پیام فارس

آخرين مطالب

حذف 10روز غیبت و فاصله در بازنشستگی سخت و زیان‌ آور اقتصادي

حذف 10روز غیبت و فاصله در بازنشستگی سخت و زیان‌ آور
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تسنیم /مطابق اصلاحیه آیین نامه اجرایی بازنشستگی سخت و زیان آور، وجود بیش از 10روز فاصله در سوابق سختی کار در هر سال به صورت جمع در کل سوابق در نظر گرفته شد.
مشاغل سخت و زیان‌آور به حرفه‌هایی گفته می‌شود که به دلیل ماهیت کاری و شرایط محیطی، اثرات نامطلوب جسمی و روانی بر شاغلان خود دارند. قانون تأمین اجتماعی و قوانین کار ایران برای حمایت از این گروه از کارگران، شرایط خاصی را برای بازنشستگی آنان در نظر گرفته است.
بر اساس ماده 52قانون کار، مشاغل سخت و زیان‌آور به فعالیت‌هایی اطلاق می‌شود که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی یا بیولوژیکی محیط کار بیش از حد استاندارد بوده و سلامت جسمی یا روانی فرد را تهدید می‌کند.
این مشاغل در دو دسته کلی قرار می‌گیرند:
1. مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان‌آورند و به‌طور ذاتی خطرناک هستند.
2. مشاغلی که به دلیل شرایط کاری خاص زیان‌آور محسوب می‌شوند.

شرایط بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور به این صورت است که شاغلان این دسته می‌توانند با 20 سال متوالی یا 25 سال غیرمتوالی کار در مشاغل سخت و زیان‌آور بدون شرط سنی بازنشسته شوند. هر سال کار در این مشاغل، معادل 1.5 سال سابقه کار در شرایط عادی محسوب می‌شود.
تایید سختی کار, شغل مورد نظر باید توسط کمیته بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور که در ادارات کار و تأمین اجتماعی فعالیت می‌کند، تأیید شود. درخواست کارگر برای بررسی شغل خود از طریق کارفرما یا شخصاً به این کمیته ارسال می‌شود.
همچنین تأمین هزینه بازنشستگی به این صورت است که کارفرما موظف است 4درصد بیشتر از سهم بیمه کارگران عادی برای شاغلان مشاغل سخت و زیان‌آور پرداخت کند. در صورت عدم پرداخت این مبلغ، کارفرما مسئولیت تأمین مابه‌التفاوت را بر عهده دارد.
آیین نامه اجرایی بازنشستگی سخت و زیان آور در تاریخ 1393/05/26 مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت. طبق این اصلاحیه وجود بیش از 10روز فاصله در سوابق سختی کار در هر سال به صورت جمع در کل سوابق در نظر گرفته شد. به این معنی که به جای اینکه 10روز در هر سال و اعمال 10 روز در همان سال در نظر گرفته شود، مجموع سوابق سختی کار ضرب در 10روز به عنوان معیار از بین رفتن توالی در مشاغل سخت و زیان آور تعیین شد.
قانون بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور و آیین نامه اجرایی آن یکی از موارد پر ابهام است. کارگران از زمان درخواست بازنشستگی سختی کار تا زمان گرفتن نتیجه از تامین اجتماعی با مشکلات متعددی مواجه می‌شوند.
یکی از مشکلات مهم در مورد سختی کار عدم وجود وحدت رویه و اجرای یک شکل قانون در کل کشور است. ادارات کار و تامین اجتماعی هر استان و شهر برای اجرای این قانون روش کار متفاوتی اعمال می‌کنند که باعث سردرگمی بیش از پیش کارگران می‌شود.یکی از مسائل و مشکلات در این زمینه وجود فاصله در سختی کار و از بین رفتن توالی اشتغال می‌شود.
در تبصره 2ماده واحده الحاقی به ماده 76قانون تامین اجتماعی کارهای سخت و زیان آور به صورت زیر تعریف شده است:
تبصره 2 – ‌الف – کارهای سخت و زیان‌آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و دراثر‌اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (‌جسمی و روانی) در وی ایجاد گردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن بوده و ‌بتوان با بکارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی و غیره صفت سخت و زیان‌آور بودن را از آن مشاغل کاهش یا حذف نمود.
(بند بالا نقل قول است و منبع آن : قانون اصلاح تبصره (2) الحاقی ماده (76) قانون اصلاح مواد (72) و (77) و تبصره ماده (76) قانون تأمین اجتماعی‌مصوب 1354و الحاق دو تبصره به ماده (76)مصوب 1371
در قسمت 1از بند ب از قانون اشاره شده توالی و تناوب و فاصله در سوابق سختی کار به این صورت تعریف شده است:
1 – افرادی که حداقل بیست سال متوالی و بیست و پنج سال متناوب در کارهای سخت و زیان‌آور (‌مخل سلامت) اشتغال داشته باشند و در هر مورد‌ حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند می‌توانند تقاضای مستمری بازنشستگی نمایند. هر سال سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و‌زیان‌آور یک و نیم سال محاسبه خواهد شد.
(بند بالا نقل قول است و منبع آن : قانون اصلاح تبصره (2) الحاقی ماده (76) قانون اصلاح مواد (72) و (77) و تبصره ماده (76) قانون تأمین اجتماعی‌مصوب 1354و الحاق دو تبصره به ماده (76)مصوب 1371
در متن قانون سختی کار بالا به صورت کلی 20سال سابقه متوالی و 25سال سابقه متناوب باعث به عنوان سوابق مورد نیاز سختی کار برای بازنشستگی سختی کار مشخص شده است.
در آیین نامه اجرایی سختی کار توالی و تناوب و فاصله در سختی کار تعریف شده است که وجود کدام فاصله ها در سوابق سختی کار باعث از بین رفتن توالی شده و باعث متناوب شدن سختی کار می‌شود.
طبق بند 2آیین نامه اجرایی وجود فاصله در سوابق سختی کار باعث از بین رفتن توالی می شود:
‌الف – ایام خدمت وظیفه سربازی (‌دوران ضرورت و احتیاج)‌ مشروط بر اینکه بیمه شده حداکثر تا دو ماه پس از پایان خدمت به کار سابق خود برگشته و ‌یا اینکه در کار دیگری که سخت و زیان آور شناخته شده مشغول به کار شده باشد و همچنین ایام آماده به خدمت.
ب – دوران توقیف بیمه شده در صورتیکه منتهی به محکومیت وی نگردد یا اینکه کارفرما بر اساس تکلیف قانونی حقوق دوران مزبور را به بیمه شده‌پرداخت نماید.
ج – ایام حالت تعلیق که به واسطه عوامل قهریه طبیعی و یا حوادث و مخاطرات اجتماعی (‌مانند سیل، زلزله جنگ و آتش‌سوزی) که خارج از اراده‌کارفرما و بیمار شده بوده و در نتیجه آن کارگاه به طور موقت تعطیل می‌گردد.
‌د-‌ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری مشروط بر اینکه بیمه شده قبل از اتمام و یا بلافاصله پس از اتمام دوره مزبور در مشاغلی که سخت و زیان‌آور‌شناخته شده مشغول به کار شده یا طبق این آیین‌نامه بتواند بازنشسته شود.
‌هـ – ایام خدمت در جبهه که به تایید مراجع ذیصلاح رسیده باشد.
‌و – دوران اسارت یا محکومیت سیاسی که بیمه شده بر اساس آن به عنوان آزاده شناخته شده باشد.
‌ز – ایام بلاتکلیفی بیمه شده که مستند به آرای صادره از سوی هیأت‌های حل اختلاف و یا سایر مراجع قانونی منجر به پرداخت حقوق ایام مزبور شده‌باشد.
ط – غیبت غیرموجه حداکثر به مدت 10روز در سال در مورد کارگاههای مشمول قانون کار یا بر اساس مقررات انضباطی، تخلفاتی و یا استخدامی‌مربوط در کارگاههای غیرمشمول قانون کار که منجر به اخراج، انفصال موقت یا دایم نشده باشد.
نقل قول از : آیین‌نامه اجرایی بند (5) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (2) الحاقی ماده (76) قانون اصلاح مواد (72) و(77) و تبصره ماده (76) قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354و الحاق دو تبصره به ماده (76) مصوب 1371– مصوب 1380
اصلاح قانون وجود فاصله در سوابق سختی کار
قسمت ط از بند 2آیین نامه اجرایی قانون بازنشستگی سخت و زیان آور موردی است که اصلاح و تفسیر شده و این اصلاح و تفسیر به نفع کارگران است.
در قانون اولیه در صورتی که در سوابق کارگر بیش از 10روز (11روز و بیشتر) فاصله به دلیل غیبت غیر موجه وجود داشت منجر به از بین رفتن توالی می شد.
اصلاح آیین نامه بازنشستگی سخت و زیان آور
آیین نامه اجرایی بازنشستگی سخت و زیان آور در تاریخ 1393/05/26مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت. طبق این اصلاحیه وجود بیش از 10روز فاصله در سوابق سختی کار در هر سال به صورت جمع در کل سوابق در نظر گرفته شد. به این معنی که به جای اینکه 10روز در هر سال و اعمال 10 روز در همان سال در نظر گرفته شود، مجموع سوابق سختی کار ضرب در 10روز به عنوان معیار از بین رفتن توالی در مشاغل سخت و زیان آور تعیین شد.
متن اصلاحیه مربوطه به فاصله بیش از 10روز سختی کار در سوابق به شرح زیر است:
– ماده (12) به شرح زیر اصلاح می شود:
الف – جزء “ط” بند (2) حذف می شود.
ب – متن زیر جایگزین بند (3) و جزء های آن می شود:
3- علاوه بر موارد مذکور در بند (2) این ماده، عدم اشتغال به کار سخت و زیان آور در طول دوره اشتغال به مشاغل مزبور تحت هر عنوان برای مدت یک سال و کمتر از آن موجب بر هم خوردن توالی نمی شود. موارد و مدت های موضوع بند(1) این ماده تابع حکم همان بند خواهد بود.
پ – متن زیر به عنوان بند (4) اضافه می‌شود:
4- عدم اشتغال به کار سخت و زیان آور در طول دوره اشتغال به مشاغل مزبور تحت هر عنوان (به جز در موارد مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده برای مدت بیشتر از یک سال، موجب بر هم خوردن توالی می‌شود و بیمه شده برای استفاده از مزایای این قانون باید حداقل (25) سال تمام در مشاغل یاد شده اشتغال به کار داشته باشد.
نقل قول از : اصلاح آیین نامه اجرایی بند (5) جز (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (2) الحاقی ماده (76) قانون اصلاح مواد (72) و (77) و تبصره ماده (76) قانون تامین اجتماعی مصوب (1354) و الحاق دو تبصره به ماده (76) مصوب (1371)
مصوب 1393.05.26
بنابراین فاصله بیش از 10روز در سوابق سختی کار در هر سال به بیش از یک سال در طول مدت اشتغال تغییر کرد. با این اصلاحیه فاصله بیش از 10 روز در سختی کار باعث از بین رفتن توالی در بازنشستگی سخت و زیان آور نمی شود.
نظر مجلس شورای اسلامی در خصوص وجود فاصله در سوابق سختی کار
موضوع توالی و تناوب در مشاغل سخت و زیان آور از مجلس شورای اسلامی و وجود ابهام و نیز عدم وجود پایه و اساس قانونی برای از بین رفتن توالی سختی کار در صورت غیبت بیش از 10روز سوال شد و مضمون جواب مجلس شواری اسلامی نیز این موضوع را به صورت زیر است.
موضوع توالی و تناوب کماکان بر قوت خود باقی است. سوابق اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور اعم از متوالی یا متناوب به ازای هر سال 1.5 سال محاسبه می‌شود.
این مساله در سوابق ترکیبی عادی و سختی کار اهمیت زیادی دارد. افرادی که سوابق بیمه آنان به صورت ترکیبی از عادی وسختی کار باشد به صورت 1.5 برابر سوابق سختی کار به علاوه سوابق عادی محاسبه می‌شود.
تاثیر نظر مجلس در وجود فاصله و سوابق ترکیبی سختی کار و عادی
در قانون سختی کار چنین عنوان شده که افرادی که سوابق متناوب در مشاغل سخت و زیان آور دارند می توانند با 25سال سابقه بازنشسته شوند.
طبق ماده 76قانون تامین اجتماعی بیمه شده مرد و زن با دارا بودن 35سال سابقه بیمه بدون شرط سنی می تواند بازنشسته شود. همانطور که گفته شد فردی که به صورت متناوب در مشاغل سخت و زیان آور اشتغال داشته باشد سوابق وی 1.5 برابر محاسبه خواهد شد. فردی که 23سال و 4ماه سابقه کار متناوب در مشاغل سخت و زیان آور داشته باشد با اعمال 1.5 برابر این سابقه به 35می رسد. بنابراین در صورت وجود توالی در سابقه سختی کار، بیمه شده می تواند با 23سال و 4ماه بدون شرط سنی سابقه بیمه بازنشسته شود.
افرادی که سوابق ترکیبی دارند نیز در صورت رسیدن 1.5 برابر سوابق سختی کار با سوابق عادی به 35سال می توانند بدون شرط سنی بازنشسته شوند.
شرایط بازنشستگی سختی کار با وجود فاصله در سوابق
1- داشتن 20سال سابقه سختی کار متوالی بدون شرط سنی
2- داشتن 23سال و 4ماه سابقه سختی کار متناوب بدون شرط سنی
3- داشتن 20سال سابقه سختی کار متناوب به شرط تکمیل 50سال سن برای مردان و 45سال سن برای زنان
4- مجموع 1.5 برابر سوابق سختی کار و سوابق بیمه عادی 35سال بدون شرط سنی
5- مجموع 1.5 برابر سوابق سختی کار و سوابق بیمه عادی 30سال به شرط تکمیل 50سال سن برای مردان و 45سال سن برای زنان
6- داشتن 13سال و 4ماه سابقه سختی کار متوالی یا متناوب به شرط تکمیل 60سال سن برای مردان و 55سال سن برای زنان
به گزارش تسنیم, شاغلان این مشاغل از بازنشستگی زودتر از موعد و بدون شرط سنی برخوردار می‌شوند. به دلیل سختی کار، معمولاً قوانین سختگیرانه‌تری برای تأمین امنیت و بهداشت این گروه از کارگران اعمال می‌شود.
چالش‌ها و مشکلات که در مسیر این شاغلان قرار دارد شامل عدم شناسایی شغل است که برخی از کارفرمایان از اعلام سخت و زیان‌آور بودن شغل خودداری می‌کنند تا از پرداخت هزینه‌های اضافی بیمه اجتناب کنند. همچنین فرایند طولانی بررسی در این مسیر است. تأیید شغل به عنوان سخت و زیان‌آور ممکن است زمان‌بر باشد و نیاز به مدارک و مستندات زیادی دارد.از سوی دیگر عدم نظارت کافی است که در بسیاری از مواقع، استانداردهای ایمنی و بهداشت کار به‌درستی رعایت نمی‌شود و کارگران این مشاغل در معرض خطرات جدی قرار می‌گیرند.
 بازنشستگی با قانون مشاغل سخت و زیان‌آور، گامی حمایتی برای کارگرانی است که در شرایط دشوار و خطرناک فعالیت می‌کنند. هرچند قوانین حمایتی جامعی برای این گروه وجود دارد، اما اجرای کامل و نظارت دقیق بر این قوانین ضروری است تا حقوق این کارگران حفظ شود و سلامت آن‌ها کمتر به خطر بیفتد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/904275/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ کدام‌یک جمهوری اسلامی است؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ بازگشت به اعتدال هاشمی

سرمقاله جوان/ تفاوت شگفت و معنی‌دار نقل‌قول‌ها در دولت

سرمقاله وطن امروز/ روبیک روبیو و سفیدشویی خشونت

سی‌ان‌ان: سفر پزشکیان به مسکو چه معنایی برای توافق با ترامپ دارد؟

درمان مشکلات ستون فقرات بدون جراحی

روش‌های درمان سنگ کیسه صفرا

کارت‌های بانکی از چه زمانی جای کارت سوخت را می‌گیرند؟

افزایش مصرف گاز بخش خانگی با افزایش برودت هوا

سوخت موجود است، اما فقط برای قاچاقچیان!

­اسقاط خودروهای فرسوده راهی برای کاهش آلودگی

وزیر صمت: تعدادی از مدیران به دنبال قطع کامل برق و گاز صنایع بودند

اقدام ناکافی وزارت جهاد برای ساماندهی بازار گوشت

تولد لاکچری پژمان جمشیدی برای نگار فرهمند فضای مجازی را ترکاند + عکس

خبر فوری از تعطیلی مدارس کهگیلویه و بویراحمد فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس یاسوج دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

کنسرت‌های بهمن‌ماه؛ چه کسانی کنسرت دارند؟

شیراز میزبان دومین دوره جشنواره فرهنگی ورزشی کارکنان وظیفه سپاه

واریز سهمیه60 لیتری بنزین بهمن ماه

حماس 3 اسیر زن صهیونیست را آزاد می‌کند

اسامی 3 اسیر اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند+ عکس

بلیت فروشی جشنواره تئاتر فجر از فردا آغاز می‌شود

خبر فوری از تعطیلی مدارس گلستان فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس گرگان دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

احتمال تعطیلی مدارس و ادارات تهران فردا دوشنبه 1 بهمن 1403+ جزئیات

اجرای آتش‌بس در غزه آغاز شد

زلزله دشتستان خسارتی نداشت

خبر فوری از تعطیلی مدارس گیلان فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس رشت دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

مسابقه بزرگ کتابخوانی به مناسبت ایام الله دهه مبارک فجر در ورامین برگزار می‌شود

جزئیات اجرای آتش‌بس غزه در اولین روز

خبر فوری از تعطیلی مدارس لرستان فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس خرم‌آباد دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

60 لیتر بنزین سهمیه‌ای بهمن‌ماه امشب واریز می‌شود

خبر فوری از تعطیلی مدارس مازندران فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس ساری دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

خبر غافلگیرکننده سردار قاآنی/ آغاز آتش بس و تبادل اسرا بین حماس و رژیم صهیونیستی

فارس برای شب عید آماده می‌شود/ ذخیره‌سازی 400 تن سیب و 200 تن پرتقال

تامین و ذخیره سازی خرما در فارس

ارتش اسرائیل دستور آتش‌بس در غزه را دریافت کرد

اسرائیل اجرای آتش‌بس در غزه را تایید کرد

تغییر ساعات خدمات‌دهی متروی تبریز از روز دوشنبه یکم بهمن

میزان بارش برف در استان فارس / کدام مناطق سفید پوش شد؟

پنج شنبه‌ها در این استان تا پایان بهمن تعطیل شد

پیگیری پروژه مترو، دفع آب‌های سطحی و قیر رایگان در سفر رئیس‌جمهور

خبر فوری از تعطیلی مدارس مرکزی فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس اراک دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

تعطیلی پنجشنبه‌ها در استان مرکزی تا پایان بهمن‌ماه تمدید شد

خبر فوری از تعطیلی مدارس هرمزگان فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس بندرعباس دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

حماس اسامی اسرای صهیونیست را تحویل داد+ عکس

خبر فوری از تعطیلی مدارس خوزستان فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس اهواز دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

برگزاری دومین دوره جشنواره فرهنگی ورزشی کارکنان وظیفه سپاه در شیراز

تصویر سه اسیر اسرائیلی منتشر شد/ توضیح سخنگوی گردان‌های القسام

پیش بینی آب و هوای قزوین برای فردا دوشنبه 1 بهمن 1403

فوری / ساعت کاری ادارات در بهمن 1403 تغییر کرد

پیش بینی آب و هوای قم برای فردا دوشنبه 1 بهمن 1403