پیام فارس

آخرين مطالب

آینده مبهم فارس زیر سایه بحران آب و فرونشست زمین اجتماعي

آینده مبهم فارس زیر سایه بحران آب و فرونشست زمین
  بزرگنمايي:

پیام فارس - عصر ایران / استان فارس همچنان با چالش کم‌آبی و تبعات گسترده زیست محیطی دست‌وپنجه نرم می‌کند. خشکسالی، فرونشست و کاهش منابع آبی، آینده این منطقه را تهدید می‌کند.
«فناوری کشاورزی در فارس پیشرفته‌تر از دیگر استان‌ها است، اما آب موجود نمی‌تواند نیاز‌های جمعیت را تأمین کند. مدیریت جمعیت یا پذیرش کم‌آبی تنها گزینه‌های پیش رو هستند و بدون راهکار‌های اساسی، بحران آب تشدید خواهد شد. در برخی نقاط استان، کشاورزی در محیط‌های سرپوشیده و مدرن انجام می‌شود که مصرف آب را کاهش می‌دهد. این روش نیازمند فناوری پیشرفته و سرمایه‌گذاری کلان است.»
استان فارس همچنان با چالش کم‌آبی و تبعات گسترده زیست محیطی دست‌وپنجه نرم می‌کند. خشکسالی، فرونشست و کاهش منابع آبی، آینده این منطقه را تهدید می‌کند. 
استان فارس در سال زراعی 1403-1404 همچنان با خشکسالی شدید مواجه است. میانگین بارندگی تا فروردین 1404 حدود 170 میلی‌متر گزارش شده که نسبت به میانگین بلندمدت 250 میلی‌متر کاهشی 32 درصدی دارد. 
مناطق جنوبی مانند لار، لامرد و فسا با کاهش بارش تا 60 درصد بدترین شرایط را تجربه می‌کنند، در حالی که مناطق شمالی نظیر آباده و اقلید بارندگی نزدیک به نرمال داشته‌اند. 
سطح آب‌های زیرزمینی به شدت افت کرده و بیش از 800 روستا با تنش آبی مواجه‌اند. سدهای استان، از جمله درودزن و سیوند، تنها 45 درصد ظرفیت خود را حفظ کرده‌اند. 
تالاب‌های بختگان، پریشان و ارژن همچنان خشک یا در آستانه خشک شدن هستند. کاهش بارندگی و برداشت بی‌رویه آب، کشاورزی و معیشت روستاییان را تهدید می‌کند. مدیریت بحران آب و اجرای طرح‌های بهینه‌سازی مصرف در اولویت قرار دارد. 
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز در گفت و گو با ایلنا می‌گوید با وجود بارندگی‌های اخیر، بسیاری از نقاط استان فارس همچنان با کمبود آب مواجه هستند. 
سیدمحمدجعفر ناظم‌السادات با اشاره به اینکه اگرچه بارش‌ها در برخی شهرستان‌ها به حد نرمال یا حتی بیشتر رسیده، اما این میزان نمی‌تواند کسری آب استان را جبران کند، می‌افزاید: زخم کم‌آبی در فارس عمیق‌تر از تأثیر بارش‌های پراکنده است و در بسیاری از نقاط استان، مصرف آب چندین برابر بارش‌های سالانه است. 
وی هشدار می‌دهد این روند ناپایدار، منابع آبی را به سرعت تخلیه می‌کند و چالش تأمین آب را تشدید می‌کند. 
ناظم‌السادات با اشاره به اینکه برای تأمین امنیت غذایی کشور، کشاورزی در فارس ضروری است، خاطرنشان می‌کند: مردم برای نیازهای روزانه خود به محصولات کشاورزی وابسته‌اند و بخش عمده این محصولات باید از فارس تأمین شود. 
این استاد دانشگاه تأکید می‌کند با وجود این نقش کلیدی، منابع آبی موجود پاسخگوی نیازها نیستند. 
جمعیت از توان آبی کشور سبقت می‌گیرد
این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه افزایش جمعیت از ظرفیت آبی کشور پیشی گرفته است، هشدار می‌دهد: منابع آبی و توان فرآوری آب در ایران نمی‌توانند نیازهای جمعیت کنونی را برآورده کنند؛ بدون مدیریت جمعیت یا پذیرش بحران کم‌آبی، آینده کشور در خطر است. 
ناظم‌السادات بیان می‌کند: فناوری کشاورزی در فارس پیشرفته‌تر از دیگر استان‌ها است، اما آب موجود نمی‌تواند نیازهای جمعیت را تأمین کند. مدیریت جمعیت یا پذیرش کم‌آبی تنها گزینه‌های پیش رو هستند و بدون راهکارهای اساسی، بحران آب تشدید خواهد شد. 
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز با یادآوری اینکه در برخی نقاط استان، کشاورزی در محیط‌های سرپوشیده و مدرن انجام می‌شود که مصرف آب را کاهش می‌دهد، می‌گوید: این روش نیازمند فناوری پیشرفته و سرمایه‌گذاری کلان است. 
ناظم‌السادات معتقد است در شرایط کنونی، کاهش ارزش پول ملی و نبود حمایت، سرمایه‌گذاری در این بخش را غیرممکن کرده است. 
سیاست‌های ناپایدار کشاورزان را ورشکست می‌کند
این استاد دانشگاه اظهار می‌کند: نبود سیاست‌های پایدار، سرمایه‌گذاری در کشاورزی مدرن را پرریسک کرده است. او مثالی می‌زند که اگر کشاورزی با هزینه زیاد محصولی مانند گوجه‌فرنگی تولید کند، تصمیمات ناگهانی مانند واردات محصول مشابه می‌تواند او را ورشکست کند. 
ناظم‌السادات پیش‌بینی می‌کند تا یک دهه آینده، آب زیرزمینی دشت ارسنجان غیرقابل استفاده شود و برداشت بیش از حد آب در این منطقه، آب شور را پیش می‌برد و دشت را با کمبود آب شیرین مواجه می‌کند؛ از طرفی نبود برنامه‌ریزی مناسب، این بحران را تشدید کرده است. 
فرونشست زمین زیرساخت‌ها را نابود می‌کند
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز در بخش دیگری از سخنان خود، تصریح می‌کند: فرونشست زمین، که نتیجه برداشت بی‌رویه آب زیرزمینی است، زیرساخت‌های اقتصادی استان را تهدید می‌کند. 
وی ادامه می‌دهد: فرونشست به مترو، ساختمان‌ها و آسفالت‌ها آسیب می‌زند و هزینه‌های هنگفتی را تحمیل می‌کند. این پدیده زندگی در ایران را با آینده‌ای تاریک روبه‌رو کرده است. 
ناظم‌السادات با انتقاد از اینکه مسئولان به راهکارهای ارائه شده توسط کارشناسان توجهی نشان نمی‌دهند خواستار تغییر رویکرد مدیران اجرایی شد. 
این استاد دانشگاه می‌گوید: هر منطقه در استان نیازمند راه‌حل‌های ویژه است، اما این پیشنهادات در رسانه‌ها و جلسات نادیده گرفته می‌شوند و این کارشناس محیط زیست پیش‌بینی می‌کند با ادامه روند کنونی، فرونشست به بسیاری از نقاط استان سرایت کند. 
وی هشدار می‌دهد کاهش سطح آب زیرزمینی، فرونشست را اجتناب‌ناپذیر می‌کند و خسارات گسترده‌ای به بار می‌آورد که خواستار اقدام فوری برای مدیریت منابع آبی شد. 
احداث سد بدون زیرساخت نتیجه نمی‌دهد
ناظم‌السادات با تأکید بر اینکه احداث سد بدون زیرساخت‌های لازم، مانند پوشش گیاهی مناسب، بی‌فایده است، تصریح می‌کند: پوشش گیاهی نفوذ آب را افزایش می‌دهد و از وقوع سیلاب جلوگیری می‌کند. در دشت‌های خشک، درختکاری مؤثرتر از سدسازی است. 
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه احداث سد در دشت‌های بیابانی، مانند سد سیوند، اقدامی اشتباه است، تأکید می‌کند: این پروژه‌ها سرمایه‌های کشور را هدر می‌دهند و نتیجه‌ای در مدیریت آب ندارند و خواستار بازنگری در سیاست‌های سدسازی شد. 
خشکسالی و مدیریت نادرست منابع آبی، فارس را در آستانه بحرانی عمیق قرار داده است که این موضوع بدون اقدام فوری، همکاری بین مسئولان و کارشناسان، و تغییر سیاست‌های کلان، آینده این استان و امنیت غذایی کشور با تهدیدات جدی مواجه خواهد شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/947322/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زانوی پرانتزی هم باید تعویض مفصل بشه؟

آماری تامل‌برانگیز از میزان ناترازی برق در تابستان امسال

زمان ثبت‌نام وام شهریه دانشجویی مشخص شد

سیگاری‌ها 35 هزار بنز را دود کردند

آمار عجیب از پاستور: کل سهم دولت از درآمد نفت صرف ناترازی‌ها می‌شود

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید

پرداخت وام 50 میلیون تومانی با کارت یارانه تکذیب شد

اردکان لرزید

80 هزار سند تک برگ تا پایان سال در فارس صادر می‌شود

زلزله شدید در فارس

پیامک حجاب برای عابر پیاده در شیراز+ عکس

زلزله‌ای 4 ریشتری اردکان را لرزاند/ اعزام 2 تیم ارزیاب هلال احمر به منطقه زلزله زده

تخریب لاله‌های واژگون در سپیدان فارس توسط گردشگران + فیلم

مشکلات کشور هرگز با فشار و تخریب حل نمی‌شود/ انتخاب مدیران هلدینگ خلیج فارس را هیچ کسی سیاسی تلقی نمی‌کند

زلزله 4.2 ریشتری اردکان فارس را لرزاند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟

پیشرفت چشمگیر طرح اسناد تک‌برگ در فارس/ صدور 80 هزار سند تا پایان سال‌جاری

ساماندهی 9 رده شغلی مزاحم در شیراز با انتقال به سایت 303 هکتاری

زلزله نسبتا شدید اردکان در استان فارس را لرزاند

هشدار نماینده شیراز نسبت به ورود برخی موضوعات در مذاکرات ایران و آمریکا |‌ اگر موضوعات دیگری غیر از ...

زلزله‌های پیاپی اردکان فارس را لرزاند

گسترش همکاری‌های فارس و چین در زمینه‌های فرهنگی _ گردشگری و اقتصادی

زلزله شدید در اردکان فارس

اعزام 2 تیم امدادونجات به محل وقوع زمین‌لرزه در سپیدان

ماجرای جدا شدن دیواره شمالی تخت‌جمشید چیست؟

ترک خوردگی برخی منازل در پی زلزله اردکان

مصدوم شدن 4 نفر در زمین لرزه اردکان

زلزله شهر اردکان فارس خسارتی جانی نداشته است

برای افراد چاق تعویض مفصل زانو انجام میشه؟

چگونه از کمردرد در دوران بارداری جلوگیری کنیم؟

مدیرعامل فرابورس: اتفاقات سال 99 بورس تکرار نخواهد شد

ناترازی برق تابستان امسال بین 10 هزار تا 24 هزار مگاوات

زلزله در فارس

وقوع زمین لرزه نسبتا شدید در اردکان

زلزله‌های پیاپی 3 و 4.2 ریشتری اردکان فارس را لرزاند

ثبت ملی خاک جزیره هرمز

فضاهای کار اشتراکی شیراز را بشناسید

نوکری حضرات معصومین(ع) عالی‌ترین عنوان در این عالم است

استقبال کتابخانه‌های عمومی فارس از هفته بزرگداشت سعدی با 350 رویداد فرهنگی

زلزله سر ظهری در استان فارس همه را وحشت زده کرد

صدور هشدار زرد هواشناسی در فارس / رگبارهای بهاری در راهند

تعریف درد کهنه چیست؟

آیا قبل از بدنیا آمدن نوزاد، درمانی برای بیماری‌های خونی ژنتیکی وجود دارد؟

برای پیشگیری از کمردرد چه باید کرد؟

اختلالات پلاکتی چیست؟

تعریف دقیق و کامل کمردرد چیست؟

آیا یبوست می‌تواند عاملی برای کمردرد باشد؟

روش‌های تشخیص کمردرد چیست؟

چه عواملی در کمردرد نقش موثری دارند؟

رئیس سازمان اداری و استخدامی: تغییر ساعات ادارات حتمی است