عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز: تغذیه صحیح را جایگزین هزینه کردن برای دارو کنیم
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام فارس - عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه تغذیه رابطه مستقیمی با سلامت دارد، گفت: مصرف غذا میتواند با بیماریهایی که در طول عمر به آن دچار میشویم، رابطه داشته باشد لذا به جای هزینه کردن برای دارو، میتوان تغذیه خود را درست کرده و غذای سالم مصرف کنیم.
محبوبه فضایلی در گفتوگو با ایسنا در مورد ارتباط بیماریها با غذای مصرفی اظهار کرد: بهصورت کلی غذا مسئلهای است که روز به روز دچار تنوع میشود و هیچگاه از رونق نمیافتد.
در همین راستا نه تنها نیاز بشر نسبت به غذا بیشتر میشود، بلکه با توجه به شناختی که نسبت به تغذیه و رابطه آن با سلامت پیدا میکند، به مواد مصرفی خود اهمیت بیشتری میدهد.
وی ادامه داد: اگر دقت کنیم متوجه میشویم که غذایی که در طول عمر خود مصرف میکنیم، رابطه مستقیمی با بیماریهایی که در طول زندگی با آن مواجه میشویم، دارد. لذا افراد تلاش میکنند به جای هزینه کردن برای دارو، تغذیه خود را درست کرده و غذای سالم مصرف کنند.
فضایلی تصریح کرد: در کشور ما دسترسی به غذای سالم با کیفیت مناسب در همه حوزههای غذایی وجود دارد، ولی متأسفانه افرادی هستند که به دلیل شرایط خاص و بیماری زمینهای که دارند، باید از مواد غذایی سالم و بهخصوصی استفاده کنند. ضروری است که به این افراد نیز توجه شده و غذای مناسب این بیماران نیز تهیه شود.
عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز در ادامه با بیان اینکه ایرانیان با توجه به آموختههای خود همواره احترام خاصی به نان و گندم دارند، گفت: در جامعه برخی افراد هستند که بدنشان نسبت به پروتئین گندم واکنش نشان میدهد، مگر اینکه محصولات گندم را کاملاً از رژیم غذایی خود حذف کنند، بنابراین باید به سمت و سویی برویم تا مواد غذایی برای همه افراد با هر نوع رژیم غذایی، در سطح جامعه مهیا شود. به عنوان مثال بدن 25 درصد از افراد جامعه نسبت به مواد قندی واکنش نشان میدهد، بیماران دیابتی نمیتوانند محصولات حاوی قند و شکر را مصرف کنند و باید به این افراد اهمیت داده شود. البته محصولات رژیمی برای کنترل غذای این بیماران طراحی شده که حاوی قند طبیعی و رژیمی است و طعم شیرینی دارد.
وی اظهار کرد: برخی افراد به دلیل بیماری خاصی که دارند، گاهاً جزو بیماریهای صعبالعلاج محسوب میشوند و رژیم غذایی مادامالعمر تنها راه کنترل این بیماری است. متأسفانه به این افراد توجهی نشده است. مثلاً بیمار سلیاک به دلیل نوعی حساسیت به پروتئین گندم باید در تمام عمر غذاهای حاوی گندم، جو و برخی حبوبات را حذف کرده و رژیم بدون گلوتن داشته باشند. لذا این بیماریها باید شناسایی شده، آموزشهای لازم به آنها داده شود و پس از آن غذای مورد نیازشان در جامعه وجود داشته باشد. در همین راستا در دانشگاه شیراز یک شرکت دانشبنیان در حال تولید محصول مناسب برای بیماران سلیاک، دیابتی و پی.کی.یو است و کیک، شیرینی و انواع نان را برای این بیماران تولید میکند.
صنعت بر روی پروژههای دانشگاهی سرمایهگذاری چندانی ندارد
عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز با بیان اینکه روز به روز به تنوع مواد غذایی افزوده میشود، گفت: باید یک ارتباط دوسویه میان دانشگاه و صنعت برقرار شود. چون امروز صنعت در تمام دنیا به این سمت میرود که استفاده از مواد نگهدارنده شیمیایی را کاهش دهد. یعنی یک سری روشهای نگهداری از مواد غذایی وجود دارد که بدون استفاده از مواد شیمیایی مدت زمان نگهداری این مواد را افزایش میدهند. متأسفانه هر ساله در ایران به روی مقالههای بسیاری در این زمینه کار میشود اما به دلیل ارتباط کم صنعت و دانشگاه این مقالهها خروجی به سمت صنعت ندارد.
وی افزود: در تمام دنیا هر صنعتی که میخواهد یک دستگاه را راهاندازی کند، یک نمونه کوچک آن را در دانشگاه قرار میدهد و از محققین میخواهد که به روی آن کار و تحقیق کنند، اما صنعت در ایران بر روی پژوهشهای دانشگاهی سرمایهگذاری چندانی نمیکند.
فضایلی با اشاره به اینکه امروزه مردم معتقدند که باید غذایی مصرف کرد که در بدن نقش دارو را ایفا کرده و سلامتی را تضمین کند، بیان کرد: انشاءالله که پا به پای تمام دنیا پیشرفت کرده و محصولات سلامت محور تولید کنیم.
به گزارش ایسنا، بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی ارثی بوده که در حقیقت نوعی حساسیت به پروتئین موجود در گندم و جو، برخی از حبوبات مثل عدس، لوبیا، ذرت، سویا و… است. این پروتئین که با نام گلوتن شناخته میشود، بعد از وارد شدن به بدن بعضی از افراد باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن آنها و در نهایت ایجاد آسیب در دیواره روده میشود.
بیماری فنیل کتونوری (پی. کی. یو) یک بیماری ارثی است که از پدر و مادر به فرزند منتقل میشود و به علت کمبود نوعی آنزیم در کبد نوزاد به وجود میآید. نوزاد مبتلا به علت کمبود این آنزیم، قادر به هضم فنیل_آلانین نیست.
دیابت یا قند خون بیماری است که گلوکز در خون تجمع پیدا میکند. تمام غذاهای حاوی کربوهیدراتی که انسان مصرف میکند، در خون تبدیل به گلوکز (نوعی قند) میشود. سلولهای بدن برای ادامه فعالیت به گلوکز نیاز دارند.
انتهای پیام
-
پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۵:۰۳
-
۰ بازديد
-

-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/935672/