پیام فارس

آخرين مطالب

شیراز، بی‌تکلف، در بهار دلنشین اجتماعي

شیراز، بی‌تکلف، در بهار دلنشین
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز، نگین خوش‌نقش فارس، شهری‌ست با پیشینه‌ای پُر و پیمان که ردپایش حتی روی لوح‌های گِلی ایلامی دیده می‌شود. نخستین اشاره به نام شیراز به حدود 2000 سال پیش از میلاد بازمی‌گردد؛ وقتی که در سال 1970 میلادی، هنگام کندن زمین برای ساخت یک کوره‌ی آجرپزی در جنوب‌غربی شهر، این لوح‌ها به‌طور اتفاقی پیدا شدند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
البته حال‌وهوای شیراز فقط به گذشته‌اش محدود نمی‌شود. شیراز را با شعر، باغ و نارنج و ترنج، گل و بلبل می‌شناسند؛ شهری که بوی بهار و صدای پرنده‌ها در کوچه‌پس‌کوچه‌هایش جاری‌ست. باغ، همیشه در دل فرهنگ ایرانی جایگاهی ویژه داشته و شیراز از دیرباز به داشتن باغ‌هایی زیبا و دل‌انگیز شهره بوده است. به‌همین دلیل، 15 اردیبهشت، یعنی درست وسط بهار، با تصویب شورای شهر و تأیید مجلس شورای اسلامی، به‌عنوان «روز شیراز» نام‌گذاری شده‌است. هر سال در این روز، شهرداری برنامه‌های ویژه و جشن‌هایی برای گرامی‌داشت شیراز برگزار می‌کند.
این شهر هنوز هم به‌عنوان پایتخت فرهنگی ایران شناخته می‌شود. از میان بانوان شاعر ایرانی، جهان‌ملک خاتون یکی از چهره‌هایی‌ست که در همین شهر زندگی می‌کرده. اینجا همان شهری‌ست که حافظ و سعدی را در دل خود جا داده؛ شهری با آثار باستانی مثل تخت‌جمشید و جاهای دیدنی مذهبی و فرهنگی فراوان. هرچند این روزها خیلی‌ها دوست دارند لحظه تحویل سال را در حافظیه یا تخت‌جمشید بگذرانند، اما شیراز هم مثل هر شهر دیگری، برای نوروز رسم و رسوم خودش را دارد؛ رسم‌هایی که در ادامه با آن‌ها بیش‌تر آشنا می‌شویم.

پیام فارس

چهار گوشه‌ی خانه، چهار ضربه برای شگون
چهل، پنجاه سال پیش، درویش‌ها توی روزهای نوروز بیکار نمی‌ماندند. چادر سفیدشان را در خانه‌ی اعیان و متمول‌ها برپا می‌کردند و شروع می‌کردند به شعر خواندن. تا وقتی هم چیزی – معمولاً عیدی یا پولی – از صاحب‌خانه نمی‌گرفتند، آنجا را ترک نمی‌کردند. وای به حال آن صاحب‌خانه‌ای که دلش نمی‌آمد چیزی بدهد! چون آن‌وقت درویش بوقش را درمی‌آورد و اصطلاحاً «بوق صاحب‌خانه را می‌زد»؛ بوقی با صدایی ناخوشایند که کم‌وبیش همه همسایه‌ها را باخبر می‌کرد. کمتر کسی بود که دلش بخواهد این بی‌آبرویی را تجربه کند.
ترانه‌ای محلی در شیراز هنوز هم شنیده می‌شود: «درویشم، کلاه ریشم، تا نسونم، رد نمی‌شم»؛ که خیلی‌ها باور دارند از همین رسم قدیمی آمده. در شیراز رسم بود که صبح عید، چهار گوشه‌ی خانه را می‌کوبیدند و می‌گفتند: «هرچه بدر، سرش به سنگ»؛ کاری که به‌نوعی برای دفع بلا و آمدن شگون خوب انجام می‌دادند. همچنین باوری وجود داشت که اگر کسی گل درخت (به‌ویژه گل اشرفی) را بچیند و سال بعد همان گل را دوباره زیر همان درخت بریزد، به آرزوی دلش خواهد رسید.
هفت میم شیرازی‌ها
مردم استان فارس، مخصوصاً توی خود شیراز، حسابی برای آمدن بهار لحظه‌شماری می‌کنند. از حدود دو هفته قبل از عید، همه دست‌به‌کار می‌شوند. مردها دنبال خرید شیرینی و آجیل می‌روند، زن‌ها هم مشغول دوختن لباس‌های نو برای خودشان و بچه‌ها می‌شوند، و البته خانه‌تکانی هم که پای ثابت روزهای آخر سال است. قدیماً خیلی‌ها شیرینی عیدشان را خودشان درست می‌کردند و نان شیرین یکی از محبوب‌ترین‌ها بود.
این نان را در تنور می‌پختند و وقتی هنوز داغ و نرم بود، چند بار تا می‌زدند تا به شکل یک مربع کوچک، به اندازه‌ی کف دست دربیاید. اما فقط چند دقیقه بعد خشک می‌شد و تُرد و شکننده. آن موقع‌ها، تنقلات اصلی عید چیزهایی مثل برنجک، اَخُرَک و دَنگو بود. رسم بود که هنگام تحویل سال، سکه‌ای در دست بگیرند تا برکت مالی در سال جدید کم نشود. امروزه خریدهای عید معمولاً از حدود یک ماه قبل شروع می‌شود. شیرازی‌ها اغلب لباس‌هایی با رنگ‌های روشن مثل قرمز یا زرد انتخاب می‌کنند تا حال‌وهوای بهار را بیشتر احساس کنند.
جالب است که قدیماً باور داشتند بریدن پارچه برای دوخت لباس باید در روز خاصی انجام شود؛ مثلاً دوشنبه یا جمعه خوب بود، ولی اگر سه‌شنبه می‌بریدند، می‌گفتند لباس نصیب دزد یا مرده‌شور می‌شود! چهارشنبه هم اصلاً روز مناسبی نبود، چون معتقد بودند لباس می‌سوزد. در کنار همه‌ی این‌ها، وسایل خانه هم باید یا نو می‌شدند یا دست‌کم حسابی تمیز می‌شدند، چون سال نو را باید با تازگی شروع کرد.
یکی از رسم‌های دوست‌داشتنی شیراز در روزهای پایانی سال، سبز کردن گندم، عدس یا تره‌تیزک است. این کار معمولاً ده، پانزده روز پیش از عید انجام می‌شود و برایش از ظرف‌های مسی یا روی استفاده می‌کنند. اول چند دانه برای سلامتی امام زمان می‌ریزند، بعد هم به نیت هرکدام از اعضای خانواده، یک مشت دانه‌ی دیگر اضافه می‌کنند. شیرازی‌ها علاوه بر هفت‌سین معروف، رسم جالبی به نام «هفت میم» هم دارند. این هفت میم شامل مدنی (یا همان لیموشیرین)، مرغ، ماهی، میگو، مسقطی، ماست و مویز است. در کنار این‌ها، خوراکی‌های خوشمزه‌ی دیگری مثل کنگر ماست، خرما، عسل، پنیر، کره، کاهو و تخم‌مرغ رنگی هم برای پذیرایی آماده می‌شود؛ یک سفره‌ی رنگارنگ و پر از حال‌وهوای بهاری.

پیام فارس

تحویل سال زیر نور شاه چراغ
در شیراز، نوروز فقط یک تغییر تاریخ نیست، شروع یک حال‌وهوای تازه است. یکی از رسم‌های قشنگ این است که همه‌ی اعضای خانواده، موقع تحویل سال، با لباس نو دور سفره‌ی هفت‌سین می‌نشینند. سفره‌ای که فقط یک چیدمان خوش‌رنگ‌ولعاب نیست، پشت هر چیزش یک معنا قرار دارد. مثلاً شمع نماد روشنایی خانه و زندگی است، قرآن یعنی سالت را با یاد خدا آغاز کن، آینه نماد پاکی و دل صاف است، و طلا هم نشانه‌ی امید به روزهای پررونق از نظر مالی.
یک نکته‌ی جالب این است که بعد از تحویل سال، شمع‌ها نباید با فوت خاموش شوند؛ یا می‌گذارند خودش خاموش شود یا خیلی آرام با نقل یا مسقطی آن را خاموش می‌کنند. شیرازی‌ها رسم دیگری هم دارند؛ تخم‌مرغی را روی آینه‌ی سفره می‌گذارند و باور دارند هم‌زمان با تحویل سال، تخم‌مرغ حرکت می‌کند. یک نشانه‌ی خوب برای شروع سال. در گذشته رسم بود که مردم پیش از عید حجامت می‌کردند، چون باور داشتند که باید خون تازه در بدن باشد تا سال نو را با انرژی شروع کنند. یکی دیگر از رسم‌های خاص این است که خیلی‌ها موقع تحویل سال به حرم حضرت شاهچراغ (ع) می‌روند، شمع روشن می‌کنند و آن را در دست نگه می‌دارند؛ به نیت این‌که سال را زیر نور حضرت آغاز کنند. واعظی روی منبر می‌رود و دعا می‌خواند، مردم صلوات می‌فرستند و خادم‌ها گلاب می‌پاشند.
اما نوروز بدون سفره‌ی پر و پیمان شیرازی‌ها کامل نمی‌شود. شکرپلو، آش سبزی، ترحلوا از غذاهای معروف عید هستند. یک غذای خاص دیگر هم آش کارده است که مخصوص شیراز است و برای مهمان‌ها حسابی جذاب است. از غذاهای سنتی دیگر هم می‌توان به آش انار، قورمه به، دوپیازه، یخنی نخود، رب‌پلو، کوفته هلو، حلوای کاسه، رنگینک و پاچه‌پلو اشاره کرد. رسم جالب دیگری هم هست؛ بعضی از خانواده‌ها هنگام تحویل سال حتماً شیر روی آتش می‌گذارند، بعضی دیگر هم شیر برنج درست می‌کنند که در بعضی روستاها به آن «آش شیر» گفته می‌شود. خلاصه، نوروز در شیراز ترکیبی است از رسم‌های قدیمی، عطر بهار، سفره‌های رنگی و دل‌هایی که برای یک سال خوب، آماده‌اند.
نوروز برای شیرازی‌ها چیزی بین رسم و عادت است؛ نه آن‌قدر رسمی که خشک و تکراری باشد، نه آن‌قدر بی‌برنامه که به دل نچسبد. هر کاری جای خودش را دارد، بی‌هیاهو، بی‌اغراق. انگار شهر خودش می‌داند چطور وارد بهار شود، بی‌نیاز از قاب و دکور. همین سادگی، همین روال آرام و آشنا، چیزی‌ست که نوروز را در شیراز، شبیه هیچ جای دیگر نمی‌کند.
کد خبر 6415095

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/940275/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند

سامانه املاک و اسکان چشم انتظار اتصال دستگاه‌ها

سهم اجزای هزینه‌ای از کیک اقتصاد با تحریم و بدون تحریم

پیش بینی هواشناسی فارس 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا فارس فردا پنجشنبه 14 فروردین ماه 1404 | آب و هوای شیراز + هواشناسی شیراز

رفیق نامرد به دختر مورد علاقه دوستش تعرض کرد/ حکم آمد

ترافیک سنگین در 4 محور اصلی شیراز؛ 3 کشته در حوادث رانندگی

آیین اختتامیه مسابقات فوتسال مداحان و ذاکرین اهل بیت «جام رمضان» کاشان برگزار شد

دوازدهم فروردین ماه؛ یادآور تجلی اراده ملت

سیراف؛ بندری که تمدن آن زیر آب ناپدید شد اما نامش در تاریخ جاودان‌ ماند

تشرف رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح به حرم مطهر شاهچراغ + تصاویر

نقش امنیت در رشد اقتصادی و تحقق شعار سال

برگزاری نشست طلاب و روحانیون جنوب فارس به میزبانی مدرسه علمیه رضویه لامرد + عکس

فرار به سمت حجاب به جای پاسخ درباره قطب جنوب!

آرامش پیش از طوفان؛ آیا خط قرمزهای در حال ذوب شدن هستند؟

ویتامینی که کمبود آن سبب ریزش مو می‌شود

بیش از نیمی از آمریکایی‌ها: سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ به اقتصاد آسیب می‌زند

درخشش بانکی‌ها و سکوت حقیقی‌ها در صنعت شیمیایی

تصاویر مزرعه بزرگ خشخاش در کازرون!

شناخت ظرفیت ادبی شیراز با مفهوم گردشگری به کودکان و نوجوانان

اطلاعیه تعطیلی ادارات کرمانشاه فردا پنجشنبه 14 فروردین 1404

پیشنهاد پوتین که اروپایی‌ها را عصبانی کرد

ویتامین‌هایی که کمبود آن‌ها سبب درد مفاصل می‌شود

پوسیدگی دندان‌ به‌دلیل کمبود این ویتامین‌ها

بانکداری با هدف خاص؛ 3 بانک مهم برای ایران

دورخیز دولت چهاردهم برای اجرای مهم‌ترین طرح صنعت نفت

افزایش حدود 3 میلیون لیتری تولید بنزین در کشور

تشکیل 287 پرونده به ارزش 880 میلیارد تومان برای مجرمان اقتصادی

بار ترافیکی سنگین در جاده‌های فارس/ 3 کشته در حوادث رانندگی

ادارات فارس فردا پنجشنبه تعطیل، بانک‌ها فعال

جشنواره موسیقی نوروزخوانی اقوام در شیراز ، فرصتی مناسب برای وفاق وهمدلی بین اقوام ایرانی و پاسداشت زبان فارسی

آمار اورژانس فارس از تصادفات روز گذشته/ یک فوتی و 180 مصدوم

نوروز، تهدید یا فرصت ، مدیریت بحران، حلقه گمشده گردشگری در فارس

پیش بینی آب و هوای استان فارس و شیراز فردا پنج شنبه 14 فروردین 1404

آیا اقتصاد ایران کمبود نقدینگی دارد؟

حسابرسی بودجه دولت تغییر کرد

صادرات ایران روی موج دلار؛ رکوردشکنی پس از دو دهه

جریمه 500 میلیون دلاری اتحادیه اروپا برای 15خودروساز

نقشه آلمان برای خاورمیانه

ترامپ حریص برای دوره سوم؛ تیر خلاص به قانون اساسی یا خیال‌پردازی؟

ساندویچ کالباس، بهترین غذای بین راهی در سفرها!/ به این باکس‌ها می‌توان اعتماد کرد؟

مصرف بنزین 16 درصد رشد یافت

تعلیق مجوز شرکت مسافرتی گران‌فروش توسط سازمان هواپیمایی

ناترازی گاز در سال جدید تشدید می‌شود؛ اصلاح تدریجی قیمت‌ها کلید حل بحران انرژی

شیراز-سپیدان، پرترددترین محور جاده‌ای فارس

اجرای طرح از سبزه تا کمپوست در شیراز

انتقاد تند فارس از نحوه برخورد با متحصنین حجاب!

بار سنگین ترافیک در 4 محور خروجی شیراز/ 3 نفر جان باختند

بن سلمان احتمالا مخالفت عربستان با حمله آمریکا به ایران را به ترامپ اعلام خواهد کرد

شیوع سرخک منجر به مسمومیت خطرناک ویتامین A می‌شود

افزایش خطر مرگ در میان افراد مبتلا به آرتروز و بیماری انسداد ریوی