پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ سیاست سایه‌ها مقالات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ سیاست سایه‌ها
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد / « سیاست سایه‌ها » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم نوید رئیسی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 این انگاره که نظام‌های اجتماعی-اقتصادی-سیاسی باید بر اساس منش‌ها یا فضایل جمعی -که توسط حاکمان خیرخواه به‌صورت «دستوری» تعیین می‌شود- سامان یابند، قدمتی به اندازه تاریخ اندیشه‌ورزی دارد. در نقطه مقابل این انگاره، آنچه در عمل توسعه و پیشرفت شگرف اقتصادی جوامع مدرن امروزی را بنیان گذارده بسیج انگیزه‌های فردی منفعت‌طلبانه‌ای بوده که در چارچوب «رقابت آزادانه» در بازارها به گسترش مرزهای دانش، نوآوری و در نهایت، افزایش رفاه عمومی منجر شده است.آیا آنچه گفته شد به این معناست که رقابت در بازار، حتما و خود به ‌خود، به نتایج مطلوب ختم می‌شود؟ پاسخ منفی است. بخش بزرگی از آنچه دانش اقتصاد متعارف نامیده می‌شود به تامین کالاها و خدمات عمومی، درونی‌کردن اثرات جانبی منفی و مثبت و تنظیم‌گری انحصارها و اطلاعات نامتقارن می‌پردازد که در آنها تخصیص‌های فردگرایانه بازار، کارآیی را از منظر جمعی با چالش مواجه می‌کند.
بیش از این، لازمه یک رقابت اقتصادی عادلانه آن است که گروه‌های مختلف جغرافیایی، جنسیتی، قومی و... از فرصت‌های برابر برخوردار باشند. بالاتر از همه، اهمیت حاکمیت قانون است که در فقدان آن رقابت منصفانه از معنا تهی می‌شود.نگاه اقتصادی به سیاست تلاش می‌کند تا بینش‌های کلیدی اشاره‌شده را به حوزه گسترده‌تری از تصمیم‌های فردی و جمعی توسعه دهد. معنای نگاه اقتصادی به سیاست این نیست که سیاست به اقتصاد فروکاسته شود. در واقع، این نگاه حتی تقدم پیشینی نیز برای اقتصاد قائل نبوده و همان‌گونه که بر اثرگذاری توزیع درآمد و ثروت و نیز، وضعیت اقتصادی بر انتخاب‌های سیاسی جوامع تاکید می‌کند، نظام تصمیم‌گیری جمعی و توزیع قدرت سیاسی را به‌عنوان عوامل بنیادین تعیین‌کننده پیامدهای اقتصادی شناسایی می‌کند.
در نگاه اقتصادی به سیاست، عرصه سیاسی به‌عنوان بازاری در نظر گرفته می‌شود که در آن عرضه‌کنندگان و تقاضا‌کنندگان در چارچوب قواعد رسمی و غیررسمی حاکم بر این بازار به برهم‌کنش می‌پردازند. در یک بازار سیاسی دموکراتیک ایده‌آل، سیاستمداران و به‌ویژه احزاب سیاسی، به‌عنوان عرضه‌کنندگان، ایده‌ها و برنامه‌ها درباره چگونگی اداره جامعه و اولویت‌بندی مسائل مختلف اجتماعی و اقتصادی را در چارچوب دستورکارهای سیاسی صورت‌بندی و آنها را در قالب وعده‌های انتخاباتی به جامعه ارائه می‌کنند و این شهروندان هستند که در مقام انتخاب‌کننده بر اساس رجحان‌های ذهنی فردی خود با آرای خویش به خریداری این ایده‌ها می‌پردازند. معنای ضمنی چنین دیدگاهی آن است که فعالیت‌های سیاستمداران و احزاب سیاسی در دموکراسی‌های مدرن در جهت تهییج شهروندان به مشارکت در فرآیندهای سیاسی، به‌لحاظ انگیزشی، با تلاش‌های تولیدکنندگان بیشینه‌کننده سود در بازارهای رقابتی اقتصادی مشابهت دارد.

به بیان دیگر، تبلیغات و وعده‌های سیاستمداران و احزاب، فعالیت‌های بی‌طرفانه‌ای‌ نیستند، بلکه برعکس پیامی آشکارا جناحی دارند و دستیابی به قدرت از مسیر آرای عمومی را هدف می‌گیرند. با این حال، در یک بازار الزاما آزاد رقابت‌های انتخاباتی، پی‌گیری این اهداف فردی منفعت‌طلبانه می‌تواند در شرایطی که در خدمت آموزش و افزایش آگاهی سیاسی رأی‌دهندگان قرار گیرد، به یک فضیلت جمعی منتهی شود. این نکته مهمی است؛ چراکه نشان می‌دهد مانند بازارهای رقابتی اقتصادی، رقابت‌های سیاسی نیز، البته به شرط آزادانه و منصفانه بودن، می‌تواند برای جامعه واجد خیر باشد.نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم همگی چهره‌های سیاسی شناخته‌شده با سوابق، مواضع و عملکرد مشخص بودند که به جز یکی، بقیه تقریبا همان تصویری را از خود به نمایش گذاشتند که پیش از رقابت‌ها نیز می‌شد از آنها انتظار داشت.
اما برای ما شهروندان عادی که به اطلاعات پشت‌پرده تصمیم‌سازی‌های سیاسی در جلسات دسترسی نداریم، رقابت‌های انتخاباتی تنها در تکرار این تصاویر قابل پیش‌بینی خلاصه نشد. مناظره‌های انتخاباتی نشان داد که چگونه نه تنها اقتصاد، بلکه سیاست خارجی، سیاست‌های اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاست‌های درمانی توسط سیاست داخلی به گروگان گرفته شده‌ است. در یک نگاه اولیه می‌توان عدم حل چالش‌های اجتماعی-اقتصادی-سیاسی کشور و تبدیل آنها به بحران را به عدم‌توافق درباره این چالش‌ها و عوامل شکل‌دهنده آنها بین سیاستمداران نسبت داد؛ اما در نگاهی عمیق‌تر باید بر این نکته پافشاری کرد که مگر قرار بوده همه شهروندان و به تبع آن سیاستمداران به‌عنوان نمایندگان سیاسی ایشان، درباره موضوعات مختلف نگاهی مشابه داشته باشند؟ مشکلات کشور تنها از عدم‌توافق درباره روش اداره اقتصاد، شیوه هدایت سیاست خارجی و ادراک متفاوت از حقوق فردی و تغییرات اجتماعی ناشی نمی‌شود، بلکه بخش بزرگ‌تر و نادیده‌تر این کوه یخ، همان‌گونه که مناظره‌های انتخاباتی نشان داد، آنجاست که ممکن است نامزدی در چارچوب محدود موجود رقابت‌های انتخاباتی از شهروندان رای بگیرد و دولتی مستقر را تشکیل بدهد؛ اما همچنان سیاست‌ها بر خلاف اعلام صریح دموکراتیک خواست عمومی، توسط «سایه‌ها» در جهتی مخالف هدایت شوند.
این مشکل عمیق‌تر نه‌تنها انعکاسی از ساختار ناکارآمد توزیع قدرت قانونی در قانون اساسی کشور، بلکه نشانی از چالش در زمینه‌هایی مانند حاکمیت قانون، مسوولیت‌پذیری و پاسخ‌گویی -یعنی نهادهایی در نظام حکمرانی که به قدرت واقعی شکل داده و توزیع آن را تعیین می‌کنند- است. بحرانی که گرچه برخی از نامزدها ذیل عنوان محبوب این روزهای کشور، «اصلاح نظام حکمرانی» به آن اشاره کردند؛ اما این اشاره‌های محدود نه با تعریف متعارف و شناخته‌شده حکمرانی خوب و ابعاد مفهومی آن سازگاری داشتند و نه چشم‌اندازی برای چگونگی اصلاح نظام حکمرانی ترسیم می‌کردند.یکی از نقاط برجسته نگاه اقتصادی آن است که همواره میان کوتاه‌مدت و بلندمدت که اولی با چرخه‌ها و دومی با روندها شناسایی می‌شود، تمایز قائل می‌شود. چنانچه این تمایز را به سیاست گسترش بدهیم، قطعا چرخه‌های سیاسی اداره کشور طی دهه‌های گذشته با دوره‌هایی از عملکرد مثبت اقتصادی-اجتماعی همراه بوده و دریچه‌هایی مقطعی برای بهبود را گشوده است؛ اما به هر حال، روند‌های بلندمدت داستانی از نشیب مداوم را روایت می‌کند. از این منظر، گرچه تثبیت شرایط می‌تواند اولین دستورکار رئیس‌جمهور بعدی باشد؛ اما نباید فراموش کرد ایران نیازمند نقطه عطفی در چرخه‌های سیاسی است که بتواند در روندها تغییری معنادار ایجاد کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/825928/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راحت ترین راه درمان یبوست!

راه های تشخیص انواع سردردهای مختلف

روند کاهشی قیمت انواع سکه؛ دلار در کانال 60 هزار تومان قرار گرفت

قاسمی: معافیت ایثارگران از پرداخت هزینه خدمات قضایی

مرکز فرهنگی و تفریحی شهدای اریبهشت ویژه مادران، همسران و دختران شهدا و ایثارگران با حضور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران افتتاح شد

چرخ باطل

استفاده اسرائیل از اسیران فلسطینی به عنوان سپر انسانی

سرمایه جریان انقلاب

تخریب دولتی پزشکیان؟

مردم ایران در انتظار تغییرند

میوه‌ای که با آن کلسترول خون را کنترل می‌کنید

از کشف لوازم یدکی قاچاق تا دستگیری سارقان مشاعات ساختمانی

راه و تبار امام حسین (ع) مقاومت است

آخرین وضعیت نهضت ملی مسکن در فارس / منتظر شهرک‌های ساحلی جدید باشید

بهره برداری از مجموعه ورزشی امامزاده یحیی (ع) در منطقه 12 تهران تا بهمن ماه

تک تک آرای مردم سبب تقویت نظام اسلامی در جهان می شود

نماینده جلیلی: بیشترین نارضایتی کادر درمان در زمان آقای پزشکیان بود | نماینده پزشکیان: الان مردم برای خرید دارو به کشورهای دیگر مراجعه می‌کنند

شریفی: 3 دستگاه فوق پیشرفته درمان سرطان‌ها به چرخه تجهیزات پزشکی شیراز افزوده شد

مشارکت حداکثری در انتخاب دشمن را مایوس می‌کند + فیلم

اولین نشست همدلی و همفکری مدیر کل بنیاد سمنان با کارکنان در سال جاری

همایش تجلیل از قضات شاهد و ایثارگر برگزار شد

دیدار مدیرکل بنیاد کرمانشاه با 3 خانواده شاهد و ایثارگر در روانسر

بنیاد شهید و امور ایثارگران برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی ویژه‌ای برای مادران، همسران و دختران شهدا و ایثارگران دارد

تحقق آرزوی دیرینه مردم فارس جهت داشتن شهری در جوار دریا

اگر آدامس قورت دهیم چه می‌شود؟

تب دنگی چیست؟

وام 800 میلیون تومانی مسکن ابلاغ شد

واریز علی‌الحساب 3 میلیون تومان به حساب بازنشستگان تأمین‌ اجتماعی

ببینید ا هشدار یک روزنامه‌نگار اهل ترکیه برای تحریم محصولات صهیونیستی

شرکت‌های مسافربری شهرستان اردکان ساماندهی می‌شوند

70 دستگاه وسیله نقلیه متخلف در اردکان ‏توقیف شد

فارس صاحب بندر ساحلی می‌شود

تأمین زمین 26 هزار متقاضی نهضت ملی مسکن در فارس

انتخابات باید جلوه‌ای از اتحاد و اتصال ما با اهل‌بیت (ع) باشد

ارتفاع موج خلیج فارس به 3 متر رسید

اعطای پاداش میلیونی برای گزارش رمز ارز غیرمجاز در فارس

سخاوت بانیان دستگاه سیدالشهدا (ع) را ماندگار کرده است

فارس به عنوان نخستین استان کشور صاحب بندر ساحلی می‌شود

دعوت امام جمعه اهل سنت بندرلنگه برای مشارکت در انتخابات

خدمات دولت سیزدهم در فرودگاه‌های فارس

افزایش 15 درصدی اعزام و پذیرش مسافر بین المللی در فرودگاه شیراز

برگزاری آیین سیاه پوش شدن حرم حضرت معصومه (س)

حمیدی: زمین 26 هزار متقاضی نهضت ملی مسکن در فارس تأمین شد

انجام 266 هزار مورد آزمایش کنترل کیفی در آزادراه شیراز ـ اصفهان

از حذف 174 نقطه پرتصادف تا بهسازی 4200 کیلومتر جاده فارس طی دولت سیزدهم

مدیر جدید شعب بانک قرض‌الحسنه مهر ایران در استان قزوین معرفی شد

صرفه‌جویی بیش از 88 هزار مترمکعب آب در اردکان و میبد

‌ افزوده شدن 3 دستگاه فوق پیشرفته درمان سرطان‌ها به چرخه تجهیزات پزشکی شیراز

‌برپایی ایستگاه‌ هواشناسی در تمام شهرستان‌های فارس تا پایان امسال

حمایت حاج محمود کریمی از سعید جلیلی