پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ پیروزی ترامپ و 2 استدلال غلط سیاسی

سرمقاله وطن امروز/ پیروزی ترامپ و 2 استدلال غلط
  بزرگنمايي:

پیام فارس - وطن امروز / «پیروزی ترامپ و 2 استدلال غلط» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم مصطفی نصری است.
نتایج انتخابات دیروز ریاست‌‌جمهوری آمریکا و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید پس از 4 سال، بار دیگر بحث‌های زیادی را درباره سیاست‌های ایالات متحده در قبال ایران و منطقه غرب آسیا برانگیخته است. بسیاری در ایران به اشتباه به این نتیجه رسیده‌اند که تغییر رئیس‌جمهور در آمریکا می‌تواند به تغییر سیاست‌های آن کشور در قبال ایران و منطقه منجر شود اما آیا واقعاً شاهد تغییری خواهیم بود؟

* پرونده هیچ‌کدام از 2 حزب آمریکا سفید نیست
یکی از تصورات رایج که در میان برخی جناح‌های سیاسی ایران وجود دارد این است که دموکرات‌ها جناحی هستند که می‌توان با آنها وارد مذاکره شد. این گروه اینگونه متصورند که روابط ایران و آمریکا در دوره ترامپ تحت تأثیر سیاست‌های فردی او قرار گرفته و ربطی به سیاست‌های کلی آمریکا ندارد. با این حال، نتایج تنش‌های منطقه‌ای اثبات می‌کند این دیدگاه واقعیت‌های سیاست خارجی آمریکا را نادیده می‌گیرد. سیاست‌های ایالات متحده در قبال ایران و غرب آسیا تحت تأثیر رئیس‌جمهور و جناح حاکم قرار ندارد. چه دموکرات‌ها در قدرت باشند، چه جمهوری‌خواهان، سیاست‌های کلی آمریکا در این منطقه به ‌طور اساسی تغییر نمی‌کند. در دوره‌های گذشته نیز این سیاست‌ها به وضوح دیده شده است. در زمان ریاست‌‌جمهوری اوباما که بسیاری در ایران تصور می‌کردند تغییرات قابل توجهی در سیاست‌های آمریکا ایجاد شده، حمایت‌های بی‌پایان این کشور از اسرائیل همچنان ادامه داشت. در جنگ‌های 2008 و 2014 غزه که در دوران ریاست‌‌جمهوری اوباما و نخست‌وزیری نتانیاهو رخ داد، ایالات متحده با حمایت خود از اسرائیل زمینه کشتار 2500 انسان را فراهم کرد. بایدن با فاجعه‌ای که از سال گذشته توسط او و نتانیاهو رقم خورده، این رقم را 20 برابر کرده و بیش از 50 هزار نفر در غزه و جنوب لبنان به شهادت رسیده‌اند. همزمان با این جنگ‌ها دامنه تحریم‌های ضد ایرانی نیز با بهانه‌جویی‌های مختلف افزایش پیدا کرده است که جدیدترین آن تحریم شرکت‌های هواپیمایی ایران توسط اتحادیه اروپایی بود. از این منظر، ادعای برخی که تصور می‌کنند با روی کار آمدن دموکرات‌ها وضعیت ایران بهبود می‌یابد، غلط است. سیاست‌های آمریکا در قبال ایران و منطقه بیشتر به روابط استراتژیک این کشور با اسرائیل وابسته است تا به تغییر رئیس‌جمهور.
* «زوال» با «حرکت به سمت زوال» تفاوت دارد
بسیاری از تحلیلگران و منتقدان در داخل ایران به اشتباه این دیدگاه را ترویج می‌کنند که ایران به غلط قدرت آمریکا را افول یافته توصیف کرده و باید از این رویکرد دست بکشد، چرا که از نظر آنها قدرت آمریکا افول نکرده و ایران باید با واقعیت‌های جهانی کنار بیاید. چنین دیدگاهی بویژه در روزهای گذشته که احتمال بازگشت ترامپ به کاخ سفید زیاد شد و درباره ورود دموکرات‌ها به کاخ سفید ناامیدی‌هایی ایجاد شد، بیشتر از قبل ترویج یافت. حال آنکه این تحلیل‌ها حداقل به 2 دلیل قابل رد است.
اولا این ادعا که ایران قدرت آمریکا را نابودشده تصور می‌کند، برداشتی کاملا تحریف شده از مواضع رسمی تهران است. ایران هیچ‌گاه ادعا نکرده قدرت آمریکا نابود شده است. آنچه ایران به آن اعتقاد دارد و توسط رهبر انقلاب نیز مورد اشاره قرار گرفته، این است که آمریکا با اقدامات خود به سمت زوال حرکت کرده و رو به افول است. ایشان در دیداری که 8 آذر 1402 با بسیجیان داشتند، به‌ صراحت فرمودند: «آمریکا رو به افول است. این وضعیتی که آمریکایی‌ها دچارش شده‌اند، عامل بلندمدت دارد؛ اینها در طول تاریخ وضعیتی را به وجود آوردند که نتیجه‌اش همین است و به این آسانی‌ها علاج‌شدنی نیست. این سنت الهی است، اینها محکومند به اینکه ساقط شوند، محکومند به اینکه افول کنند، زایل شوند از صحنه‌ قدرت جهانی». چنین عباراتی به هیچ‌وجه به معنای نادیده گرفتن قدرت فعلی آمریکا نیست اما مسیر رو به افول این کشور را توصیف می‌کند؛ مسیری که چهره‌هایی دارای زوال عقل و فساد اخلاقی همچون بایدن و ترامپ در ساحت سیاسی نماد آن هستند. حداقلی‌ترین اثری که حضور این چهره‌ها در راس حاکمیت آمریکا دارد، تخریب وجهه سیاسی آمریکا در افکار عمومی جهان و کاهش قدرت نرم آمریکاست که بخشی از سیر نزول محسوب می‌شود و قابل انکار نیست.
* در مقابل دشمن قوی باید قوی‌تر شد، نه تسلیم
دومین استدلالی که به وضوح در نقد این نگاه مطرح می‌شود، این است که چون آمریکا قدرت زیادی دارد، باید در مقابل خواسته‌های زیاده‌خواهانه آن کوتاه آمد. این نوع نگرش، نه‌تنها غلط، بلکه خطرناک است و نشان‌دهنده ناتوانی در درک سیاست‌های جهانی و منافع ملی است. 
در دنیای روابط بین‌الملل، هرچه کشوری قدرتمندتر باشد، تلاش بیشتری می‌کند تا منافع خود را تأمین کرده و رقبای خود را بویژه در زمینه‌های اقتصادی، نظامی و سیاسی تضعیف کند. این طبیعی است که آمریکا به ‌عنوان یک قدرت جهانی مهاجم، تمام توان خود را برای مقابله با رقبای خود بویژه ایران که سیاست‌های مستقلی دارد، به کار گیرد. بنابراین هیچ‌گاه نمی‌توان انتظار داشت یک کشور قدرتمند مانند آمریکا با ایران وارد سازش یا رویکرد دوستانه شود. در عوض، آمریکا همیشه سعی می‌کند از هر راه ممکن ایران را تحت فشار قرار دهد تا به اهداف خود دست یابد. در مواجهه با چنین تهدیدی، ایران باید استراتژی‌های بازدارندگی خود را تقویت کند و توانمندی‌های نظامی و اقتصادی خود را افزایش دهد. در برابر دشمنی که اثبات کرده از هر راه ممکن برای ضربه زدن به ایران استفاده می‌کند، هیچ راهی جز تقویت توانمندی‌ها و آماده‌سازی برای مقابله وجود ندارد. این رویکرد به ایران این امکان را می‌دهد که از طریق قدرت دفاعی و دیپلماتیک خود در برابر هر تهدید خارجی مقاومت کند و به پیشبرد منافع ملی خود ادامه دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/875011/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضعیت «قرمز» در آمریکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ با ترامپ چه کنیم؟

دردسر بزرگتر نتانیاهـو

سرمقاله سازندگی/ ترامپ 2024

چرا موج آبی شکل نگرفت؟

سرمقاله آرمان امروز/ ایران و آمدن ترامپ

افزایش 2 برابری مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان تا سال 2050

راهکارهای موثر برای کنترل بیماری دیابت

سن بروز سکته مغزی در ایران کمتر از دنیا / ارتباط سکته با افزایش سن

این آفت کش‌ها سرطان زا هستند

آیا جراحی لاغری برگشت پذیر است؟

مرد شکاک روزگار این زن را سیاه کرد

تامین 800 میلیون یورو برای واردات خودرو

ترخیص دومین محموله 2400 تنی برنج وارداتی‌ در بندرعباس

سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

قیمت سکه و طلا شکست؛ ثبات دلار در کانال 69 هزار تومان

کمک به امر ازدواج آسان با توزیع یک‌هزار سری جهیزیه

حضور قدرتمند گروه بهمن با محصولات جدید در نمایشگاه خودرو اصفهان

برگزاری نشست دبیران جشنواره‌های تئاتر کودک و نوجوان خاورمیانه در همدان

دیدار نماینده شیراز و زرقان با خانواده شهید کرباسی

کیک‌هایی که باور نمی‌کنید خوراکی هستند! زیباترین و عجیب‌ترین کیک‌های جهان

روایت افتخار در غرفه روایتگری شهدای فارس

دومین جشنواره ملی انار شیراز برگزار می شود

دوره توانمندسازی دبیران و آموزگاران درس تربیت‌بدنی آموزش‌ و پرورش کلات برگزار شد

بمب افکن اتمی انگلیسی‌ها در شیراز/ بررسی یکی از عجیب‌ترین سوانح هوایی در کشور

کارگزاران نظام باید شجاع، عاقبت اندیش و اهل بصیرت باشند

دیدار مدیر حوزه فارس با خانواده شهید حجت الاسلام صباحی

انتشار تصویر 2 کولبری که در ترور شهید فخری‌زاده نقش داشتند |‌ آنها اهل کجا هستند؟

شهید حجت الاسلام صباحی همواره به دنبال تعالی ارزش های انقلاب اسلامی بود

پروژه اتصال خلیج فارس به اروپا بدون ایران! / بررسی نقاط تاریک ابتکار ترکیه ای « مسیر توسعه»

برگزاری اولین جشنواره استانی زندگی با قرآن با حمایت بانک قرض‌الحسنه مهر ایران

فاز دوم تصفیه خانه لپویی به بهره‌برداری رسید

مرهم تر از مرهم!

نتایج چند دیدار از رقابت های واتر پلو بانوان کشور در شیراز

میراث فرهنگی نقطه وفاق ملت است

معاون وزیر میراث‌فرهنگی: راه‌اندازی «نهضت تغییر حرایم میراثی» صحت ندارد

ماجرای توقف تولید کارخانه لاستیک دنا شیراز چیست؟

اهمیت حفظ اصالت و هویت مجموعه تاریخی زندیه برای مدیریت شهری

گودبرداری در همسایگی یک مدرسه در شیراز و مشکلات دانش‌آموزان

مراسم تقدیر از همسران جانبازان بصیر برگزار شد

بهره‌برداری از فاز دوم تصفیه‌خانه لپویی فارس

روایت پرستاری که بدون علاقه، عاشق کارش شد

برگزاری مرحله نهایی مسابقات کشوری رزم آوران بسیج در شیراز

سرمقاله کیهان/ سه‌گونه کنش؛ سازش، جنگ و مقاومت

سرمقاله اعتماد/ استراتژی ایران در برابر دولت دوم ترامپ

فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس جمهور باشد؛ حمله «کیهان» به اصلاح طلبان بر سر آمریکا!

سرمقاله وطن امروز/ پیروزی ترامپ و 2 استدلال غلط

نامزد شکست خورده دموکرات‌ها ایران را بزرگ‌ترین دشمن می‌دانست

سرمقاله هم میهن/ سیاست اسیر کلیشه‌ها

معجزه لاغری با نارگیل