پیام فارس

آخرين مطالب

ماجرای حفاری‌های غیرمجاز در داراب‌گرد چیست؟ اجتماعي

ماجرای حفاری‌های غیرمجاز در داراب‌گرد چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فعالان میراث‌فرهنگی، آغاز عملیات حفاری‌های غیرمجاز، اما هدفمند را از تپه هیربدان اعلام کرده‌اند. در واقع پس از کاوش‌های غیرمجاز و تخلیه تپه هیربدان توسط قاچاق‌چیان آثار تاریخی بود که حفاری‌ها با الگوی خاص و البته با وجود فعال بودن دوربین‌های نظارتی به تپه تل یونجه، داراب‌گرد و تپه تل خاکستری رسیده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به نقل از ایلنا، داراب یکی از شهرستان‌های جنوب شرقی استان فارس است که در 6 کیلومتری خود یک شهر باستانی مدور با قدمتی چندهزارساله در آن جای گرفته است. شهرباستانی داراب براساس شواهد باستان‌شناختی، پایگاه نظامی مهم در دوره هخامنشیان محسوب می‌شده و در دوره اشکانیان به شهر پرونقی تبدیل شده است. هر چند این شهر باستانی منحصربه‌فرد حالا متروکه مانده، اما به‌دلیل ارزش‌های تاریخی در سال 1310 به‌شماره 14 در فهرست آثار ملی ایران به‌ثبت رسید.
حالا، اما شهر باستانی داراب‌گرد و محوطه‌های تاریخی اطراف این شهر تبدیل به بهشت حفاران غیرمجاز و سوداگران اشیاء تاریخی شده است. بیش از صد‌ها تصویر از محوطه‌های سوراخ شده و تپه‌های تکه تکه شده به خبرگزاری ایلنا رسیده که نشان از وضعیت ملتهب محوطه‌های تاریخی و ارزشمند شهرستان داراب است. این درحالی‌ست که گفته می‌شود در این محوطه‌ها دوربین‌های نظارتی هم نصب شده، اما فعالان میراث‌فرهنگی می‌گویند، به رغم نصب دوربین‌ها نه‌تن‌ها میزان حفاری‌های غیرمجاز کاهش پیدا نکرده که قاچاقچیان و سوداگران آثار تاریخی با استفاده از الگو‌های جدید حفاری گودال‌هایی شبیه به ترانشه حفر می‌کنند و پس از آن با خیال آسوده گودال‌ها را از خاک پر می‌کنند.
عیسی‌فولادفر (فعال میراث‌فرهنگی در شهرستان داراب)، وضعیت محوطه‌ها و تپه‌های باستانی داراب را نگران‌کننده توصیف می‌کند. او به ایلنا می‌گوید: باتوجه به پایش مداومی که روی آثار تاریخی داراب در دو سال گذشته داشته‌ام متوجه شده‌ام که حفاری‌های غیرمجاز در داراب از یک الگوی حفاری تبعیت می‌کند.
او معتقد است: برای اولین بار که این مدل از حفاری مشاهده شد، ذهنیت من به سمت حفاری بزرگ رفت و به الگوی حفاری توجهی نکردم. اما با گذر زمان، این الگو که شامل یک یا چند حفاری کوچک و در نهایت حفاری بزرگتر بود، بیشتر مشاهده و تحلیل شد. چندین بار این موضوع در رسانه‌ها منتشر شد، اما به نظر می‌رسد که این اخبار به جایی نرسیده‌اند.
به گفته وی؛ این مدل حفاری در تپه هیربدان، دارابگرد، آذرجو و تل یونجه مشاهده شده است که واقعاً جای سوال دارد و تا امروز به جوابی برای آن نرسیده‌ایم. مدتی بعد، در داراب‌گرد، آذرجو و تپه تل خاکستری، نمونه‌ای از حفاری جدید صورت گرفت که پس از حفاری، محل حفاری شده را پر کرده بودند. این نشان می‌دهد که با خیال راحت حفاری کرده و با خیال راحت آن را پر کرده‌اند. در تپه تل خاکستری، وضعیت وخیم‌تر بود و پس از حفاری، کل تپه شخم زده شده و خسارات جبران‌ناپذیری به تپه وارد شده است.

پیام فارس

بر اساس مشاهدات این فعال میراث فرهنگی، حفاری‌های هدفمند و غیرمجاز در دارابگرد که به منظور یافتن آثار تاریخی و گنجینه‌های باستانی انجام می‌شود، همچنان ادامه دارد. این در حالی است که مسئولان به تازگی دوربین‌های حفاظتی را در منطقه نصب کرده‌اند تا از این فعالیت‌های غیرقانونی جلوگیری کنند. با این حال، به نظر می‌رسد که این اقدامات نتوانسته‌اند جلوی حفاری‌ها را بگیرند. در دی ماه، حفاری با الگوی همیشگی زیر دوربین‌های نظارتی رخ داد، در حالی که دوربین‌های نظارتی نصب بودند.
او می‌گوید: شیوه این حفاری‌های غیرمجاز به‌گونه‌ای است که اول در یک نقطه دستگاه می‌زنند و یک حفاری کوچک انجام می‌دهند و پس از آن حفاری‌های بزرگ که شبیه به ترانشه‌های 2 در 2 است حفر می‌شود. مدتی پیش در داراب‌گرد 5 و 6 حفاری کوچک انجام شد و بعد از آن ما با یک حفاری بسیار بزرگ مواجه شدیم. نکته جالب اینجاست که شکل حفاری‌ها در هر نقطه‌ای متفاوت است. تقریبا از دو سال پیش به این‌سو این حفاری‌های غیرمجاز شروع شد. نخستین بار در یک تپه ایلامی به نام تپه هیربدان انجام شد و در ادامه به تپه تل یونجه، داراب‌گرد، تپه تل خاکستری کشیده شد و ما متوجه شدیم این حفاری‌ها هدفمند است و اینجا دارند دستگاه می‌زنند. چیدمان به گونه‌ای است که اول یک حفاری کوچک انجام می‌دهند و یک‌دفعه حفاری‌های بزرگ انجام می‌شود. از یک حفاری شروع شده تا یک حفاری بزرگ در داراب‌گرد که همین چندی پیش اتفاق افتاد 5 و 6 حفاری کوچک صورت گرفته بود و بعد از آن یک حفاری بزرگ که هر نقطه‌ای متفاوت است.
تنها سه مورد حفاری غیرمجاز در سال 1403 داشتیم
علیرضا پرویزی (مدیر اداره میراث‌فرهنگی داراب)، اما وضعیت محوطه‌های تاریخی و باستانی داراب را پایدار توصیف می‌کند. او می‌گوید: من نمی‌دانم گسترش بی‌رویه حفاری‌های غیرمجاز در داراب بر اساس چه منطقی است، اما واقعیت این است که در حدود هزار اثر و محوطه تاریخی در داراب وجود دارد که اداره میراث‌فرهنگی این شهرستان با حساسیت ویژه نسبت به حفاظت و نگهداری از این آثار و محوطه‌ها فعالیت می‌کند.
او می‌گوید: هم‌اکنون اداره میراث‌فرهنگی؛ 4 نیرو برای مراقبت و حفاظت از آثار در اختیار دارد که 5 بخش را با نهایت تلاش و کوشش و علاقمندی که نیرو‌های یگان‌حفاظت درامر حفاظت از میراث‌فرهنگی دارند، دنبال می‌کنند.
پرویزی، حفاری‌های گسترده و هدفمند در داراب را رد کرده و تاکید می‌کند: اینکه گفته می‌شود حفاری‌های غیرمجاز در داراب گسترش پیدا کرده یک نوع سیاه‌نمایی است و درست نیست.
او تاکید می‌کند: داراب و داراب‌گرد امن و امان است. داراب‌گرد 400 هکتار محوطه تاریخی دارد که مردم روستا‌های اطراف بزرگترین و مهمترین بزرگترین نگهبانان و پاسداران این محوطه تاریخی هستند. اما این موضوع را هم باید درنظر گرفت که اگر بگوییم در 400 هکتار محوطه تاریخی حفاری غیرمجاز غیرممکن است، حرفی کاملا نادرست است.
به گفته مدیر اداره میراث‌فرهنگی شهرستان داراب، از آنجا که اکثر حفاری‌ها در نقاط مختلف کشور شبانه انجام می‌شود، با توجه به بعد مسافت در محوطه‌های تاریخی شهرستان داراب، دسترسی‌ها بسیار محدود است، اما با قاطعیت می‌توانم بگویم در سال گذشته تنها سه مورد حفاری در داراب‌گرد داشتیم.
رئیس اداره میراث‌فرهنگی شهرستان داراب اضافه می‌کند: این حفاری‌ها شبانه انجام شده و بعد از نصب دوربین هم هیچ مورد حفاری غیرمجاز نداشتیم چراکه دوربین‌ها مرتب در حال چک شدن است.
پرویزی می‌گوید: ما با ا مکانات کم، اما دلسوزانه درحال فعالیت هستیم چراکه اعتقاد داریم میراث‌فرهنگی ناموس ما است بنابراین تمام تلاش خود را انجام می‌دهیم تا از این مواریث ارزشمند نگهداری کنیم. حفاری‌های غیرمجاز، اما چیزی نیست که اجتناب ناپذیر باشد، اما تاکید می‌کنم اینکه در داراب گسترش پیدا کرده، به جرات می‌گویم کمترین حفاری اتفاقا در دارب بوده است.
او تاکید می‌کند: در سال 1403 تنها سه مورد حفاری غیرمجاز در 400 هکتار رخ داده است، ولی بازهم تلاش خود را می‌کنیم تا با افزایش بازدید‌های بی‌وقفه و مشارکت مردمی در امر حفاظت از آثار، اقدامات حفاظتی بیشتری انجام دهیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/901700/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جمهوری اسلامی/ فاصله ما با فقه علوی

سرمقاله ابتکار/ دامنه انتخاب‌های تهران و تروئیکای اروپایی

سرمقاله هم میهن/ تغییر نه؛ سقوط

سرمقاله فرهیختگان/ سکوت موشک شماست

سرمقاله وطن امروز/ وفاق با خودشان!

متفکر آمریکایی: چه کسی در جنگ اوکراین مقصر است؟

چگونه از خود در برابر بیماری‌های در گردشِ زمستانی مراقبت کنیم؟

باور غلط والدین درباره رشد و بلوغ کودکان

موکاپ یا پوشش شبه دندانی چیست؟

آلودگی هوا و تأثیر آن بر افزایش ابتلا به عفونت‌های تنفسی فصلی

این 5 ماده غذایی را با شکم گرسنه هرگز نخورید

چگونه طب سنتی مسیر بارداری را هموار می‌کند؟

تاکید مدیر عامل بورس انرژی بر تشکیل بازار گاز

رشد شاخص بورس پس از 2 روز کاهش

معاون سابق وزارت اقتصاد: درآمد بانک‌ها به جای ارائه خدمات به سود تسهیلات وابسته است

ثبات نسبی در بازار طلا و ارز؛ دلار همچنان در کانال 81 هزار تومان است

چه زمانی از پیامک تبلیغاتی استفاده کنیم؟ راهنمایی برای بازاریابی موفق

آزادی‌خواه: 20 میلیون لیتر سوخت در کشور قاچاق می‌شود و به همین اندازه بصورت دلاری بنزین میخریم و وارد میکنیم!

برنا: آرامش به بازار روغن بازگشت

تیس؛ نگین نوظهور سواحل مکران و پایتخت اقتصادی احتمالی آینده

جلب اعتماد سرمایه گذار بورسی در سایه شفافیت

جولان گرانی در بازار لبنیات؛ 2 بار افزایش قیمت در 3 ماه

پیش بینی آب و هوای هرمزگان برای فردا سه شنبه 25 دی 1403/ احتمال وقوع رگبار پراکنده باران

تاکید بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی در صنعت حمل و نقل ریلی

پیش‌فروش بلیت قطار‌های بهمن‌ماه آغاز شد

اولین سود ارزی اوراق بیدبلند خلیج فارس واریز شد

امام جمعه اصفهان: راهپیمایی 22 بهمن نماد قدرت و ایستادگی در برابر دشمن است

میلاد حضرت علی(ع) فرصتی برای قدردانی از دستان پر مهر پدر

برگزاری اعتکاف بزرگ دانشجویی در مسجد دانشگاه شیراز

قاب ناب انرژی در آب‌های نیلگون خلیج فارس

نخستین دوره المپیاد ورزشی دانش‌آموزی یادواره شهدای مقاومت در حاجی‌آباد

ایستگاه خاوران میزبان مسافران قطار پنج ستاره مشهد

رزمایش بزرگ مهر مولود کعبه برگزار شد

جزئیاتی از بازی جذاب و حساس والیبال ایران

امام جمعه اصفهان: راهپیمایی 22 بهمن نوعی مبارزه است که بر دشمن تأثیر می‌گذارد/ فرار از دشمن موجب غضب خداوند می‌شود

امضای تفاهم‌نامه بین بانک ملت و هلدینگ خلیج فارس برای افزایش همکاری‌ها

اعلام زمان افتتاحیه چهل‌ویکمین مسابقات بین‌المللی قرآن ایران

سود ارزی اوراق بیدبلند خلیج فارس واریز شد

اعلام جزئیات استخدام پذیرفته‌شدگان نهایی آزمون استخدامی فرزندان ایثارگران در آموزش و پرورش فارس

تعداد سربازان کره شمالی کشته شده در جنگ اوکراین به ادعای سئول

یه کشته و زخمی در اثر تصادف خودروی سواری با تریلی در مسیر جم به فیروزآباد

حضرت علی برای تمام امت اسلامی یک الگوست

اختصاصی مهر/ حسین طلا از شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی رفت

سفری رویایی به قلب خلیج فارس

زلنسکی؛ سربازان کره شمای را با اسرای اوکراینی‌ روسیه معاوضه می‌کنیم

درگیری مسلحانه حفار غیرمجاز با عوامل حفاظت میراث فرهنگی در مرودشت

رسانه ملی جایگاه حوزه علمیه را تبیین کند

پویش درخت کاری به نام پدر در بوشهر آغاز شد

جشنواره رسانه‌ای «بلندای همت» برگزار می‌شود

زلنسکی؛ سربازان کره شمالی را با اسرای اوکراینی‌ روسیه معاوضه می‌کنیم