پیام فارس

آخرين مطالب

جای خالی رضا عطاران، حسن فتحی، محمدحسین لطیفی، علیرضا افخمی و... در کنداکتور سریال‌های تلویزیونی اجتماعي

جای خالی رضا عطاران، حسن فتحی، محمدحسین لطیفی، علیرضا افخمی و... در کنداکتور سریال‌های تلویزیونی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - آفتاب‌‌نیوز :
از اواخر دهه هفتاد، شروع ماه رمضان همواره برای تلویزیون ایران یک فرصت ویژه برای تولید سریال‌هایی شده است که در دل مخاطبان جایگاه خاصی دارند و برای آنها خاطره‌انگیزند. از اوایل دهه 80، سریال‌های ماه رمضان جای خود را به‌عنوان یک رویداد تلویزیونی با مخاطب بالا پیدا کردند و نگاه سازندگان برای تولیدات مناسبتی در این ماه اوج گرفت.
در این سال‌ها، تولیدات تلویزیونی به‌طور قابل‌توجهی به دنبال جلب نظر تماشاگران با داستان‌های جذاب، بازیگران محبوب و کارگردانی‌های مبتکرانه بودند. سریال‌هایی همچون «پشت‌کنکوری‌ها» (1381) و «بزنگاه» (1389) در این دوره شکوفا شدند و توانستند هم‌زمان با درام‌های خانوادگی و کمدی، مسائل اجتماعی روز را با نگاهی نو به نمایش بگذارند. اما طی سال‌های اخیر، باوجود تغییرات چشم‌گیر در تکنولوژی‌های ساخت سریال و پیشرفت‌های فنی در تولید، این روند دچار تحولاتی شد که بسیاری از تحلیلگران آن را به کاهش کیفیت سریال‌های ماه رمضان نسبت داده‌اند. در مقایسه با گذشته، تولیدات تلویزیونی امروز از لحاظ محتوایی و داستانی دچار افت چشم‌گیری شده‌اند. برای مثال، سریال‌هایی، چون «بچه مهندس» (1400) و «خوش‌نام» (1400) و... نتوانستند در چند سال اخیر آن جذابیتی را که روزی سریال‌های ماه رمضان برای مخاطب داشتند، ایجاد کنند. سریال‌هایی که مردم را دورهم جمع می‌کردند و میزان مخاطبانشان به صورتی بود که در رقابت با یک‌دیگر قرار می‌گرفتند، دیگر سال‌هاست روی آنتن تلویزیون نرفته‌اند.
در این بررسی، قصد داریم نگاهی به سریال‌های ماه رمضان از دهه 80 تا به امروز بیندازیم و کیفیت و کمیت تولیدات تلویزیونی را در این ماه مبارک بررسی کنیم.
دهه 80: دوران شکوفایی سریال‌های ماه رمضان
سریال «گم‌گشته» تولید سال 1380، در ماه رمضان همان سال از شبکه سه سیما پخش شد. این سریال به کارگردانی رامبد جوان با طنز خاص خود مورد توجه قرار گرفت و مخاطبان زیادی را جذب کرد. در این پروژه بود که رامبد جوان نشان داد توانمندی‌هایش صرفاً به بازیگری محدود نمی‌شود و می‌تواند در کارگردانی نیز عملکرد خوبی داشته باشد.
یکی از نکات جالب این سریال، موسیقی تیتراژ آن بود که توسط مجید اخشابی خوانده شد و بسیار مورد توجه قرار گرفت. آتیلا پسیانی، آتنه فقیه‌نصیری، فرامرز صدیقی و... بازیگران این سریال بودند. سریال، داستان مردی خلاف‌کار را روایت می‌کند که برای فرار از مشکلات، جای فردی دیگر را می‌گیرد، اما در مسیر این تغییر، زندگی‌اش دگرگون می‌شود. یکی از دلایل موفقیت این سریال، ترکیب طنز و داستان جذاب بود که باعث استقبال خوب مخاطبان شد.
«خانه‌به‌دوش» سریال دیگر شبکه سه بود که در سال 1383 به مناسبت ایام ماه رمضان از تلویزیون پخش شد. این سریال به کارگردانی و نویسندگی رضا عطاران یکی از پربیننده‌ترین سریال‌های مناسبتی تلویزیون است. یکی از دلایل موفقیت این سریال، سبک دیالوگ‌گویی حمید لولایی بود که حتی امروز پس از گذشت سال‌های طولانی، هنوز در فضای مجازی پخش می‌شوند و مورد توجه مخاطبان هستند.
تصویری از سریال «خانه به دوش»
حمید لولایی، مریم امیرجلالی، علی صادقی و رضا عطاران بازیگران این سریال بودند و داستان، روایت‌گر زندگی مردی ساده‌لوح است که برای تأمین زندگی خانواده‌اش وارد ماجرا‌های عجیبی می‌شود.
«او یک فرشته بود» به کارگردانی علیرضا افخمی و نویسندگی علیرضا کاظمی‌پور، محصول سال 1384 شبکه دو بود که در ماه رمضان روی آنتن رفت. این سریال که ژانری ماورایی داشت، توانست سبکی جدید را وارد تلویزیون کند و تأثیر قابل‌توجهی روی آثار بعد از خود بگذارد؛ در واقع، حضور جن در قالب انسان نخستین بار در این سریال در تلویزیون اتفاق افتاد. حسن جوهرچی، بهاره افشاری، مریم کاویانی و... بازیگرانی بودند که در این سریال حضور داشتند.
«صاحبدلان» سریالی با تم عرفانی بود که در سال 1385 توسط محمدحسین لطیفی ساخته شد و از شبکه یک سیما پخش شد. 
یکی از مواردی که در این سریال مورد ستایش و تحسین قرار گرفت استفاده از داستان حضرت یوسف به شکلی مدرن و امروزی بود.
بازیگران این سریال حسین محجوب، سیما تیرانداز، باران کوثری، پوریا پورسرخ بودند. داستان در مورد پیرمردی نابینا است که ایمانش باعث می‌شود مسیر زندگی افراد زیادی تغییر کند.
درست است که این سریال در مقابل سریال‌های طنزی که در همان سال پخش شده بود مورد اقبال قرار نگرفت ولی یکی از موف‌ترین سریال‌های رمضانی تاریخ صدا و سیما است. 
«میوه ممنوعه» سریالی به کارگردانی حسن فتحی ساخته سال 1386 است که از شبکه دو سیما پخش شد. بازشگت حسین فتحی به تلویزیون در آن زمان بحث برانگیز بود. 
این سریال با بازی علی نصیریان، هانیه توسلی، امیر جعفری، گوهر خیراندیش روایت گر زندگی مردی ثروتمند و متدین که درگیر عشقی ممنوعه می‌شود و زندگی‌اش دگرگون می‌شود است.
موضوع عشق میان‌سالی نیز و خیانت برای یک شخصیت متدین یکی از تابوشکنی‌های جدید صدا وسیما در آن زمان بود که بسیار مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. 
تصویری از سریال «میوه ممنوعه»
«بزنگاه» آخرین سریال رمضانی رضای عطاران بود که باز هم سبکی طنز و خانوادگی داشت. این سریال از جمله آثار عطاران بود ک به خاطر شوخی‌های صریح، انتقاد‌هایی دریافت کرد.
رضا عطاران، حمید لولایی، مرجانه گلچین، علی صادقی بازیگران این سریال بودند و داستان سریال درمورد خانواده‌ای است که پس از فوت پدرشان دچار اختلافات مالی و خانوادگی می‌شوند. این سریال نیز از شبکه سه پخش شد.
سریال «اغما» یکی دیگر از محصولات بسیار موفق صدا و سیما برای ماه رضمان بود که در سال 1387 از شبکه بک پخش شد. این سریال به کارگردانی سیروس مقدم و نویسندگی علیرضا افخمی یکی دیگر از آثار ماورایی رمضان بود که درباره تقابل خیر و شر بود. 
آن زمان شخصیت "ابلیس" در این سریال به شدت بسیار مورد بحث قرار گرفت. امین تارخ، حامد کمیلی، شبنم قلی‌خانی و لعیا زنگنه بازیگران این سریال بودند. 
داستان در مورد جراحی است که پس از یک تصادف وارد دنیایی عجیب می‌شود و با نیرو‌های شیطانی مواجه می‌گردد.
سریال «جراحت» ساخته سال 1389 به کارگردانی محمدمهدی عسگرپور و نویسندگی سعید نعمت الله است. این سریال درام با محوریت خانواده و اختلافات نسلی از شبکه سه پخش می‌شد. 
بازیگران این سریال امین تارخ، مهدی هاشمی، پانته‌آ بهرام و حسن پورشیرازی بودند. 
دهه 90: تغییرات در روند سریال‌های ماه رمضان
در دهه نود، سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» به کارگردانی علیرضا افخمی، از سریال‌های موفقی بود که از شبکه سه سیما پخش شد. این سریال نیز رویکرد جدیدی در مورد ارواح داشت و یکی از معدود سریال‌هایی بود که مفاهیم مرگ و زندگی پس از آن را به‌طور مستقیم نمایش داد. داریوش فرهنگ، پریناز ایزدیار و مهدی سلوکی از بازیگران این سریال بودند. البته به دلیل ضعف‌هایی در باورپذیری داستان، نقد‌هایی به آن وارد شد.
در ماه رمضان سال 91 نیز سریال «خداحافظ بچه»، سریالی اجتماعی با محوریت مسائل فرزندخواندگی، از شبکه سه پخش شد. استفاده از مضامین احساسی و خانوادگی باعث محبوبیت زیاد این سریال شد. مهراوه شریفی‌نیا، شهرام حقیقت‌دوست، بهنوش بختیاری و... از بازیگران این سریال به کارگردانی منوچهر هادی بودند.
وضعیت سریال‌های رمضان در سال‌های اخیر
این سریال‌ها، آثاری با موضوعات و ژانر‌های مختلف بودند که در دهه هشتاد و نود به‌شدت پرمخاطب بودند؛ زمانی که تلویزیون هنوز می‌توانست طیف وسیعی از بینندگان را پای تلویزیون بکشاند و در ساعات پس از افطار برای آنها خاطره‌سازی کند.
در چند سال اخیر، اما دیگر خبری از ساخت آن‌دست از سریال‌های مناسبتی در رسانه ملی نیست؛ سریال‌هایی که از موسیقی تیتراژشان گرفته تا دیالوگ‌هایشان هنوز در ذهن مردم ماندگار است.
مشکلی که گریبان‌گیر تلویزیون شده، این است که دیگر حتی آن برنامه‌ریزی سابق توسط شبکه‌های مختلف برای مناسبت‌های خاص وجود ندارد. در شرایطی که دهه‌های قبل، ما شاهد این بودیم که حتی ژانر و سبک سریال از شبکه‌ای که آن را پخش می‌کرد، قابل حدس بود و مخاطبان نیز با اشتیاق در هر ساعت مشخص پای یک سریال می‌نشستند، تفاوت ژانر و بازیگران و تنوع آثار دیگر عملاً در سریال‌های مناسبتی دیده نمی‌شود و همین موضوع باعث شده است که رخوت خاصی در این فضا ایجاد شود.
در رمضان امسال، تا این لحظه تنها دو سریال برای ماه رمضان روی آنتن رفته‌اند و باقی آثار برای نوروز پخش خواهند شد.
یکی از سریال‌ها، «ذهن زیبا» است که از شبکه یک پخش می‌شود. کارگردان این سریال محمدرضا خردمندان است و این مجموعه به زندگی پروفسور حسین بهاروند، دانشمند حوزه سلول‌های بنیادی، می‌پردازد. امیرعلی دانایی، ساناز سعیدی و کوروش سلیمانی از جمله بازیگران این سریال هستند.
سریال «مرهم» نیز از شبکه دو پخش می‌شود. این سریال ساخته محمدرضا آهنج است و به زندگی چند طلبه و خانواده‌هایشان در شهرک پردیسان قم می‌پردازد. از جمله بازیگران این مجموعه می‌توان به نادر سلیمانی، نسیم ادبی و سپند امیرسلیمانی اشاره کرد.
این ضعف شدید در سریال‌های مناسبتی، امر نگران‌کننده‌ای است که گریبان‌گیر تلویزیون ملی شده است. باید دید آیا برنامه‌ریزان فکری برای برگرداندن مخاطبان خود، حداقل در سریال‌های مناسبتی که مهم‌ترین بخش رسانه ملی بوده است، دارند یا این اوضاع قرار است روند نزولی خود را طی کند؟
منبع: خبرآنلاین

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/940202/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا اقتصاد ایران کمبود نقدینگی دارد؟

حسابرسی بودجه دولت تغییر کرد

صادرات ایران روی موج دلار؛ رکوردشکنی پس از دو دهه

جریمه 500 میلیون دلاری اتحادیه اروپا برای 15خودروساز

نقشه آلمان برای خاورمیانه

ترامپ حریص برای دوره سوم؛ تیر خلاص به قانون اساسی یا خیال‌پردازی؟

ساندویچ کالباس، بهترین غذای بین راهی در سفرها!/ به این باکس‌ها می‌توان اعتماد کرد؟

مصرف بنزین 16 درصد رشد یافت

تعلیق مجوز شرکت مسافرتی گران‌فروش توسط سازمان هواپیمایی

ناترازی گاز در سال جدید تشدید می‌شود؛ اصلاح تدریجی قیمت‌ها کلید حل بحران انرژی

شیراز-سپیدان، پرترددترین محور جاده‌ای فارس

اجرای طرح از سبزه تا کمپوست در شیراز

انتقاد تند فارس از نحوه برخورد با متحصنین حجاب!

بار سنگین ترافیک در 4 محور خروجی شیراز/ 3 نفر جان باختند

بن سلمان احتمالا مخالفت عربستان با حمله آمریکا به ایران را به ترامپ اعلام خواهد کرد

شیوع سرخک منجر به مسمومیت خطرناک ویتامین A می‌شود

افزایش خطر مرگ در میان افراد مبتلا به آرتروز و بیماری انسداد ریوی

یک انتخاب خوشمزه برای موقعی که رژیم هستید

تأمین برق عشایر با نیروگاه‌های خورشیدی

نسخه ویژه یک اقتصاددان برای سرمایه‌گذاری مولد

یک کشته و 8 مصدوم در تصادف زنجیره‌ای جاده نورآباد

خلیج فارس در سواحل استان بوشهر متلاطم می‌شود

ویتامینی که مصرف زیاد آن سبب خونریزی می‌شود

قطار گردشگری امسال به کدام شهرها می رسد؟

سهم 300 میلیون دلاری ایران از گردش مالی زعفران

بزرگترین صادرکنندگان چای به ایران را بشناسید

دورکاری ادارات و دستگاه‌های فارس در روز 15 فروردین‌ماه

یک جانباخته و 8 مصدوم در تصادف زنجیره‌ای جاده نورآباد

2 عملیات پروازی در یک روز برای نجات بیماران تصادفی در فارس

خنج گرم ترین و صفاشهر سردترین شهر استان فارس

رفع یبوست با مصرف این میوه خوشمزه

جنگ تجاری ترامپ قیمت بیت‌کوین را تثبیت کرد

تعداد میلیاردهای جهان رکورد جدیدی ثبت کرد

از صدور کیفرخواست سارقین مسلح تا دستگیری قاتلان دانشجوی دانشگاه تهران

خلیج فارس متلاطم می‌شود

کدام محورهای فارس در شبانه‌روز گذشته پرتردد بودند؟

بهترین مکمل‌های غذایی چیست؟

بانک های کشور فردا 14 فروردین باز هستند

نفت برنت نزدیک 75 دلار ایستاد

نظر بن سلمان درخصوص حمله نظامی آمریکا علیه ایران

توقف وانت بارهای دارای سرنشین در محورهای کهگیلویه و بویراحمد

پویش مردم جزیره هرمز برای حفاظت از خاک‌های رنگی جزیره

اگر ما نتوانیم نفت را از خلیج فارس صادر کنیم هیچ کشوری هم نمیتواند صادر کند

مرگ تلخ 2 کودک در جاده‌های ناایمن خرم‌بید

تصادف زنجیره‌ای 6 خودرو سواری در جاده بابامیدان-گچساران

تمامی محورهای استان فارس باز است

مصرف مواد مخدر قند و چربی خون را کاهش می‌دهد؟

پیش‌بینی جدید کارشناسان از قیمت مسکن بعد از عید

کاهش تولید نفت اوپک در آستانه برنامه افزایش عرضه

حال و هوای بهاریِ طبیعت روستای گلستان در کازرون + فیلم و تصاویر