پیام فارس

آخرين مطالب

ترامپ و مسئله فلسطین سیاسی

ترامپ و مسئله فلسطین
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ظاهراً برخی از اعضای تیم سیاست خارجی ترامپ همچون جناح راست اسرائیل بر این تصورند که ویرانی‌های گسترده در نوار غزه و ضعف حماس و دولت خودگردان فلسطین، زمینه را برای تحمیل طرح تازه‌ای برای حل مسئلۀ فلسطین پدید آورده است.
 احمد زیدآبادی| برای فهم دقیق بسیاری از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و درک منظور او ظاهراً باید «گفتمان» و چه‌بسا «سرمشق» سیاسی تازه‌ای ابداع کرد! دونالد ترامپ به عمد یا از سر پریشان‌فکری، از بیان روشن و منسجم برخی از مهمترین سیاست‌های دولت خود، پرهیز می‌کند و یا از انجام این کار عاجز است. این رفتار چه تعمدی و چه از سر ناتوانی باشد، ناظران و تحلیل‌گیران و رهبران کشورهای مختلف را از درک مقاصد واقعی او دور می‌کند و به تردید و دودلی می‌اندازد.
در حقیقت با چارچوب مفهومی شکل‌گرفته از دورۀ یونان باستان تاکنون به‌خصوص آنچه ارسطو تحت عنوان «منطق» گردآوری و تدوین کرده است، نمی‌توان ذهنیت ترامپ را با اتکاء به حرف‌هایش به درستی خواند و رفتارش را پیش‌بینی کرد. دقیقاً به همین دلیل است که کمتر کشوری یافت می‌شود که تکلیف خود را در برابر ترامپ بداند.
حرف‌ها و گفته‌های او در یک زمینۀ واحد، گاه چنان بدون انسجام و تناقض‌آلود است که سبب تفسیرهای کاملاً متضاد می‌شود. یکی از این زمینه‌ها مسئلۀ فلسطین است که نمی‌توان برنامۀ ترامپ را دربارۀ آن به درستی حدس زد. ترامپ در دورۀ نخست ریاست‌جمهوری خود تیمی از یهودیان ارتدوکس آمریکا به رهبری جارد کوشنر داماد خود را مأمور تهیۀ طرحی به نام «معاملۀ قرن» کرد تا به‌زعم خود یک بار و برای همیشه به منازعۀ خاورمیانه پایان دهد.
معاملۀ قرن در واقع طرحی مکمل و موازی «پیمان ابراهیم» بود که فرمولی دوپایه‌ای را برای منطقه دنبال می‌کرد. یک پایه بر عادی‌سازی روابط کشورهای عرب با اسرائیل استوار می‌شد و پایۀ دیگر، تفکیک جمعیتی و سرزمینی را بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها بنا می‌نهاد.
طرح تفصیلی معاملۀ قرن با واکنش خشم‌آلود دولت خودگردان فلسطینی، مواجهۀ ملایم و توأم با احتیاط و اکراه کشورهای محافظه‌کار عرب، ناخشنودی شدید بلوک راست و استقبال گرم بلوک میانه در اسرائیل، برخورد ابهام‌آمیز بنیامین نتانیاهو و سکوت کشورهای جهان روبه‌رو شد. طبق طرح معاملۀ قرن 70 درصد خاک کرانۀ باختری و تمام نوار غزه به نام «کشور فلسطینی» شناخته می‌شد و افزون بر این، حدود 250 کیلومتر از اراضی تحت حاکمیت اسرائیل در جوار باریکۀ غزه به عنوان «منطقۀ صنعتی» به کشور فلسطینی منضم می‌شد.
در حقیقت، معاملۀ قرن، عموم شهرک‌های یهودی‌نشین در کرانۀ باختری به اضافۀ کل درۀ اردن را به اسرائیل ضمیمه می‌کرد و بیت‌المقدس را به صورت «پایتخت یکپارچۀ اسرائیل» به رسمیت می‌شناخت گو اینکه تسهیلات و امکانات زیربنایی گسترده‌ای برای دسترسی آسان فلسطینی‌ها به مسجدالاقصی نیز در نظر می‌گرفت. ترامپ طرح خود را «راه‌حل دوکشوری» نامید، اما نه دولت وقت اسرائیل به رهبری نتانیاهو حاضر به استفاده از این عبارت شد و نه طرف‌های دیگر، قطعات به‌هم‌پیوسته اما محصور در بین شبکه‌ای درهم‌پیچیده از شهرک‌های یهودی‌نشین را لایق عنوان «کشور فلسطینی» دانستند.
با این حال، در آن مقطع چنین به نظر می‌رسید که ترامپ برای اجرای طرحش مصمم است، اما او در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2020 آمریکا، بازی را به جو بایدن نامزد حزب دموکرات باخت و از گردونۀ قدرت خارج شد.
اینک که ترامپ بار دیگر به کاخ سفید بازگشته است، آیا درصدد احیای همان طرح است یا فکر دیگری در سر دارد؟ این درست همان پرسشی است که نمی‌توان پاسخ قاطعی به آن داد.
ترامپ از یک سو، بر لزوم استقرار صلح در خاورمیانه و عادی‌سازی رابطۀ عربستان با اسرائیل تأکید می‌ورزد اما در همان حال، افرادی را به سمت‌های مهم دیپلماتیک منصوب کرده است که آشکارا از موضع افراطی‌ترین نیروهای سیاسی اسرائیل در برابر کرانۀ باختری دفاع می‌کنند و این سرزمین را بخشی از «ارض وعده داده شده از سوی خدا به بنی‌اسرائیل» می‌دانند.
یکی از این افراد مایک هاکبی سفیر برگزیدۀ ترامپ در اسرائیل است که کشیشی از جامعۀ مسیحیان انجیلی آمریکاست. مایک هاکبی در نفی حقوق فلسطینی‌ها در کرانۀ باختری، در کنار خشن‌ترین چهره‌های نژادپرست اسرائیلی قرار گرفته و به صراحت کرانۀ باختری را به عنوان بخشی از «سرزمین موعود» معرفی کرده است. علاوه بر او، الیز استفانیک نمایندۀ دولت ترامپ در سازمان ملل نیز در جلسۀ استماع سنا ضمن تأکید بر تلاش ترامپ برای استقرار صلح در خاورمیانه، نگاه جناحِ فوق‌افراطی اسرائیل در مورد ادعاهای مذهبی نسبت به کرانۀ باختری را تأیید کرده است.
در این میان، آنچه آشکار و قطعی است این است که بدون در نظرگرفتن حقوق فلسطینی‌ها، سخن از تحقق صلح در خاورمیانه همانند تبدیل دریا به دوغ با یک قاشق ماست، امری محال به نظر می‌رسد. بنابراین، پرسش این است که اگر تیم جدید ترامپ حاکمیت بر کرانۀ باختری را «حق الهی» اسرائیل می‌داند، دیگر با ارائۀ کدام حق و امتیاز به فلسطینی‌ها در پی ایجاد صلح در منطقه است؟
ظاهراً برخی از اعضای تیم سیاست خارجی ترامپ همچون جناح راست اسرائیل بر این تصورند که ویرانی‌های گسترده در نوار غزه و ضعف حماس و دولت خودگردان فلسطین، زمینه را برای تحمیل طرح تازه‌ای برای حل مسئلۀ فلسطین پدید آورده است. طبق چنین طرحی، اسرائیل حاکمیت امنیتی خود را بر کل کرانۀ باختری و نوار غزه توسعه می‌دهد و در مقابل، سطحی از خودمختاری مدنی و سیاسی در کنار پروژه‌های مربوط به بازسازی و توسعه و رفاه اقتصادی برای فلسطینی‌ها در نظر گرفته می‌شود.
فلسطینی‌ها به هر میزان هم که بر اثر جنگ ویرانگر غزه ضعیف شده باشند، کاملاً بعید است که با چنین طرحی سر سازگاری پیدا کنند. از نگاه دولت نتانیاهو و حامیان او در دولت ترامپ اما با حذف حماس و تضعیف فزایندۀ دولت خودگردان می‌توان چنین راه‌حلی را به فلسطینی‌ها تحمیل و کشورهای عرب را به پذیرش آن راضی کرد، البته با این ملاحظه که «خطر ایران» هم در کنارش برجسته‌سازی شود. در این میان شاید عناصری در دولت ترامپ این نوع تصورات را واقع‌بینانه نبینند و همچنان در پی احیای معاملۀ قرن به عنوان فرمولی برای استقرار صلح در منطقه باشند.
این حرف بدان معناست که معاملۀ قرن به عنوان فرمولی که در زمان رونمایی از آن حداقلِ ممکنِ امتیازات را برای طرف فلسطینی در نظر گرفته بود، اکنون به گزینۀ «حداکثری» دولت ترامپ تبدیل شده است! گزینۀ حداقلی او اینک همان طرح خودمختاری سیاسی و توسعۀ اقتصادی در ازای حاکمیت امنیتی اسرائیل بر منطقۀ بین رود اردن تا دریای مدیترانه است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/910209/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله همشهری/ ویژگی‌های نظام بودجه‌ریزی دوره ششم

سرمقاله شرق/ توزیع تعین‌بخش است

هوای سرد باعث تشدید آسم می‌شود؟

تمرینات کاربردی برای عضله چشم!

عضو مجمع: با دادن چندرغاز یارانه به مردم که مشکل آنها حل نمی‌شود

روایت وزیر سابق اقتصاد از مدیریت قیمت ارز توسط بانک مرکزی در روزهای سخت

رئیس اسبق سازمان فناوری اطلاعات: دریاچه نمک را داده‌ایم به کمیته امداد که با بیل، نمک خوراکی بفروشد

پهلودهی بزرگ‌ترین کشتی مسافری-باری ایران در بندر بوشهر

صمصامی: مجلس برای افزایش نرخ ارز به بانک مرکزی چراغ سبز نشان داده بود

تحلیلگر مسائل اقتصادی: کسانی که می‌گویند الان باید ارز را تک نرخی کرد، اقتصاد نمی‌فهمند

ریزش 13 هزار واحدی شاخص بورس

سبز و قرمز قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار درجا زد

در 5 دقیقه صاحب دفتر کار شوید

قیمت طلا و سکه 8 بهمن 1403

مدارس فیروزکوه و دماوند به صورت غیرحضوری برگزار می‌شود

قیمت آیفون امروز دوشنبه 8 بهمن

قیمت سکه امروز دوشنبه 8 بهمن 1403

قیمت گوشت گوسفندی زنده 8 بهمن + جدول

معامله 40 دستگاه خودرو در بورس کالا

آغاز جشنواره فیلم فجر مشهد از 15 بهمن

برگزاری بیش از 100 برنامه فرهنگی، قرآنی و اجتماعی در آق‌قلا

معاون اسبق وزیر در پاسداران به قتل رسید

جدال در بی‌بی‌سی بر سر براندزای در ایران+ ویدئو | آرزوی واهی اپوزیسیون؛ سیاست‌های ترامپ در مدت زمانی مشخص کمر جمهوری اسلامی را می شکند؟

پیش بینی وضعیت آب و هوا خراسان شمالی فردا سه شنبه 9 بهمن ماه 1403 | پیش بینی هواشناسی خراسان شمالی طی 24 ساعت آینده | هواشناسی بجنورد

قیمت طلای 24 عیار 8 بهمن 1403

قومیت‌ها ظرفیت‌های ارزشمندی برای نظام و انقلاب است

قیمت سکه و طلا دوشنبه 8 بهمن 1403/ جدول

قیمت طلا، سکه و ارز امروز 8 بهمن‌ماه 1403/ قیمت‌ها در بازار طلا و سکه لرزید

شرایط پیش فروش خودرو هایما S7 پرو (بهمن 1403)

خلاصه والیبال سایپا 0 – چادرملو اردکان 3

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا سه شنبه 9 بهمن ماه 1403 | پیش بینی هواشناسی کرمان طی 24 ساعت آینده

عرضه چهار کتاب طنز تازه توسط سوره مهر

آخرین وضعیت شاخص آلودگی هوای تبریز امروز دوشنبه 8 بهمن 1403

برگزاری سومین جشنواره مردمی «چله انقلاب» در لرستان

امیر تتلو 22 بهمن 1403 آزاد می شود؟

قیمت خودرو + جدول قیمت محصولات ایران خودرو امروز دوشنبه 8 بهمن ماه 1403

قیمت انواع سکه امروز دوشنبه 8 بهمن ماه

رونمایی همراه اول از بسته‌های ویژه عید مبعث به همراه هدایای دیجیتال

پیش بینی وضعیت آب و هوا خراسان جنوبی فردا سه شنبه 9 بهمن ماه 1403 | پیش بینی هواشناسی خراسان جنوبی طی 24 ساعت آینده

برگزاری گردهمایی ائمه جمعه و روحانیون اهل سنت کرمانشاه

طرح پیش فروش ایران خودرو بهمن 1403 ویژه متقاضیان عادی + جدول و شرایط

قیمت طلای 18 عیار 8 بهمن 1403

قیمت طلا، سکه و ارز امروز 8 بهمن‌ماه 1403

قیمت خودرو در بازار امروز 8 بهمن ماه

پیش بینی وضعیت آب و هوا آذربایجان‌ غربی فردا سه شنبه 9 بهمن ماه 1403 | پیش بینی هواشناسی آذربایجان‌ غربی طی 24 ساعت آینده | هواشناسی ارومیه

فال روزانه / فال ابجد / فال حافظ / فال شمع سه شنبه 9 بهمن 1403

تعطیلی چهارشنبه 10 بهمن؛ ادارات و مدارس چه تصمیمی گرفته‌اند؟

جاده چالوس از ساعت 13 به سمت مرزن آباد یکطرفه می شود

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمانشاه فردا سه شنبه 9 بهمن ماه 1403 | پیش بینی هواشناسی کرمانشاه طی 24 ساعت آینده

قیمت خودرو + جدول قیمت محصولات سایپا امروز دوشنبه 8 بهمن ماه 1403