پیام فارس

آخرين مطالب

فرونشست زمین، در حادثه مرگبار ریزش گودبرداری در شیراز نقش داشت؟ اجتماعي

فرونشست زمین، در حادثه مرگبار ریزش گودبرداری در شیراز نقش داشت؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - تین نیوز |
حادثه گودبرداری و ریزش زمین که روز گذشته در شیراز رخ داد، یکی از چند واقعه مشابه است که در ماه های اخیر در شهرهای مختلف رخ داده و این بار، یک قربانی نیز بر جای گذاشته است. مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزله شناسی، می گوید شهرسازی ناپایدار عامل اصلی بروز چنین رخدادهایی است و پدیده فرونشست نیز می تواند عاملی کمک کننده باشد.
به گزارش تین نیوز به نقل از تجارت نیوز، در ماه های اخیر، حوادث مختلفی در رابطه با رانش زمین و ایجاد فروچاله در شهرهای مختلف خبرساز شده است؛ از جمله در تهران (میدان ونک و امامزاده اسماعیل چیذر)، کرج، اهواز و قزوین. مسئولان برای هر یک از آنها دلایل مختلفی عنوان کرده اند؛ از نشت آب گرفته تا گودبرداری که سهم دومی بیشتر بوده است.
روز گذشته نیز، رانش زمین و ریزش گودبرداری در خیابان عفیف آباد شیراز، جان راننده بیل مکانیکی را گرفت. این در حالی بود که بروز چنین حوادثی معمولاً خسارت جانی بر جای نمی گذاشت (این مساله، با فجایعی مانند ریزش مرگبار ساختمان متروپل آبادان، که بر اثر ناایمنی سازه رخ می دهند، متفاوت است).
مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، در مورد دلایل تکرار حوادث ناشی از گودبرداری به تجارت نیوز می گوید شهرسازی ناپایدار، نبود نقشه زمین شناسی مهندسی برای شهرها و ضعف در نظارت ها، عوامل اصلی این وقایع هستند و فرونشست نیز ضعف ها را تشدید می کند.
مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
فرونشست، ضعف های ناشی از شهرسازی ناپایدار را تشدید می کند *در سال های اخیر، اخبار مختلفی از ایجاد فروچاله در کوچه و خیابان یا در مجاورت ساختمان ها در شهرهای مختلف منتشر شده است. تا چه حد می توان این حوادث را به پدیده رو به گسترش فرونشست در شهرها مرتبط دانست؟
فرونشست می تواند به عنوان عاملی تحریک کننده در بروز حوادث ناشی از گودبرداری نقش داشته باشد اما معمولاً دلیل اصلی آنها نیست. البته من به صورت خاص در مورد حادثه شیراز صحبت نمی کنم اما بیشتر علت چنین حوادثی به مجموعه شرایطی بازمی گردند که به آن «شهرسازی ناپایدار» گفته می شود. مساله این است که در بسیاری از شهرها در حدود 70 سال اخیر، زمین ها را با روش های ناپایداری، مانند ریختن خاک به صورت دستی، مسطح کرده اند. در ادامه، روی این سطوح اقدامات مختلفی انجام شده است؛ مانند ساختمان سازی، خیابان کشی، ساخت تونل های مترو، زهکشی آب یا حفر انواع کانال ها و لوله ها، همچون فاضلاب یا گاز. چنین اقداماتی به تدریج به تضعیف خاک منجر می شود؛ در نتیجه ممکن است در زمان انجام گودبرداری، ریزشی رخ دهد و فروچاله ای در زمین شکل بگیرد که متاسفانه می تواند خطرات مالی و حتی جانی در پی داشته باشد. 
*بنابراین می توان گفت پدیده فرونشست به صورت معمول، ارتباط مستقیمی با فروچاله هایی ندارد که گاه در زمان گودبرداری ایجاد می شود، اما می تواند ضعف های موجود را تشدید کند.
بله، در واقع فرونشست ممکن است به عنوان عاملی برای تضعیف بیشتر استحکام زمین عمل کند و نقش تحریک کننده را در بروز این حوادث داشته باشد. این اصطلاح معمولاً برای پدیده ای به کار می رود که در دشت ها رخ می دهد. حالا اگر آن دشت، محل قرارگیری زمین های کشاورزی، باغات و مناطق شهری یا نزدیک به آنها باشد، فرونشستی که رخ داده است آن نواحی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به عبارت دیگر، این پدیده می تواند نتایج و ضعف های ناشی از زیرسازی و شهرسازی ناپایدار را تشدید کند.
ضعف جدی در مستندسازی و تهیه نقشه زمین شناسی شهر *با توجه به تکرر این حوادث، آیا سازندگان پروژه ها نباید پیش از گودبرداری به شرایط زمین و اتفاقاتی که ممکن است آن را تضعیف کرده باشد دقت کنند و ملاحظات لازم را در نظر بگیرند؟
نکته مهمی که وجود دارد این است که در بیشتر موارد، تاریخچه و سابقه اقدامات شهرسازی و مواردی که به آنها اشاره شد در هیچ نقشه ای موجود نیست. هر شهری باید داده های مستند و تصویرشده ای داشته باشد که همه اقدامات انجام شده در زیر زمین را نمایش دهد و به آن، نقشه زمین شناسی مهندسی گفته می شود. اما بیشتر شهرهای ایران چنین نقشه ای ندارند. در نتیجه، صاحبان پروژه ها معمولاً نمی دانند با چه مواردی سروکار دارند؛ مثلاً ممکن است از زیر زمین در گذشته کانال یا قنانی رد شده و در گذر زمان پر یا مسدود شده باشد. معمولاً زمانی که ریزشی رخ می دهد و فروچاله ای شکل می گیرد، این مسائل نمایان می شوند. این شرایط محصول همان شهرسازی ناپایدار است که در بسیاری از شهرهای کشور با آن مواجه هستیم.
*در واقع به نظر می رسد در اینجا ضعفی جدی در ثبت داده ها و اطلاعات شهری وجود دارد.
بله، صد درصد همین است. بیشتر شهرداری ها، ادارات کل مسکن و شهرسازی و دیگر نهادهای مربوطه، اطلاعات بسیار کم یا در حد صفری در مورد گذشته و تاریخچه شهر و اتفاقاتی که در زیر زمین رخ داده است در اختیار دارند. یکی از نیازهای مهم شهرهای کشور تهیه همین نقشه زمین شناسی مهندسی است.
مسئول «گودبرداری غیراصولی» کیست؟ *هنگام وقوع چنین حوادثی، اصطلاحی که زیاد تکرار می شود «گودبرداری غیراصولی» است. در واقع این اصطلاح، بار مسئولیت را تنها بر دوش مالک یا پیمانکار پروژه می اندازد که البته بدون شک مقصر است. اما آیا شهرداری یا مهندس ناظر پروژه نقشی در این میان ندارند؟
ریزش زمین و شکل گیری فروچاله، موضوعی چندوجهی است. به طور طبیعی، مالک یا پیمانکار مسئولیت شیوه اجرای گودبرداری را بر عهده دارد. اما شهرداری ها نیز مسئول بررسی های اولیه برای صدور مجوزها هستند و مهندسان ناظر هم باید بر اجرای اصولی کارها نظارت کنند. هر یک از آنها ممکن است سهمی از تقصیر را در بروز حوادث داشته باشند و موضوع را باید مورد به مورد بررسی کرد. البته در اینجا هم مساله نبود نقشه زمین شناسی مهندسی، نقش خود را در مشکلات نشان می دهد؛ چراکه معمولاً نه ماموران شهردای و نه مهندسان ناظر، سابقه تاریخی شهر و تغییرات آن را نمی دانند.
لزوم سخت گیری بیشتر و تهیه نقشه مهندسی *وقوع حوادثی مانند آنچه در شیراز رخ داد، علاوه بر خسارت های مالی، خطر جانی هم دارند. چگونه می توان احتمال بروز آنها را کاهش داد؟
با وجود ضعف های که وجود دارد، اگر شهرداری ها سخت گیری بیشتری در صدور مجوزهای اولیه داشتند و ناظران نیز به مسئولیت های خود به صورت کامل و دقیق عمل می کردند، در بیشتر موارد، قبل از اینکه سوانح به فاجعه تبدیل شوند، امکان جلوگیری از آنها وجود داشت. بنابراین، هر زمان که سخت گیری ها و نظارت ها بیشتر شود، وضعیت بهبود می یابد. اما موضوع مهم تر و گام اولیه ای که باید برداشته شود این است که هر یک از شهرداری ها، پروژه ای را برای تهیه نقشه زمین شناسی شهر متبوع خود آغاز کنند؛ به ویژه که شهرها در حال گسترش هستند و جمعیت آنها نیز به طور طبیعی افزایش می یابد. در نتیجه روز به روز اهمیت وجود چنین نقشه ای بیشتر می شود. اگر نقشه اولیه آماده شود، می توان به تدریج آن را توسعه داد و بهبود بخشید. این موضوع به ویژه برای کلان شهرهایی چون تهران، شیراز، تبریز، مشهد و اصفهان، اهمیت بیشتری دارد و هر چه سریع تر باید آغاز شود.
برای اطلاعات بیشتر، مطالعه دو گزارش آمارهای نگران کننده از فرونشست در استان های کشور و احتمال کشته و زخمی شدن حدود یک میلیون نفر، در صورت وقوع یک زلزله شدید در تهران پیشنهاد می شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/894031/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ تبعات ناواقع‌نمایی از «مذاکره»

کم‌کاری به بهانه «تحریم»؛ دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی

سرمقاله هم میهن/ خوب، ناقص، مبهم

انتقاد «کیهان» از تلاش دولت برای رفع فیلترینگ

نحوه کمک‌رسانی به فرد در حال تشنج

زمان قطعی برق شیراز امروز پنجشنبه 6 دی (خاموشی برق)

وقوع زمین لرزه در شیراز

فعالیت کارکنان دولت در استان سمنان در روزهای پنج شنبه تا پایان بهمن ماه 1403 بصورت دورکاری خواهد بود

غبار روبی حرم مطهر حضرت سید علاءالدین حسین با حضور مسئولان فارس

ارزش سهام عدالت 1 میلیون تومانی‌ها چقدر است؟

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

آسفالت یک میلیون و 300 هزار مترمربع از معابر روستاهای اطراف شیراز

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جایگاه ارزیابی در چرخه سیاستگذاری

سرمقاله کیهان/ مقامات ترکیه این توصیه را جدی بگیرند

سرمقاله شرق/ روز حسرت

صرع درمان قطعی دارد؟

صادرات مرغ به 33 هزارتن رسید

جزئیات واریز 2 تا 4 میلیون تومان سود سهام عدالت اعلام شد

میزبانی مردم چادگان از خادمان حرم اهل بیت (ع)

واکنش فرمانده نیروی دریایی سپاه به احتمال ترددهای مشکوک در آب‌های ایران در خلیج فارس

ترامپ برای مذاکره احتمالی با ایران باید اطمینان دهد که دنبال تغییر رژیم نیست

زمان ثبت نام جدید وام بازنشستگان

پیش نیاز مهم ترامپ برای مذاکره احتمالی با جمهوری اسلامی ایران

گام‌های بلند فولاد غدیر نی‌ریز: از تکمیل زنجیره تولید تا ورود به بازار سرمایه!

زلزله در فارس

موفقیت ورزش باید از بازی‌های کشورهای اسلامی آغاز شود و در ناگویا ادامه پیدا کند

روسای هیئت‌های ناکارآمد ورزشی استان فارس برکنار می‌شوند

زلزله شدید فارس را لرزاند

مبلغ غیرمنتظره عیدی بازنشستگان؟

سرمقاله خراسان/ معجزه کت و شلوار برای تروریست‌ها

مبلغ واریزی عیدی بازنشستگان برای سال 1404چقدر است؟/ جزئیات زمان واریز

اجرای مسابقات گروهی زیتون ویژه دانش آموزان در لارستان + عکس

آخرین خبر از زلزله شیراز دقایقی پیش

قیس خزعلی در ایران ترور شد؟

حقوق بازنشستگان 35 درصد افزایش یافت؛ عیدی چقدر؟ / مبلغ عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1403

مسکن مهر پرند راهی برای خانه دار شدن مستاجران تهرانی

چند نکته درباره رفع مرحله‌ای فیلترینگ

ایران با کریدور استراتژیک دور می‌خورد؟

اهدای منزل مسکونی به خانواده فارس فداکار

فارن افرز: ایران باید در آینده سوریه سهم داشته باشد

جان سربازان ارزان نیست

«دیپلماسی قهر و اجبار» ترامپ با ایران

رتبه ایران در آلودگی هوا چند است؟/ 7 میلیون ایرانی در معرض ابتلا به تومور مغزی

چگونه باید در بازار نوسانی ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری کرد؟

دنیامالی در دیدار با دبیران فدراسیون‌ها: موفقیت ورزش باید از بازیهای کشورهای اسلامی آغاز و در ناگویا ادامه پیدا کند

نیروگاه خورشیدی مجتمع فولاد غدیر نی‌ریز به بهره‌برداری رسید

جدول خاموشی برق شیراز پنجشنبه 6 دی 1403 اعلام شد + زمان قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 6 دی 1403

وزیر ورزش: موفقیت ورزش باید از بازی‌های کشور‌های اسلامی آغاز و در ناگویا ادامه پیدا کند

هیئت بخشی از قدرت نرم جمهوری اسلامی است

موفقیت ورزش باید از بازی‌های کشورهای اسلامی آغاز و در ناگویا ادامه پیدا کند