خیابان یکطرفه مذاکره
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام فارس - آگاه/متن پیش رو در آگاه منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
طی روزهای اخیر، چند مقام بلندپایه کشورمان تاکید کردهاند که مذاکرهای با آمریکا در کار نیست؛ این در حالی است که عناصر منتسب به برخی جریانات سیاسی در محافل رسانهای خود، خبر از قریبالوقوع بودن مذاکره با آمریکا میدهند.
عصر روز دوشنبه 15بهمن، «عباس عراقچی» وزیر امورخارجه کشورمان در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حاضر شد و صریحا اعلام کرد که هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد. عراقچی این را هم گفت که به مقاماتی که حرف از مذاکره میزنند، تذکر دادهایم. ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در تشریح جلسه اخیر کمیسیون متبوع خود با حضور وزیر امورخارجه گفت: عراقچی در جریان حضور خود در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گزارشی از تحولات حوزه سیاست خارجی، سفرهایش ازجمله سفر به قطر و افغانستان، حضور «ظریف» در داووس، وضعیت مقاومت بهویژه در فلسطین و لبنان، تحولات سوریه، روابط با آلمان، مذاکرات هستهای، موضوع انتخاب سفرا و دیپلماسی اقتصادی ارائه داد و پاسخگوی سوالات اعضای کمیسیون نیز بود. رضایی افزود: وزیر امورخارجه در ارتباط با سفر اخیر ظریف به سوئیس گفت که داووس یک مجموعه غیردولتی است که شخصیتهای سیاسی- اقتصادی به آن دعوت میشوند و دعوت اشخاص هم به اعتبار خود آنهاست و درباره مسائل روز بحث میکنند و لزوما وزرای خارجه در آن شرکت نمیکنند؛ البته وزیرخارجه گفت که امسال از من هم دعوت کردند اما بهخاطر برنامه دیگری من به این اجلاس نرفتم. ظریف به اعتبار خودش دعوت شده بود و قبل از سفر هم از وزارت خارجه سوال کردند که ما هم مخالفت نکردیم، چون حضور در داووس یک امر رایج است. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار کرد: اعضای کمیسیون نکتهای را مطرح کردند مبنیبر اینکه مرجعیت وزارت خارجه در سیاست خارجی کشور نباید کاسته شود و از بین نباید برود که وزیر امورخارجه هم تاکید کرد اتفاقی درمورد مرجعیت وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی نیفتاده است. رضایی ادامه داد: عراقچی درباره مصاحبه ظریف با یکی از رسانههای آمریکایی هم گفت که خود ایشان باید پاسخگو باشد.
طبق اظهارات سخنگوی کیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، عراقچی، وزیر امورخارجه کشورمان در جلسه این کمیسیون، توضیحاتی در ارتباط با رویکارآمدن ترامپ در آمریکا و موضوع مذاکره با غرب و آمریکا داد و گفت همه کسانی که حرف از مذاکره با آمریکا میزنند، روی هوا حرف میزنند، چنین چیزی در دستورکار وزارت خارجه و دولت نیست و هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا از طرف ما وجود ندارد؛ این نظر دولت، نظر وزارت خارجه و نظر کارشناسی ماست. عراقچی این را هم تاکید کرده که هیچ درخواستی برای مذاکره با آمریکا نداده و نخواهیم داد و به مقاماتی هم که حرف از مذاکره میزنند، تذکر دادهایم.
گمانهزنی درباره مقامی که تذکر گرفته است
اگرچه مشخص نیست مقامی که حرف از مذاکره با آمریکا میزند و بدین واسطه مورد تذکر وزارت امورخارجه و مجموعه دولت قرار گرفته، کیست اما مرور اخبار این روزهای سپهر سیاسی کشور، نام تنها یک نفر را در اذهان زنده میکند و آن کسی جز «محمدجواد ظریف» نیست.
ظریف که طی روزهای اخیر اظهاراتش در داووس سوییس جنجالبرانگیز شده و هنوز در گیرودار موضوع انتصابش در سمت معاونت راهبردی رییسجمهور بهسبب مغایرت این انتصاب با قانون «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» است، در همان روز 15بهمن که عراقچی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بود، در آیین رونمایی از سیاستنامه «راهبرد وفاق» بار دیگر سخن از «مذاکره با همه به استثنای رژیم صهیونیستی» به میان آورد، تا اذهان رصدگران فضای سیاسی کشور بهسمت او معطوف شود و همگان ظریف را مرجع تذکر عراقچی و وزارت امورخارجه بدانند.
ظریف در مقام معاون راهبردی رییسجمهور در همایش «راهبرد وفاق» گفت که «من معتقدم که باید با همه مذاکره کنیم، بهجز رژیمصهیونیستی اما باید آمریکا را خوب بشناسیم. برخی میخواهند آمریکا بیاید ما را نجات دهد! درحالیکه همین آمریکا در زمان جنگ عراق با ایران، از صدام حمایتی تمامعیار داشت و باید این مسئله را مدنظر بگیریم.» این سخنان ظریف در فضای سیاسی کشور چنین تعبیر شد که او در مقام معاون راهبردی رییسجمهور و معمار برجام شکستخورده در دولت روحانی، بار دیگر برای مذاکره با آمریکا و متقاعد کردن رییسجمهور در این فقره خیز برداشته اما مورد تذکر عراقچی و وزارت امورخارجه قرار گرفته است.
مذاکرهای در کار نیست
اما فارغ از موضوعات مطروحه از ناحیه «عراقچی» و «ظریف» بهعنوان دو مقام بلندپایه دولت که یکی بر نفی مذاکره با آمریکا و دیگری بر احتمال آن تاکید دارد، روز یکشنبه 14بهمن، یکی دیگر از مقامات دولتی، اینبار از بدنه امنیتی قوه مجریه، مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی را ناممکن و غیرمقدور دانست و تاکید کرد کسی در کشور بنای مذاکره با آمریکا را ندارد. حجتالاسلام «حسین صفدری» معاون وزیر اطلاعات یکشنبهشب در هفدهمین اجلاسیه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، به سخنرانی پرداخت و در این سخنرانی راهبرد «نه به مذاکره با آمریکا» را تبیین کرد. این مقام اطلاعاتی کشور در سخنان خود تصریح کرد: متاسفانه بعضیها، خودشان را با ساز و کوک اجانب هماهنگ میکنند.
امروز تئوری آمریکاییها، اِعمال فشار برای مذاکره با هدف ترساندن ایران است؛ مقصود آمریکاییها از مذاکره، این نیست بر مبنای احترام متقابل، چیزی بدهند، حرفی که در این مقطع میزنند، برای اخافه و ترساندن است. آمریکاییها میخواهند با مذاکره به ایران بگویند، یا باید عقبنشینی کنید، یا سرنگون شوید یا اینکه نسخهای که برای اسد پیچیده شد، برای. شما نیز پیچیده خواهد شد.
معاون وزیر اطلاعات بیان کرد: وقتی مذاکره برای تهدید است، بزرگترین سَم است؛ ما نمیخواهیم از دشمن تهدید بشنویم؛ ما یک کشور تحت فشار هستیم ولی ضعیف نیستیم، اگر در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا، اولویت شماره یک رییسجمهور قلدر این کشور، ایران است، بهخاطر قوت ایران است.
مذاکره اجباری برای رسیدن به تفاهم نیست، کسانی که خیال میکنند، در میز مذاکره با آمریکاییها به نتیجه میرسند، یا سیاستها را نمیفهمند یا با ادبیات مذاکره آشنا نیستند؛ امروز مذاکره با آمریکاییها برای جمهوری اسلامی، ازلحاظ سیاسی و امنیتی هیچ نفعی نخواهد داشت.
صفدری با تاکید بر اینکه فعلا در چارچوب راهبردهای مصوب کشور، کسی بنای مذاکره ندارد، گفت: تمام منفعت مذاکره برای آمریکاییهاست که ما را بترسانند، رهبر انقلاب نیز این نکته را بارها هشدار دادهاند؛ هر چیزی وقت خودش را لازم دارد، درحالحاضر وقت مذاکره نیست، کسانی که حرف از مذاکره میزنند چیزی عایدشان نمیشود.
چندصدایی؟!
اما سخنان گاهی متناقض و متفاوت مقامات دولتی درباره مقوله مذاکره با آمریکا، سبب شده است عدهای از ناظران و تحلیلگران سیاسی اعلام کنند که در درون کابینه دولت، در موضوع مذاکره با آمریکا، چندصدایی وجود دارد!
از سوی دیگر، برخی محافل سیاسی و رسانهای در داخل که از آنها با عنوان غربگرا یاد میشود طی روزهای اخیر، دو اقدام انجامشده از ناحیه دولت ترامپ را بهمنزله ارسال سیگنال و چراغ سبز به ایران برای مذاکره و توافق دانستهاند؛ این عناصر مشهور به غربگرا، معتقدند اینکه دولت آمریکا به رهبری ترامپ برای نخستینبار طی 45سال اخیر در شورای حقوق بشر سازمان ملل، علیه ایران رأی نداد یا اینکه واشنگتن با دستور ترامپ، اعطای کمکهای مالی (فاند) به گروههای اپوزیسیون ایرانی را متوقف کرده، خود دلایلی دال بر تمایل ترامپ برای مذاکره و توافق با ایران است؛ این خوشبینی در حالی است که «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان معتقد است: حقیقتا ما چراغی از ناحیه آمریکا مشاهده نکردهایم. دررابطهبا گزارش دورهای حقوق بشر کشورها، که در چارچوبهای زمانی مشخص کارنامه اجرای حقوق بشر ازسوی دولتهای مختلف بررسی میشود، هیات آمریکایی بنا به دلایل خود تصمیم گرفتند درمورد وضعیت حقوق بشر در بسیاری از کشورها اعلام نظر نکنند که این درباره 10 یا 12کشور بوده و بنابراین این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خود آنهاست.
بقائی درباره قطع کمکهای مالی آمریکا به برخی مخالفان ایران هم گفت: مقامهای آمریکایی اعلام کردهاند که این کشور صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکاست. این موضعگیری اتفاقا معنادار است و مقامهای آمریکایی با این موضعگیری در حقیقت اعتراف میکنند که منابع مالی که در اختیار برخی قرار میدهند صدقه نیست و نوعی کارمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند، پرداخت میکنند.
![]()
-
پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۹:۵۵
-
۹ بازديد
-
![](/images/komen.png)
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/920456/