پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ ما، توسعه و تجربه ویتنام مقالات

سرمقاله اعتماد/ ما، توسعه و تجربه ویتنام
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد / «ما، توسعه و تجربه ویتنام» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم سیدعطاءالله سینایی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
«هر روز صبح در آفریقا آهویی که از خواب بیدار می‌شود، می‌داند باید از شیر تندتر بدود تا طعمه نشود و شیر می‌داند باید از آهو تندتر بدود تا از گرسنگی تلف نشود. مهم نیست شیر باشی یا آهو؛ با طلوع هر آفتاب با تمام توان آماده دویدن باش!» عبارت بالا که به نلسون ماندلا منسوب است و نیز در آغاز کتاب «نگرش‌ها و چالش‌های برتری» شیخ محمد بن راشد آل مکتوم امیر دوبی آمده، به ضرورت توسعه به عنوان انتخاب راهی که جوامع میان زندگی و مرگ برمی‌گزینند، اشاره دارد. درک پیشرفت و توسعه به عنوان یک ضرورت حیاتی، عموما پس از جنگ دوم جهانی برجسته شد. اما جامعه ایران، بسیار پیش از این و در پی ضربات ناشی از توسعه‌نیافتگی در آغاز قرن نوزدهم میلادی و در پی تهاجم روسیه و تجربه شکست در جنگ‌های روس و ایران و اشغال بخش‌های وسیعی از کشور (1804 تا 1828 میلادی) این ضرورت را درک کرده بود. تحمیل شرایط روسیه در دو معاهده ننگین گلستان و ترکمانچای که موجب از دست رفتن تمام قلمروی ایران در قفقاز و حاکمیت بر دریای خزر و پذیرش کاپیتولاسیون شد، به صورت بسیار غم‌انگیزی جامعه ایران را از وضعیت عقب‌مانده کشور آگاه کرد. توسعه، گذار از نظام حکمرانی و جامعه ضعیف، به دولت و جامعه قوی، به معنای نظام اجتماعی و سیاسی است که بر مقدرات خود حکمفرماست. همچنین توسعه یک امر تاریخی و زمانمند است و خوانش‌ها از راه‌های دستیابی به توسعه در‌دهه‌های مختلف دگرگون شده است. در واقع به‌رغم ثابت بودن ارزش‌های توسعه، متناسب با محیط‌های بین‌المللی و داخلی، سیاست‌های راهبردی توسعه تغییر می‌کنند. چنانکه با سیاست‌ها و روش‌های قرن بیستمی، نمی‌توان در پایان ربع اول قرن 21 به توسعه رسید. در واقع اگر در نیمه دوم قرن بیستم راهبردهای سیاستی استقلال، به معنای خودکفایی یا نه شرقی، نه غربی، به معنای موازنه منفی، راهبردهای مترقی به شمار می‌آمدند، امروزه چنین نیست. نظام بین‌الملل در موضوع توسعه برخوردار از عاملیت است و تحولات آن مستقیما بر وضعیت پیشرفت و عقب‌ماندگی کشورها تاثیر می‌گذارد. بنابراین مفاهیم استقلال و نه شرقی، نه غربی و اصول عدم تعهد، بدان‌گونه که در فضای جنگ سرد مطرح بوده‌اند، در نظم جهانی پس از آن اساسا مطرح نیست. چنانکه با پایان جنگ سرد، جنبش عدم تعهد که موجودیت خود را بر مبنای ایجاد موازنه منفی، میان دو بلوک قدرت تعریف می‌کرد، بی‌معنا شد. دولت‌های توسعه‌خواه، متناسب با این تغییرات، سیاست‌های راهبردی خود را بازنگری می‌کنند، از درگیر شدن با چالش‌هایی که وجه تاریخی داشته، اجتناب کرده و صورتحساب مسائل و سیاست‌هایی که به تاریخ پیوسته‌اند را نمی‌پردازند. یافتن بستر بین‌المللی همراه و همراهی با جریان جهانی اقتصاد، برای رسیدن به نظام حکمرانی قوی و جامعه قوی، ضروری است. راه دیگر فشار بحران‌ها و ابرچالش‌ها و تلف شدن یا بلعیده شدن در شکاف ناترازی‌هاست. وضعیتی که در هم‌آیندی و هم‌افزایی بحران‌ها جوامع را به موقعیت یا مرگ یا توسعه می‌رساند. این موقعیتی تاریخی است که پیش روی تمام ملت‌ها قرار گرفته است. در واقع تجربه توسعه و توسعه‌نیافتگی، برای جوامع از یک موقعیت پرتگاهی آغاز شده است یا فرو افتاده‌اند یا گذر کرده‌اند. این تصمیمی است که هیات حاکمه می‌گیرد. در این مورد می‌توانیم به یک تجربه ویژه جهانی نگاه کنیم. 
تجربه ویتنام - در حافظه جمعی دهه‌های پایانی قرن بیستم، نام ویتنام با جنگ و کشتارها و مصائب حیرت‌انگیز تصور می‌شد. ویتنام از اوایل قرن نوزدهم مستعمره فرانسه بود، سپس توسط ژاپن اشغال شد و پس از جنگ جهانی دوم مجددا زیر سلطه فرانسه درآمد. با مداخله امریکا، شوروی و چین در جنگ داخلی ویتنام، این کشور از 1955 تا 1975، به مدت 20 سال میدان جنگ با امریکایی‌ها شد. جنگ ویتنام جان یک و نیم میلیون ویتنامی و ده‌ها هزار امریکایی را گرفت و کشور را به ویرانه‌ای تبدیل کرد. درست سه سال پیش از انقلاب اسلامی 1979 در ایران، امریکایی‌ها از ویتنام خارج شدند. اما پیروزی انقلاب و جنگ داخلی، آرامش و آسایش را به ویتنام نیاورد. وضعیت اقتصادی به صورت روزمره‌ای دچار وخامت بود. نه تنها تبعات جنگ و اشغال، بلکه ناکارآمدی نهادها امکان فائق آمدن بر چالش‌های روزافزون کشور را با شکست روبه‌رو می‌کرد. همزمان بحران در بلوک شرق، ویتنام نیز غرق در بحران‌ها و ابرچالش‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مهیب بود. هیات حاکمه دریافتند که باید میان ادامه ستیز با نظم جهانی و از دست دادن همه ‌چیز یا رفتن به سوی اصلاحات و تنش‌زدایی و پذیرش الزامات توسعه و نجات کشور، یکی را برگزینند. انتخاب راه دوم، محصول تحول شناختی در ذهن رهبران و عبور از چالش‌های تاریخی بود. 
این دگرگونی باعث تمرکز سیاست خارجی کشور برای برقراری رابطه با تمامی کشوها، از جمله امریکا و تنش‌زدایی از روابط خارجی شد و سیاست خارجی جدید ویتنام بر دو پایه حفظ نظام و توسعه اقتصادی شکل گرفت. این اهداف با راهبردهای تنش‌زدایی و ادغام در سیاست جهانی پیش رفته‌اند.
سیاست‌های اصلاحی، تغییرات عمیقی را به ارمغان آورد و ‌کشور از خودانزوایی نجات یافت. ویتنام از آستانه فروپاشی عبور و با تحصیل شرایط مشارکت در نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی همچون سازمان تجارت جهانی، به عنوان یکی از طرفداران جدید جهانی شدن حداکثر استفاده را کرد و با رشد اقتصادی متوازن و با ثبات، در مسیر شکوفایی اقتصادی قرار گرفت.
بازار
اکنون وقتی «Vietnam» را در مرورگر گوگل جست‌وجو می‌کنید، در میان هزاران تصویر، از ‌مناظر طبیعی، اِلمان‌های مدرن شهری، شاخص‌هایی از رفاه، تبلیغات گردشگری و انبوهی از چشم‌اندازهای مدرن و با موارد انگشت‌شماری از تصاویر و متن‌هایی مواجه می‌شوید که جنگ و انقلابی‌گری در ویتنام را نمایش می‌دهد. جنگ ویتنام، از سیاست، به کتاب‌های تاریخ سپرده شده است.
ویتنام دارای یکی از بالاترین نرخ‌های رشد اقتصادی در جهان است و پیش‌بینی می‌شود، این کشور بتواند تا سال 2050 به دهمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود.
این کشور مسیری را برگزید که دیگر دولت‌های توسعه‌خواه پیشرو با انتخاب آن به رشد اقتصادی و ثبات اجتماعی و سیاسی رسیدند. همگرایی و پیوستگی با اقتصاد جهانی همراه با مجموعه متنوعی از سیاست‌های جذب سرمایه خارجی و صدور کالا و خدمات، اساس راهبردهای توسعه در ویتنام و اقتصادهای نوظهور شرق و غرب آسیا را تشکیل داده‌اند.
توسعه یک انتخاب سیاسی است. دوراهی است که سیاستمدار انتخاب می‌کند.
آن‌گونه که ملک‌الشعرا بهار گفت:
«یا مرگ یا تجدد و اصلاح
راهی جز این دو، پیش وطن نیست».

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/944359/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

3 کشته در تصادف تریلر و خودروی سواری در نیشابور

تأکید ائمه جمعه اهل سنت گلستان بر جهاد با صهیونیست های غاصب

اظهارات عجیب پیشکسوت پرسپولیس: یک نفر برای کاپیتانی، جام‌ها را فدا کرد؛ 8 بازیکن جیره‌خور درویش هستند!

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

آداب الصلوه؛ حجتی از سوی مولا بر امام خمینی

این هافبک کره‌ای فصل بعد پرسپولیسی می شود؛ جین هو جو کیست؟ + رزومه

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

بسته خبری فارس 29 فروردین را بخوانید

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

6 کشته و مصدوم در تصادف جاده مرودشت

علائم کمبود مواد مغذی در کودکان

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

تصاویر: رژه اقتدار بیخ گوش نظامیان آمریکایی در خلیج فارس

امکان درآمدزایی قابل ملاحظه برای قشم و کشور از طریق سوخت‌رسانی

اتفاق عجیب در کاخ سفید/ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

ارادت به امام رضا(ع)، بخشی از هویت ملی ایرانیان است

قول شهردار برای پیگیری جدی آسفالت معابر و کوچه‌های شهر خرم‌آباد

اگر عدالت رفتاری حاکم بود، این اتفاق نمی افتاد که بخش هایی از سرزمین به عنوان مناطق محروم شناخته شوند

علائم سکته قلبی!

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

امکان جدایی کیم مین جائه از بایرن مونیخ؛ یوونتوس و دو باشگاه انگلیسی به‌دنبال مدافع کره‌ای

مراسم رژه روز ارتش جمهوری اسلامی در شیراز برگزار شد| تصاویر

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

این دمنوش‌های گیاهی دندانهایتان را نابود می‌کنند

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

رشد آلت کوین‌ها در 2025

داور چهارمحال و بختیاری دیدار پرسپولیس و سپاهان را سوت زد

درگذشت 2 قاضی در یک سانحه تصادف+ عکس

اردکان در مسیر توسعه زیرساخت‌های ورزشی

ورزشگاه 30 هزار نفری در اردکان ساخته می‌شود

پیش بینی هواشناسی فارس 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا فارس فردا شنبه 30 فروردین ماه 1404 | آب و هوای شیراز + هواشناسی فارس

تصاویر/ بازدید مسئولان آمل از ستاد گرامی‌داشت حماسه اسلامی ششم بهمن و جنگل آمل

بازدید مسئولان آمل از دفتر حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و مقاومت آمل

اجازه نمی‌دهیم به اصفهان ظلم شود

شیاطین سرخ فوتبال ایران اسیر طوفان زرد؛ پرسپولیس درویش در کمای قهرمان

جدول لیگ برتر خلیج فارس | پایان هفته بیست و هفتم

چهره تیم‌های فینالیست جام حذفی هندبال مشخص شد

حساب و کتاب‌ها در طرح کالابرگ الکترونیکی؛ کوپن ادامه پیدا می‌کند؟

تجمع مردم حاجی آباد در حمایت از مردم غزه

سرطان روده؛ بیماری خاموشی که با تشخیص زودهنگام قابل کنترل است

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

انجام مطالعات طرح توجیهی بازگشایی جاده خور و بیابانک-عشق آباد با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد

واکنش مردم به دیدن مراسم رژه روز ارتش/ استانداران اهل سنت پزشکیان هم آمدند/ تصاویری از حاشیه مراسم رژه روز ارتش

امام جمعه شیراز: از جنگ هراسی نداریم

وزیر راه:راه‌های 2 بانده خور تا پایان سال جاری تکمیل می‌شود

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ