سه ویژگیِ دیگر دوستداران اهل بیت شامل این موارد است: الْمُؤْتَمِّینَ بِإِمَامَتِهِمُ ، یعنی کسانی که امامت آنان را پذیرفته و از هدایت و راهبری ایشان تبعیت می‌کنند؛ الْمُسَلِّمِینَ لِأَمْرِهِمُ ، کسانی که در برابر فرمان‌های آنان تسلیم بوده و بدون تردید، ارشادات و اوامرشان را پذیرا می‌شوند؛ الْمُجْتَهِدِینَ فِی طَاعَتِهِمُ ، افرادی که در پیروی و فرمان‌بری از ایشان نهایت کوشش و تلاش را به کار می‌گیرند و از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند.
در نهایت، همه این ویژگی‌ها به یک نقطه اوج می‌رسد که همان « الْمُنْتَظِرِینَ أَیَّامَهُمُ، الْمَادِّینَ إِلَیْهِمْ أَعْیُنَهُمُ » است، یعنی انتظار فرج و آرزوی برپایی حکومت حقه اهل‌بیت، در آنجایی که چشم‌ها غیر از اهل بیت وحی را نمی‌بیند. دوستداران واقعی نه‌تنها در حال حاضر به سیره و تعالیم ایشان پایبندند، بلکه چشم امید به آینده‌ای دارند که در آن، حکومت الهی و عدل گستر آنان برپا شود. این انتظار، صرفاً یک آرزو یا حالت انفعالی نیست، بلکه یک مسیر پویا و فعال است که فرد را به تلاش در جهت زمینه‌سازی ظهور و برپایی عدالت فرا می‌خواند. ازاین‌رو، دوستداران واقعی اهل‌بیت در کنار محبت و اطاعت، همواره چشم‌انتظار تحقق وعده الهی و پیروزی نهایی حق بر باطل هستند.
انتهای‌پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/918885/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ انقلاب و انقلابی‌گری

سرمقاله فرهیختگان/ صدای آمریکا به مقصد نمی‌رسید

وابستگی پنهان؛ اقتصاد آمریکا تا چه حد به چین متکی است؟

افزایش جهانیِ تشخیص سرطان ریه در افراد غیرسیگاری

گیاهی فوق‌العاده برای پاکسازی کبد

آنچه از روکش دندان و انواع آن باید بدانید

نکات مهم تغذیه‌ای برای مبتلا نشدن به این بیماری های کشنده

تحلیلگر مسائل اقتصادی: اواخر عمر حکومت پهلوی هم تورم دو رقمی داشتیم

ریشه‌های قاچاق سوخت کجاست؟

کنایه مصباحی مقدم به همتی: مسوؤلی با یک کلمه نسنجیده 25 درصد قدرت خرید مردم را کاهش داد

رشد 47 درصدی درآمد مالیاتی دولت نسبت به مدت مشابه سال گذشته

مصباحی مقدم: 70 میلیارد دلار ارز و طلا در دست مردم است

حجم تجارت کشور رکورد جدیدی ثبت کرد

مشاور وزیر ورزش: کمترین وام که برای ازدواج است را هم نمی‌دهند

وزیر کار: مزد کارگران در سال آینده را بر اساس تورم تعیین می‎کنیم

عیدی امسال کارمندان چقدر افزایش یافته است؟

نامه پزشکیان به فرزین: بانک مرکزی تنها متولی رمزارز است

تعطیلی مدارس مشهد/ آلودگی هوای مشهد فردا تعطیل است؟ چهارشنبه 17 بهمن

معاون رئیس‌جمهور: دولت از تمام سرمایه‌گذاران حمایت می‌کند

جدول خاموشی برق مازندران چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق ساری چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

راهکار مجلس برای حل مشکلات صادرات قیر ایران

مسکن مهر سر به‌فلک کشید

آیا مدارس استان فارسفردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات و مدارس شیراز و استان فارس چهارشنبه 17 بهمن 1403

جدول خاموشی برق مرکزی چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق اراک چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

بیت کوین جانی دوباره گرفت/ آخرین وضعیت ارزهای دیجیتال امروز 16 بهمن ماه

مردم در 22 بهمن بار دیگر مشت محکمی بر دهان دشمنان انقلاب می‌زنند

وضعیت آب و هوای کشور در 24 ساعت آینده امروز سه‌شنبه 16 بهمن 1403

آیا مدارس کرمانشاه فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات و مدارس کرمانشاه چهارشنبه 17 بهمن 1403

خبر فوری تعطیلی مدارس قزوین فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 به دلیل افزایش آلودگی هوا

قیمت خودرو شاهین در بازار امروز سه‌شنبه 16 بهمن 1403 + جدول

جدول خاموشی برق هرمزگان چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق بندرعباس چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

فروش کرمان موتور متوقف شد؟ | قیمت محصولات کرمان موتور سه شنبه 16 بهمن 1403 + پیش بینی قیمت خودرو در بازار خودرو

آیا مدارس خوزستان فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات و مدارس اهواز و خوزستان چهارشنبه 17 بهمن 1403

سه دیدار لیگ برتر در انتظار اعلام؛ زمان و ورزشگاه مشخص شد

تعطیلی مدارس قم فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 (به دلیل افزایش آلودگی هوای قم)

اطلاعیه فوری تعطیلی مدارس فردا چهارشنبه 17 بهمن تهران و سراسر کشور

قیمت سکه بهار آزادی 16 بهمن 1403

ترکیب احتمالی الهلال مقابل پرسپولیس

کسی که مقاومت را مزاحم مذاکرات خود می‌بیند اهل بصیرت نیست

آیا مدارس خراسان رضوی فردا چهارشنبه 17 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات و مدارس مشهد و خراسان رضوی چهارشنبه 17 بهمن 1403

جدول خاموشی برق همدان چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق همدان چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

خبر فوری تعطیلی مدارس تبریز/ فردا چهارشنبه 17 بهمن مدارس تعطیل است؟

گفتمانی والا و پیچیده در لطافت عطر مناجات و دعا

قیمت طلا، سکه و دلار امروز سه‌شنبه 16 بهمن 1403

ورود سامانه بارشی به کشور طی بعداز ظهر فردا

ترکیه میزبان 15 اسیر فلسطینی آزاد شده از رژیم صهیونیستی شد

صدور هشدار زرد هواشناسی در فارس/ آخر هفته هوا برفی می‌شود

قیمت رنو ساندرو امروز 16 بهمن 1403 + جدول قیمت

خلاصه اخبار نیم روزی سه شنبه 16 بهمن | خلاصه اخبار امروز0

قیمت نیم سکه 16 بهمن 1403