پیام فارس

آخرين مطالب

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟ سیاسی

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش اقتصادنیوز، نشریه نیویورک تایمز با انتشار یادداشتی مدعی شد: 10 سال پیش، زمانی که باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، به همراه دیگر رهبران جهان توافقی با ایران برای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور امضا کردند، عربستان سعودی از این اتفاق ناخشنود بود.
در آن بازه زمانی مقام‌های سعودی برجام را «توافقی ضعیف» خواندند که تنها موجب افزایش قدرت و نفوذ ایران به عنوان رقیب منطقه‌ای‌‌شان خواهد شد.
چند سال بعد، هنگامی که دونالد ترامپ از این توافق خارج شد، سعودی‌ها از این اقدام استقبال کردند. اکنون اما، در حالی که دولت دوم ترامپ در حال مذاکره با ایران بر سر نیل به توافقی با خطوط کلی مشابه توافق پیشین است، نگاه عربستان به‌کلی تغییر کرده است. وزارت خارجه این کشور اخیراً بیانیه‌ای صادر کرده و ابراز امیدواری نموده که این گفت‌وگوها -با میانجی‌گری کشور همسایه، عمان- موجب «تقویت صلح در منطقه و جهان» خواهد شد.
چرا بن سلمان از توافق استقبال می‌کند؟ این نشریه در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد: محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، حتی برادر خود، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع این کشور را به تهران فرستاد؛ خالد در تهران با استقبال گرم مقامات ایرانی در لباس نظامی روبه‌رو شد. او در ادامه، نامه‌ای را به‌صورت دستی برای رهبری ارسال کرد.
حال سوال این است، در این میان چه چیزی تغییر کرده است، در پاسخ باید گفت: بله روابط میان ایران و عربستان در دهه گذشته بهبود یافته است. علاوه بر آن، عربستان در میانه‌ برنامه‌ای برای تنوع‌بخشی به اقتصاد خود قرار دارد؛ برنامه‌ای که هدف آن، تبدیل پادشاهی از کشوری نفت‌محور به یک قطب تجاری، فناوری و گردشگری است.
در این مسیر، پرواز پهپادها و موشک‌های ایران یا حامیانش بر فراز آسمان عربستان در نتیجه‌ افزایش تنش‌های منطقه‌ای، تهدیدی جدی برای این طرح به شمار می‌رود. کریستین اسمیت دیوان، پژوهشگر ارشد موسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن، در این باره مدعی است: «نگرش آن‌ها امروز متفاوت است. در دوران اوباما، کشورهای خلیج فارس از نزدیکی ایران و آمریکا می‌ترسیدند چون احساس انزوا می‌کردند؛ اما در دوران ترامپ، آن‌ها از تشدید تنش میان ایران و آمریکا نگران‌اند، زیرا در این صورت خودشان هدف قرار خواهند گرفت».
ایران و ایالات متحده روز شنبه دومین دور از گفت‌وگوهای دیپلماتیک بر سر فعالیت‌های هسته‌ای تهران را به پایان رساندند و چارچوبی برای مذاکراتی پرسرعت تر تعیین کردند. ترامپ تاکنون اهداف این گفت‌وگوها را با ابهام بیان کرده و تنها تکرار کرده است که «ایران هرگز نباید از آستانه گریز هسته ای عبور کند». در عین حال، مقامات ایرانی تاکید دارند توافقی که در حال شکل‌گیری است، آن‌ها را ملزم به برچیدن زیرساخت‌های هسته‌ای کشور نخواهد کرد. در این میان کشورهای عربی، از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن، قطر و بحرین، همگی از این مذاکرات استقبال کرده‌اند و دیپلماسی را به افزایش تنش ترجیح می‌دهند.در همین راستا، بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، روز شنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:« مذاکرات در حال شتاب گرفتن هست و اکنون حتی احتمال وقوع غیرمنتظره‌ترین اتفاقات هم وجود دارد».

پیام فارس

هراس اعراب از تصاعد بحران نیویورک تایمز در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، این مذاکرات در بحبوحه‌ تنش‌های گسترده در خاورمیانه انجام می شود، از یک سو، حملات هوایی آمریکا علیه حوثی ها، گروهی حامی ایران در یمن ادامه دارد، و از سوی دیگر، اسرائیل همچنان غزه را هدف حملات مرگبارش قرار داده است. ترامپ ماه گذشته تهدید کرد در صورت عدم دستیابی به توافق، ایران را هدف حمله نظامی قرار خواهد داد. در همین حال، اسرائیل مدعی بود در ماه آینده به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، اما به گفته مقام های آمریکایی و منابع مطلع ترامپ در هفته‌های اخیر اسرائیل را از این کار منصرف کرد و ترجیح داد از راه مذاکره، برنامه هسته‌ای تهران را متوقف کند.فیراس مقصد، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای گروه مشاوره سیاسی «یوریشیا گروپ»، در این باره مدعی است:«بیش از هر زمان دیگر، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس قدرت‌هایی وضعیت‌محور هستند که در جست‌وجوی ثباتی پایدارند؛ ثباتی که پیش‌شرط تحقق چشم‌اندازهای اقتصادی بلندپروازانه‌ آن‌هاست. آن‌ها قویاً ترجیح می‌دهند مسئله ایران و برنامه هسته‌ای‌اش از طریق دیپلماسی متوقف و حل و فصل شود».
عربستان سعودیِ سنی‌مذهب و ایرانِ شیعه‌مذهب سال‌ها از طرف‌های مختلف در درگیری‌های منطقه‌ای حمایت کرده‌اند—از جمله در جنگ فرسایشی یمن که به یکی از بدترین بحران‌های انسانی جهان انجامید. دو کشور بین سال‌های 2016 تا 2023 هیچ‌گونه روابط دیپلماتیکی نداشتند و مواضع تندی علیه یکدیگر اتخاذ کرده بودند. محمد بن سلمان بارها مدعی بود که اگر ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، عربستان نیز چنین خواهد کرد.در همین حال، دولت ترامپ مذاکراتی را برای توافقی از سر گرفته است که به عربستان امکان دسترسی به فناوری هسته‌ای آمریکا را می‌دهد و احتمالاً اجازه غنی‌سازی اورانیوم را نیز فراهم می‌سازد. این در حالی است که در سال 2023، ایران و عربستان با میانجی‌گری چین، به روابط پرتنش خود پایان داده و سازش کردند. در آن زمان، تمرکز سیاست خارجی محمد بن سلمان بیش از پیش به آرام‌سازی درگیری‌های منطقه‌ای معطوف بود. عربستان سعودی، به‌عنوان متحد کلیدی آمریکا، همواره هدف اصلی حملات تلافی‌جویانه‌ حوثی ها بوده است. به ادعای نیویورک تایمز نزدیکی جغرافیایی این کشور با ایران موجب شده که نیروهای حامی تهران به‌راحتی بتوانند این بازیگر را هدف قرار دهند. در سال 2019، یکی از تأسیسات کلیدی نفتی عربستان در حمله‌ای پیچیده که از سوی حوثی ها آسیب دید. مقامات سعودی از آن ماجرا چنین نتیجه گرفتند که اتحاد آن‌ها با آمریکا محدودیت‌هایی دارد—و همین باعث شد که به گفت‌وگو با ایران نه تقابل روی آورند،. در همین راستا دیوان در پایان مدعی است، «امروز، پاداش‌های بالقوه‌ی مذاکره از ریسک جنگی منطقه‌ای جذاب‌تر به نظر می‌رسد».صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقای مؤسسه تحقیقاتی چتم هاوس، نیز می‌گوید که برخلاف ده سال پیش که رهبران خلیج فارس احساس می‌کردند در مذاکرات نادیده گرفته شده‌اند، این بار ایران با آن‌ها تماس مستقیم برقرار کرده است. او می‌افزاید:«آنچه پس از دور نخست مذاکرات جلب توجه کرد، این بود که وزیر خارجه ایران با همتایان خود از جمله در بحرین تماس گرفت. ایران به دنبال کسب حمایت منطقه‌ای است، و کشورهای خلیج فارس نه‌تنها از مذاکرات پشتیبانی می‌کنند، بلکه می‌خواهند مانع از هرگونه تنشی شوند که می‌تواند امنیت ملی و اقتصادی آن‌ها را تهدید کند».

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947506/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

35 هزار بنز آخرین سیستم در ایران دود شد!

پیش بینی وضعیت آب و هوا فارس فردا سه شنبه 2 اردیبهشت ماه 1404 | هواشناسی فارس 24 ساعت آینده + هواشناسی شیراز

چهار مصدوم زلزله اردکان فارس در محل درمان شدند

برگزاری مسابقات تیراندازی جنوب کشور در ممسنی

سبقت پیکان در لیگ یک برای صعود دوباره به لیگ برتر

مصدوم شدن 4 نفر در اثر زمین لرزه شهر اردکان

دانشگاه شیراز در مسیر تحول؛ لزوم بازنگری در آموزش و نوسازی زیرساخت‌ها

یک بام و دو هوای قیمت‌ها در بازارچه‌های از مزرعه تا سفره

اجماع سیاسی با چاشنی احتیاط

سیاست دو ستونی تهران

خط قرمزهای ایران در مذاکرات هسته ای

زاکانی تا آخر می‌ماند؟

باز هم آنفلوآنزا در کشور شایع شد؟

کاهش 55 درصدی قدرت خرید مردم در 10 سال گذشته

سیگنال تازه از آینده قیمت دلار

وزیر نیرو: بدمصرف‌ها منتظر قطع برق باشند!

بهترین و زیبا ترین روستاهای گردشگری شیراز | سفری به دل طبیعت: روستاهای دیدنی اطراف شیراز

انقلاب در ثبت اسناد فارس/ خداحافظی با اسناد دفترچه‌ای

ویدیو چیدن لاله‌های واژگون در سپیدان فارس

برخورد و پیگرد قانونی با عوامل چیدن لاله‌های واژگون در سپیدان

اعدام عاملان قتل در بیرم

فرا ایساتیس کران قهرمان لیگ برتر نونهالان بانوان فارس شد

ژاپن و جادوی پهپادها: رعد و برق در قفس فناوری اسیر شد!

زمین لرزه 4.2 ریشتری در اردکان/ مصدومیت 4 نفر بر اثر زلزله

نمایشگاه نقاشی هنرمندان کوچک گالری مهریار در سینما بهمن سنندج

دستگیری محکوم متواری در مرودشت؛ کالا‌های قاچاق به مقصد نرسیدند

زانوی پرانتزی هم باید تعویض مفصل بشه؟

آماری تامل‌برانگیز از میزان ناترازی برق در تابستان امسال

زمان ثبت‌نام وام شهریه دانشجویی مشخص شد

سیگاری‌ها 35 هزار بنز را دود کردند

آمار عجیب از پاستور: کل سهم دولت از درآمد نفت صرف ناترازی‌ها می‌شود

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید

پرداخت وام 50 میلیون تومانی با کارت یارانه تکذیب شد

اردکان لرزید

80 هزار سند تک برگ تا پایان سال در فارس صادر می‌شود

زلزله شدید در فارس

پیامک حجاب برای عابر پیاده در شیراز+ عکس

زلزله‌ای 4 ریشتری اردکان را لرزاند/ اعزام 2 تیم ارزیاب هلال احمر به منطقه زلزله زده

تخریب لاله‌های واژگون در سپیدان فارس توسط گردشگران + فیلم

مشکلات کشور هرگز با فشار و تخریب حل نمی‌شود/ انتخاب مدیران هلدینگ خلیج فارس را هیچ کسی سیاسی تلقی نمی‌کند

زلزله 4.2 ریشتری اردکان فارس را لرزاند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟

پیشرفت چشمگیر طرح اسناد تک‌برگ در فارس/ صدور 80 هزار سند تا پایان سال‌جاری

ساماندهی 9 رده شغلی مزاحم در شیراز با انتقال به سایت 303 هکتاری

زلزله نسبتا شدید اردکان در استان فارس را لرزاند

هشدار نماینده شیراز نسبت به ورود برخی موضوعات در مذاکرات ایران و آمریکا |‌ اگر موضوعات دیگری غیر از ...

زلزله‌های پیاپی اردکان فارس را لرزاند

گسترش همکاری‌های فارس و چین در زمینه‌های فرهنگی _ گردشگری و اقتصادی

زلزله شدید در اردکان فارس

اعزام 2 تیم امدادونجات به محل وقوع زمین‌لرزه در سپیدان