پیام فارس

آخرين مطالب

خاطره آقای آهنگساز از «روز موعود»؛ سرود «برخیزید» چطور شکل گرفت؟ اجتماعي

خاطره آقای آهنگساز از «روز موعود»؛ سرود «برخیزید» چطور شکل گرفت؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «برخیزید» مشتمل بر خاطرات شفاهی سیدحمید شاهنگیان از آهنگسازان و پیشکسوتان موسیقی انقلاب یکی از مهم‌ترین آثار مکتوب مرتبط با تاریخ تولید سرودها و ترانه‌های انقلابی است که در سال 1398 با مصاحبه محمدجواد کربلایی و مرتضی قاضی و تحقیق و تدوین روح‌الله رشیدی توسط دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی پیش روی مخاطبان قرار گرفت.
این کتاب به واسطه گفتگوهای مبسوطی که محققان و تدوین‌کنندگان اثر با سیدحمید شاهنگیان داشته‌اند، یکی از مهم‌ترین مراجع مورد وثوق مرتبط با تاریخ شفاهی موسیقی انقلاب اسلامی است که می‌تواند در برگیرنده شناخت ابعاد جدیدی از فرهنگ و هنر مردمی انقلاب باشد. چارچوبی که در آن توجه به این قسمت از فعالیت‌های فرهنگی هنری هنرمندان و مردم در جریان انقلاب اسلامی به شدت مهم و ضروری است و می‌تواند روایت یکی از مسیرهای رو به پیشرفت فعالیت‌های فرهنگی در کشورمان را پیش روی مدیران و سیاستگذاران این عرصه قرار دهد.
فرآیندی هدفمند با حضور تمام اقشار جامعه که در آن دوران نهایت تلاش خود را به واسطه همدلی و همراهی که داشتند برای تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی انجام دادند و شرایطی را فراهم آوردند تا به واسطه ابزار فرهنگ و هنر، فرهنگ انقلابی را به سمت پیروزی رهنمون سازند. فضایی که قطعاً قسمت مهمی از تاریخ انقلاب اسلامی را رقم زده اما بسیاری از مردم با آن آشنا نیستند و در این مسیر چه بهتر که مجموعه‌های فرهنگی و هنری فعال در این عرصه بتوانند از دریچه فرهنگ و هنر به انعکاس آنچه در جریان پیروزی انقلاب اسلامی ایران و پس از آن صورت گرفت، بپردازند.
آنچه در پروژه «خاطره‌بازی با اهالی موسیقی انقلاب» انجام می‌گیرد، فقط محدود به انعکاس فرازهای کتاب «برخیزید» نمی‌شود و گروه هنر خبرگزاری مهر گزارش‌ها، گفتگوها و نوشته‌های رسانه‌ای دیگری از فعالان عرصه انقلاب اسلامی را پیش روی مخاطبان قرار می‌دهد.
در این شماره از این سلسله گزارش به انعکاس خاطرات شفاهی سیدحمید شاهنگیان آهنگساز و نوازنده موسیقی از روزهای منتهی به حضورش در واحد موسیقی سازمان صداوسیما و برخی ملاقات‌هایش با امام راحل پرداخته‌ایم که در بخشی از کتاب «برخیزید» مورد توجه محققان و پژوهشگران مرتبط با تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی ایران و دفاع مقدس قرار گرفته است.
حمید شاهنگیان در این بخش از کتاب «برخیزید» ضمن ارائه توضیحاتی درباره تولید سرود ماندگار «خمینی ای امام» به انتشار قطعه «برخیزید» اشاره کرده و گفته است:
همان روزها که داشتیم با بچه ها سرود خمینی ای امام را تمرین می کردیم، آقای سبزواری شعر دیگری به من داد و گفت این را هم آماده کنیم. آقای سبزواری باهوش و آینده نگر بود. با همان تیزبینی اش حساب کرده بود که اگر امام به کشور بیایند، اولین کاری که می کنند زیارت شهدا است و اولین جایی هم که می روند بهشت زهرا (س) خواهد بود و ما باید برای آن لحظه، کاری بکنیم. با این محاسبه و پیش بینی، شعر «برخیزید» را نوشته بود که در واقعا دیدار امام و شهدا را روایت می کرد.
من شعر را در یکی از روزهای بیست و نهم دی تا دوم بهمن از آقای سبزواری گرفتم. تا پنجم بهمن، که قرار بود امام تشریف بیاورند، فرصت زیادی نداشتیم. با نیت کشف ملودی، روی شعر تمرکز کردم. سعی می کردم از خود کلام، ملودی را پیدا کنم. آقای سبزواری، تلفیقی از حماسه و سوز در این شعر نشان داده بود. ملودی باید هم ضرباهنگ حماسه و شور داشت و هم سوز شهادت. بالاخره فضای شعر، دستم را گرفت و توانستم به ملودی برسم.
برای بچه های گروه، سخت بود که 2 سرود طولانی با ملودی های متفاوت را همزمان تمرین کنند و به حافظه بسپارند. اما بالاخره کار باید ساخته می شد. تمرین ها را انجام دادیم و آماده شدیم. بازگشت امام که به تاخیر افتاد، فرصت چند روزه ای دست داد تا تمرین ها را بیشتر کنیم.
روزی که اعلام شد حضرت امام قرار است پنجم بهمن تشریف بیاورند، سرودهای ما آماده بود. علاوه بر سرود «خمینی ای امام» سرود «برخیزید» را هم تمرین کرده بودیم. بختیار روز پنجم بهمن ماه فرودگاه را بست. سازمان هواپیمایی کشوری به پروازهای خارجی اجازه ورود نداد و در نتیجه، تشریف فرمایی امام به تاخیر افتاد. این تاخیر فرصتی بود تا بیشتر تمرین کنیم. ستاد استقبال حضرت امام از ما خواسته بود روز ورود امام، سرودها را در فرودگاه مهرآباد و بهشت زهرا (س) بخوانیم.
مرکز این ستاد در مدرسه علوی و رفاه بود. این ستاد آن قدر بزرگ بود که در زمینه های مختلف تقسیم کار کرده بود و برای هر کدام مسئول و گروه داشت. مثلا ستاد، گروه فرهنگی داشت که مسئول دیوار نوشته ها بود. آقای رضا تنها، شعر «دیو چو بیرون رود فرشته درآید» را قبل از اینکه امام بیایند، به زیبایی نوشت و این شعر بعدا به صورت انبوه تکثیر و توزیع شد. بچه ها این کار را دوبار انجام دادند؛ یک بار پنجم بهمن که شب هنگام دوستان ریختند توی خیابان ها و روی تیرهای برق نصب کردند و فردایش ساواک جمعش کرد؛ یک بار هم شب دوازدهم.
علاوه بر بخش فرهنگی، بخش های دیگری هم در آن ستاد فعال بودند. مسئولان ستاد با فعالیت هایی که حسینیه ارشاد می کرد، در ارتباط بودند. آقای شاه حسینی هم که ما را می شناخت در آن کمیته فعال بود.
بالاخره ورود امام در 12 بهمن قطعی شد. هماهنگی های لازم برای حضور گروه سرود در برنامه های استقبال انجام شد، صبح روز دوازدهم ، اتوبوس ها برای انتقال بچه ها آماده بودند. اعضا را به 2 گروه تقسیم کردیم؛ یک گروه بیست سی نفره را برای اعزام به فرودگاه و گروه دیگری را با هفتاد هشتاد نفر برای اجرا در بهشت زهرا (س) سازمان دادیم. ما پیش بینی می کردیم که آن روز ، شهر حسابی شلوغ خواهد شد و راه بندان و ترافیک، مانع رسیدن به موقع یک گروه به هر 2 مکان می شود. به همین دلیل 2 گروه را آماده کردیم تا وقت را از دست ندهیم و بتوانیم هم در فرودگاه برنامه اجرا کنیم و هم در بهشت زهرا (س).
ادامه دارد ...
کد خبر 6369373

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/921524/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا ترامپ در حال اجرای یک پروژه استعمار نوین در غزه است؟

دانه‌ای کوچک اما معجزه‌ای بزرگ برای سلامتی

راهکار نماینده مجلس برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

فعال بازار طلا: قیمت طلا در روز‌های آینده قابل پیش‌بینی نیست

کشف 7 هزار تخلف قانونی با حسابرسی 670 شرکت در 10 ماهه امسال

فرشاد مومنی: 75 درصد زندانیان کشور حاشیه‌نشین هستند

چه زمانی برای خرید خودرو مناسب‌ است؟

ادای احترام مدیرعامل چادرملو به مقام والای شهدای اردکان و حضرت آیت‌الله خاتمی

توصیف AFC از جام ملت‌های زیر 20 سال: صحنه درخشش استعدادها

جدیدترین قیمت جهانی طلا امروز جمعه 19 بهمن ماه 1403 | طلا جهانی صعود کرد؟

بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور / هوای سرد همچنان ادامه دارد

آغاز دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش با رهبر انقلاب

شاخص آلودگی هوای تهران امروز جمعه 19 بهمن

کدام فیلم‌ها در روز هشتم به نمایش در می‌آیند؟

مدارس خوزستان فردا شنبه 20 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس اهواز فردا شنبه بیستم بهمن 1403

آغاز دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش با رهبر معظم انقلاب اسلامی

پیش بینی آب و هوا ایران فردا | پیش بینی هواشناسی استان ها فردا شنبه 20 بهمن ماه 1403

تهران فردا تعطیل می شود؟ برنامه برای شنبه 20 بهمن چیست؟

جدول خاموشی برق زنجان فردا شنبه 20 بهمن 1403 | برنامه قطعی برق زنجان فردا شنبه 20 بهمن 1403

فوری/ روز دوشنبه تعطیل رسمی اعلام تعطیل شد

تصادف تریلی با 2 خودرو پراید جان 5 نفر را گرفت

اخبار پیش بینی آب و هوا کرمانشاه فردا | پیش بینی هواشناسی کرمانشاه فردا شنبه 20 بهمن ماه 1403

مهمترین رویدادهای خبری فارس طی هفته گذشته

مدارس سمنان فردا شنبه 20 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس سمنان فردا شنبه بیستم بهمن 1403

پیش بینی آب و هوا هرمزگان فردا | اخبار پیش بینی هواشناسی هرمزگان فردا شنبه 20 بهمن ماه 1403

قیمت سکه امروز 19 بهمن‌ماه 1403

جزئیات جدید از واریز یارانه نقدی ویژه 22 بهمن

پیش بینی آب و هوا زنجان فردا | خبر فوری پیش بینی هواشناسی زنجان فردا شنبه 20 بهمن ماه 1403

مدارس سیستان و بلوچستان فردا شنبه 20 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس زاهدان فردا شنبه بیستم بهمن 1403

جدول خاموشی برق اهواز فردا شنبه 20 بهمن 1403 | برنامه قطعی برق خوزستان فردا شنبه 20 بهمن 1403

وضعیت آب و هوا، امروز 19 بهمن 1403 / بارش برف و باران در اغلب مناطق کشور

آخرین وضعیت مصدومان سانحه اتوبوس دانش‌آموزان کرمانی

چه شد که «همافران» قبل از همه، به رژیم طاغوت پهلوی پشت کردند؟

مدارس فارس فردا شنبه 20 بهمن 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس شیراز فردا شنبه بیستم بهمن 1403

تعطیلی روز شنبه در تهران به دلیل سرمای شدید

هواشناسی 19 بهمن / موج سرما و یخبندان ادامه دارد

فوری/ روز دوشنبه تعطیل رسمی اعلام شد

بارش برف شدید تا شنبه 20 بهمن در این مناطق/ بارش 80 سانتی متری برف

تصادف مرگبار تریلی با 2 پراید در کازرون جان 5 نفر را گرفت

معاون رییس جمهور: بیمه دی جزو خوش حساب ترین شرکت هاست

اعلام مسیر راهپیمایی 22 بهمن در شیراز

رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا «هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه» نیست

چالش‌آفرینی ترامپ

ساده‌ترین روش کاهش اشتها

افزایش 5 برابری تولیدات کشاورزی در ایران پس از انقلاب

تولید کره تا پایان سال به 90 هزارتن می‌رسد

سهم بخش صنعت از اشتغال زنان در پاییز امسال

شرکت ملی گاز: هزینه تولید گاز 23 برابر رقم دریافتی در قبوض است

10 بازار میوه و تره بار در تهران آماده افتتاح شد

دینار عراق چقدر گران شد؟ / جدیدترین جدول قیمت دینار عراق امروز جمعه 19 بهمن ماه 1403