اژدهایی در اطراف سد تنگاب!
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام فارس - به گفته مردم محلی از جمله چوپانان، براساس افسانهای بسیار قدیمی معتقدند، اژدهای بسیاربسیار بزرگی طی هزاران سال است که در زیر کوههای محل خفته و باد مزبور از تنفس آن حاصل میشود و میگویند که ابوریحان بیرونی نیز میگوید
سد تنگاب و دریاچه پشت این سد نیز از جاذبههای گردشگری فیروزآباد است و مسافرانی که از سمت شیراز به این شهر میروند یا برعکس، در مسیر خود از کنار این سد عبور میکنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
جاده پر پیچ و خم بعد از فیروزآباد به سمت جنوب تا رسیدن به دشت کیل که در ارتفاعات این بخش از زاگرس قرار دارد، با گلهای وحشی و درختچههای بادام کوهی تصویری رویایی و نزدیک به آن چیزی است که در شمال ایران میبینیم، اما با پوششی متفاوت. از سوی دیگر مسیر جادهای فیروزآباد تا شیراز نیز که در جهت شمالی فیروزآباد است با دریاچه سد تنگاب، دشتها و کوهها منظرهای متنوع دارد.
![پیام فارس](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cHM6Ly93d3cudG91cmlzbW9ubGluZS5jby93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNS8wMi/YqtmG2q/Yp9ioMS5qcGc=)
غار بادی عجیب غار بادی در حاشیه سد تنگاب وجود دارد که جهت دست یابی به غار، احتیاج به راهپیمایی چندانی نیست، زیرا باحدود 45متر پیاده روی از سمت راست جادهای آسفالته و تحمل شیبی بین 35تا40درجه میتوان به آنجا رسید. غار مزبورگودالی است خمرهای به عمق حدود4متر و فضایی به مساحت تقریبی 9مترمربع و بادهانه ای حدود1/1متر که به تدریج بر اثر خروج مداوم نسیم نمناک در طول هزاران سال درکف سنگهای سینه کش کوه پدید آمده است به گونهای که به چاه میماند.
به گفته مردم محلی از جمله چوپانان، براساس افسانهای بسیار قدیمی معتقدند، اژدهای بسیاربسیار بزرگی طی هزاران سال است که در زیر کوههای محل خفته و باد مزبور از تنفس آن حاصل میشود و میگویند که ابوریحان بیرونی نیز میگوید پدیدار شدن باد وخروج آن از غارهای بادی به علت ترکیب مواد ملیحه با آب صورت میگیرد، اما مطابق علم نوین زمین شناسی درغارهای بادی به دلیل اختلاف فشاری که بر اثراختلاف ارتفاع بین دهانهای غار و نقاط مرتفع یا پست که شاخههای غار به آن راه دارد پدید میآید، همواره جریان هوایی ممتدی به راه میافتد.
کولر آبی در این پدیده برطبق قوانین فیزیکی هوای گرم به دلیل سبکی همواره رو به بالا صعود میکند ودر نتیجه مکشی ایجاد میشود که به دنبال آن هوای سرد و سنگین جای آن را پرمیکند. به این ترتیب در فصول گرم که هوای دره، گرمتراز هوای قله میباشد با صعود هوای گرم ،مکشی طبیعی ایجاد میگردد که نتیجهای آن نفوذ هوای سرد به دالانهای غار و خروج آن از دهانهای غار و جایگزینی آن در دره میگردد.
درضمن، جریان هوا با عبور خوداز کانالها و شاخههای غار رطوبت مسیر را جذب و با خود به دهانهای غار میآورد و اصطلاحا پدیده ای شبیه به آنچه در کولرهای آبی رخ میدهد را رقم میزند. درنتیجه هوای سردتری جهت خروج از دهانه غار فراهم میگردد. البته در بعضی نواحی که در غارها مواد شیمایی واکنش دهنده مثل سولفاتها وجود دارد ممکن است این مواد در مجاورت جریان هوا واکنش داده و به سولفورتبدیل گردند در نتیجه به دلیل گرماگیر بودن چنین واکنشی باز هم هوای خنکتری به دهانه غار میرسد.
بخار گرم در صورتی که تمام معادلات فیزیکی برقرار باشد جریان هوا در فصل زمستان در چنین غارهایی برعکس می شود و شاهد خروج بخار آب از دهانه شاخههای غار در قله و ارتفاع بالا دست خواهیم بود. همچنین با توجه به پیوند غار مذکور با سیمای بی نظیر طبیعت اطراف و همچنین دریاچه سد تازه تاسیس تنگاب و مجاورت آن با آثار سرزنده ساسانی چون اثر نظامی قلعه دختر، سنگ نگاره دیهیمستانی اردشیر و سنگ نگاره نبرد اردشیر با اردوان پنجم، آثار پل مهرنرسه و… می طلبد تا گردشگران دیدن از محل یاد شده را در برنامه های بازدید خود قرار بدهند.
-
جمعه ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۱:۱۵:۱۱
-
۶ بازديد
-
![](/images/komen.png)
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/928580/