پروژه سرلشکر در اسلام آباد
مقالات
بزرگنمايي:
پیام فارس - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
الهام یوسفی| ارتقای ارتباطات اقتصادی در مرز مشترک ایران و پاکستان و تقویت همکاریهای نظامی و امنیتی برای پایان دادن به فعالیت گروهکهای تروریستی که گاهبهگاه امنیت مناطق مرزی دو کشور را به چالش میکشند؛ اهدافی بود که در جریان سفر سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به اسلامآباد و دیدارهای او با عالیترین مقامات پاکستان مورد رایزنی قرار گرفت.
سرلشکر باقری که یکشنبه گذشته به دعوت فرمانده ارتش پاکستان و در رأس یک هیأت بلندپایه نظامی به این کشور همسایه شرقی سفر کرده بود، روز گذشته هم دیدارهای جداگانهای با رئیسجمهوری، نخستوزیر، وزیر دفاع، فرمانده ارتش و فرمانده نیروی هوایی پاکستان داشت که طی آن از تصمیم دو کشور برای تبدیل مرزهای مشترک به مرزهای رفاه و تجارت خبر داد.
وی در سخنانی با بیان اینکه به دلیل برنامه دشمنان برای سوءاستفاده از مرزهای دو کشور دوست و برادر، مراقبت از این مرز مشترک نیازمند نیرو و قدرت افزونتر و همکاری و هماهنگی بیشتری است، گفت: کار انسداد مرزهای مشترک را آغاز کردیم، تعدادی بازارچههای مرزی فعال شده و برخی دیگر نیز در مسیر بهرهبرداری قرار دارند و مهم است که مراودات تجاری و اقتصادی دو کشور توسعه یابد. سرلشکر باقری ارتقای امنیت مرزی ایران و پاکستان را نیازمند اقدام مشترک نیروهای مسلح دو کشور علیه عناصر و گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب دانست و تصریح کرد، در گفتوگو با همتایان پاکستانیاش همکاری جدی در حوزههای آموزشی، اطلاعاتی، رزمایشی و صنعت دفاعی را پیگیری کرده است.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد: در این سفر دعوت انجام شده از جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در رزمایش بینالمللی دریایی امان-25 که قرار است به میزبانی پاکستان برگزار میشود، پذیرفته شده است.
ارتقای امنیت در سایه روابط استراتژیک
روابط ایران و پاکستان که با اتخاذ مواضع مشترک منطقهای و بینالمللی و همکاری برای حل مسائل امنیتی و ارتقای ارتباطات اقتصادی رو به گسترش بوده؛ طی سالهای اخیر با فرصتها و چالشهای متعددی روبهرو بوده است. بر این اساس روابط دو همسایه استراتژیک که اتفاقاً دارای قرابتهای تاریخی، فرهنگی و مذهبی با عبور از چالشهایی که هر از گاه تحرکات تروریستی گروهکهای تجزیهطلب ایجاد میکند؛ همچنان افق روشنی از توسعه همکاریهای اقتصادی و امنیتی را پیش رو دارد. برای جمهوری اسلامی ایران گسترش همکاریهای چندجانبه با این همسایه شرقی یکی از اولویتهای سیاست خارجی در دولتهای مختلف بوده است. هدفگذاریای که باید سفر دو ماه پیش سیدعباس عراقچی به اسلامآباد، سفر اخیر سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و مانور مشترک هوایی دو کشور علیه مقرهای «جیشالظلم» را مؤلفههایی در راستای تأیید آن ارزیابی کرد.
پاکستان به دلیل اشتراکات فرهنگی، دینی، مذهبی، تاریخی همچنین امنیتی و استراتژیکی، همواره جزو اولویتهای دولتمردان ایرانی بوده است. با این حال استفاده گروهک تروریستی جیشالظلم از خاک پاکستان و اقدامات جنایتکارانهای که این گروهک در نقاط مختلف کشورمان بویژه سیستان و بلوچستان و کرمان انجام داد؛ خواست ایران از دولت و ارتش پاکستان برای جدیت بیشتر در مقابله با آنها را پیش رو گذاشت؛ خواستی که در مقاطع مختلف با این تأکید جمهوری اسلامی ایران همراه بود که در صورت تعلل، حق اقدام نظامی علیه ترورریستها برای ایران محفوظ است.
در پی تنش مقطعی دی ماه سال گذشته در مرزهای دو کشور، «جلیل عباس جیلانی» وزیر خارجه پاکستان در گفتوگویی تلفنی با دعوت از وزیر امور خارجه وقت ایران، برای سفر به اسلامآباد و نیز با اشاره به آرمانهای مشترک دو کشور در مبارزه با تروریسم اظهار کرد: «پاکستان همواره بر روابط برادرانه و سازنده با ایران تأکید داشته و حق حاکمیت و تمامیت ارضی همواره مورد توجه جدی اسلامآباد است و بروز چنین اتفاقهایی در مرزهای ایران و پاکستان نباید به یک رویه مبدل شود که اگر چنین شود، هزینههای سنگین، دامنهدار و پیشبینینشدهای برای دو طرف ایجاد میکند.»
آبانماه سالجاری سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در سفری دو روزه به پاکستان در دیدار با همتای خود، با حضور در مقر فرماندهیکل ارتش پاکستان در شهر راولپندی، با ژنرال «سید عاصم مُنیر» فرمانده ارتش این کشور دیدار کرد. عراقچی و مقامات پاکستان در مورد آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه، وضعیت منطقه بویژه همکاریهای دفاعی-نظامی و امنیتی در مرزهای مشترک گفت و گو کردند. رایزنیهای او با مقامات عالی این کشور به طور مشخص در مورد مسائل امنیتی در مرز مشترک دو کشور و ضرورت اقدام عملی برای مقابله با گروهک تروریستی «جیشالظلم» نتیجه داد و یک عملیات هوایی علیه مقرهای جیشالظلم با همکاری پاکستان رقم خورد.
تقویت امنیت در سایه همکاری اقتصادی
دو کشور ایران و پاکستان با بیش از 200 میلیون نفر جمعیت و موقعیت ژئوپلیتیک ویژه، خاورمیانه و خلیج فارس را به جنوب آسیا، اقیانوس هند و همچنین اوراسیای مرکزی متصل میکنند و به همین دلیل ظرفیتهای ویژه ارتباطی و ترابری دارند. بنابراین توسعه اقتصادی در دو کشور میتواند منجر به افزایش چشمگیر امنیت شود. پاکستان علاوه بر همسایه استراتژیک ایران به واسطه هزار کیلومتر مرز مشترک میتواند نقطه اتصال دو ملت با این میزان از ویژگیهای تمدنی مشترک شود. گسترش دیپلماسی اقتصادی با همسایگان بویژه پاکستان، اقدامی مؤثر در راستای افزایش رشد صادرات و مقاوم کردن اقتصاد کشور است. بنابراین دیپلماسی اقتصادی، ایران را وارد یک فضای جدید میکند که باید از مرزهای جغرافیایی گذر و اقتصاد مستحکمتری را نسبت به گذشته پایهگذاری کند. دیپلماسی اقتصادی باید بستر صادرات کالاهای مرغوب و باکیفیت داخلی در بازارهای مصرف کشورهای دیگر بویژه همسایگان را فراهم کند. پاکستان به عنوان پرجمعیتترین همسایه ایران، فرصت مناسبی برای صادرات کالاهای تولید داخل است. بنابر اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم روابط تجاری پاکستان و ایران در چهار ماه ابتدای سال 1403 به بیش از یک میلیارد دلار رسید. مراوده اقتصادی که با ارتقای امنیت مرزی و گسترش رفاه و آرامش در مناطق پیرامونی مرز مشترک دو کشور، امکان افزایش قابل توجهی برای آن متصور است و از این منظر باید رایزنیهای دیپلماتیک و نظامی را فرصتهایی مهم ارزیابی کرد.
-
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۹:۳۲
-
۸ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/906900/