پیام فارس

آخرين مطالب

زمان بن‌بست‌گشایی سیاسی

زمان بن‌بست‌گشایی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رضا رئیسی| خوانش افراطی، تک‌بعدی و یک‌سویه نسبت به هر مقوله و گزاره و گزینه‌ای، می‌تواند آسیب‌زا باشد و کمیت امور ملک و ملت را لنگ کند؛ حتی اگر این تک‌بعدی‌نگری برآمده از اصرار و پافشاری بر عمل به مُر قانون باشد. هیچ قانون وضعی و برساخته بشری، مقدس و عاری از اشتباه و خطا نیست که مضاف بر آن به فراخور مصالح و منافع ملی و خیر جمعی و تغییر و تحولات و ذات تطور یک جامعه داینامیک و پویا می‌بایست قوانین را اصلاح و روزآمد کرد و اصرار و پافشاری یک‌سویه بر اجرای قانون گاه بدون توجه به تغییر و تحولات زمانه، مصداق بارز و عینی نقض غرض در مقوله قانون‌گرایی و نتایج مثبت مترتب بر آن برای جوامع بشری خواهد بود.
علاوه بر این بدیهیات عقلی، در متون و سیره و روایات نقلی نیز بر انعطاف احکام و تدبیر امور بنا بر مصلحت جامعه در مدل حکمرانی اسلامی-شیعی تاکید شده و از اساس، فقه پویا منوط و مربوط به همین مهم مناط عمل فقها قرار گرفته است. قانونگذاران مجلس نخستین در تدوین قانون اساسی نیز حتی راهکار اصلاح و تغییر قانون اساسی به‌عنوان قانون مادر و میثاق‌نامه ملی را در آن گنجاندند.
در نظرگاه بنیانگذار انقلاب نیز موضوع اهمیت مصلحت و تقدم و اولویت آن بر قوانین جاری و حتی احکام قطعی تا بدانجا بود که ایشان معتقد بودند که در شرایط خاص، ممکن است اجرای برخی احکام قطعی به ضرر نظام و جامعه باشد و بر همین اساس، ایشان مجمع تشخیص مصلحت نظام را بنا کرد تا مصلحت نظام بر اساس معیارهای اسلامی و با توجه به شرایط زمان و مکان سنجیده شود.
با این مقدمه، سراغ موضوع اصلی این روزها برویم که به‌نوعی به‌مثابه کلاف سردرگم شده و جایی است که شاید لزوم دخالت فرامتنی را برای حل‌وفصل آن در راستای منافع و مصالح ملی گریزناپذیر کرده است. ازیک‌طرف، شماری از نمایندگان مجلس که تعداد آنان نیز کم نیست، بر لزوم اجرای بدون تنازل قانون مصوب مجلس در موضوع انتصاب در مشاغل حساس تاکید و ابرام و پافشاری دارند و این اراده و عزم خود را به طرق مختلف نشان داده‌اند، از رای ندادن به قید دوفوریت لایحه اصلاحی دولت در این زمینه گرفته تا عدم التفات به نظریه ارشادی رهبری در مقوله عدم منع در خصوص تابعیت قهری و بالاخره پیگیری بی‌امان و صدور بیانیه و مکاتبه با رئیس قوه‌قضاییه برای ورود دیوان عدالت اداری و ابطال حکم و عزل محمدجواد ظریف از جایگاه معاونت راهبردی رئیس‌جمهوری.
واضح است که هدف تحرکات جریان تندرو مخالف دولت بیش از آنکه اجرای قانون و حتی برکناری شخص ظریف باشد، زمین‌گیر کردن دولت در پیشبرد پروژه وفاق ملی است. اصرار و پافشاری بر اجرای همین یک قانون بدون کم‌وکاست در حالی است که بسیاری از قوانین عادی و حتی شمار زیادی از اصول قانون اساسی به‌خصوص در ذیل فصل حقوق ملت، طی سال‌های متمادی مغفول مانده است؛ روندی که نشان می‌دهد دغدغه این جریان نه قانونمداری که بیشتر تسویه حساب سیاسی با شخص ظریف و به طریق اولی رقیب پیروز در انتخابات است.
نکته آنکه روی کاغذ و عطف به قانون مصوب مجلس در سال١4٠٠ در این زمینه، حرف آن نمایندگان درست است؛ اما سوال مهم و کلیدی آن است که آیا اجرای بی‌تنازل قانون در این زمینه منطبق بر منافع ملی و مصالح عمومی است؟ آیا فارغ از خط‌بندی‌های سیاسی و شخص محمدجواد ظریف، این اقدام آنان می‌تواند گره‌گشای مشکلات کشور باشد یا می‌تواند گره کوری دیگر در این مقطع حساس بر دست و بال ساختار و سیستم که با ابرچالش‌های متنوع و متعدد در سطوح مختلف و متکثر روبه‌روست، بزند؟
روشن است که حفظ مسئولیت «معاونت راهبردی رئیس‌جمهوری» برای ظریف که سابقه هشت سال وزارت امورخارجه را در کارنامه خود دارد و چندان اشراف و میل و تمایلی هم به ورود به مباحث سیاست داخلی ندارد و سراسر عمر خود را در حوزه سیاست خارجی سپری کرده، جذابیت و امتیاز خاصی ندارد؛ کمااینکه یکبار در همان روزهای نخست دولت چهاردهم از این مسئولیت استعفا داد و این روزها هم در محافل رسانه‌ای نقل‌قول‌هایی از او شنیده می‌شود که از عزل خود استقبال می‌کند و پذیرای آن است.
اما نکته مهم و کلیدی آن است که هیچ سیاستمدار و دیپلماتی در سطوح مختلف ساخت و ساختار قدرت سیاسی کشور، همانند ظریف بر حوزه سیاست داخلی ایالات متحده تسلط و اشراف نداشته و ندارد. نمونه آنکه خانم پروفسور لیزا اندرسون، رئیس دانشکده روابط بین‌الملل دانشگاه کلمبیا در دهه نود میلادی گفته بود: «به‌حدی حضور ظریف در محافل دیپلماتیک و سیاسی در آمریکا را جدی دیدم که در ابتدا گمان می‌کردم او نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکاست».
بر کسی هم پوشیده نیست که اکنون یکی از مهم‌ترین و کلیدی‌ترین مقولات روی میز دستگاه سیاست خارجی، دولت و کلیت نهاد تصمیم‌گیری نظام نحوه مواجهه با دولت تازه دونالد ترامپ در آمریکا است. ازاین‌روست که حضور ظریف در دولت می‌تواند راهگشا و کلیدی باشد و مصداق بارز نقد کردن این سرمایه ملی در یک بزنگاه مهم و تاریخی در راستای منافع ملی است.
حال باید پرسید که آیا در این فرصت تاریخی باید سوگیری‌های سیاست داخلی و قطب‌بندی‌های سیاسی را اولویت داد و یکطرفه و یکجانبه بر اجرای یک قانون مصوب درحالی‌که اجرای آن با مصالح ملی در تنافر و مغایرت آشکار قرار دارد، اصرار ورزید یا راه و مسیری تازه گشود؟ بارها مسئولان عالی کشور از عدم وجود بن‌بست در ساختار و سیستم تصمیم‌گیری نظام گفته‌اند و بدان تفاخر ورزیده‌اند.
حال سوال اینجاست که آیا اکنون موقع و هنگام بهره‌گیری از این ظرفیت‌های ویژه نیست؟ اگر نمایندگان مخالف بر اجرای قانونی خاص به‌رغم همه الزامات عقلی و عرفی و مصالح و منافع ملی اصرار دارند، نمی‌شود که از ظرفیت‌های ویژه برای حل‌وفصل موضوع بهره گرفت و به نظر اکثریت ملت که در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری نیز شمه‌ای از آن را مشاهده کردیم اعتنا و التفات داشت و با یک تیر چند نشان زد؛ هم ارتقای سرمایه اجتماعی را پشتوانه ساخت، هم نظر دولت را تامین کرد، هم دستمایه مقبولی برای گذر از این پیچ حساس فراهم آورد و هم سرمایه ملی چون ظریف را ارج و قرب نهاد و پیام احترام و تغییر نگاه به نخبگان را در جامعه طنین‌انداز کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/916322/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حرکات ورزشی برای کاهش درد سیاتیک!

لاپاراسکوپی در درمان بیماری‌های زنانه چه نقشی دارد؟

چگونه میتوان از پیشرفت سرطان تخمدان جلوگیری کرد؟

چند توصیه طلایی برای پیشگیری از چاقی

روش‌های تشخیص ژن سرطان زا در بدن افراد چیست؟

دانستنی‌هایی در مورد جراحی پلک پایین

ایران در رتبه 5 منابع طبیعی دنیا با ارزش 27.5 تریلیون دلار

منابع گواهی‌30درصدی منقضی شده به بورس میرودیاپلتفرم‌های طلا؟

صدور 190 مجوز فروش طلای آنلاین در 1403

درآمد ترکیه از گردشگری چند میلیارد دلار است؟

رتبه پنجم ایران در مصرف آب

پتانسیل رمزدارایی‌ ها برای کمک به مقابله با تحریم‌ها

عضو کمیسیون انرژی: «مردم» ضلع چهارم مدیریت ناترازی‌ها هستند

اوج‌گیری دوباره آمار چک های برگشتی

واکنش رئیس سازمان برنامه و بودجه به احتمال افزایش یارانه‌های نقدی

حرکت نامتوازن بازارهای موازی؛ تحلیلی از تغییرات قیمت طلا و ارز

علی لاریجانی: نباید مرکز مبادله ارز را ایجاد می‌کردیم

وضعیت هوای شهرهای کشور امروز شنبه 13 بهمن / 4 شهر پاک و 14 شهر ناسالم

گزارش زنده شمس آذر مقابل سپاهان 13 بهمن 1403 + ویدیو

تقویم همسران امروز یکشنبه 14 بهمن ماه 1403

تعطیلی مدارس فردا یکشنبه 14 بهمن 1403 | تعطیلی مدارس تهران | این خبر تکمیل می‌شود

جزئیات برنامه‌های ستاد دهه فجر خراسان شمالی اعلام شد

تقویم نجومی امروز یکشنبه 14 بهمن ماه 1403

شرایط کیفیت هوا در مشهد قرمز می ‌شود

کیفیت هوای مشهد در وضعیت قرمز قرار می گیرد

فال حافظ امروز یکشنبه 14 بهمن 1403

رشد 700 درصدی بودجه مدیریت شهری شیراز طی 3 سال

بازنشسته نیستم و مشکلی برای شرکت در انتخابات ندارم

مدیرعامل فضای سبز شهرداری قم گفت : جامعه تشنه شادی است

فال شمع امروز یکشنبه 14 بهمن 1403

مساجد و بقاع متبرکه فارس به استقبال جشن انقلاب رفتند

مسلوب‌المنفعه شدن 40 چاه غیرمجاز کشاورزی در استهبان

عیدی 5 میلیون تومانی به کدام کارمندان و بازنشستگان تعلق می‌گیرد؟

علی دایی جواب وزیر ورزش را داد/مردم بهترین قاضی هستند/در بصره ورزشگاه ساختند به آن افتخار هم می کنند/به اینفانتینو گفتم خلیج همیشه فارس است

صادرات سیمان و بتن به کشورهای همسایه و آسیای جنوبی

حماس: نقض‌های هولناک علیه اسرای ما جنایات جنگی است

آسمان فارس برفی و بارانی می‌شود

هواشناسی فارس؛ برف و باران در راه است / برف سنگین در شیراز نداریم

عرضه جدید خودروهای وارداتی در بهمن ماه؛ جزئیات به‌زودی اعلام می‌شود

آب و هوای فارس در چند روز آینده | هواشناسی فارس فردا یکشنبه 14 بهمن ماه 1403 | هواشناسی شیراز

رکورد قیمت طلا امروز 13 بهمن شکسته شد / افزایش شدید قیمت طلا 18 عیار

تقویم بهمن 1403 همراه با مناسبت های ثبت شده

قیمت محصولات ایران‌خودرو در 13 بهمن +جدول

فال روزانه واقعی شنبه 13 بهمن 1403

زنگ انقلاب در «پرسشگر»

معمای ناپدید شدن راننده با دستگیری باجناق او حل شد

شاخص آلودگی هوای تهران امروز 13 بهمن 1403

تقویم نجومی فردا یکشنبه 14 بهمن 1403 / انجام چه کارهایی در روز 3 شعبان 1446 ممنوع است؟

بهترین زمان برپایی روضه

برنامه جشن 36 هیأت در میلاد سرداران کربلا