پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ کشور اقلیت مقالات

سرمقاله هم میهن/ کشور اقلیت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن / «کشور اقلیت» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن به قلم محمدجواد روح است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
ایران امروز همچنان تاحد زیادی جامعه‌ای آرمانی است؛ اما فقط برای اقلیت‌. اقلیتی که وقتی مناصب انتخابی حکومت را در دست ندارد با هر ابزاری، می‌کوشد نشان دهد خبری و امکانی از تغییرات نیست و بدین‌شکل، اکثریت را خشمگین و منفعل می‌سازد. وقتی هم در سایه قهر و غیبت اکثریت، دولت و مجلس را در دست می‌گیرند، اسب خود را زین می‌کنند و بی‌مهار می‌تازند و فراتر از آن، سازوکارهایی را فراهم می‌سازند که اگر دری به تخته خورد و اکثریت دیگر بار به قدرت برگشت، عملاً نتواند قدم از قدم بردارد. چنین است که دور باطلی در کشور شکل می‌گیرد که خروجی آن، از دست دادن مدام فرصت‌ها و سوختن سرمایه‌هاست.
اگر جان استوارت میل که مدافع حق اقلیت در دموکراسی بود سر از گور برمی‌آورد؛ احتمالاً ایران را به‌عنوان نمونه آرمانی (ایده‌آل تایپ) تحقق ایده خود معرفی می‌کرد. کشوری که در آن، نه‌فقط حقوق اقلیت به‌شکلی کامل تامین و رعایت می‌شود؛ بلکه اقلیت کاملاً آزاد است هرچه می‌خواهد علیه اکثریت بگوید، خواست‌ها و مطالبات آن را نادیده انگارد، تهمت‌های اخلاقی و امنیتی بزند و هرکس را در هر مقامی خائن و وابسته بخواند.

منظور از اقلیت البته در اینجا، اقلیت‌های اجتماعی (از قبیل مذهبی، قومیتی و جنسیتی) نیست؛ بلکه منظور، یک نیرو و جریان سیاسی است که سابقه تاریخی نشان می‌دهد در هر انتخاباتی با حضور اکثریت، شکست می‌خورد. این جریان حتی در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری که در دور اول، 60درصد و در دور دوم حدود 50درصد واجدین حق رای پای صندوق نیامدند، شکست خورد.
بااین‌حال، این اقلیت همچنان از آزادی‌ها و امکاناتی برخوردار است که اکثریت حتی در زمان حضور در قدرت، آنها را در خواب هم نمی‌بیند. اقلیتی که بی‌نیاز از مجوز فراخوان تجمع می‌دهد تا علیه مشخص‌ترین و روشن‌ترین وعده رئیس‌جمهور برآمده از آرای اکثریت شرکت‌کنندگان در انتخابات، شعار دهند و بیلبوردهای چندمتری در وسط پایتخت برافرازند و حتی وزرای دولت را به جرم پافشاری بر خواست اکثریت، به داغ و درفش تهدید کنند.
اما این، همه امکانات و تنعمات اقلیت در این ملک نیست. این اقلیت همان است که تندروترین سخنگویان و نظریه‌پردازان آن، هرگاه اراده کنند در اصلی‌ترین و رسمی‌ترین رسانه‌های کشور تریبون می‌یابند و بی‌هیچ محدودیتی، از جنگ و کشتن و گرفتن و بستن می‌گویند؛ آن‌هم در زمینه‌ای چون خاورمیانه امروز و در زمانه‌ای چون اوج شدیدترین تنش‌ها با رادیکال‌ترین حاکمان در اردوگاه دشمن.
نظریه‌پردازان و سخنگویان اقلیت اما بی‌توجه به واقعیت، امکان آن دارند که از آرمان‌های خود بگویند و وعده‌های آخرالزمانی دهند. البته، انقلاب ایران رخدادی آرمان‌محور بود. اصولاً هر انقلابی آرمان‌محور است؛ اما نظام برآمده از انقلاب نمی‌تواند و نباید اهداف و سیاست‌های خود را بر پایه آرمان‌ها قرار دهد و از سختی و تلخی واقعیت بهراسد و بگریزد. این، تجربه‌ای است که عموم انقلاب‌ها از سر گذرانده‌اند و دیر یا زود، مناسبات و محاسبات خود را بر پایه واقعیت قرار داده‌اند. چین، همان کشوری که اقلیت سیاسی ایران آن را متحد و حامی و الگوی خود می‌پندارد، نمونه کامل و بارز پذیرش واقعیت‌های جهان و اولویت دادن آن به آرمان‌های پنهان در اذهان است. 
بااین‌حال، ایران امروز همچنان تاحد زیادی جامعه‌ای آرمانی است؛ اما فقط برای اقلیت‌. اقلیتی که وقتی مناصب انتخابی حکومت را در دست ندارد با هر ابزاری، می‌کوشد نشان دهد خبری و امکانی از تغییرات نیست و بدین‌شکل، اکثریت را خشمگین و منفعل می‌سازد. وقتی هم در سایه قهر و غیبت اکثریت، دولت و مجلس را در دست می‌گیرند، اسب خود را زین می‌کنند و بی‌مهار می‌تازند و فراتر از آن، سازوکارهایی را فراهم می‌سازند که اگر دری به تخته خورد و اکثریت دیگر بار به قدرت برگشت، عملاً نتواند قدم از قدم بردارد. چنین است که دور باطلی در کشور شکل می‌گیرد که خروجی آن، از دست دادن مدام فرصت‌ها و سوختن سرمایه‌هاست.
فیلترینگ یکی از نمادهای بارز این روند است. دولت روحانی در کنار برجام (توافق هسته‌ای) به‌عنوان مهمترین دستاورد خود، دستاورد مهم دیگری هم داشت و آن، اینکه زیرساخت‌های توسعه اینترنت را تا دورترین نقاط کشور فراهم کرد تا شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌هایی چون تلگرام و اینستاگرام در ایران نیز همچون دیگر نقاط جهان رشد کنند و مخاطب گیرند. بااین‌حال، اقلیت همچنان که علیه برجام برخاست، تلگرام را نیز فیلتر کرد.
پس از آن، دولتی سر کار آمد که بستن فضای مجازی را ماموریت خود می‌دانست و هرچه می‌توانست کرد تا از سرعت و کیفیت اینترنت بکاهد و بر قیمت آن بیافزاید. مشابه همان کاری که با «خودروی ملی» و «رسانه ملی» کردند، در این حوزه هم کردند تا به زعم خود، «اینترنت ملی» را شکل دهند و پیام‌رسان‌های داخلی را جایگزین نمونه‌های جهانی کنند. امروز، دو سه ماه است که آن دولت رفته است. اما آن تفکر و کاسبان و حامیان فیلترینگ با قدرت در میدان هستند و آنقدر آزاد و آسوده‌خاطر که می‌توانند علیه دولت مستقر تجمع راه بیاندازند و شعار دهند؛ همچون تجمعی که چند روز قبل مقابل شورایعالی فضای مجازی بر پا کردند.
آری، جان استوارت میل درست می‌گفت. تامین «حق اقلیت» شرط دموکراسی است؛ اما همه دموکراسی نیست. بدون پیشبرد خواست‌ها و مطالبات اکثریت، دموکراسی به صورتی بی‌محتوا فرومی‌کاهد. نمی‌توان از دموکراسی سخن گفت و مطالبه اکثریت را ندید.
فراتر از این، جای حق اکثریت کجاست؟ آیا مخالفان فیلترینگ هم، همچون مدافعان فیلترینگ امکان برپایی تجمع و سردادن شعارها و مطالبه خواست‌های خویش را خواهند داشت؟ بدون پاسخ به این پرسش‌ها، سخن گفتن از وفاق، خانه ساختن بر آب است و دل‌بستن به سراب...

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/869739/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله هشمهری/ ارز بریکس؛ فرصتی برای کاهش سلطه دلار

سرمقاله جمهوری اسلامی/ این تضاد منافع را درهم بریزید

سرمقاله ابتکار/ اعتراض! باتجویز صاحبان رانت!

معنای تشدید حملات موشکی گروه‌های عراقی علیه اسرائیل

سرمقاله رسالت/ بازی در سیاست!

سرمقاله شهروند/ در رهبری مقاومت احساس خلأ وجود ندارد

سرمقاله هم میهن/ کشور اقلیت

خوردن غذاهای فست فودی، برق سلول‌ها را ضعیف می‌کند

هشدار سازمان غذا و دارو درباره خطر «بوتولیسم» در کنسروهای خانگی

الزام پزشکان به ارائه برچسب اصالت ژل‌های زیبایی به بیماران

یکی از عوامل ایجاد دیابت افزایش سن و چاقی است

همبرگرهای آلوده «مک دونالد»؛ شمار مبتلایان به باکتری خطرناک E.coli افزایش یافت

فقط دو نوع غذای اصلی سرطان‌زا وجود دارد که باید از آن پرهیز کرد

بهترین و اولین درمان بعد از علائم کمر درد چیست

عوارض نشستن و و ایستادن طولانی برای دیسک کمر

چند درصد افراد داری دیسک کمر به عمل نیاز دارند ؟

عامل اصلی گران شدن ارز در روزهای اخیر از زبان وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد

افتتاح حساب وکالتی برای خرید خودرو امروز به اتمام می‌رسد

29 همت از مطالبات گندمکاران پرداخت شد

بررسی شاخص‌های کلان اقتصادی در کمیسیون تلفیق بودجه 1404

صعود 24 هزار واحدی شاخص بورس

تکذیب ادعای پیمانکار فرودگاه امام؛ ازسرگیری پرواز خارجی امشب

آخرین وضعیت ضریب نفوذ اینترنت در کشور

برداشت و واریز وجوه در صرافی‌های ایرانی به حالت عادی خود بازگشت!

رئیس بنیاد ملی گندم کاران: دیگر نیازی به واردات گندم نداریم

​​​​​​​اتصال 7 روستای فارس به شبکه ملی اطلاعات

ترور امام جمعه کازرون ؛ امنیت مسئولان هم به خطر افتاد؟

شهید حجت‌الاسلام صباحی سال‌ها در سنگر تبلیغ معارف دینی مجاهدت کرد

رفع مشکل کم‌آبی شهرک‌های صنعتی شیراز

امام‌ جمعه شیراز درگذشت امام جمعه کازرون را تسلیت گفت

جزئیات جدید از ترور امام جمعه کازرون

واریز معوقات همسان‌ سازی حقوق مهر 1403 | اعمال 40 درصد متناسب‌ سازی مستمری برخی از بازنشستگان

حجت الاسلام صباحی که بود و چرا ترور شد؟

ترور امام جمعه کازرون ؛ چه کسی پشت این ماجراست؟

تولید 600 تن‌ عسل در فراشبند

مربی تیم ملی کاراته بانوان ناشنوا:‌پاداش ورزشکاران ناشنوا با المپیک و پارالمپیک یکسان شود

​​​​​​​اتصال 7 روستای فارس به شبکه ملی اطلاعات با اعتبار 22 میلیارد تومان ​​​​​​​​​

امام جمعه کازرون به شهادت رسید ؛ عزاداری در کازرون

گزارش مرکز آمار از میزان تورم مهر

محاسبه پرداخت عوارض آزادراه شیراز _ اصفهان برحسب میزان مسافت طی شده

فیلم های پخش شده در فضای مجازی آبرو دختر 14 ساله را برد

شهادت سردار سیدجواد در پی حمله دیشب اسرائیل! + عکس | گاف بزرگ رسانه های عبری

کشت شغلم در خور و بیابانک

فروش برگ‌ ریزان بهمن موتور از 5 آبان 1403 / عرضه مرحله‌ای فیدلیتی و دیگنیتی

برداشت 346 تن میوه به در بیضا

پیام تسلیت آیت الله حسینی بوشهری در پی شهادت امام جمعه کازرون

فرمانده مرزبانی: شناور حامل 483 هزار لیتر گازوئیل قاچاق در آبهای هرمزگان توقیف شد

برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای مقاومت‌ در میقات الرضا(ع)

عمامه گذاری طلاب توسط امام جمعه شهید کازرون + فیلم

پیام مدیر حوزه علمیه فارس در پی شهادت امام جمعه کازرون