پیام فارس

آخرين مطالب

ساخت و ساز در حریم پاسارگاد به بهانه ساماندهی اجتماعي

ساخت و ساز در حریم پاسارگاد به بهانه ساماندهی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مژده عینی - مجموعه میراث جهانی پاسارگاد در شهرستان پاسارگاد قرار دارد. این مجموعه شامل سازه‌هایی همچون آرامگاه کوروش بزرگ، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی و آب نما‌های باغ شاهی است.
این مجموعه جهانی در ایام نوروز امسال یکی از پربازدیدترین آثار تاریخی در کشور شناخته شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما سیاوش آریا فعال و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس از ساخت و ساز در قبرستان «مادر سلیمان» و شکسته شدن عرصه و حریم ممنوعه میراث جهانی پاسارگاد سخن می‌گوید.
سیاوش آریا فعال و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس با ارسال تصاویری برای خبرنگار ما، اظهار کرد: در بازدید میدانی در نوروز امسال، دیوارکشی در گورستان روستای «مادر سلیمان» که از یک سال پیش آغاز شده بود و به بهانۀ توسعۀ آن، به وقوع پیوسته است همچنان عرصه و حریم میراث جهانی پاسارگاد را هدف قرار داده و ضابطه و قوانین میراث فرهنگی را نقض کرده است.
او با انتقاد از مسئولان میراث فرهنگی شهرستان پاسارگاد و استان فارس درخصوص شکسته شدن عرصه و حریم میراث جهانی پاسارگاد و نادیده گرفتن این موضوع، گفت: ساخت این سازه‌ در درون گورستان «مادر سلیمان» به تازگی در حال انجام است.

پیام فارس

آریا با بیان اینکه بر اساس قوانین میراث فرهنگی، خود قبرستان «مادر سلیمان» باید در آینده نزدیک به بیرون از حریم درجه 2 و یا درجه 3 و دوردست‌ها جا به جا شود، اضافه کرد: هرگونه توسعه، ساخت و ساز و پِی کَنی و ... در آن ممنوع بوده و تخلف محسوب می‌شود و هیچ شخص یا نهاد و سازمانی اجازه ندارد که برخلاف قانون عمل کند.
او با تاکید بر اینکه توسعه قبرستان «مادر سلیمان» و ساخت و ساز در درون آن، نقض ضابطه‌های عرصه محسوب می‌شود و ممنوع است و باید هرچه زودتر برچیده شود، افزود: از طرف دیگر، خطر خروج از سازمان یونسکو در کمین میراث جهانی پاسارگاد وجود دارد.
پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی تصریح کرد: بر اساس ماده 560 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)، هرکس بدون اجازه از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، یا با تخلف از ضابطۀ مصوب و اعلام شده از سوی این وزارتخانه، در حریم آثار تاریخی - فرهنگی نام برده در این ماده، عملیاتی انجام دهد که سبب تزلزل بنیاد بنا‌ها شود، یا در نتیجه آن عملیات، به بنا‌ها و آثار نام برده خرابی یا لطمه وارد شود، افزون بر رفع آثار تخلف و پرداخت خسارت وارده، به زندان از یک تا سه سال محکوم خواهد شد.
فعال میراث فرهنگی در فارس با بیان اینکه کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی درخواست برچیدن دیوارکشی و ممنوعیت توسعه گورستان «مادر سلیمان» و ساخت و ساز‌های تازه را دارند، گفت: فاصله بنای در حال ساخت با آرامگاه کوروش، کم است که نشان از بی توجهی مسئولان میراث فرهنگی نسبت به حفاظت از حریم و عرصه میراث جهانی پاسارگاد است.

پیام فارس

آریا افزود: تُل نخودی که آثاری از هزارۀ سوم و دوم پیش از میلاد در آن به دست آمده و به ثبت ملی نیز رسیده است در نزدیکی گورستان «مادر سلیمان» قرار دارد که تابلو میراث فرهنگی در کنار تپه نصب شده و هشدار‌های لازم و قانون‌های مربوطه بر روی آن نوشته شده است. حال چگونه است که اجازه ساخت و ساز در گورستان «مادر سلیمان» داده شده است؟
او تاکید کرد: کارشناسان و کُنشگران میراث فرهنگی از مسئولان میراث فرهنگی استان و امور پایگاه‌های جهانی و ملی کشور درخواست رسیدگی و پیگیری درخصوص تخلف‌های انجام شده، دارند تا خدشه‌ای به میراث جهانی پاسارگاد وارد نشود.
در ادامه خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان این موضوع را از میراث فرهنگی استان فارس پیگیری کرد.
محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس نیز درخصوص ساخت و ساز در قبرستان روستای «مادر سلیمان» و شکسته شدن عرصه و حریم ممنوعه میراث جهانی پاسارگاد، اظهار کرد: بعضی مواقع روستا‌ها در عرصه آثار تاریخی قرار دارند که از جمله آن‌ها مجموعه جهانی پاسارگاد است که بخشی از روستای مادرسلیمان در عرصه آن قرار گرفته و دیگری آتشکده در شهر فیروزآباد است.
او ادامه داد: در روستای مادرسلیمان یک گورستان در مجاورت آرامگاه کوروش قرار دارد و از قدیم مردم این روستا اموات خود را در آنجا دفن می‌کرده‌اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس اضافه کرد: در این گورستان هم اموات مردم دفن شده و هم اینکه قبور مطهر 12 شهید دوران دفاع مقدس از اهالی روستا در آنجا قرار دارد.
ثابت اقلیدی گفت: قبور شهدا در گذشته یک متر و نیم کُرسی داشته و مردم هنگام زیارت قبور شهدا از پلکان استفاده می‌کرده‌اند و همچنین سازه‌ای فلزی حدود 6 متری روی قبور شهدا قرار داشت که میراث فرهنگی با مسئولان مربوطه آنجا وارد مذاکره می‌شود و آن کُرسی جمع آوری و سازه فلزی هم ساماندهی می‌شود یعنی ارتفاع سازه که بالغ بر 6 متر بوده، چون در حریم پاسارگاد منظر برای ما مهم است به حدود 4 متر کاهش پیدا می‌کند.
او افزود: از آنجا که در اطراف قبرستان، درخت واقع شده و مانند جنگل است، کسی که در آرامگاه کوروش قرار دارد اساسا گورستان و سازه را نمی‌بیند و قابل مشاهده نیست. 

پیام فارس

ثابت اقلیدی تصریح کرد: فاصله قبرستان تا آرامگاه کوروش بیش از 250 تا 300 متر است و کمی هم زاویه دارد.
او بیان کرد: در شهر گور ((اردشیرخوره یا فیروزآباد قدیم) که محلی باستانی در شهرستان فیروزآباد استان فارس است) هم، چون زمینی برای انتقال گورستان وجود ندارد اموات در عرصه آثار تاریخی دفن می‌شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس اضافه کرد: سعی کرده‌ایم که شهدا را تکریم کنیم و ما در این خصوص موظف هستیم.
ثابت اقلیدی ادامه داد: تدبیری که انجام داده‌ایم اینکه ارتفاعی که قبور شهدا داشته از 6 متر به 4 متر کاهش پیدا کرده و ساماندهی انجام شده است.
او در پاسخ به این سوال که آیا با استناد از ماده 560 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)، نمی توان از توسعه قبرستان پیشگیری کرد؟ با تاکید بر اینکه قبرستان روستای مادرسلیمان از گذشته و سال‌های قبل وجود داشته و اکنون هم محدود شده است، گفت: گورستان مربوط به گذشته است و با تدابیری که صورت گرفته فضا کاهش پیدا کرده یعنی هم از لحاظ ارتفاع و هم به لحاظ حجمی قبور شهدا تقلیل یافته است و از لحاظ منظری، قبرستان و سازه قابل مشاهده نیست. 
ثابت اقلیدی افزود: قبلا یک سازه فلزی و نازیبا بر قبور قرار داشت ولی اکنون ساماندهی شده است.

پیام فارس

او تاکید کرد: به هیچ وجه به کسی اجازه ساخت و ساز در عرصه آثار تاریخی داده نمی‌شود و در این قسمت قبور مطهر شهدای دفاع مقدس از اوایل انقلاب وجود داشته است اما ساماندهی شده و در منظر افراد نیست و قبرستان و سازه مشاهده نمی شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس گفت: عکس‌ها از درون قبرستان روستای مادرسلیمان گرفته شده به همین جهت آرامگاه کوروش از آن سمت قابل مشاهده است، اما گردشگران و بازدیدکنندگان در آرامگاه کوروش، قبرستان مادرسلیمان را مشاهده نمی کنند، چراکه از سمت آرامگاه کوروش، درخت و جنگل دیده می‌شود و قبرستان و سازه قابل مشاهده نیست.
او تصریح کرد: به لحاظ تکریم شهدا و در سال‌های قبل توافقاتی شده و در قبرستان، ساماندهی انجام گرفته که مربوط به قبل هم است.
یادمان‌های تاریخی سرمایه و پشتوانه فرهنگی کشور و امانتی در نزد ما هستند و حفاظت و نگهبانی از آن‌ها بر دوش همه مردم، نهاد‌ها و سازمان هاست؛ بنابراین ضرورت دارد، همه شهروندان و سازمان‌ها با همکاری یکدیگر برای پاسداری و نگهداری از آن‌ها تلاش کنند. 
محوطه تاریخی فرهنگی پاسارگاد پنجمین مجموعه ثبت شده در فهرست آثار میراث جهانی در ایران است که با شماره 1106 در تیر 1383 خورشیدی برابر با جولای 2004 میلادی در نشست یونسکو در کشور چین به ثبت جهانی رسید.
پاسارگاد در فاصله 135 کیلومتری شهر شیراز قرار دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/944741/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تأکید ائمه جمعه اهل سنت گلستان بر جهاد با صهیونیست های غاصب

اظهارات عجیب پیشکسوت پرسپولیس: یک نفر برای کاپیتانی، جام‌ها را فدا کرد؛ 8 بازیکن جیره‌خور درویش هستند!

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

آداب الصلوه؛ حجتی از سوی مولا بر امام خمینی

این هافبک کره‌ای فصل بعد پرسپولیسی می شود؛ جین هو جو کیست؟ + رزومه

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

بسته خبری فارس 29 فروردین را بخوانید

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

6 کشته و مصدوم در تصادف جاده مرودشت

علائم کمبود مواد مغذی در کودکان

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

تصاویر: رژه اقتدار بیخ گوش نظامیان آمریکایی در خلیج فارس

امکان درآمدزایی قابل ملاحظه برای قشم و کشور از طریق سوخت‌رسانی

اتفاق عجیب در کاخ سفید/ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

ارادت به امام رضا(ع)، بخشی از هویت ملی ایرانیان است

قول شهردار برای پیگیری جدی آسفالت معابر و کوچه‌های شهر خرم‌آباد

اگر عدالت رفتاری حاکم بود، این اتفاق نمی افتاد که بخش هایی از سرزمین به عنوان مناطق محروم شناخته شوند

علائم سکته قلبی!

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

امکان جدایی کیم مین جائه از بایرن مونیخ؛ یوونتوس و دو باشگاه انگلیسی به‌دنبال مدافع کره‌ای

مراسم رژه روز ارتش جمهوری اسلامی در شیراز برگزار شد| تصاویر

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

این دمنوش‌های گیاهی دندانهایتان را نابود می‌کنند

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

رشد آلت کوین‌ها در 2025

داور چهارمحال و بختیاری دیدار پرسپولیس و سپاهان را سوت زد

درگذشت 2 قاضی در یک سانحه تصادف+ عکس

اردکان در مسیر توسعه زیرساخت‌های ورزشی

ورزشگاه 30 هزار نفری در اردکان ساخته می‌شود

پیش بینی هواشناسی فارس 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا فارس فردا شنبه 30 فروردین ماه 1404 | آب و هوای شیراز + هواشناسی فارس

تصاویر/ بازدید مسئولان آمل از ستاد گرامی‌داشت حماسه اسلامی ششم بهمن و جنگل آمل

بازدید مسئولان آمل از دفتر حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و مقاومت آمل

اجازه نمی‌دهیم به اصفهان ظلم شود

شیاطین سرخ فوتبال ایران اسیر طوفان زرد؛ پرسپولیس درویش در کمای قهرمان

جدول لیگ برتر خلیج فارس | پایان هفته بیست و هفتم

چهره تیم‌های فینالیست جام حذفی هندبال مشخص شد

حساب و کتاب‌ها در طرح کالابرگ الکترونیکی؛ کوپن ادامه پیدا می‌کند؟

تجمع مردم حاجی آباد در حمایت از مردم غزه

سرطان روده؛ بیماری خاموشی که با تشخیص زودهنگام قابل کنترل است

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

انجام مطالعات طرح توجیهی بازگشایی جاده خور و بیابانک-عشق آباد با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد

واکنش مردم به دیدن مراسم رژه روز ارتش/ استانداران اهل سنت پزشکیان هم آمدند/ تصاویری از حاشیه مراسم رژه روز ارتش

امام جمعه شیراز: از جنگ هراسی نداریم

وزیر راه:راه‌های 2 بانده خور تا پایان سال جاری تکمیل می‌شود

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

افزایش شیوع اوتیسم در آمریکا