پیام فارس

آخرين مطالب

تاریخ آوارگی مقالات

تاریخ آوارگی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیره خادمی| طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 1395 افغانستان، عراق، پاکستان و ترکیه بیشترین جمعیت افراد خارجی ساکن در ایران را به خود اختصاص داده‏‌اند، درحالی که طی 8 سال گذشته به ‌ویژه پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران، روند سریع‌تری پیدا کرده است. موضوع مهاجرت و سیاست‌های جدید دولت ایران برای ساماندهی، سرشماری، انسداد مرزی و رد مرزی بهانه‌ای شد تا به روند تاریخی مهاجرت در ایران بپردازیم.
از مهاجرت‌های اجباری تا سیاست تسلط بر ایران
دوره حکومت استالینی بر شوروی سابق و در سال‌های میانی دو جنگ اول و دوم جهانی مردم در اتحادیه جماهیر شوروی با اوج ترور و خفقان روبه‌رو بودند بنابراین بسیاری از کسانی که زندگی در یک حکومت کمونیستی را برنمی‌تابیدند؛ به‌ویژه مسلمانان جنوب شوروی و قفقازی‌ها که به مبارزه علیه بلشویک‌ها می‌پرداختند به ایران پناهنده شدند. شامیل جوانشیر یکی از همین مهاجران است که در کتاب «من از چنگال استالین فرار کردم» به مهاجرت‌ و پناهندگی مسلمانان قفقازی از شوروی به ایران طی سال‌های 1300 تا 1323 هجری شمسی می‌پردازد. برخی از این پناهندگان قفقازی که در دوره‌ رضاشاه به ایران پناهنده شده بودند پس از اشغال ایران توسط متفقین از سوی مقامات امنیتی شوروی ربوده یا کشته شدند. برخی مهاجرت‌‌های دیگر اما به دنبال معاهده 1907 که مناطقی از ایران بین روس و انگلیس تقسیم شد، شکل گرفت. از همان زمان وزارت کشاورزی، وزارت خارجه و وزارت نیروهای مسلح روسیه سیاست‌های تشویقی برای مهاجرت روستاییان روسی به مناطق شمال‌شرقی ایران را در پیش گرفتند، اگرچه این سیاست پس از انقلاب بلشویکی پایان یافت و سابقه نخستین حضور روس‌ها در ایران به زمان صفویه برمی‌گردد.
مهاجران جنگی لهستان
پس از جنگ جهانی اول و دوم و آوارگی میلیون‌ها نفر برای یافتن پناهگاه، کنوانسیون جهانی وضعیت پناهندگان در سال 1951 توسط سازمان ملل تدوین شد اما بسیار پیش از آن ایران پذیرای پناهندگان جنگ جهانی دوم بود. پس از حمله آلمان در سال 1320 بیشتر از 120 هزار پناهنده لهستانی از مرزهای آبی و خشکی به ایران آمدند و در اقامتگاه‌هایی در تهران، اصفهان و مشهد اسکان داده شدند اما بیشتر آنها به دنبال پایان جنگ به کشور خود بازگشتند.
سرکوب شدید در عراق
نخستین نشانه‌های جدی مهاجرت عراقی‌ها به ایران در جریان انتفاضه شعبانیه و اخراج معترضان ایجاد شد، اگرچه در جریان انقلاب اسلامی هم بسیاری از فعالان سیاسی عراقی که با سیاست‌های حکومت وقت مخالف بودند به علت وجود گرایش‌های سیاسی-مذهبی به دولت ایران، عراق را ترک کرده به ایران مهاجرت کردند. جنگ خلیج‌فارس که پایان یافت، مردم عراق علیه رژیم بعث به خیابان‌ها آمدند، جنبشی که با تسلط نیروهای مردمی به 14 استان از 18 استان و به «انتفاضه شعبانیه» معروف شد اما در نهایت دولت موفق به سرکوب جریانات شیعه شد. در جریان این سرکوب‌ها بسیاری از معترضان و برخی از مردم مناطق مرزی عراق به دلیل اوضاع آشفته سیاسی عراق، وارد خاک ایران شدند. گفته می‌شود در سال 1991 حدود 500 هزار نفر به ایران مهاجرت کردند اما 3 سال بعد تعداد این مهاجران به کمتر از نصف رسید و این یعنی برخی تابعیت ایرانی گرفتند و برخی دیگر نیز به کشورهای دیگری مهاجرت کردند.
بحران سوریه و نبود آمار از پناهندگان سوری
در سال 2015 با افزایش بحران‌های داخلی در سوریه، شمار زیادی از مردم سوریه آواره شدند و برای پناهندگی به سمت مرزهای اردن، ترکیه و عراق رفتند. همان زمان هم عده‌ای از آنان وارد خاک ایران شدند اما آماری از آنها وجود ندارد. سال 95‌ نبیل کرمانشاهی، مسئول آوارگان سوریه در ایران در گفت‌وگو با جوان آنلاین آمار آنها را 250 خانوار اعلام کرده است و گفت که اکثر آنها در قم و تعدادی هم در تهران، اصفهان، مشهد، قزوین و بندرعباس ساکن شده‌اند.

مهاجرت‌هایی به خاطر فقر و بیکاری
خانواده‌های پاکستانی اما از حدود نیم قرن قبل به ایران مهاجرت کرده‌اند و عمده دلیل این مهاجرت‌ها بیکاری، فقر یا اختلافات قومی قبیله‌ای و مشکلات حقوقی و قضایی است. روند صعودی مهاجرت پاکستانی‌ها به ایران اما از 2016 شتاب تندتری پیدا کرد؛ هنگامی که بیش از 29 هزار نفر از اتباع پاکستانی که قصد عبور غیرقانونی از این کشور را داشتند، بازداشت شدند این درحالی است که رقم آن نسبت به سال قبل حدود سه هزار نفر بیشتر شده بود. مهر سال 99 منابع خبری پاکستان از شناسایی و بازداشت 230 مهاجر غیرقانونی پاکستان در مناطق مختلف ایران خبر داد که توسط مسئولان سرحدی ایران تحویل مقامات پاکستانی در نقطه صفر سرحدی شدند.
از حمله شوروی تا حضور طالبان
حدود 50 سال قبل با حمله شوروی به افغانستان، مهاجرت و پناهندگی افغانستانی‌ها به ایران هم شکل جدی‌تری به خود گرفت و در ایران هم از آنان استقبال شد. ایران تا اوایل دهه‌ 70 با میزبانی حدود 5 میلیون پناهنده‌ افغانستانی و عراقی رتبه‌ اول جهان در پناهند‌ه‌پذیری را به خود اختصاص داده بود. در طول سال‌های بعد اوضاع داخلی افغانستان به قدری تحت تاثیر ناامنی، جنگ‌های داخلی همچنین قدرت‌ گرفتن طالبان و حمله آمریکا به افغانستان بود که پناهندگان رغبتی برای بازگشت نیافتند و با هر بحران تازه‌ای به تعداد آنها در ایران افزوده شد. سیاست‌‌های دولت گذشته و باز گذاشتن مرزها برای ورود اتباع نیز روند افزایش مهاجرت را تندتر کرد به طوری که طبق آمار سازمان بین‌المللی مهاجرت در 6‌ ماهه اول سال 2024 بیش از یک میلیون نفر از این اتباع در ایران ساکن شده‌اند.
براساس آخرین داده‌های مرکز آمار ایران از جمعیت مهاجران رسمی در سال 1402 بیش از 97 درصد مهاجران، افغانستانی هستند و آمارهای غیررسمی نیز از حضور 4 تا 5 میلیون افغانستانی در ایران حکایت دارد. حالا دولت چهاردهم سیاست‌های‌ تازه‌ای برای رد مرز مهاجران و سرشماری آنها در پیش گرفته است تا ماجرای پناهندگان را تحت کنترل در بیاورد، چراکه حضور بی‌ضابطه، آسیب‌های اجتماعی زیادی را در کشور رقم خواهد زد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/868065/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم وداع با شهیده معصومه کرباسی در معراج شهدای تهران

اهمیت پالایشگاه گاز بید بلند خلیج فارس

احداث نماد عاشورایی در میدان امام حسین (ع) شیراز

ذره‌ای از جزایر سه‌گانه کوتاه نمی‌آییم

تعیین تکلیف تسهیلات واحد‌های تولیدی در فارس

رصد تمام تحرکات شکارچیان در منطقه کوه هوا لامرد

ورود حزب‌الله به مرحله جدید نبرد

خط سرخ پوتین

حملات اسرائیل به موسسات اقتصادی حزب الله

برادرانه به تاج می‌گویم کافی است!

محرمانه‌های اسرائیل

لزوم تبدیل اپوزیسیون به منتقد

تاریخ آوارگی

دونالد ترامپ به دنبال سفر به ایران!

چه کسی اسناد حمله اسرائیل را درز داد؟

روایت «واشنگتن پست» از تله تل‌آویو برای پزشکیان

دسته‌بندی افراد از نظر استفاده از عطر

تاثیر انتخاب عطر بر شخصیت افراد

تاثیر مستقیم دندان بر عملکرد دستگاه گوارشی

مواد لازم جهت درست کردن ماسک درخشان کننده پوست

آداب استفاده از عطر از نظر طب سنتی

اصول استفاده از عطرهای مختلف در هر زمان

راهکارهای مقابله با آلودگی هوا

طرز تهیه ماسک درخشان کننده پوست در منزل

فروش 101 کیلو شمش طلا در حراج امروز؛ فردا حراج سکه برگزار می‌شود

پیش بینی قیمت دلار 2 آبان 1403

پیش‌بینی سازمان برنامه و بودجه در خصوص میزان تورم سال آینده

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 2 آبان 1403

پرسپولیس شانسی برای صعود دارد؟

برگزاری اولین گردهمایی پیامدهای بهداشتی تغییرات اقلیمی در شیراز

خون‌های به ناحق ریخته تو را به ایستادگی واداشت

مراسم وداع با شهیده معصومه کرباسی برگزار شد+ عکس و فیلم

کنگره 15 هزار شهید فارس چهارم تا دهم آبانماه در شیراز برگزار می‌شود

نمایش هنرهای سنتی 16 شهر و روستای جهانی در شیراز

مراسم وداع با شهیده معصومه کرباسی در معراج شهدای تهران برگزار شد + فیلم و عکس

پیام خاص وزیر خارجه طی تور دوهفته‌ای در منطقه چه بود؟ / یک منبع آگاه دیپلماتیک: هشدارهای لازم به برخی کشورهای خلیج‌فارس داده شد

مسئول افشای اسناد محرمانه پنتاگون شناسایی شد

گام‌های دولت چهاردهم در راستای وفاق ملی: حضور اهل تسنن و قومیت‌ها در بدنه اجرایی کشور

ناصر غلامی هوجقان کیست و اهل کجاست؟ + تحصیلات و سوابق

یارانه نقدی سال 1404 چقدر است؟

برگزاری کارگاه آموزش کنترل بیماری مشترک انسان و دام در آباده

شریعتمداری جایگزین علی عسگری در هلدینگ خلیج فارس!

عکسی از گپ و گفت نماینده اهل سنت و کُرد مجلس با زاکانی

مجموعه مستندهای «روایت سرو» در شیراز رونمایی شد

شرط صعود پرسپولیس به مرحله بعدی لیگ نخبگان

انصاری: از جزایر خلیج فارس حفاظت می‌کنیم

زمان پخش و بازیگران سریال تانک خورها

برگزاری آئین خشت گذاری دو سالن ورزشی و بهره برداری از پنج زمین چمن مصنوعی شهر اندیشه

هواشناسی شیراز هشدار سطح نارنجی صادر کرد/ مشاهده وضعیت جوی در شهرهای فارس

روحانی اصولگرا: بحرین و قفقاز حق ماست