پیام فارس

آخرين مطالب

5 میلیارد دلار رانت ارزی اقتصادي

5 میلیارد دلار رانت ارزی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - خراسان /تازه ترین بررسی های پژوهشکده پولی و بانکی از یک علت مهم 1.5 برابرشدن تراز منفی تجاری کشور در سال های اخیر پرده برداشته و نشان می دهد که چطور ارز چندنرخی، موجب رانت جویی تا 5 میلیارد دلاری برخی صادرکنندگان در سال 1401 شده است. 
 منفی شدن تراز تجاری غیرنفتی در سال های اخیر به یک معما تبدیل شده است. این رقم که سال 97 در سطح مثبت 1.5 میلیارد دلار قرار داشت، تا سال گذشته، به شدت کاهش یافت و به منفی 16.8 میلیارد دلار رسید. این در حالی است که در سال های اخیر، تراز وزنی تجارت خارجی کشور رشد هم داشته و در سال گذشته به بیشترین میزان خود از سال 97 رسیده است. در پاسخ این معما تاکنون موارد مختلفی بیان شده است که از جمله آن می توان به تغییرات جهانی قیمت کالاهای صادراتی کشور اشاره کرد. با این حال، تازه ترین بررسی پژوهشکده پولی و بانکی برای نخستین بار ابعاد یک واقعیت را آشکار کرده و نشان می دهد که فرار سرمایه از طریق «کم اظهاری صادرات» موجب شده تا عملاً تجارت رسمی کشور از عرضه بخشی از ارزهای صادراتی محروم بماند. این بررسی با معرفی اختلاف نرخ ارز نیما و بازار آزاد به عنوان دلیل اصلی کم اظهاری صادرات، میزان این کم اظهاری در سال های گذشته را محاسبه و میزان آن در سال 1401 را بالغ بر 5 میلیارد دلار بیان می کند. رقمی که در صورت ورود آن به چرخه رسمی ارز در کشور، موجب می شد تراز تجاری در سال 1401، تقریباً تراز شده و به نزدیک صفر برسد.
غرق شدن تراز تجاری در ناحیه منفی
به گزارش خراسان، منفی شدن تراز تجاری در سال های اخیر توجه کارشناسان اقتصادی را جلب کرده است. این رقم که در سال 1397 در حدود مثبت 1.5 میلیارد دلار بود، از آن زمان تاکنون پای به محدوده منفی گذاشته و در روندی نزولی تا سال گذشته به منفی 16.8 میلیارد دلار رسیده است. کار به جایی رسید که در سال های اخیر، وزارت اقتصاد عملاً به جای تکیه بر آمار تراز تجاری غیرنفتی، تراز تجاری کل را که شامل نفت نیز هست، مورد تاکید قرار داد؛ اقدامی که انتقاد برخی از کارشناسان را نیز در پی داشت.
 ​​​​​​

پیام فارس

تقارن عجیب منفی شدن تراز تجاری با شدت یابی تحریم ها
وزارت اقتصاد پیشتر و در بیان چرایی منفی شدن تراز تجاری، توضیحاتی ارائه کرده و آن را به عواملی همچون کاهش قیمت محصولات صادراتی کشور، کم اظهاری صادرات و بیش اظهاری واردات و... نسبت داده بود. با این حال، دو نکته مهم در این زمینه جلب توجه می کند.
1-همزمانی منفی شدن تراز تجاری با شدت‌یابی تحریم ها پس از خروج ترامپ از برجام: جالب است که با خروج ترامپ از برجام و شدت گرفتن تحریم ها، تراز تجاری کشور منفی شده و حتی یک سال نیز از این وضعیت خارج نشده است. این موضوع نقش قیمت های جهانی در بروز کسری تراز تجاری را کمرنگ می کند.
2-مثبت تر شدن تراز تجاری وزنی: نکته بعدی، این است که با بررسی آمارهای گمرک متوجه می شویم در این سال ها، وضعیت تراز تجاری وزنی کشور بدتر که نشده هیچ، بهتر هم شده است. این موضوع در کنار این مسئله که تغییرات جهانی قیمت کالاها احتمالا زیاد یا ادامه دار نبوده نیز تاثیر عامل قیمت های جهانی در بروز کسری تراز تجاری را کمرنگ می کند.

پیام فارس


آشکار شدن اسلحه پنهان شلیک به تراز تجاری
در جست‎وجوی دلیل کاهش تراز تجاری، شاید کمتر کسی فکر می کرد که «سهم کم اظهاری صادرات» چندان قابل توجه باشد. با این حال، هم اینک بررسی های پژوهشکده پولی و بانکی نشان می دهد که چگونه نظام ارزی چندنرخی به همراه رها بودن چفت و بست نظارت بر جابه‎جایی «ریال» در ابعاد مختلف، موجب شده تا تجارت خارجی کشور (بخوانید نظام ارزی) به جای قرار داشتن در محدوده تقریباً تراز در سال 1401، با تراز تجاری منفی و روانه شدن 5 میلیارد دلار سرمایه به مقصد جیب رانت جویان ارزی مواجه باشد.
تحریک انگیزه فرار سرمایه با نظام چندنرخی ارز
نتایج بررسی های پژوهشکده مذکور نشان می دهد که تفاوت بالای نرخ نیمای ارز و آزاد موجب شده تا کم اظهاری صادرات در سال های گذشته رواج یابد و سال به سال بیشتر شود. نکته ای که با منفی شدن تراز تجاری منفی پس از سال 97 نیز همخوانی دارد.
رصد وقایع ارزی کشور نشان می دهد که از شهریور 1397 به دلیل اعمال تحریم های بین المللی و جهش های ارزی، نظام ارزی در کشور به منظور کنترل بازار ارز مجدداً چندنرخی شد و از شهریور 1397 صادرکننده‌ها ملزم به بازگشت ارز صادراتی و فروش آن در سامانه نیما شدند که نرخ آن از نرخ بازار آزاد کمتر بود.
از این رو، انگیزه برای کم‌اظهاری صادرات برای صادرکننده‌ها ایجاد شد که نوعی فرار سرمایه به حساب می آید. فرار سرمایه اصطلاحاً به خروج ارز یا پول از چرخه رسمی و داخلی اطلاق می شود. یعنی ممکن است صادرکنندگانی که کم اظهاری کرده اند، ارز حاصل را به کشور بازنگردانده باشند یا در بازار آزاد داخل کشور، به نرخ آزاد فروخته باشند و ....
نکته قابل تامل این‎جاست که قبل از الزام به بازگشت ارز صادراتی در شهریور 1397، کم‌اظهاری قابل توجهی وجود نداشت و قابل اغماض بود اما با روی کارآمدن نیما شرایط تغییر کرد. همچنین برآوردها نشان می دهد در دوره هایی مانند پاییز 1399 که اختلاف دو نرخ بازار ارز آزاد با نیمایی به حداقل رسیده بود، نرخ کم اظهاری صادرات نیز به صفر رسید و در دوره هایی مانند زمستان 1401 که اختلاف مذکور بیشتر شد، نرخ کم‌اظهاری صادرات به صورت فزاینده بیشتر شده و به بیش از 15 درصد افزایش یافت. در مجموع، میانگین سالانه نرخ کم اظهاری صادرکنندگان از 4.7 درصد در سال 97 به 12.1 درصد در سال 1401 رسیده است.


میدان باز سفته بازی برای رانت خواران ارزی
نکته قابل تامل دیگر این است که اگرچه نظام ارزی کشور به دلایل مختلف، در سال های گذشته چندنرخی بوده و زمینه برای رانت های ارزی از جمله کم اظهاری صادرات فراهم شده، اما مکانیزم های کنترلی در اقتصاد نیز به گونه ای توسعه نیافته تا از آسیب زایی بیشتر نظام ارزی بر بدنه اقتصاد کشور جلوگیری کند.به عنوان مثال، اگرچه نظام گمرکی و ارزی کشور توان کشف مستقیم کم اظهاری صادرکنندگان را نداشته است، آمارهای تجارت خارجی دیگر کشورها در دنیا موجود بوده و می شد از آن، برای پی بردن به انحرافات آماری گمرک کشور استفاده کرد.از سوی دیگر از آن جایی که احتمالاً بخشی از جریان فرار سرمایه از کشور به نظام ریالی کشور ارتباط پیدا می کند، جای خالی توسعه ابزارهای نظارتی نهادهایی مانند مرکز اطلاعات مالی، سازمان مالیاتی (مالیات بر عایدی سرمایه یا مجموع درآمد) و نیز بانک مرکزی (دسترسی به آمار تراکنش های بانکی درون بانک ها) در مهار سودجویی ارزی برخی صادرکنندگان به شدت احساس می شود.با این اوصاف، معلوم هم نیست که چه زمانی شرایط جنگی اقتصاد ایران، ترتیبات نهادی سیاست‎گذار، قانون‎گذار و یا نظارتی را به این نتیجه می رساند که استقرار و توسعه سازوکارهای نظارتی متناسب با شرایط کشور در بازه زمانی هر چه کوتاه‎تر ضروری است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/898972/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هسته‌ای

سرمقاله آرمان امروز/ روسیه خیانت کرد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه!

سرمقاله آرمان ملی/ یک همزمانی ارجمند

دولت از حامیان شکست‌خورده شوک‌درمانی تضمین بگیرد

کدام شیر هورمون کمتری دارد؟

نگرانی‌ها درباره شیوع یک همه‌گیری جدید؛ "متاپنوموویروس" را بشناسیم

ویروس جدید چینی وارد ایران نشده است

وزیر صمت: بسته پشتیبان تولید به هیات دولت رفته است

رونمایی از یازدهمین عرضه اولیه بازار سرمایه، امروز

آثار ناترازی گاز بر صنایع بورس؛ تولید کم شد

کلاف سردرگم ارز دیجیتال در ایران؛ صرافان رمزارز چه می گویند؟

جدول خاموشی برق شیراز چهارشنبه 19 دی

خرید مسکن مهر به‌صرفه‌تر است یا نهضت ملی مسکن؟ +جدول

عکس/ میزبانی آسیا به ایران برگشت؛ رونالدو به تهران می‌آید!

زلزله 3/4 ریشتر بخش دهرم خسارت نداشته است

قالیباف:وضعیت زلزله‌زدگان دهستان دژگاه فراشبند پیگیری می‌شود

درآمد صدا و سیمای اردبیل از آگهی‌های بازرگانی چقدر است؟

خرید مسکن مهر یا نهضت ملی مسکن، کدام به‌صرفه‌تر است؟

میزبانی ایران در‌بازی‌های آسیایی پس گرفته شد/ رونالدو در راه ایران

فوری/ فارس لرزید

ترانزیت نفتی در بندر خلیج‌فارس 133 درصد افزایش پیدا کرد

وزش باد و رگبار پراکنده باران در هرمزگان

دمای زیر صفر در تبریز، ارومیه و اردبیل/ افزایش تدریجی دما در تهران

خرید واحد آماده مسکن مهر مقرون به صرفه تر از نهضت ملی مسکن است + جزئیات

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

سرمقاله سازندگی/ هشداری برای امروز؛ چراغی برای آینده

اصلاح نافرجام قیمت خودرو

سرمقاله جوان/ مسئله اول کشور را از کجا باید فهمید

سرمقاله هم میهن/ مقاومت در برابر تغییر

FATF «تله» دشمن برای تحریم و «بهانه‌ای» برای کم‌کاری در داخل

علل و علائم ناباروری را بشناسید

صدور خودکار مجوزهای معطل‌مانده از سر گرفته شد

همسان سازی، نیازهای اقتصادی بازنشستگان را پوشش نمی‌دهد

دلار پرید اما طلای جهانی جا ماند!

بهره‌برداری از فاز دوم پروژه مجتمع خواربار و خشکبار اصفهان در بهمن 1403

برگشتن میزبانی به نمایندگان فوتبال ایران در آسیا

ترانزیت نفتی در بندر خلیج‌ فارس 133 درصد افزایش پیدا کرد

خرید مسکن مهر یا نهضت ملی مسکن، کدام به‌صرفه‌تر است؟+جدول

مناسبت روز/ چهارشنبه، 19 دی‌ماه

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

زلزله 3/4 ریشتری بخش دهرم خسارتی نداشته است

سرمقاله خراسان/ انتقال پایتخت، اولویت چندم است؟!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

کاهش خطر بیماری‌های قلبی با روشی ساده

خطرات استفاده بیش از حد ویتامین D

قرنطینه ارز در شرکت های بزرگ صنعتی

وزیر ارتباطات: برای عبور از ناترازی‌ها چاره‌ای جز «هوشمندسازی» نداریم

«سیستان و بلوچستان» همچنان در قله بیکاری ایران