پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ مردم رادیکال نیستند سیاسی

سرمقاله فرهیختگان/ مردم رادیکال نیستند
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فرهیختگان / «مردم رادیکال نیستند» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم مصطفی غنی‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
معمول شده است که برای تندروی برخی افراد، از مفهوم رادیکالیسم استفاده می‌شود. تندرو‌هایی که به اسم انقلاب اسلامی، رفتار‌های تند و بعضاً خشن از خود نشان داده و بخش بزرگی از جامعه را از دایره انقلاب و اسلام بیرون می‌کنند. این افراد معمولاً صدای بلندی دارند و با داد و قال در فضا‌های مختلف شناخته می‌شوند. اینان شعار‌های انقلابی می‌دهند؛ اما انگار بر برخی وجوه نظری و تقابلی آن بیشتر از دیگر ابعاد تأکید دارند.
رهبر معظم انقلاب درباره اینان فرموده‌اند: «الان کاملاً جلوی چشم بنده هست که کسانی بودند که مثلاً سال 58 ــ که بنده عضو شورای انقلاب بودم و آن وقت‌ها هنوز رئیس‌جمهور هم نبودم ــ می‌آمدند پیش ما که حالا خودمان جزء بچّه‌های انقلاب بودیم و مثلاً با سوابق مبارزاتی فلان، می‌نشستند حرف‌هایی می‌زدند تند، داغ، آتشین که ما چشممان خیره می‌ماند که این‌ها چه کسانی هستند دیگر! یعنی به تعبیر فرنگی‌مآب‌ها سوپر انقلابی؛ بعد برگشتند و انقلابی نماندند. همان افراد با آن شیوه‌ برخورد، با آن شیوه‌ نگاه، نتوانستند خط را ادامه بدهند، طاقت نیاوردند.» 4/3/1401

این جملات نشان می‌دهد که شاخصه این‌ها تند و آتشین‌بودن است. اما چه ویژگی‌های دیگری در این جماعت وجود دارد؟ احتمالاً مهم‌ترین شاخصه آن‌ها، نداشتن عقلانیت کافی در دستگاه محاسباتی‌شان است. یعنی ظرفیت‌های محاسباتی درباره اهداف، اولویت‌ها و مصلحت‌ها را به کار نمی‌گیرند و صرفاً تندترین مواضعی که در آن‌ها احساس، نقش اصلی را بازی می‌کند، انتخاب می‌کنند. به بیان دیگر هیجان و عصبانیت را بر عقل و استدلال ارجح می‌دانند. تندی رفتارشان هم دقیقاً از همین‌جا نشئت می‌گیرد. فردی که سرتاپا عقلانی باشد، کمتر درگیر رفتار‌های هیجانی می‌شود و عموماً سعی خواهد کرد تا در آرامش کار را پیش ببرد. همین تفاوت در عقل‌ورزی است که جریان رادیکال را سطحی و احساس‌محور می‌کند، درحالی‌که هر میزان عقلانیت افزایش یابد، فهم عمیق مسائل همراه با پیچیدگی آن بیشتر می‌شود.
البته برای عقل‌ورزی باید شاخصی وجود داشته باشد تا براساس برداشت شخصی محدود نشود. معیار‌هایی در اندیشه دینی وجود دارد که اتفاقاً مورد تأکید رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز مبعث هم قرار گرفت. علاوه بر این شاخص، یک عرف شناخته‌شده از عقل‌ورزی به ویژه در میان نخبگان هم می‌تواند منبع بحث باشد. در این چهارچوب، فرد رادیکال آن کسی است که از نظر عقول عموم جامعه حزب‌اللهی، اهل تندروی و رفتار‌های غیرعقلانی باشد.
شاخصه مهم دیگر این افراد، متوجه نبودن اولویت‌هاست. آن‌ها به علت ناتوانی در استفاده مؤثر از ابزار‌های عقلانی، نمی‌توانند به‌درستی تشخیص دهند که امروز چه مسئله‌ای مهم‌تر از مسائل دیگر است. درواقع آن‌ها در رجحان‌دادن موضوعات مهم‌تر، با مشکل جدی مواجهند. موضوعاتی را پیگیری می‌کنند که خود معلولِ علت‌های اساسی‌تر هستند؛ اما آن‌ها با تمام توان و با تندی بسیار، به دنبال شاخ و برگ ماجرا‌ها هستند. لذا همیشه از علت‌ها عقبند و به‌مرور مجبورند از شعار‌های خود کوتاه بیایند و به شاخ و برگ جدیدی بپردازند. در اینجا هم شاخص اصلی برای شناخت اولویت را باید با شاخص عقلانیت سنجید. همچنین بیان رهبری و برخی نخبگان نیز می‌تواند منشأ شناخت اولویت‌های واقعی قرار گیرد.
این جماعت معمولاً با مسئله مصلحت هم در تقابلند؛ چراکه نه عقلانی به موضوعات می‌اندیشند و نه اولویت را می‌شناسند. حال اینکه مصلحت واقعی و صحیح از دل این دو به دست می‌آید. گرچه باید برخی رفتار‌های به اسم مصلحت را از دایره مصلحت‌اندیشی واقعی جدا کرد، اما این‌ها عموماً با هر چیزی به اسم مصلحت مخالفت می‌کنند.
رادیکالیسم سبب می شود فرد، عموماً فهمی متحجرانه از تمامی مفاهیم دینی و انقلابی داشته باشد. یعنی ابزار‌های جدید، تفاسیر جدید، اندیشه جدید و هرچیزی خارج از چهارچوب تفکر خود را نادرست و استحاله و نفاق می‌داند. یک دایره ذهنی دور خود می‌کشد و خود را در مرکز انقلابی‌گری قرار می‌دهد؛ سپس هرکسی که از آن دایره خارج باشد -یعنی از مرکزیت خودش دور باشد- را غیرانقلابی می‌خواند. سپس حکم به ریختن آبروی آن فرد می‌دهد و انواع رفتار‌های خشن واقعی و مجازی را برای آن فرد یا افراد اعمال می‌کند. این‌ها با تحول مخالفند، حتی اگر رهبری از آن مکرراً سخن بگویند.
نکته مهم و اساسی این است که نمی‌توان بخش بزرگی از جامعه ایرانی یا مردم را موصوف به این صفات کرد؛ چراکه تندروی در اقلیت است که معنا می‌یابد. یعنی آن گروه کوچکی که از کلیت و اکثریت جدایند و از نظر آن اکثریت، دچار تندروی شده‌اند. نکته دیگر این است که مردم عادی، هر روزه از عقلانیت ابزاری استفاده می‌کنند، مسائل را می‌سنجند و اولویت را معمولاً در کلیاتی تشخیص می‌دهند و همچنین از تفکرات متحجرانه دوری می‌ورزند. لذا رادیکال واقعاً صفت مردم نیست، بلکه معمولاً برای بخش کوچکی از جامعه مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ آن‌ها که در انتهای یک طیف قرار دارند. همانطور که رهبری هم فرموده‌اند، این جماعت از آغاز انقلاب بوده‌اند و باز هم هستند. برهه‌های مختلفی از نهیب و تحذیر امامین انقلاب نسبت به اینان را هم می‌توان نام برد. اما در چند سال اخیر، موجی جدید از رادیکال‌گری آغاز شده که چند علت دارد.
اولاً این رفتار‌ها به یک منفعت سیاسی برای حضور در بخش‌هایی از ساختار قدرت تبدیل شده است. یعنی در گذشته که عموماً فهم ناقص موجب رفتار‌های تند می‌شد، این بار منافع سیاسی است که چنین تندی‌هایی را پیش می‌برد. برخی یاد گرفته‌اند با استفاده از سخنان تند به اسم انقلابی‌گری، می‌توانند جایی در رسانه و سپهر سیاسی کشور پیدا کنند. این گروه متوجه شده‌اند هیجانی‌کردن فضای سیاسی کشور و ایجاد تنش می‌تواند آن‌ها را در بخش کوچکی از جامعه محبوب قرار دهد و در برخی موارد معدود، حتی برایشان رأی بیاورد و به مجلس یا شورای شهر راه یابند. این جماعت روی موج سیاسی سوار می‌شوند و از آن بهره و منفعت خود را می‌برند.
نکته بعدی آن است که این ایده به سکو‌هایی برای انتقال گسترده پیام خود دست یافته است. سکوهایی که اگرچه یک دارایی استراتژیک برای کشور است و انواع ظرفیت‌ها را برای کشور به ارمغان آورده، اما در حاشیه خود، ابزاری برای انتقال پیام رادیکال‌ها هم شده است. یعنی توانسته ایده را در یک فضای مجازی دور هم جمع کند و صدای آنان را به هم برساند. امری که به پژواک صدا و گسترش تمامی عناصر رادیکال در برخی کانال‌ها و گروه‌های این پیام‌رسان منجر شده است. راه مقابله با رادیکال‌گری از مسیر برچسب‌زنی به مردمی که به انقلاب اسلامی علاقه‌مندند و سؤالات و مطالبات بحقی دارند، نمی‌گذرد. همچنین از راه برچسب‌زدن به هرکسی که ایتا و بله دارد؛ اما در تلگرام و اینستاگرام حضور ندارد هم نمی‌گذرد. بلکه با بسط عقلانیت، اولویت‌شناسی، مصلحت‌فهمی و دوری از تحجر است که می‌توان با این پدیده مقابله کرد. این‌ها البته بسیار دشوار و کار سال‌ها تلاش و امور زیربنایی است.
البته که باید با آن فضای مجازی هم مواجهه‌های لازم و قانونی صورت گیرد؛ اما کار اصلی از تقویت عقلانیت جامعه می‌گذرد و همچنین پاسخگویی و گفت‌وگو با این جامعه حامی انقلاب اسلامی، به ویژه در برهه‌هایی از زمان که سؤالات و شبهات افزایش می‌یابد. کار زیربنایی به ویژه در نهاد‌های آموزشی هم حتماً لازم است. اما اصل داستان، گفت‌وگوی همدلانه و نه برچسب‌زنی است. گفت‌وگوی همدلانه، فضا را برای تندروی محدود خواهد کرد و تفاسیر متحجرانه را خواهد شست.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/918089/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شکاف تغذیه در ایران؛ از سوءتغذیه تا اسکینی‌های فیله‌ساز

ائتلاف نامقدس؛ زخم اختلافات ایدئولوژیک بین شورشیان سر باز کرده است

جریان‌شناسی فروشندگان طلای آنلاین

زیدآبادی مطرح کرد: بازآرایی خاورمیانه؟

محمد هاشمی: دیدگاه تندروها درباره مذاکره اهمیت ندارد

این نوع سردرد را جدی بگیرید!

رایج‌ترین انواع سردرد

تاثیر استرس در استپ وزنی هنگام رژیم

آماری عجیب از فرآورده‌های قاچاق مربوط به کارت سوخت

تمرکز سرمایه‌ها بر بازار طلا؛ تحلیلی بر نوسانات بازارها در روزی که گذشت

پیش بینی قیمت دلار 16 بهمن 1403

لایحه ایجاد سازمان بازرگانی به کجا رسید؟

پژوهشگر اقتصادی: نرخ دلار از 84 تومان بالاتر نمی‌رود

پیش بینی بورس سه شنبه 16 بهمن 1403

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: اگر اقتصاد مردمی نشود، سقوط می‌کنیم

اطلاعیه تعطیلی مدارس سه شنبه 16 بهمن تهران و سراسر کشور | سه‌شنبه مدارس کدام استان‌ها تعطیل است؟ +اسامی شهرها

برنامه زمان قطعی برق اصفهان سه شنبه 16 بهمن ماه 1403 اعلام شد + جدول خاموشی برق اصفهان 24 ساعت آینده

فوری/مدارس فردا سه شنبه تعطیل شد | جزییات تعطیلی مدارس برای روز سه شنبه

قیمت گوشی شیائومی امروز دوشنبه 15 بهمن 1403+ جدول

فوری/ اطلاعیه تعطیلی مدارس البرز فردا 16 بهمن 1403

رفیق دوست: امام خمینی(ره) مخالف مبارزه مسلحانه با رژیم پهلوی بود اما هاشمی به ما نگفت!/ مسیر فرودگاه تا بهشت زهرا 3ساعت 20 دقیقه طول کشید! +فیلم

قیمت سکه امروز دوشنبه 15 بهمن/ دلار یا طلا؟کدام یک می‌تواند قیمت سکه را به قله برساند

برنامه زمان قطعی برق خراسان رضوی سه شنبه 16 بهمن ماه 1403 اعلام شد + جدول خاموشی برق مشهد 24 ساعت آینده

ایران در یک هفته 200 بار لرزید!

مرحله دوم رزمایش پدافند هوایی اقتدار 1403 از 16 بهمن‌ برگزار می‌شود

برنامه زمان قطعی برق فارس سه شنبه 16 بهمن ماه 1403 اعلام شد + جدول خاموشی برق شیراز 24 ساعت آینده

قیمت طلا امروز دوشنبه 15 بهمن 1403/ افزایش قیمت+ جدول

لیست 23 نفره مدعی اول قهرمانی آسیا

قیمت طلا 18 عیار امروز دوشنبه 15 بهمن 1403/ افزایش قیمت+جدول

قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 15 بهمن 1403/ افزایش قیمت+ جدول

همسر قاتل بعد از سیزده سال در شیراز دستگیر شد

برنامه زمان قطعی برق همدان سه شنبه 16 بهمن ماه 1403 اعلام شد + جدول خاموشی برق همدان 24 ساعت آینده

نماینده داراب: می‌خواهیم با مسئولی که به وظیفه‌اش عمل نمی‌کند برخورد کنیم

قیمت طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 15 بهمن 1403/ کاهش قیمت‌‌‌‌‌ها+ جدول

برپایی همایش علمی با چشم‌اندازی علوم ورزشی

آغاز اکران فیلم‌های منتخب فجر در اردبیل

نمایشگاه بین‌المللی فارس روی ریل توسعه

تقویم نجومی فردا سه شنبه 16 بهمن 1403 / تقویم همسران 16 بهمن 1403

واریز ماهیانه 700 هزار تومان اضافه بحساب حقوق بارنشستگان تامین اجتماعی | فیش حقوقی بهمن 1403 بازنشستگان بارگذاری شد | شارژ 8/700/000 بحساب حقوق بازنشستگان از 5 روز آینده

حجم کل معاملات بازار ارز تجاری از 2.2 میلیارد دلار گذشت

ارسالی هواداران استقلال – خلیج فارس ایران شعار هواداران

دشمنان بنیان خانواده‌ها را نشانه گرفته‌اند

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا سه شنبه 16 بهمن 1403 | جهش طوفانی طلا در پیش است؟

دلار بدجور فرو ریخت! / جدیدترین قیمت دلار کاناد امروز دوشنبه 15 بهمن ماه 1403

پیش فروش سایپا در کوییک و ساینا با قیمت کارخانه ویژه دهه فجر در بهمن ماه 1403 آغاز شد

طالع بینی و فال تاروت سه شنبه 16 بهمن1403 | پیشگویی امروز با فال تاروت کبیر

امام جمعه موقت شیراز: استقلال امروز ایران مرهون وحدت مردم و رهبری است

پویش «با انقلاب تا ظهور» در کردستان تا 25 بهمن ماه ادامه دارد

هنرمندان گیلانی در 4 فیلم فجر نقش آفرینی کردند؛ آغاز اکران جشنواره چهل و سومین

قیمت خودرو سکته کرد/ قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز دوشنبه 15 بهمن+ جدول