پیام فارس

آخرين مطالب

رشد تاریخی بدهی دولت به بانک مرکزی در انتهای سال گذشته مقالات

رشد تاریخی بدهی دولت به بانک مرکزی در انتهای سال گذشته
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بررسی آمارهای پولی و بانکی بانک مرکزی حاکی از آن است که رشد بدهی دولت به بانک مرکزی در انتهای سال گذشته بیشترین رقم در نیم دهه گذشته بوده است. در سه ماه ابتدایی سال جاری نیز هنوز رشد بدهی‌های دولت به بانک مرکزی رقم قابل توجهی بوده و تا پایان خردادماه این رقم حدود 70درصد گزارش شده است. افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی حاکی از آن است که مخارج جاری از پایه پولی تامین می‌شود که تداوم این روند باعث افزایش نرخ تورم خواهد شد.
علیرضا کتانی| بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک مرکزی دو مولفه مهم در نظام مالی و اقتصادی هر کشور هستند. بررسی وضعیت این دو متغیر براساس آخرین آمارهای منتشرشده توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی در اسفندماه سال گذشته به بالاترین میزان از آذر ماه1398 تا به امروز رسیده است. رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی اما با روندی نزولی روبه‌رو بوده است.
بررسی آمارها نشان می‌دهد رشد بدهی‌ بانک‌ها به بانک مرکزی در سال1402 و با تشدید اجرای طرح کنترل ترازنامه‌ای بانک مرکزی افزایش یافت. براساس این طرح، بانک‌ها تنها اجازه تسهیلات‌دهی تا مقادیر خاصی را داشتند و در صورت تخطی از این میزان تعیین‌شده جریمه می‌شدند. این جریمه‌ها در نهایت به‌صورت بدهکار شدن بانک‌ها به بانک مرکزی اعمال می‌شد و به این ترتیب منجر به افزایش رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی می‌شد. رشد نقطه‌به نقطه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در نتیجه افزایش جریمه‌های بانک‌ها توسط بانک مرکزی رخ داد و این متغیر از کانال 30 تا 40درصد در نیمه اول سال1401 در سال1402 به کانال بیش از200درصد وارد شد و تا قله 213.9درصد در شهریورماه این سال پیش رفت. این نرخ رشد نقطه‌به نقطه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، دست‌کم در 8سال اخیر که داده‌های آن قابل بررسی است، بی‌سابقه بوده است. پس از شهریور1402 اما، رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی روندی کاهشی به خود گرفت و بار دیگر در سال1403 به کانال زیر 100درصد بازگشت.



بر اساس آمار بانک مرکزی در خردادماه، میزان بدهی دولت به بانک مرکزی به سطح 326هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 72درصدی را ثبت کرده است. از سوی دیگر، آمارها نشان می‌دهد که میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی به رقم 668هزار میلیارد تومان رسیده که این رقم نیز طی یک‌سال حدود 70درصد رشد کرده است.با وجود اوج و سقوط رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، به نظر می‌رسد بدهی دولت به بانک مرکزی به‌طور کلی در دو سال اخیر، روندی صعودی را طی کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد نرخ رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی در سال1400 در کانال حدود 60 تا 70درصد قرار داشت. با این حال، رشد سالانه این متغیر، در سال1401، با کاهشی شدید روبه‌رو شد و حتی به کانال یک رقمی و منفی وارد شد. در سال1402 اما رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی بار دیگر روندی صعودی گرفت و به کانال 60 تا 70درصد وارد شد. این متغیر در اسفندماه1402 به 83.2درصد رسیده است که بالاترین میزان رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی از آذرماه98 تا به امروز محسوب می‌شود. با وجود ممنوعیت استقراض دولت برای تامین کسری بودجه خود از بانک مرکزی، مشخص نیست این روند افزایشی رشد بدهی دولت به بانک مرکزی به چه علت رخ داده است.
اهمیت بدهی بانک‌ها
بانک‌ها در شرایط مختلف به بانک مرکزی بدهکار می‌شوند. این بدهی‌ها می‌تواند به‌دلیل نیاز بانک‌ها به نقدینگی باشد؛ به‌ویژه در مواقعی که بانک‌ها با کسری ذخایر مواجه می‌شوند. بانک مرکزی از طریق ابزارهایی مانند «اعتبار در ازای وثیقه» یا «تسهیلات قرضی» به بانک‌ها وام می‌دهد. این اقدامات می‌توانند به حفظ ثبات مالی و جلوگیری از بحران‌های نقدینگی در سیستم بانکی کمک کنند. اما افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ممکن است نشانه‌ای از مشکلات ساختاری در سیستم بانکی باشد. اگر بانک‌ها به‌طور مداوم به تامین نقدینگی از بانک مرکزی وابسته باشند، این امر می‌تواند نشان‌دهنده ضعف در مدیریت ریسک و ناتوانی در جذب منابع از طریق سپرده‌ها باشد. همچنین این موضوع می‌تواند منجر به افزایش نرخ بهره شود که تاثیرات منفی بر رشد اقتصادی خواهد داشت.
بدهی دولت به بانک مرکزی معمولا از طریق «استقراض مستقیم» دولت از بانک مرکزی شکل می‌گیرد. این نوع بدهی می‌تواند ناشی از کسری بودجه دولت باشد که با انتشار پول جدید تامین می‌شود. اگرچه این روش می‌تواند به تامین مالی پروژه‌های دولت کمک کند، اما انتشار بی‌رویه پول جدید منجر به افزایش پایه پولی و در نتیجه تورم می‌شود. تورم ناشی از بدهی دولت به بانک مرکزی می‌تواند ارزش پول ملی را کاهش دهد و قدرت خرید مردم را تضعیف کند. این مساله به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه که سیاست‌های مالی و پولی ممکن است به‌خوبی تنظیم نشده باشند، اهمیت بیشتری دارد. افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی می‌تواند باعث کاهش اعتماد عمومی به سیاست‌های اقتصادی دولت و ایجاد ناپایداری‌های اقتصادی شود.
بدهی بانک‌ها و دولت به بانک مرکزی، اگر به‌درستی مدیریت نشود، می‌تواند چالش‌های جدی برای اقتصاد ایجاد کند. کنترل و نظارت دقیق بر این بدهی‌ها، همراه با سیاست‌های مالی و پولی مناسب، می‌تواند از بروز بحران‌های اقتصادی جلوگیری و به حفظ ثبات مالی کشور کمک کند. بهره‌گیری از تجربیات کشورهای موفق در مدیریت بدهی‌های دولتی و بانکی می‌تواند راه‌حل‌هایی موثر برای اقتصادهای در حال توسعه فراهم کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/847250/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله خراسان/ خداوند علی(علیه‌السلام) را آفرید تا ...

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خزان سوری

با آرامش غذا بخوریم

حوله‌ها را چند روز یکبار بشوییم؟

افزایش 40 درصدی قیمت شوینده‌ها در انتظار تصویب سازمان حمایت

کلاهبرداری با طلای رنگ پریده

مجتمع آموزشی، هنری و فرهنگی صدرای شیراز افتتاح شد/ هر ایرانی با هر رویکردی در هر کجای جهان در تاریخ ایران شریک است

هر فرصتی که خدمت به خلق را داشته باشد، خیر دنیا و آخرت را در پی دارد

سیاهه وام‌های خبرساز بانکی

فوری/تصویب واریز کمک‌هزینه معیشتی دولت به صورت ماهانه برای بازنشستگان | پرداخت ماهیانه 1 میلیون تومانی به ازای هر نفر با حقوق بازنشستگان

دهرم فارس لرزید

بیانیه اخیر اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌فارس فاقد وجاهت و مشروعیت است

27 اُمین سالروز منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس؛ تجدید پیمان برای دستیابی به چشم انداز ترسیمی

برگزاری جلسه معارفه عرضه سهام «آلومینا» اول بهمن‌ماه

تاکید رییس جامعه مدرسین بر آسیب شناسی مشکلات استان قم

فواید شگفت‌انگیز نخود آب بدون گوشت

خدمات و مواد غذایی؛ دو مولفه تمرکز تورم در منطقه یورو

صفر تا صد واریز عیدی بازنشستگان در پایان سال | واریزی 5 میلیون تومانی عیدی بازنشستگان تایید شد

میزان افزایش تولید بنزین اعلام‌ شد

لغو امتحانات 26 دی ماه (چهارشنبه) استان فارس

چراغ سبز هسته‌ای پوتین به تهران؟

جراحی برای لاغر شدن؛ چه افرادی می‌توانند این جراحی را انجام دهند؟

تاثیر مصرف سوپ جو بر لاغری

جولان طلافروشان بدون مجوز در فضای مجازی

وزیر اقتصاد: دولت در صدد جبران کاهش قدرت خرید اقشار ضعیف است

گزارش اکونومیست از مقابل تهاجم اقتصادی همه‌جانبه آمریکا به ایران

قیمت طلای جهانی بر مدار صعود

رفتار مشابه کشورهای تحریم شده؛ از ایران تا روسیه

الگوی خارجی در اقتصاد ایران قابل کپی است؟

بیت کوین رایگان تنها با ثبت‌نام بدون قرعه کشی (فرصت محدود)

مقام صهیونیست: صدها اسیر فلسطینی را آزاد خواهیم کرد

قرعه‌کشی جدول نمایش آثار «فیلم فجر 43»؛ «صیاد» فیلم افتتاحیه شد

در پی توافق، صدها اسیر فلسطینی آزاد خواهند شد

برگزاری مراسم جشن 13 رجب و عمامه گذاری طلاب در دفتر مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی

تحقق عدالت اجتماعی در بین اهل سنت از دستاوردهای انقلاب اسلامی است

صفر تا صد واریز عیدی بازنشستگان در پایان سال | واریزی 5 میلیون تومانی تایید شد

مشکل اصلی رئال پرز است!

اژدهای دو سر ماسک-ترامپ، اروپا را از هم‌اکنون درمانده کرده است

تحلیلگر آمریکایی: به‌جای جنگ به یک توافق بزرگ با ایران فکر کنید

شبیه‌سازی عملکرد کلیه‌ها

عوارض وحشتناک حذف وعده شام

عضو کمیسیون شوراها: اگر تورم کنترل نشود، افزایش 50 درصدی حقوق هم فایده‌ای ندارد

آیا کانادا در پی تهدیدات ترامپ با بحران اقتصادی مواجه می‌شود؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نزدیک به 2 برابر نیاز کشور امسال گوشت وارد شد

با نرم افزار CRM دانا، یک قدم جلوتر از رقبا باشید!

چین: به شدت با سیاسی کردن مسائل اقتصادی و تجاری توسط آمریکا مخالفیم

انتقاد نماینده مجلس از افزایش 20 درصدی حقوق در برابر تورم 40 درصدی

دلگرمی استقلالی‌ها با حضور رئیس هلدینگ خلیج‌فارس در اردو

فرماندار شهرستان مُهر : افتخار مردم میهن اسلامی ، خادمیاری امام رئوف (ع) است

ملاقات مدیرعامل هولدینگ خلیج فارس با استقلالی‌ها+عکس