پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ سناریـــوهای مذاکره مسقط مقالات

سرمقاله وطن امروز/ سناریـــوهای مذاکره مسقط
  بزرگنمايي:

پیام فارس - وطن امروز / «سناریـــوهای مذاکره مسقط» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم محبوبه نیاورانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دونالد ترامپ در دیدار با نتانیاهو، خبر از آغاز مذاکرات ایران در روز شنبه داد. هرچند برخی از رسانه‌ها در داخل ابتدا این اظهارات ترامپ را جوسازی رسانه‌ای خواندند اما بعد از ساعاتی این خبر توسط مقامات ایرانی نیز تائید و گفته شد روز شنبه در مسقط پایتخت عمان مذاکرات غیر مستقیم برگزار می‌شود. البته که این اطلاع‌رسانی نه از بابت صداقت آمریکا بلکه بدلیل خصوصیت شخصیتی ترامپ است که زیست‌اش در رسانه است و هر دستاوردی را برای فروش و عرضه به مدیا می‌خواهد. همین مسأله وارد مذاکره شدن با چنین فردی را بسیار مشکل می‌سازد. اصل یک مذاکره به محرمانگی آن است بویژه آنکه طرف‌هایی وجود دارند که مذاکره میان تهران و واشنگتن را به زیان منافع و اهداف شوم خود می‌دانند.
سابقه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به دولت سیزدهم بر می‌گردد که به نتیجه نرسید و به گفته حجت‌الاسلام نبویان «حتی با تحویل 4 زندانی قرار بود 6 میلیارد دلار بدهی کره به ایران پرداخت شود اما به جای انتقال پول با هواپیما به ایران سیاست اشتباه واریز به حساب در قطر انجام شد» و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران نتوانست دستاوردی از آن مذاکرات داشته باشد و هنوز یک دلار از آن پول به دست ایران نرسیده است.
امروز رفتن ایران پای میز مذاکره از این جهت است که ترامپ سعی داشت از ایران چهره‌ای ضد مذاکره و دیپلماسی بسازد و با بهانه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و ایران‌هراسی اجماع جهانی علیه کشورمان ایجاد کند. بنابراین هدف اولیه ایران از ورود به مذاکرات راستی‌آزمایی نیت واقعی آمریکا درباره حل‌وفصل پرونده هسته‌ای است. البته برخی از مقامات ایران بار‌ها هشدار داده‌اند که اگر ایران مجبور شود و راه‌های پیش روی خود بسته ببیند ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهد. بنابراین آغاز این مذاکره نشانه‌ای از عقلانیت ایران در تعامل با جامعه جهانی است و در صورت وجود اراده واقعی از سوی آمریکا، امکان دستیابی به نتایج مثبت وجود دارد.
اما آنچه که سرنوشت این مذاکرات را نامعلوم می‌سازد رفتار ترامپ و اظهارات متناقض و سیاست‌های متغیر اوست. نگاه تهران نیز به رفتار‌های گذشته ترامپ همچنان با بدبینی همراه است.
بازار
از سوی دیگر، تاکنون هیچ کشوری تجربه مذاکره با ترامپ را نداشته و پیش از این نیز ثابت کرده که تنها به دنبال یک عکس یادگاری برای شوآف رسانه‌ای است و نه حل موضوع. همچنانکه به صورت غیرمنتظره درباره شروع مذاکرات ایران وآمریکا خبر می‌دهد و به دروغ آنرا مذاکره مستقیم می‌نامد. از نظر ایران شکل مذاکره، مهم نیست آنچه که اهمیت دارد، جدیت طرفین و نیات و اراده آن‌ها در رسیدن به توافق دارای اولویت است و نه مستقیم و غیر مستقیم بودن آن.
 با این حال سه سناریو پیش روی مذاکرات مسقط است. حالت اول اینکه ترامپ به دنبال عکس یادگاری باشد و با همین مذاکره بدون نتیجه، جشن پیروزی بگیرد. در این صورت نه جنگی می‌شود و نه تحریم‌ها برداشته می‌شود و مسائل مشکلات بین دو کشور همچنان باقی می‌ماند.
سناریوی دوم، اراده ترامپ برای حل موضوع است. همچنانکه عراقچی، رئیس تیم مذاکره‌کننده ایران نیز تأکید کرده است «آمریکا این شانس را دارد که بالاخره یک رئیس جمهور صلح داشته باشد. » دراین صورت ضمن اینکه ایران صلح‌آمیز بودن صنعت هسته‌ای خود را ثابت می‌کند، آمریکا نیز تحریم‌ها علیه ایران را لغو خواهد کرد.
برای رسیدن به حالت سوم که علی لاریجانی اخیراً آنرا مطرح کرده است یعنی «امکان تعریف منافع اقتصادی مشترک بین ایران و آمریکا» راه زیادی پیش رو است و با توجه به سابقه بدعهدی آمریکا چنین سناریویی دور از دسترس است، مگر آنکه ترامپ، در عمل نیز تفاوت خود را با دیگر رؤسای جمهور آمریکا ثابت کند و بدون آنکه افسار خود را دست صهیونیست‌ها بدهد از فرصت ایران برای پروژه‌های اقتصادی خود بهره ببرد. 
البته ایران ثابت کرده که برای تمام گزینه‌ها آماده است چه جنگ و چه مذاکره. همچنانکه رسانه‌های اسرائیلی اعتراف کرده‌اند: «ما سرگرم تعرفه‌ایم، ایران پدافند می‌سازد، تهدید نظامی را دور می‌کند و تحریم‌ها را با مذاکره خنثی می‌سازد.»
حال باید منتظر ماند و دید که آیا تیم ترامپ در انجام مذاکره جدی و با حسن نیت است و آیا آنکه این مذاکرات منافع ایران را تأمین می‌کند یا خیر؟ البته داشتن ابتکارعمل، هوشمندی و داریت در مذاکراه نیز در گرفتن نتیجه مؤثر خواهد بود. 
همچنان‌که تیم دیپلماسی دولت چهاردهم تاکنون با استفاده از تجربه 8 سال دولت روحانی و با پرهیز از دوگانه دیپلماسی و میدان، توانسته بحران‌ها و مسائل خود را رتق و فتق کند و حال با همین استراتژی یک فرصت تاریخی برای بازسازی سیاسی، اقتصادی، معیشتی و دیپلماتیک کشور پیش روی خود دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/942546/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ ارتش در خدمت ملت و امنیت

سرمقاله سازندگی/ تبعات خودتحریمی

شایع‌ترین عوامل خطر بیماری عروق کرونر در زنان

لاغری شیشه‌ای! پشت پرده مصرف قرص‌های پرطرفدار

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

بازدید خبرنگاران گروه رسانه‌ای مهر از خبرگزاری رسمی قطر

نوکری درب خانه حضرات معصومین (ع) عالی‌ترین عنوان در این عالم است

مناسبت روز/ شنبه، 30 فروردین‌ماه

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شرط کافی توافق

اختلال رایجی که احتمال سکته مغزی را 70 درصد افزایش می‌دهد

وقتی دخل و خرج دولت باهم نمی خواند

جلسه بررسی مشکلات ناترازی انرژی

پیام تسلیت استاندار فارس به مناسبت درگذشت جانبازسرافراز زنده یاد عوض آزموده

سرمقاله خراسان/ ده‌ها «پایتخت» می‌خواهیم

درآمد روزانه ثروتمندترین و فقیرترین افراد در برخی کشورها

با مشارکت خیران نیک اندیش، مهر و برکت در ماه مبارک رمضان، همزمان با آغاز سال نو به نیازمندان اهدا شد

مهر و موم جدید بیرانوند با چاشنی جیمی‌جامپ!

دومین جشنواره قرآن و عترت حیات در فارس برگزار شد

تعیین تکلیف سهام itmc با ایران خودرو فارس

یکی از مولفه‌های امنیت ملی نیروی نظامی هر کشور است

کارگروه‌های راهبردی، عقل منفصل مدیران هستند

رمزگشایی از دیدار پرحاشیه؛ چرا قطر میزبان الشرع و السودانی شد؟/ تکاپوی حاکم تازه نفس شام برای تعامل با خلیج فارس و عراق

صفحه نخست روزنامه های استان فارس شنبه 30 فروردین ماه

رمزگشایی از دیدار پرحاشیه؛ چرا قطر میزبان الشرع و السودانی شد؟/ تکاپوی حاکم تاره نفس شام برای تعامل با خلیج فارس و عراق

3 کشته در تصادف تریلر و خودروی سواری در نیشابور

تأکید ائمه جمعه اهل سنت گلستان بر جهاد با صهیونیست های غاصب

اظهارات عجیب پیشکسوت پرسپولیس: یک نفر برای کاپیتانی، جام‌ها را فدا کرد؛ 8 بازیکن جیره‌خور درویش هستند!

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

آداب الصلوه؛ حجتی از سوی مولا بر امام خمینی

این هافبک کره‌ای فصل بعد پرسپولیسی می شود؛ جین هو جو کیست؟ + رزومه

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

بسته خبری فارس 29 فروردین را بخوانید

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

6 کشته و مصدوم در تصادف جاده مرودشت

علائم کمبود مواد مغذی در کودکان

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

تصاویر: رژه اقتدار بیخ گوش نظامیان آمریکایی در خلیج فارس

امکان درآمدزایی قابل ملاحظه برای قشم و کشور از طریق سوخت‌رسانی

اتفاق عجیب در کاخ سفید/ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

ارادت به امام رضا(ع)، بخشی از هویت ملی ایرانیان است

قول شهردار برای پیگیری جدی آسفالت معابر و کوچه‌های شهر خرم‌آباد

اگر عدالت رفتاری حاکم بود، این اتفاق نمی افتاد که بخش هایی از سرزمین به عنوان مناطق محروم شناخته شوند

علائم سکته قلبی!

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

امکان جدایی کیم مین جائه از بایرن مونیخ؛ یوونتوس و دو باشگاه انگلیسی به‌دنبال مدافع کره‌ای