پیام فارس

آخرين مطالب

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس اجتماعي

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - سرای مشیر یا سرای گلشن تنها یک اثر تاریخی نیست این بازار قدیمی تصویری واضح از فرهنگ روزگاران گذشته ایران را به نمایش می‌گذارد. قدمت سرای مشیر به زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار و زمانی‌که ابوالحسن خان مشیرالملک، وزیر وقت فارس بود برمی‌گردد. این مجموعه منحصر‌به‌فرد براساس شواهد و کتیبه‌های نصب شده، توسط ابوالحسن خان مشیر الملک وقف امام پنجم شیعیان شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این بنا امروز وضعیت ناپایداری در هشتی ورودی و همچنین بخش مرکزی ضلع شمالی دارد. بخش مرکزی ضلع شمالی، مهمترین قسمت سرای مشیر محسوب می‌شود که به‌دلیل ترک‌های ایجاد شده در سازه، بنا را در شرایط خطرپذیری قرار داده است.
«قاسم محبعلی» استاد پیشکسوت مرمت و معماری و از بنیانگذاران سازمان میراث فرهنگی (وزارت میراث‌فرهنگی کنونی) در رابطه با ترک‌های ایجاد شده در ورودی هشتی سرای مشیر و ضلع مرکزی این بنای تاریخی عنوان کرد: طا‌ق‌های تزئینی که بالای در‌های ارسی قرار گرفته‌اند، باربر نیستند و جنبه تزئینی دارند به نظر می‌رسد فشار زیادی بر این طاق‌ها وارد شده و طاق‌ها ترک برداشته و جابه‌جا شده‌اند.

پیام فارس

او گفت: در ترک‌های ایجاد شده در هر دو قسمت سرای مشیر، لازم است پشت طاق بررسی شود و باری که بر سقف سنگینی می‌کند برداشته و دوباره دوخت و دوز شود. به نظر می‌رسد، طاق تزئینی در ضلع مرکزی نیز تاب برداشته است و طاق جابه جا شده است چراکه این طاق تزئینی است و بار سنگین را تاب نمی‌آورد.
محبعلی تاکید کرد: در وهله اول باید سبک‌سازی صورت بگیرد و پس از آن شمع‌بندی و گمانه‌زنی انجام بگیرد تا آسیب‌های پشت طاق مشخص شود.
او گفت: خوشبختانه در ضلع مرکزی سرای مشیر که مقرنس‌کاری‌های زیبایی هم دارد چهارچوب درب ارسی که همانند یک کلاف عمل می‌کند باعث نگهداری طاق شده و از ریزش طاق جلوگیری کرده است.
تَرک‌ها جوان و فعال هستند یکی دیگر از متخصصان مرمت در وزارت میراث‌فرهنگی درخصوص ترک ایجاد شده در هشتی ورودی سرای مشیر گفت: ترک هشتی ورودی سرای مشیر بسیار جوان است و خیلی از عمر این ترک نمی‌گذرد. اگر ترک‌های موجود کهنه بودند، امکان غیرفعال بودن آنها زیاد بود، اما ترکی که در سقف سرای مشیر ایجاد شده کاملا سازه‌ای است ترک‌های سازه‌ای جزو آسیب‌های جدی و خطرپذیر در یک بنا محسوب می‌شوند.
بیشتر بخوانید:عکس/ وضعیت نامناسب گنبد زنگوله دامغان
او گفت: لازم است که برای بررسی این ترک‌ها (در هشتی ورودی و ضلع مرکزی سرای مشیر) شاهدی برای سنجش به‌کار گرفته شود تا تغییرات ترک‌ها بررسی شود چراکه ترک‌های ایجاد شده نیاز به مطالعات میدانی دارد تا علت اصلی ترک‌ها مشخص شود. اما با توجه به جهت و نقطه‌ای که ترک‌ها روی گنبد ایجاد شده، عامل این ترک‌ها نشست نبوده و احتمال می‌رود یا در اثر رانش این اتفاق افتاده یا اینکه بار بیش از اندازه روی آن وراد آمده است.

پیام فارس

این مرمت‌گر وزارت میراث‌فرهنگی با تاکید بر اینکه لازم است هر چه سریعتر طاق مورد بررسی میدانی و مطالعاتی قرار گیرد، ادامه داد: ترک در بنا چیزی نیست که بتوان بدون مطالعه بررسی کرد، اما به‌طور قطع این ترک کاملا سازه‌ای است و اینکه دارای خطر است یا خیر به طور قطع می‌توانم بگویم خطر دارد و با توجه به جوان بودن ترک‌ها می‌توان تا 80 درصد اعلام کرد که این ترک‌ها همچنان فعال است، اما باز هم به‌عنوان یک کارشناس معتقدم نیازمند بررسی‌های بیشتر است تا مشخص شود میزان فعالیت این ترک‌ها چقدر است.
او همچنین درخصوص راهکار مرمتی که در این بنا باید به‌کار گرفته شود، اعلام کرد: اینکه برای درمان این ترک‌ها چه کار باید انجام داد را نمی‌توان نظری اعلام کرد حتما باید بررسی‌های مطالعاتی انجام شود، علت این ترک‌ها پیدا شود و پس از آن در جهت رفع این آسیب اقدامی انجام داد.
او گفت: متاسفانه به‌تازگی بازار وکیل شیراز را دیده‌ام، اما گویی سالهاست که هیچ اقدام مناسبی برای آثار این استان صورت نگرفته است. ستون‌های مدرسه خان بسیار مقاوم هستند به‌طوری که اگر این ستون‌ها در شمال کشور بود دچار چنین رطوبت و فرسودگی نمی‌شد، اما بنا‌های تاریخی شیراز بدون مطالعه مرمت‌های سطحی می‌شوند و علت آسیب‌ها برطرف نمی‌شود و از آنجایی که فقط می‌خواهند با مرمت‌های سطحی پروژه را جمع کنند ما شاهد چنین فاجعه‌های مرمتی هستیم.
عمر تَرک‌های ضلع مرکزی سرای مشیر 15 سال است «سیامک بصیری» کارشناس میراث‌فرهنگی و عضوشورای فنی استان فارس در رابطه با ترک‌های ایجاد شده در بخش‌های مختلف سرای مشیر اینگونه می‌گوید: متاسفانه نه فقط در هشتی ورودی سرای مشیر که در بخش مرکزی ضلع شمالی آن که دارای کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ و مقرنس‌کاری‌های فوق‌العاده زیبایی است و نزدیک به 9 متر ارتفاع از زمین دارد هم ترک ایجاد شده است.
بصیری با بیان اینکه این ترک در 15 سال اخیر ایجاد شده‌اند، اعلام کرد: سرای مشیر در دوره تاریخی خود در بخش طبقات محل اسکان تجار و طبقه همکف و حیاط مرکزی برای ارائه بار و کالا بوده و کاربری آن با کاروانسرای احمدی و کاروانسرای گمرک کاملا متفاوت بوده است. متاسفانه طی دهه‌های گذشته بخش فوقانی و ورودی هشتی سرای مشیر تغییر کاربری پیدا کرده است در گذشته این نقطه محل اسکان موقت بوده، اما حالا به یک فروشگاه دائم تغییر کاربری پیدا کرده است. فروشگاه دائمی که علاوه بر بار مرده، بار زنده نیز در آن به‌طور دائم در حال جابه‌جا شدن است و همین امر سبب شده که سازه زیر متاسفانه ترک بردارد.
او، اما درخصوص اینکه چه اقدامی برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی و رفع خطر در سرای مشیر باید صورت گیرد، ادامه داد: در مرحله نخست سقف باید سبک‌سازی شود. اما پیش از آن لازم است که مطالعات صورت بگیرد و پس از آن سبک‌سازی از پشت بام و پشت این طاق توسط کارشناسان انجام بگیرد. درواقع بعد از مطالعات و سبک‌سازی است که می‌توان این ترک‌های فعال را به‌روش‌های سنتی دخت و دوز کرد و به رفع خطر پرداخت.
میراث‌فرهنگی، اوقاف و موقوفه‌های منتفع از این بنای تاریخی بیایند پای کار با اینکه صورت مسئله بسیار ساده است و با تغییرکاربری و حذف اضافه‌بار در طول روز می‌توان از آسیب‌های هر چه بیشتر به این بنای تاریخی جلوگیری کرد، اما نزدیک به 15 سال است این ترک‌ها سقف سرای مشیر خودنمایی می‌کند، اما نه میراث‌فرهنگی، نه اوقاف و نه موقوفه‌های سرای مشیر هنوز پای کار نیامده‌اند. از یک سو سرای مشیر اثر ملی و ارزشمند است که میراث‌فرهنگی نباید صرفا به‌این دلیل که مالکیت بنا متعلق به اوقاف است از رسیدگی و حفاظت چشم‌پوشی کند از سوی دیگر موقوفات سرای مشیر با توجه به انتفاع مالی که از این بنای تاریخ دارند می‌بایست نسبت به حفظ و نگهداری آن حساسیت به‌خرج دهند.
بیشتر بخوانید:عکس/ صف شیوخ امارات 48 سال پیش برای دیدن برج آزادی تهران
کارشناس میراث‌فرهنگی و عضو شورای فنی استان فارس در این رابطه گفت: مالک و متولی سرای مشیر اوقاف و موقوفه مشیرالملک و سلطان الحاجیه هستند و لازم است که برای مرمت سقف سرای مشیر آنها تامین اعتبار کنند درست است که سرای مشیر بازار وکیل یک اثر تاریخی است و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و بخشی از هزینه‌ها می‌تواند توسط میراث‌فرهنگی انجام گیرد، اما این اوقاف است که مغازه‌ها را اجاره می‌دهد و از این سرای تاریخی انتفاع مالی می‌برد لازم است که در این شرایط وقت بگذارد و هزینه کند چراکه موقوفه مشیرالملک و موقوفه سلطان‌الحاجیه هر دو موقوفه‌های معتبری هستند.
او معتقد است، براساس قوانین میراث‌فرهنگی، اقدامات اضطراری در یک اثر تاریخی باید توسط میراث‌فرهنگی انجام گیرد. حتی اگر مالکین اجازه ندهند، دولت موظف است به صورت اضطراری بدون اخذ هزینه از مالکین اثر تاریخی را مورد مرمت اضطراری قرار دهد. در سرای مشیر میراث فرهنگی، یک طرف این موضوع است و از آنجایی که سرای مشیر دستگاه متولی دارد، نباید کوتاهی کنند.
بصیری تاکید کرد: طبق قانون، بنا‌های تجاری که در فهرست آثار ملی قرار دارند، میراث فرهنگی موظف به تامین اعتبار 50 درصد از هزینه‌های بنا است. یعنی باز هم باید یک کار مشترک و مشارکتی صورت بگیرد.
مرمت‌گران کشور وضعیت مرمت‌های بنا‌های تاریخی استان فارس را مناسب ارزیابی نمی‌کنند. از آن جمله است مدرسه خان به‌عنوان مهمترین عنصر تاریخی بافت تاریخی شیراز، با این وجود مدیرکل میراث‌فرهنگی استان فارس مشکل مرمتی این بنا را چدی ندانسته است.
این درحالی است که تعدادی از مرمت‌گران استان فارس نسبت به مدیریت مرمت‌های استان‌فارس گلایه‌مند هستند. 100 میلیارد اعتبار از مسئولیت اجتماعی وزارت نفت درحالی به بازار وکیل شیراز اختصاص پیدا کرد که در دور اول مناقصه در تاریخ 9/5/1403 به‌دلیل نامشخص بودن منابع اعتبار منتفی شد و دور دوم مناقصه نیز به‌دلیل تغییراتی که در آیتم‌های مناقصه ایجاد شد و به جای مرمت اضطراری پشت بام و ترک‌های سقف، مرمت و پاکسازی سقف بازار وکیل گنجانده شد، این مناقصه هم برگزار نشد و براساس گفته‌های مرمت‌گران استان فارس پای بازرسی به این مناقصه کشیده شد و درحال بررسی‌های بیشتر است.
درحال‌حاضر آنچه مشخص است احوال ناخوش مهمترین بنا‌های تاریخی شیراز است که نیازمند توجه و حفاظت بیشتر از سوی دستگاه‌های متولی است. میراث‌فرهنگی معتقد است مرمت بسیاری از این بنا‌ها توسط اوقاف و شهرداری انجام می‌گیرد، اما کارشناسان می‌گویند میراث‌فرهنگی نمی‌تواند نقش نظارتی خود را که بسیار مهم است نادیده بگیرد.
منبع: ایلنا

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/903796/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/ آتش‌بس؛ طشت رسوایی غرب و صهیونیست‌ها در غزه

سرمقاله همشهری/ این‌بار شما شهردار باشید

سرمقاله شرق/ نمایش توانایی دیپلماسی ایران

سبک زندگی سالم چیست؟

وزیر صنعت: قطعی برق واحدهای صنعتی به حداقل ‌می‌رسد

آخرین قیمت دلار توافقی نیما؛ دلار حواله کاهشی شد

داود منظور: درآمدهای مالیاتی نسبت به سال 1399، بیش از 6 برابر شده

رشد 16 درصدی ارزش بورس‌ در یک ماه

کاهش محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کوتاه آمد

ریزش 50 هزار واحدی شاخص بورس

جزئیات معاهده 20 ساله ایران و روسیه در حوزه اقتصادی

آغاز فاز دوم آبرسانی به سایت های نهضت ملی مسکن فارس/تأمین آب شرب بیش از 11 هزار واحد مسکونی

بزرگترین رقابت رسانه‌ای خوزستان در ماه بهمن برگزار می‌شود

حرم حضرت شاهچراغ (ع)، مرکز معنوی و قلب تپنده شیراز

آزادسازی اسرای حزب‌الله در مرحله دوم توافق با رژیم صهیونیستی

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

شمال فارس رخت سفید بر تن کرد + فیلم

انتشار اسامی برخی اُسرای فلسطینی که قرار است در مرحلهٔ اول آزاد شوند

امشب آخرین مهلت انتخاب رشته‌های بدون آزمون

امدادرسانی به 18 مصدوم حادثه واژگونی اتوبوس در جاده حاجی آباد_بیرجند

کشف ردپای یکی از عجیب‌ترین سلسله‌های فرهنگی ایران در چین / از کازرون تا تمام جهان

کامرانی: بیش از دو سوم آب شیرین‌کن‌های دنیا در خلیج فارس قرار دارد

همایش قرآنی «شهر آرمانی» برگزار می‌شود

60 درصد صادرات استان فارس از منطقه ویژه اقتصادی لامرد صورت می‌گیرد

آقای هادی عامل کارت هدیه و اهل بخیه بودن حلالت

استعدادهای برتر دانش‌آموزی از مهر 1404 در دانشگاه فرهنگیان جذب می‌شوند

رمضانی: برای ما دفاع از مظلوم مهم است، نه شیعه یا سنی بودن؛ زنان باید جریان‌ساز باشند

رئیس قوه قضائیه: آتش‌بس اسرائیل نتیجه شکست در برابر جبهه مقاومت است

تمدید جشنواره سرود «عصر ماندگار» تا 5 بهمن

افتتاح 10 بازار میوه و تره‌بار در بهمن ماه/ ساخت بیش از 50 بازار میوه و تره‌بار در سه سال اخیر

ایستادگی در مسیر سیدالشهدا(ع) ویژگی حضرت زینب(س) است

تحول زیرساخت‌های بهداشتی نورآباد با اعتبار 57 میلیاردی

در مرحله نخست آتش‌بس 737 اسیر فلسطینی آزاد می‌شوند

پیروزی مردم قهرمان غزه نشان داد که خون شهدا بر تجهیزات دشمن برتری دارد

آتش بس در غزه به جهانیان ثابت کرد که خون بر شمشیر پیروز است

عیدی بازنشستگان چقدر است؟

مبلغ عیدی بازنشستگان برای سال 1403/ منتظر افزایش 35 درصدی باشیم؟ + زمان پرداخت

آغاز اردو‌های راهیان نور دانش آموزی کهگیلویه و بویراحمد از اول بهمن ماه

داستان حراج سکه‌های شیرازی در نیویورک به کجا رسید؟

آبرسانی به سایت‌های نهضت ملی مسکن فارس؛ تأمین آب شرب 11 هزار و 563 واحد مسکونی

جزئیات جدید از روند تبادل اسرا و سرنوشت اسرای حزب‌الله

مرگ ابراهیم نبوی از نگاه عطاءالله مهاجرانی

آغاز اردو‌های راهیان نور دانش آموزی کهگیلویه و بویراحمد از اول بهمن

جزئیات جدید از روند تبادل اسرا و آتش بس غزه

مبلغ عیدی امسال بازنشستگان لشکری، کشوری، تامین اجتماعی و فرهنگیان چقدر است؟ +زمان پرداخت

بازنشستگان امسال چقدر عیدی می‌گیرند؟+ جزئیات

تصاویر/ موکب امام رضا علیه‌السلام در شیراز

چادرملو مهاجم گل‌گهر را قرض گرفت

کاهش ورودی پرونده های قضایی هدف قوه قضائیه است

سرمقاله اعتماد/ خطای سیاستمدار در قدرت