روایت تجارت نیوز از مدیریت سیبزمینی جدیدترین بحران دولت!
اقتصادي
بزرگنمايي:
پیام فارس - تجارت نیوز / مدیریت بازار سیبزمینی به جدیدترین بحران دولت تبدیل شده است. بحرانی که گویا مسئولان راهکاری برای برونبرفت از آن ندارند. در حالی که عدهای درصدد صادرات سیبزمینی به بازارهای بدون مشتری هستند، بازار داخلی با خلأ این محصول مواجه شده است.
در ماههای اخیر، بازار سیبزمینی دستخوش تغییرات عمدهای شده است. قیمت این محصول که بین 15 هزار تا 21 هزار تومان بود، ابتدا با یک جهش به 30 هزار تومان و سپس به 60 هزار تومان رسید. شرکتهای واردکننده به دلیل شرایط ایجادشده در بازار، نسبت به واردات سیبزمینی از سایر کشورها اقدام کردند.
حال سوال اینجاست که چه عواملی در ایجاد این شرایط در بازار نقش دارند و سیبزمینی وارداتی با چه قیمتی به دست مصرفکننده میرسد ؟
عوامل تأثیرگذار بر ایجاد بحران در بازار
دلایل مختلفی برای افزایش قیمت سیبزمینی ذکر شده است که از مهمترین این دلایل میتوان به افزایش صادرات و کاهش کشت این محصول نسبت به سالهای گذشته اشاره کرد.
علاوه بر این موارد، سرمازدگی هم یکی از دلایل افزایش قیمت این محصول در بازار است. همچنین بخشی از نیاز بازار از جنوب کشور تأمین میشود که به دلیل افزوده شدن هزینههای حملونقل و ... قیمت تمامشده این محصول هم افزایش مییابد.
در روزهای اخیر هم ویدئویی در فضای مجازی متتشر شده که نشان میدهد سیبزمینیهای صادراتی به عراق، افغانستان و روسیه بدون مشتری ماندهاند و برگشت خوردهاند. که به دلیل گرانی، این محصول در بازار داخل هم مشتری ندارد و وارد بازار نمیشود.
سیبزمینی وارداتی با چه قیمتی به دست مصرفکننده نهایی میرسد؟
برای حل این مشکل و کاهش التهاب بازار، نهادهای مربوطه و شرکتهای واردکننده اقدام به واردات سیبزمینی کردهاند.
طبق اطلاعات منتشر شده از سوی ایسنا، اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، درباره وضعیت واردات سیبزمینی توضیح داد: از روز چهارشنبه دهم بهمنماه سال جاری، مجوز واردات 50 هزار تن سیبزمینی صادر شد و ثبت سفارش آن انجام میشود.
وی افزود: سیبزمینی به صورت مستقیم توسط شرکتهای واردکننده و با قیمت مناسب در بازار عرضه میشود. سیبزمینی وارداتی با قیمت حدودی 27 هزار تا 28 هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد.
وعده وزارت جهاد برای کاهش قیمتها
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، درباره وضعیت بازار پیشبینی کرد: با بالا رفتن دمای هوا، امکان نگهداری سیبزمینی در انبارها وجود ندارد.
او ادامه داد: پیشبینی میشود سیبزمینیهای موجود در انبارها در روزهای آینده به بازار عرضه شود. همچنین در حال حاضر زمان برداشت سیبزمینی در جنوب کرمان فرا رسیده و این محصول هم بهزودی وارد بازار میشود.
ناکارآمدی سیاستهای دولت، عامل ایجاد التهاب در بازار
با وجود وعدههای متعدد مسئولان برای کنترل قیمت سیبزمینی در بازار، این محصول همچنان با قیمتهای بالا عرضه میشود و سیاستهای دولت فعلا باعث کاهش قیمت این محصول نشده است.
برنامهریزی مناسب در تولید، ذخیرهسازی و عرضه بهموقع سیبزمینی در بازار، ازجمله عواملی هستند که دولت باید از قبل برای آنها برنامهریزی میکرد.
سیاستگذاریهای ناهماهنگ، دخالت واسطهها و دلالان در بازار، زمینه را برای افزایش قیمت سیبزمینی فراهم کرده لست.
مهدی بختیاریزاده، مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران درباره این بحران در گفتوگو با مهر عنوان کرد: عدم تدبیر در کنترل بازار، عدم کنترل مبادی ذخیرهسازی و تولیدی، انجام صادرات بدون توجه به نیاز بازار داخل باعث ایجاد بحران در بازار سیبزمینی شده است.
دولت باید به جای سیاستهای مقطعی همچون ممنوعیت صادرات یا واردات ناگهانی، به سمت برنامهریزی بلندمدت برای افزایش تولید و نظیم بازار از طریق نظارت حرکت کند. در غیر این صورت، التهاب قیمت سیبزمینی و سایر محصولات کشاورزی همچنان ادامه خواهد داشت.
-
شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۶:۳۰
-
۶ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/916652/