پیام فارس

آخرين مطالب

خیز بن‌سلمان برای هسته‌ای شدن؟ سیاسی

خیز بن‌سلمان برای هسته‌ای شدن؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
 دولت ترامپ مذاکرات با مقامات سعودی را در مورد توافقی که به عربستان سعودی امکان دسترسی به فناوری هسته‌ای آمریکا و احتمالاً اجازه غنی‌سازی اورانیوم را می‌دهد، از سر گرفته است. این موضوع را «کریس رایت»، وزیر انرژی، در روز یکشنبه اعلام کرد.
به گزارش نیویورک‌تایمز، این توافق که دولت بایدن به‌عنوان بخشی از توافقی گسترده‌تر برای عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل دنبال می‌کرد، به پادشاهی عربستان اجازه می‌دهد تا یک «صنعت انرژی هسته‌ای تجاری» را توسعه دهد. رایت در ریاض به خبرنگاران گفت که انتظار دارد «تحولات معناداری» در این زمینه طی سال جاری رخ دهد. او گفت: «ما هنوز به جزئیات توافق نرسیده‌ایم، اما به‌نظر می‌رسد که مسیری برای تحقق آن وجود دارد. مسئله اصلی، کنترل فناوری‌های حساس است. آیا راه‌حل‌هایی برای این موضوع وجود دارد که شامل غنی‌سازی در خود عربستان سعودی باشد؟ بله.»
وقتی از او پرسیده شد که آیا این مذاکرات با عادی‌سازی روابط دیپلماتیک عربستان با اسرائیل مرتبط است یا نه، فقط گفت: «روابط همیشه بسته‌ای از توافقات هستند» و افزود که زمینه‌های همکاری بسیاری بین دو کشور وجود دارد.
برای سال‌ها، عربستان از آمریکا خواسته تا در توسعه برنامه انرژی هسته‌ای به آن کمک کند، زیرا مقامات سعودی به‌دنبال راه‌هایی فراتر از نفت برای تأمین انرژی و تنوع‌بخشی به اقتصاد هستند. اما مذاکرات درباره همکاری هسته‌ای متوقف شده بود، بخشی به‌دلیل اینکه دولت عربستان از پذیرش شرایطی که برای جلوگیری از توسعه سلاح هسته‌ای یا انتقال آن به دیگر کشورها طراحی شده بود، خودداری کرد.
یکی از نقاط اختلاف مهم دیگر این بود که آیا عربستان باید اورانیوم را وارد کند یا خودش آن را غنی‌سازی کند، که در صورت امکان، می‌تواند منجر به تولید سوخت برای سلاح‌های هسته‌ای شود.
این توافق در دوران بایدن و در زمانی شتاب گرفت که ولیعهد محمد بن‌سلمان پیشنهاد عادی‌سازی روابط با اسرائیل را در ازای همکاری برای ساخت راکتورهای هسته‌ای و امتیازات دیگر از آمریکا، از جمله تضمین‌های امنیتی، مطرح کرد. اما این مذاکرات با آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه متوقف شد؛ جنگی که موجب افزایش حمایت از فلسطینی‌ها و دشمنی با اسرائیل در سراسر منطقه، از جمله عربستان شد.
در طول سال‌ها، مقامات سعودی که از بن‌بست در مذاکرات با آمریکا ناامید شده بودند، به دنبال دریافت فناوری هسته‌ای از کشورهایی مانند چین و روسیه نیز بودند.
رایت روز یکشنبه گفت: «مهم است که شریک اصلی در این زمینه ایالات متحده باشد. این‌که احتمالاً این موضوع زیر سؤال رفته بود، نشان‌دهنده روابط غیرسازنده بین آمریکا و عربستان در سال‌های اخیر است.»
اما این توافق با موانع متعددی روبه‌رو است. آمریکا برای همکاری هسته‌ای، کشورها را ملزم می‌کند تا استانداردهای بالایی از منع گسترش سلاح هسته‌ای را رعایت کنند، که در برخی موارد شامل ممنوعیت غنی‌سازی اورانیوم و بازفرآوری سوخت در خاک آن کشورها می‌شود. این توافق باید توسط کنگره بررسی شود، که می‌تواند آن را رد کند. 
در گذشته، اعضای هر دو حزب کنگره با این توافق مخالفت کرده‌اند، از جمله «مارکو روبیو» که اکنون وزیر امور خارجه است. منتقدان توافق می‌گویند این موضوع بسیار خطرناک است؛ چراکه شاهزاده محمد بن‌سلمان بارها گفته که اگر جمهوری اسلامی ایران، رقیب منطقه‌ای عربستان، برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهد، عربستان نیز چنین خواهد کرد.
در حالی که دولت ترامپ در حال مذاکره با ریاض است، مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران را نیز از سر گرفته است. شاهزاده محمد همچنین خواهان توافقی است که به عربستان اجازه غنی‌سازی داخلی اورانیوم را بدهد. او معتقد است که پادشاهی ذخایر عظیم اورانیوم دارد، هرچند تاکنون نتیجه اکتشاف‌ها این بوده که «از نظر اقتصادی مقرون به صرفه» نیستند.
حامیان این توافق استدلال می‌کنند که اگر ایالات متحده وارد عمل نشود، عربستان سعودی فناوری هسته‌ای را از کشوری به دست خواهد آورد که الزامات امنیتی کمتری دارد.
به گفته رایت مقامات دولت ترامپ که به ریاض سفر کرده‌اند، با مقامات سعودی درباره موضوعاتی مانند انرژی، معدن، مواد معدنی حیاتی و تغییرات اقلیمی گفت‌وگو کرده‌اند. او افزود که توافقی گسترده‌تر برای افزایش همکاری میان دو کشور در زمینه توسعه منابع انرژی «در تاریخی بعد» امضا خواهد شد.
رایت همچنین گفت که مقامات آمریکایی درباره قیمت نفت یا سطح تولید با همتایان سعودی خود صحبت نکرده‌اند. ترامپ گفته که می‌خواهد انرژی ارزان‌تر شود و اعلام کرده که از عربستان سعودی و اوپک خواهد خواست تا قیمت نفت را کاهش دهند. از زمانی که او تعرفه‌هایی را اعمال کرد و سپس بسیاری از آن‌ها را کاهش داد، قیمت نفت حدود 10 دلار در هر بشکه کاهش یافته است.
با این حال، پادشاهی عربستان به قیمت‌های بالاتر نفت نیاز دارد تا برنامه‌های پرهزینه ولیعهد محمد بن‌سلمان را تأمین مالی کند، از جمله وعده افزایش 600 میلیارد دلاری در تجارت و سرمایه‌گذاری در ایالات متحده، رقمی معادل دو سوم کل صندوق سرمایه‌گذاری دولتی عربستان.
رایت که پیش از انتصاب به عنوان وزیر انرژی، مدیر اجرایی در صنعت فرکینگ بوده، هرگونه اختلاف در سیاست نفتی بین دو کشور را کم‌اهمیت جلوه داد. او گفت: «من در پادشاهی عربستان سعودی توافق کاملی را می‌بینم که راه بهتر کردن دنیا، تولید بیشتر انرژی است، نه کمتر.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/944271/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باز تعریف رابطه تندروها و حاکمیت

از تقابل نظامی به دیپلماسی

گرد سفیدی که شما را افسرده می‌کند

دانه‌ پرخاصیتی که می‌تواند سرطان‌زا باشد

سقوط تاریخی توکن MELANIA؛ نگرانی‌ها از فعالیت‌های داخلی تیم فنی

مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر: حق بیمه همگانی مشترکان برق به حساب وزارت اقتصاد واریز می شود

پیش بینی قیمت دلار یک اردیبهشت 1404

بازدهی بورس در فروردین 1404

علیزاده: با اتکا به ظرفیت‌های بومی، فصل تازه‌ای از توسعه در شهرستان لامرد رقم خواهیم زد

ناهارت با من: طعم اصیل شیراز در سفره‌های ایران!

وزارت نیرو با تفکیک برق بوشهر از فارس موافقت کرد

ببینید؛ تکرار یک بی‌مهری به طبیعت؛ چیدن لاله‌های واژگون در سپیدان

استاندار فارس: تحقق شعار سال بدون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ممکن نیست

20 هزار مسجد در کشور میزبان مراسم بزرگداشت حضرت شاهچراغ (ع)

دستورکار مذاکرات ملاک تحلیل است، نه فضاسازی رسانه‌ای

تندروها خطوط قرمز را رد کردند و حاکمیت به آنها بی‌‏اعتماد شد

تعیین چهارچوب توافق، گام مهم مذاکراتی در رم

مذاکرات فنی شد

شکم دردهایی که در بارداری باید جدی گرفته شوند

غیبت وزیر نفت در مراسم راه‌آهن و شرکت بابک زنجانی

تاکید رئیس‌جمهوری بر تامین برق ادارات دولتی از انرژی تجدیدپذیر

رنگ سرخ بازار طلا و ارز؛ ربع سکه ثابت ماند

نگرانی مردم فارس از خبر شیوع سرخک

به شیوه مدیریت کنونی شورا معترض هستم/ شورا به محل تشکرها و تقدیرهای مداوم مدیران تبدیل شده است

عضو شورای شهر تأکید کرد: ضرورت توجه به وضعیت معیشتی رانندگان استیجاری مدیریت شهری شیراز

عکاس خبرگزاری مهر چهره برتر سال حوزه هنری خراسان شمالی شد

زیرورو کردن قوانین حرکت نظارتی شورای شهر شیراز را کند کرده است

موسوی: از خاک تا قله، روایت اقتدار در خط مقدم انرژی کشور

عکاس خبرگزاری مهر به عنوان خبرنگار انقلابی سال خراسان شمالی معرفی شد

ماجرای تخریب بیلبورد فرهنگی آرامستان جهرم

تحقق شعار سال بدون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ممکن نیست

شورای شهر شیراز محلی برای تقدیر و تشکر افراطی از مدیران شده است

آمریکا توقف غنی‌سازی ایران را مطرح نکرده است

روایت‌سازی زیر سقف رم

شباهت سازی ترامپ با کندی

بازی پیچیده دموکرات‌ها با مذاکرات تازه

استاندارد دوگانه بر سر خرید هواپیما

چه مقدار پروتئین نیاز داریم؟

چطور جلوی کک و مکی شدن پوست را بگیرم؟

رکود در بازار لوازم خانگی

ظرفیت صادرات 50 هزار تن پای مرغ ایران به چین

مشاور رییس جمهور: 60% درآمد خانوارها صرف اجاره مسکن می شود

کارشناس اقتصادی: بازار ارز فعلا هیجانی است

پیام تسلیت علما و نهادهای حوزوی درپی رحلت آیت الله موسوی صفوی

پوشش 100 درصدی گاز طبیعی در شهرهای فارس

آموزش مهارت‌های کاربردی به کارکنان نیروی هوایی شیراز

آثار سعدی پایه و اساس مکتب شعر و هنر شیراز است

تأمین اعتبار 30 میلیاردی برای پروژه‌های عمرانی ایثارگران

مرکز رشد و نوآوری‌های در راه و شهرسازی فارس افتتاح شد

فرمانده سپاه فجر استان مطرح کرد: تلاش برای رسیدن به مرجعیت علمی در فارس

ویکی پدیاجستجو