بزرگنمايي:
پیام فارس - از تاریخ بیستوچهارم تا سیام دی، میانگین بارش کشور نسبت به بلندمدت 5.3 میلیمتر کمتر بوده است و از تاریخ پانزدهم تا بیستویکم بهمن، بارشها در شمال غرب و دو سوی البرز مرکزی، نرمال خواهد بود و برای سایر مناطق کشور، بارشها کمتر از نرمال پیشبینی میشود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، در هفته هفدهم از سال زراعی جاری و از تاریخ بیستوچهارم تا سیام دی، در بیشتر مناطق کشور بارش رخ داده است و میانگین بارش استان سیستان و بلوچستان 2.
4 میلیمتر و استان مازندران 2.2 میلیمتر از میانگین بارش بلند مدت طی این هفته بیشتر و در سایر استانها کمتر بوده است.
همچنین میانگین بارش کشور نسبت به بلند مدت 5.3 میلیمتر کمتر بوده و بیشینه بارش تجمعی این هفته در ایستگاه بورخانی، ساری و بازیارخیل در استان مازندران به ترتیب به میزان 63، 52.4 و 48.5 میلیمتر ثبت شده است.
ثبت بارش بیشتر از نرمال تا 40 میلیمتر در 7 استان کشور نقشه زیر، انحراف مجموع بارش تجمعی هفته هفدهم از سال زراعی جاری نسبت به بازه زمانی مشابه بلند مدت (1399-1370) را نشان میدهد که مطابق با این نقشه، انحراف بارش دریافتی نسبت به بلند مدت طی این هفته در بیشتر استانهای کشور در شرایط نرمال تا کمتر از آن بوده است.
استانهای مازندران، آذربایجان شرقی، اصفهان، یزد، فارس، کرمان و سیستان و بلوچستان در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا 40 میلیمتر و در بخشهایی دیگر بارش کمتر از نرمال تا 20 میلیمتر داشتهاند.
در این بازه زمانی، سایر استانهای کشور در تمام یا بخشهایی از مساحت خود بارش کمتر از نرمال تا بیش از 40 میلیمتر داشتهاند.
مشاهده ترسالی خفیف تا شدید در 4 استان نقشه زیر بیانگر وضعیت خشکسالی طبق شاخص کوتاه مدت مؤثر 14 روزه EDI است که این نقشه نشان میدهد بیشتر استانهای کشور از نظر شاخص مؤثر خشکسالی ،در شرایط نرمال تا خشکسالی ضعیف تا شدید بودهاند.
استانهای آذربایجان شرقی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان، در بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید و در بخشهایی دیگر، خشکسالی ضعیف تا متوسط داشتهاند.
همچنین سایر استانهای کشور در تمام یا بخشهایی از مساحت خود خشکسالی ضعیف تا شدید را تجربه کردهاند.
هوای تمام استانهای کشور گرمتر از میانگین بلندمدت بود نمودار و نقشه زیر، بیانگر اختلاف میانگین دمای هفته هفدهم از سال زراعی جاری با میانگین دما در بلند مدت (1399 - 1370) در هفته مشابه برای کشور و استانها است که بر این اساس، در کشور 1.9 درجه سانتیگراد افزایش ثبت شده است و تمام استانها روند افزایش دما داشتهاند.
بیشترین بیهنجاری مثبت دمای میانگین هفته مربوط به استان اردبیل به میزان 3.3 درجه سانتیگراد و کمترین آن مربوط به استان کرمان به میزان 0.8 درجه سانتیگراد بوده است.
جدیدترین پیش بینی بارندگیها در ایران بر اساس پیشبینیهای انجام شده، بارشها تا چهاردهم بهمن، در دامنه شرقی کوههای زاگرس، بیشتر مناطق مرکزی، بخشهایی از جنوب غرب و دو سوی کوههای البرز مرکزی، در محدوده نرمال و در سایر مناطق کمتر از نرمال است.
از تاریخ پانزدهم تا بیستویکم بهمن نیز بارشها در شمال غرب و دو سوی البرز مرکزی نرمال خواهد بود و برای سایر مناطق کمتر از نرمال پیش بینی میشود.
میانگین بارش بیشتر استانهای کشور از تاریخ بیستوچهارم تا بیستوهشتم بهمن بیشتر از نرمال پیش بینی میشود.
از بیستونهم بهمن تا پنجم اسفند در شرق و جنوب کشور، بارشها کمتر از نرمال و در سایر مناطق در محدوده نرمال خواهد بود.
آخرین پیش بینی دمای هوای شهرهای ایران تا اسفند 1403 میانگین دمای هوا تا چهاردهم بهمن، در نیمه شرقی و مناطق مرکزی 1 تا 6 درجه سانتیگراد کمتر از نرمال و در استانهای غربی، 1 تا 6 درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال و در سایر مناطق نرمال خواهد بود و بیشترین افزایش در شمال غرب و بیشترین کاهش دما در بخشهایی از مرکز و نوار شرق کشور رخ میدهد.
دمای هوای کشور از پانزدهم تا بیستویکم بهمن، در نیمه غربی کشور، مناطقی از شمال شرق و دامنه جنوبی البرز، 1 تا 6 درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال و در جنوب شرق تا 1 درجه سانتیگراد کمتر از آن و برای سایر مناطق در محدوده نرمال پیش بینی شده است.
بیشترین افزایش دما در شمال غرب کشور رخ میدهد و دمای هوا از بیستودوم بهمن تا پنجم اسفند، در نوار غربی و جنوبی کشور، 1 تا 3 درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال و برای سایر مناطق در محدوده نرمال برآورد میشود.
کمبود 51 درصدی بارش در کشور بر اساس دادههای سازمان هواشناسی، طی هفت روز گذشته منتهی به یازدهم بهمن، 3.6 میلیمتر بارش در این بازه زمانی دریافت شده که این میزان در بلندمدت 7.5 میلیمتر است، بنابراین 51.7 درصد بارش کمتری در این بازه زمانی دریافت شده است.
از ابتدای ماه جاری منتهی به یازدهم بهمن در کشور بهطور میانگین 4.6 میلیمتر بارش ثبت شده، در حالی که میزان آن در بلندمدت 11.8 میلیمتر است، در نتیجه 61.3 درصد با کاهش بارش نسبت به بلند مدت روبهرو بودهایم.
از ابتدای فصل جاری تا یازدهم بهمن بارش با میانگین 16.6 میلیمتر ثبت شده که نسبت به بارش 44.2 درصدی وضعیت نرمال با 62.5 درصد کاهش بارش مواجه شدهایم و از ابتدای آبی سال جاری تا یازدهم بهمن بهطور میانگین 50.5 میلیمتر بارش در کشور ثبت شده که نسبت به میانگین بلند مدت (103.2 میلیمتر) با کاهش 51.1 درصدی بارش روبهرو هستیم.
از ابتدای سال آبی جاری تنها استان مازندران بیش از میانگین بلندمدت بارش دریافت کرده است، چراکه تا یازدهم بهمن، بارش 306.5 میلیمتری در این استان ثبت شده که نسبت به بارش 291.4 میلیمتری بلندمدت، 5.2 درصد افرایش بارش را نشان میدهد.
بارندگی در سایر استانها کمتر از حد نرمال بوده است و در این زمینه کهگیلویه و بویراحمد بدترین وضعیت را تجربه میکند، چراکه 78.8 درصد کمتر از حد نرمال طی سال آبی جاری بارش دریافت کرده است.
استان تهران نیز از جمله استانهایی است که با کمبارشی روبهرو بوده است، در حالی که میانگین بارش تهران در بلند مدت 111.5 میلیمتر است، اما در سال آبی جاری تنها بهطور میانگین 67.1 میلیمتر بارش دریافت کرده است که نشان دهنده کاهش 39.8 درصدی بارش در این استان است.
به طور کلی، کشور در سال آبی جاری تا یازدهم بهمن، 51.1 درصد با کاهش بارش روبهرو بوده و طی این مدت 50.5 میلیمتر بارش دریافت کرده این در حالی است که میانگین بلندمدت بارش کشوری در این بازه زمانی 103.2 میلیمتر بوده است.
کد خبر 835423