چهار عامل صعود بورس به مدار 2.2 میلیون واحد
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام فارس - خراسان /شاخص کل بازار سرمایه مدتی است که بر مدار صعودی قرار گرفته و از 16 آبان تاکنون رشد 10 درصدی را به ثبت رسانده است. به نظر می رسد 2 عامل داخلی و یک عامل خارجی بر این روند اثرگذار بوده اند.
بازار سرمایه کمتر از دو هفته ای می شود که با روندهای سکون و رکود خود تا حدی فاصله گرفته است و در تازه ترین تحولات، دیروز ارتفاع 2 میلیون و 200 هزار واحد را پس گرفت. این موضوع منجر به این شده تا نگاه ها به این بازار مجدد جلب شود. بررسی تحولات این بازار و تحلیلهای کارشناسان نشان می دهد که لااقل 4 عامل بر رشد این روزهای بازار سرمایه موثرند که از آن جمله می توان به رشد ارز نیما، افت نرخ اخزا، کاهش نسبی ریسک های سیستماتیک سیاسی و حرف و حدیث های پیرامون افزایش قیمت خودرو یا عرضه آن در بورس اشاره کرد.
شاخص کل بازار سرمایه از اواخر تیرماه که به زیر سطح دو میلیون و 200 هزار واحد سقوط کرد بود، نتوانسته بود تا دیروز سربلند کند. حتی افت آن به کمتر از 2 میلیون واحد نیز برای چند روز نگرانی ها را افزایش داد. با این حال از 16 آبان روند مثبتی در این شاخص دیده می شود. به طوری که از سطح 2 میلیون و 17 هزار واحد در آن تاریخ، تا دیروز مرتب رشد را شاهد بوده و توانست سرانجام ارتفاع 2 میلیون و 200 هزار واحد را پس بگیرد. موضوعی که برخی از آن به بازگشت به تعادل بورس یاد کردند.
تحرک معاملاتی در بورس؛ جهش معاملات در روز گذشته
به طور کلی در روزهای اخیر شاهد افزایش ارزش معاملات در بورس بوده ایم. به طوری که در میان 5 روز کاری گذشته، در 4 روز ارزش معاملات از 5 هزار میلیارد تومان بیشتر بوده و دیروز نیز این شاخص با رقم بیش از 9 هزار میلیارد تومان، فاصله محسوسی از میانگین یک ماه اخیر خود گرفت.رئیس سازمان بورس از عرضه های اولیه جذاب در بازار سرمایه تا پایان سال خبر داده و افزایش ارزش معاملات به محدوده هایی نظیر بالای 5 هزار میلیارد تومان میتواند این نوید را به همراه داشته باشد که عرضه های بازار با قیمتی مناسب روی زمین نخواهند ماند.
اهرم های صعود بورس به سطح مهم 2.2 میلیون واحد
در حال حاضر بحث های مختلفی پیرامون دلایل رشد بورس به بیش از 2 میلیون و 200 هزار واحد مطرح است و با توجه به برخی از این دلایل می توان پیش بینی هایی در خصوص ادامه روند آن نیز داشت. برخی از این دلایل به شرح زیر هستند:
1-رشد نرخ ارز نیما: مهمترین خبری که طبق گزارش اکو ایران این روزها در بین اهالی بازار سرمایه دست به دست میشود و چندی پیش سخنگوی دولت نیز به آن اشاره داشت موضوع تعیین نرخ ارز برای سال آینده است. به گفته رئیس کمیته تلفیق کمیسیون اجتماعی مجلس قیمت دلار رسمی در سال 1404 ثابت نخواهد بود و بازار به صورت توافقی است. بدینگونه بین صادرکننده که ارز حاصل از صادرات را به کشور میآورد و واردکننده، توافقی باید صورت گیرد یعنی صادرکننده و واردکننده با توافق یکدیگر تحت نظارت بانک مرکزی، به یک قیمت ثابت و توافقی برسند که این قیمت یقیناً نه قیمت نیمایی و نه قیمت آزاد است. از آن جایی که به طور کلی رشد نرخ ارز موجب افزایش سودآوری صنایع صادراتی بورس می شود، میتوان انتظار داشت که این عامل بر روند بورس تاثیر مثبتی بگذارد. درخور ذکر است در حال حاضر قیمت دلار نیما مرز 50 هزار تومان را رو به بالا شکسته و رقمی بیش از 50 هزار و 400 تومان را به خود گرفته است.
2- کاهش ولو مقطعی ریسک های سیستماتیک: دومین دلیل از سرگیری روند صعودی بورس را می توان به بهبود ریسک های سیستماتیک در نتیجه افت (ولو نسبی) تنش های سیاسی نسبت داد. به گزارش اقتصاد 24 به نقل از «شادرو» کارشناس بازار سرمایه، بازار سرمایه (در این مقطع) به این نتیجه رسیده که قرار است تنش های منطقه ای در آینده کاهش پیدا کند. در این باره همچنین اظهارات عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان نیز اخیرا ًمورد توجه اهالی بازار سرمایه قرار گرفته که گفته است: ما هنوز منتظریم دولت جدید آمریکا سیاستهایش را مشخص کند و ما با توجه به آن تنظیم میکنیم که سیاستهایمان چطور باشد.
3- زمزمه هایی از افزایش قیمت خودرو: نامه اخیر دبیر انجمن خودروسازان به معاون اول رئیس جمهور را باید یک نشانه در خصوص احتمال افزایش قیمت خودرو در آینده قلمداد کرد. وی در این نامه با بیان این که قیمت خودرو پس از افزایش قیمت تازه به نرخ تمام شده میرسد، خواستار افزایش قیمت خودرو شده است. از سوی دیگر در روزهای اخیر بحث عرضه خودرو در بورس کالا نیز مجدد مطرح شده که در صورت تحقق، معنایی جز افزایش قیمت خودرو نخواهد داشت. با این تفاسیر به نظر می رسد بازار سرمایه نیز به این خبرها واکنش نشان داده است. به طوری که به عنوان مثال دیروز که شاهد رشد قابل توجه ارزش معاملات (تا سطح بیش از 9 هزار میلیارد تومان) در بازار سهام بودیم، گروه خودرویی (به عنوان راهبر سنتی بازار) بیش از 954 میلیارد تومان ارزش معاملاتی را برای خود ثبت کرد تا در رتبه نخست برترین ارزش معاملاتی قرار گرفته باشد.
4-کاهش نرخ سود اوراق اخزا: در بیان چهارمین دلیل احتمالی برای روند صعودی این روزهای بازار سرمایه باید به افت بازدهی یکی از رقبای اصلی این بازار یعنی نرخ سود اوراق خزانه (اخزا) یاد کرد. ماجرا این است که محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی اخیراً خبر داه که گواهی سپرده خاص امسال نیز منتشر می شود. منتها بر خلاف سال گذشته که نرخ این اوراق 30 درصد بود، نرخ 25 درصد برای آن در نظر گرفته شده است. اگر چه همین نرخ 25 درصد نیز در مقایسه با بازدهی تولید و بازار سرمایه، بالا تلقی می شود، با این حال موجب شده کاهش محدود نرخهای سود در بازار پول در ماه های آینده محتمل شود. در نتیجه هم اینک چشم اندازی برای ورود پول های جدید به بازار سرمایه از این منظر نیز به وجود آمده است.در خور ذکر است کارشناسان به دلایل دیگری پیرامون تحولات اخیر بازار بورس اشاره کرده اند که از آن جمله می توان به احتمال افزایش نرخ برق (که موجب بهبود سودآوری صنایع نیروگاهی می شود) اشاره کرد.
-
دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۷:۵۲
-
۵ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/879546/