پیام فارس

آخرين مطالب

تکلیف مترو در بافت تاریخی شیراز به کجا رسید؟ اجتماعي

تکلیف مترو در بافت تاریخی شیراز به کجا رسید؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - کاوش‌های باستان شناختی احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز از 5 فروردین ماه سالجاری آغاز شده و قرار است طی دو هفته آینده نخستین گزارش بررسی‌های باستان شناختی ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز براساس تفاهمنامه سه جانبه میان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با دانشگاه هنر شیراز و شهرداری این شهر به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ارسال شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
کاوش‌های باستان شناختی در بافت تاریخی شیراز پس از آن آغاز شد که در ماه‌های پایانی سال گذشته در خبری اعلام کرد که حفاری‌های احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز بدون اطلاع میراث فرهنگی آغاز شده است و پس از آن وزارت میراث فرهنگی وارد عمل شد و احداث تونل بدون بررسی‌های باستان شناختی را متوقف کرد.

پیام فارس

براساس تصاویر از ترانشه‌های باستان شناختی حفر شده در محل احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز، سازه‌های معماری خشتی از دل خاک بیرون آمده است که احتمال تاریخی بودن آنها و تعلق‌شان به دوره قاجار و صفوی را مطرح می‌کند.
بیشتر بخوانید:کشف معادن هخامنشی در آبدانان ایلام
کاوش‌های باستان شناختی در شرایطی ادامه دارد که تمامی اعضای حاضر در کاوش‌های باستان شناختی احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز و ظاهرا براساس تفاهمنامه سه جانبه پژوهشگاه میراث فرهنگی و شهرداری و دانشگاه هنر شیراز امکان ارسال گزارش یافته‌های تاریخی و مستندات کاوش‌ها تا زمانی که اولین خبر درباره یافته‌های مرتبط با کاوش‌های باستان شناختی توسط سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اعلام نشود را ندارند.
غیبت ناظر میراث فرهنگی در کاوش بافت تاریخی شیراز در تصاویر ارسال شده علاوه بر بیرون آمدن سازه‌های خشتی، ظاهرا آثار سفالی نیز در خاکبرداری لایه‌ها بیرون آمده است و همچنین خشت‌های فراوان روی سطح محوطه کاوش پراکنده شده‌اند که برای رسانه‌ها و فعالین میراث فرهنگی مشخص نیست مربوط به چه دوره تاریخی هستند.
پیگیری‌ها درباره کاوش‌های باستان شناختی بافت تاریخی شیراز مشخص کرد که ناظر تعیین شده بر کاوش‌های باستان شناختی از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس که باید حضور مداوم در این کاوش‌ها داشته باشد تا در صورت یافتن اشیای منقول تاریخی و سازه‌های معماری، گزارش آثار به دست آمده را تهیه و به وزارت میراث فرهنگی ارایه کند، در این کاوش‌ها حضور ندارد و حتی در هفته اخیر نیز برای سرکشی به این محوطه مراجعه نکرده است.
کاوش‌های باستان شناختی در ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز قرار بود براساس مجوز صادر شده از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از 28 اسفندماه سال گذشته به مدت یکماه آغاز شود، ولی با یک هفته تاخیر در تاریخ 5 فروردین ماه سالجاری آغاز شده است.

پیام فارس

او افزود: بنده در حال حاضر براساس مجوز صادر شده از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نمی‌توانم اخبار مرتبط با کاوش‌های باستان شناختی احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز را پیش از اطلاع‌رسانی در سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی در اختیار رسانه‌ها قرار دهم.
اثر قاجاری هم پیدا نکرده‌ایم چه برسد به آثار زندیه این باستان‌شناس در پاسخ به این سوال که آیا کاوش‌ها به لایه‌های دوره قاجار رسیده است؟ گفت: در بافت تاریخی شیراز هر جایی بررسی کنید، آثار قاجاری پیدا می‌شود. اما هنوز چیزی پیدا نکرده‌ایم و فقط لایه سطحی را برداشته‌ایم. ضمن آن که براساس مجوز میراث فرهنگی نمی‌توانیم هیچ خبری را به رسانه‌ها انتقال دهیم و یکی از بند‌های این مجوز آن است که خبر اول را باید سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کند.
او در پاسخ به این سوال که آیا کاوش‌ها به آثار مربوط به دوران زندیه نیز رسیده است؟ گفت: کار کاوش را تازه شروع کرده‌ایم و هنوز اینقدر کار نکرده‌ایم که به آثار دوران زندیه برسیم.
عضو هیات علمی دانشگاه هنر شیراز و باستان‌شناس کاوش‌های باستان شناختی احداث ایستگاه مترو حرم شاهچراغ (علیه السلام) درباره وجود سفال‌های تاریخی در کاوش‌های صورت گرفته به گفت: هر کجا در بافت تاریخی شیراز حفاری کنید، سفال وجود دارد. ولی ما هنوز به آثار دوره قاجار هم نرسیده‌ایم چه برسد به این که به آثار دوره زندیه رسیده باشیم.
ستار خالدیان، رییس دانشگاه هنر شیراز نیز که به گفته خود باستان‌شناس دوران اسلامی با تخصص معماری و ساختار‌های شهری است، درباره نتایج کاوش‌های باستان شناختی در بافت تاریخی شیراز گفت: کاوش‌ها تقریبا از پنجم فروردین ماه آغاز شد و نمی‌توان گزارش‌های مربوط به آن را تا پیش از گرفتن مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری رسانه‌ای کرد.
او افزود: کاوش‌ها بصورت کاملا علمی و تخصصی با حضور اعضای هیات‌های علمی دانشگاه هنر و تحت نظارت پژوهشگاه میراث فرهنگی و وزارت میراث فرهنگی ادامه دارد.

پیام فارس

خیلی مواقع مردم چیز‌هایی را حس می‌کنند و مثلا می‌گویند که فلان اثر قاجاری یا زندیه است. در حالی که اصلا اینگونه نیست. گاهی هم تصاویری را منتشر می‌کنند که جعلی است و اصلا مربوط به نقطه مورد نظر نیست. در مورد بافت تاریخی شیراز نیز کاوش‌های باستان شناختی بصورت علمی و تخصصی، مطابق با ضوابط و مقررات دقیق میراث فرهنگی با همکاری خوب مترو و معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز در حال انجام است.
ستار خالدیان با تاکید بر این که ظرف دو هفته آینده نخستین گزارش مرتبط با کاوش‌های باستان شناختی مترو شیراز به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ارسال می‌شود، افزود: ممکن است در موضوع کاوش‌های باستان شناختی احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز شیطنت‌هایی صورت بگیرد. اما الان 8 دکترای باستان‌شناسی در این کاوش‌ها فعالیت دارند که بهترین باستان‌شناسان ایران هستند. ناظر هم حضور دارد. ولی شیطنت‌ها وجود دارد و ظرف یکی دو هفته آینده که کار به سرانجام برسد اطلاع‌رسانی درباره آن انجام خواهد شد.
او گفت: کاوش‌های باستان شناختی مترو بافت تاریخی برای دانشگاه هنر شیراز یک پروژه عمرانی نیست بلکه یک کار پژوهشی و فرهنگی است و دلسوزتر از سرپرست این کاوش‌ها با توجه به علاقه و تخصص و آبروی او در این پروژه وجود ندارد و شیطنت‌هایی که صورت می‌گیرد به این پروژه لطمه می‌زند.
تکلیف مترو شیراز دو هفته دیگر مشخص می‌شود رییس دانشگاه هنر شیراز با اعلام اینکه گزارش صفر تا صد کاوش‌های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز ظرف دو هفته آینده به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ارسال می‌شود، افزود: هنوز نتیجه این که آیا در محل احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز آثاری وجود دارد یا خیر مشخص نیست و پس از ارسال گزارش سرپرست کاوش‌های باستان شناختی این پروژه نتایج بررسی‌ها مشخص می‌شود.
ستار خالدیان تاکید کرد: کاوش‌های باستان شناختی در محل احداث ایستگاه مترو در بافت تاریخی شیراز 40 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و پس از به جمع‌بندی رسیدن کاوش جلو رفته و پیشرفت 40 درصدی داشته و پس از پایان کاوش‌ها و جمع‌بندی باستان‌شناس‌ها می‌توان با اسناد و مدارک درباره این پروژه صحبت کرد.
بیشتر بخوانید:شکست حریم طاق بستان در هجوم ساخت و ساز‌های غیرمجاز
این مقام مسئول در پروژه باستان شناختی ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز گفت: کار دارد به خوبی جلو می‌رود و دوستان اگر نگران میراث فرهنگی هستند باید اجازه دهند متخصصین کارشان را انجام دهند.
رییس دانشگاه هنر شیراز در پاسخ به سوال که آیا سازه‌های معماری دارای خشت‌های مربعی که در ترانشه‌های باستان شناختی احداث مترو بافت تاریخی شیراز ارزش تاریخی دارند با خیر؟ گفت: از دوره قبل از اسلام تا همین عصر حاضر خشت‌های مربعی وجود دارند. همچنین آثار منقولی که از کاوش‌ها به دست بیاید نظیر سفال و تکه‌های ظروف و… همگی در اختیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری قرار می‌گیرد.
ناشر هست، ناظر نیست! ستار خالدیان از حضور ناظر میراث فرهنگی در پروژه خبر داد و افزود: ناظر پروژه کارمند میراث فرهنگی است و خودش کاملا و به اندازه کافی نسبت به این پروژه حساس است و بدون اجازه ناظر هم یکسری کار‌ها صورت نمی‌گیرد.
رییس دانشگاه هنر شیراز پس از آن که با سوال خبرنگار مبنی بر چرایی غیبت مداوم ناظر پروژه در کاوش‌های باستان شناختی مترو شیراز و در هفته اخیر فقدان او در این پروژه به گفته فعالین میراث فرهنگی شیراز مواجه شد، اعلام کرد: مسئولیت کاوش با ناظر نیست و با سرپرست کاوش‌های باستان شناختی است و ناظر پروژه فقط مسئول حفظ استاندارد‌های لازم است و ما هم استاندارد‌ها را رعایت می‌کنیم.
رییس دانشگاه هنر شیراز بدون پاسخ دادن به این پرسش که چه آثاری در کاوش‌های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز یافت شده است درباره سرنوشت آثار منقول و غیرمنقول یافت شده در این پروژه گفت: آثار منقول ابتدا ثبت و ضبط شده و پس از مطالعه به تحویل اداره کل میراث فرهنگی استان فارس می‌شوند و در صورت کشف آثار و بقایای معماری، مطالعات باستان‌شناسی بر آنها انجام و با تعیین عرصه و حریم مرمت و حفاظت می‌شوند.
ستار خالدیان در پاسخ به این سوال که اگر آثار معماری دوره قاجار و زندیه و پیش از زندیه در ترانشه‌های مترو بافت تاریخی شیراز کشف شود آیا جانمایی ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز باید تغییر کند؟ افزود: بسته به بقایای معماری که مربوط به چه دوره‌ای باشند و وسعت آنها و اینکه مترو شیراز چه تصمیمی دارد و مقررات چه می‌گوید، تصمیم گیری برعهده شورای فنی میراث فرهنگی است و ممکن است گفته شود که اینجا نباید ایستگاه مترو ساخته شود یا گفته شود آثاری در کاوش‌ها به دست نیامده و ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز می‌تواند ساخته شود؛ بنابراین باید تا دو هفته آینده و ارسال گزارش باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز به پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر ماند.
منبع: ایلنا

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/943763/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درمان عفونت ادراری در سالمندان

چرا شماره‌گذاری محصولات ایران خودرو متوقف شد؟

آماری عجیب از دور ریز برنج در کشور؛ روزانه 8 تُن!

کشف و امحای 50 هزار بوته خشخاش در اردکان

هفت یگان ارتش، 480 برنامه در فارس و کهگیلویه و بویراحمد اجرا می‌کنند

فیلمی از غوطه‌وری بوشهر و فارس در خاک غلیظ | چشم، چشم را نمی‌بیند!

اعلام برنامه‌های روز ارتش در استان فارس

غبارروبی حرم مطهر حضرت سید علاءالدین حسین علیه السلام

انتصاب سرپرست اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل

رتبه اول کشوری در شاخص درمان توسط بیمه دی در سال گذشته برای اولین بار/ بنیاد شهید و امور ایثارگران مسئول ستاد برگزاری یادواره شهدای خدمت

افتتاح مرکز سی‌تی‌اسکن بیمارستان شهید دوران نیروی هوایی ارتش در شیراز

معرفی غذاهای مفید و مضر برای سالمندان

سدیم، پتاسیم، آهن و انواع ویتامین در این سبزی معطر

روش اصولی جراحی مخصوص کاهش وزن

ویرایش پنجم مبحث 19 مقررات ملی ساختمان به‌زودی ابلاغ می‌شود

زمان واریز «حقوق» فروردین ماه بازنشستگان

واردات خودرو بدون انتقال ارز بعد از وقفه 10 ساله کلیدخورد

لغو افتتاح 100 مگاواتی نیروگاه‌های تجدیدپذیر

مدیرکل دفتر هوشمندسازی توانیر: برق تمام مشترکانی که مصرف بیش از الگو دارند قطع می‌شود

تعرفه های گمرکی 1404 ابلاغ شد

هفته فرهنگی و هنری سعدی در شیراز برگزار می‌شود

تأکید بر نقش نیروی انتظامی در امنیت داخلی و مرزها

پلیس هوشمند باید ولایت‌مدار، صادق و پیشگام باشد

بازدید مدیر نهاد رهبری در امور اهل سنت شهرستان ایرانشهر از حوزه علمیه منارالعلوم شهرستان راسک

آدرس فیزیوتراپی خوب در شیراز

استقلال با مدیریت هلدینگ خلیج فارس 414 میلیارد ضرر داده است

آینده طلای 18 عیار+قیمت در بازار

پروژه مهر، فرصتی برای خودارزیابی سیستم، و بازنگری در عملکردهاست

بیماران هموفیلی فارس چه مشکلاتی دارند؟

فرمانده جدید انتظامی فارس معارفه شد

نقش ویژه نیروی انتظامی در امنیت داخلی و مرز‌ها

رکورد هوادار در حافظیه می‌شکند

افتتاح نخستین مرکز پایش هوشمند کشاورزی در شیراز

مدیرعامل «آوارسان خلیج فارس» جوابیه «بهمن سبز» را تکذیب کرد

رئیس شورای شهر: استعفای عضو شورای شهر شیراز در صورت جدی شدن بررسی خواهد شد

تطهیر محلی، اتهام ملی؛ وقتی یزدی‌ها توهین شنیدن بیرانوند را به سایر استان‌ها نسبت می‌دهند!

پاسخ مدیرعامل «آوارسان خلیج‌فارس» به جوابیه «بهمن سبز»

مرکز پایش هوشمند کشاورزی فارس؛ گامی در راستای برنامه هفتم توسعه

امنیت کشور مرهون تلاش نیروی انتظامی است

تکلیف داوطلبان کنکور مشخص شد

نتایج نهایی آزمون استخدامی پتروشیمی پردیس در سایت دانشگاه خلیج فارس منتشر شد

اجرای 480 برنامه در فارس و کهگیلویه و بویراحمد به مناسبت روز ارتش

اجرای برنامه‌های هفته بزرگداشت سعدی در سطح ملی و فرا‌ ملی

تداوم هوشمندسازی پلیس با اجرای سند معماری فراجا در سال 1404

مخاطب‌محوری در برنامه‌ریزی و تولید محصولات فرهنگی اصل بنیادین فعالیت‌های ماست

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «کرد نیرسی»

رعایت قوانین، تمرکز زدایی و تفویض اختیار به استان‌ها در دستور کار قرار دارد

استفاده از ظرفیت تمام دستگاه‌های اجرایی استان برای عبور از بحران کم آبی

تماشای رایگان بازی فجر شهید سپاسی و نیروی زمینی در ورزشگاه حافظیه

افتتاح مرکز سی‌تی‌اسکن بیمارستان شهید دوران شیراز با حضور فرمانده نیروی هوایی ارتش