پیام فارس

آخرين مطالب

9 توصیه مهم برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه علمي

9 توصیه مهم برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - خبرآنلاین /عوامل متعددی در تشکیل سنگ کلیه نقش دارند؛ از مصرف ناکافی مایعات گرفته تا سابقه خانوادگی، رژیم غذایی پرنمک، زیاده‌روی در مصرف گوشت‌ها و ...
 تا حالا به این فکر کرده‌اید که سنگ کلیه دقیقا چیست و چطور کلیه‌های ما را درگیر می‌کند و اگر مراقب نباشیم، می‌تواند زندگی روزانه ما را مختل کند و حتی کارمان را به جراحی بکشاند؟
همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: اگر کمی درباره عملکرد کلیه‌ها مطالعه کنید، حتما بیشتر از قبل مراقب آنها خواهید بود. چون متوجه می‌شوید که کوتاهی در مراقبت از این دو عضو لوبیا شکل می‌تواند به قیمت از کار افتادن همیشگیِ کلیه‌ها تمام شود و سر و کار ما را به موضوع پردردسر دیالیز و حتی پیوند کلیه بیندازد. هرچند به گفته متخصصان، پیوند کلیه هم روی 10 درصد از بیماران جواب نمی دهد و منجر به مرگ آنها می‌شود.

البته سنگ کلیه و نارسایی کلیه ها دو عارضه متفاوت و جداگانه هستند. سنگ کلیه در صورت عدم رسیدگی می‌تواند منجر به آسیب دائمی کلیه‌ها شود و درنهایت ممکن است به نارسایی کلیه‌ها بینجامد، اما نارسایی کلیه زمانی اتفاق می‌افتد که کلیه‌ها دیگر قادر به انجام وظایف خود مانند تصفیه خون و تولید ادرار نباشند و کاملا از کار بیفتند.
کار کلیه‌ها این است که مواد زائد و آب اضافی بدن را از خون خارج و به شکل ادرار دفع می‌کنند. مواد زیادی - از جمله انواع مواد معدنی - همراه با ادرار از کلیه‌ها عبور می‌کنند. وقتی این مواد معدنی به طور کامل از کلیه عبور نکنند یا به اندازه کافی در ادرار حل نشوند، می‌توانند به توده‌های سختی تبدیل ‌شوند که اصطلاحا سنگ کلیه نام دارند.
سنگ کلیه، توده‌ای سخت و جامد است که از تجمع مواد معدنی و نمک‌ها، کلسیم و اسید اوریک در کلیه‌ها تشکیل می‌شود. این سنگ‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که ادرار ما از این مواد اشباع شود و تعادل طبیعی میان مایعات و املاح در ادرار به هم بخورد. درنتیجه، کریستال‌هایی به شکل سنگ‌ریزه در کلیه‌ها تشکیل می‌شود که به مرور به هم می‌چسبند و شبیه سنگ می‌شوند.
عوامل متعددی در تشکیل سنگ کلیه نقش دارند؛ از مصرف ناکافی آب و سایر مایعات گرفته تا ژنتیک و سابقه خانوادگی، رژیم غذایی پرنمک، رژیم غذایی پرپروتئین، چاقی و برخی بیماری‌ها مانند عفونت‌های مزمن ادراری. سنگ‌های کوچک معمولاً بدون هیچ درد و علامتی از طریق ادرار دفع می‌شوند، اما سنگ‌های بزرگ‌تر در حالب (لوله‌ای که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه می‌برد) می مانند و جلوی دفع ادرار را هم می‌گیرند و باعث درد شدید در پهلوها، ایجاد خون در ادرار و حتی عفونت می‌شوند.
برای پیشگیری از سنگ کلیه، متخصصان معمولاً توصیه‌هایی را ارائه می‌دهند که شامل این 9 مورد است؛
نوشیدن آب کافی: کمبود مایعات غلظت مواد معدنی در ادرار را افزایش می‌دهد و خطر تشکیل سنگ کلیه را بیشتر می‌کند. روزانه 8 تا 10 لیوان آب بنوشید. به خصوص در هوای گرم یا موقع ورزش.
تعادل در مصرف نمک: سدیم زیاد در رژیم غذایی باعث افزایش کلسیم در ادرار می‌شود که عامل تشکیل سنگ است. توصیه‌های بین‌المللی این است که مصرف روزانه سدیم باید کمتر از 2300 میلی‌گرم باشد. درضمن متخصصان تاکید دارند که از مصرف غذاها و تنقلات شور مثل چیپس، فست‌فودها و کنسروها پرهیز کنید.
کنترل مصرف پروتئین‌های حیوانی: مصرف بیش از حد گوشت قرمز، مرغ و حتی ماهی، اسید اوریک را در بدن افزایش می‌دهد که می‌تواند منجر به تشکیل سنگ در کلیه‌ها شود. به جای مصرف مکرر گوشت می‌توان جایگزین‌هایی مثل پروتئین‌های گیاهی را در نظر گرفت. پزشکان توصیه می‌کنند که در مصرف جگر هم احتیاط کنید. چون جگر و سایر گوشت‌ها حاوی مقدار بالایی از «پورین» هستند. پورین به ترکیباتی در مواد غذایی گفته می‌شود که در فرآیند هضم، تبدیل به اسید اوریک می‌شود. بالا رفتن بیش از حد اسید اوریک هم احتمال ابتلا به نقرس و بیماری‌های کلیه ازجمله سنگ کلیه را به دنبال دارد.
افزایش مصرف میوه‌ها و سبزیجات: مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه به‌خصوص میوه‌ها و سبزیجات منبع پتاسیم و سیترات به کاهش خطر تشکیل سنگ کمک می‌کنند.
مصرف متعادل کلسیم: کلسیم اضافی نه تنها فایده‌ای برای سلامت ندارد، بلکه اگر بیش از حد مصرف شود، این خطر وجود دارد که سنگ کلیه ایجاد کند. کلسیم اضافی می‌تواند در جریان خون انباشته شود و وقتی از طریق ادرار دفع می‌شود، می‌تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. البته این حرف به این معنا نیست که کلسیم مصرف نکنیم. چون کلسیم و کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. پس به اندازه مصرف کنید.
پرهیز از نوشیدنی‌های مضر: مصرف نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های قندی حاوی مواد محرک تشکیل سنگ هستند. بنابراین متخصصان تاکید دارند که مصرف این نوشابه‌ها را تا می‌توانید کم کنید. آنها به افرادی که دچار سنگ کلیه شده‌اند، اکیدا توصیه اکید می‌کنند که مطلقا لب به نوشابه به خصوص نوشابه‌های سیاه نزنند.
فعالیت بدنی منظم: تحرک کافی به عملکرد بهتر کلیه‌ها کمک می‌کند و احتمال تجمع مواد معدنی را کاهش می‌دهد.
پرهیز از مصرف خودسرانه مکمل‌ها: زیاده‌روی در مصرف مکمل‌های کلسیم، ویتامین C و ویتامین D می‌تواند خطر ایجاد سنگ کلیه را افزایش دهد. بنابراین فکر نکنید که ویتامین‌ها کاملا امن و بی‌خطر هستند و بهتر است همیشه آنها را با مشورت پزشک مصرف کنید. مصرف خودسرانه مکمل‌ها تا جایی برای کلیه‌ها پرخطر محسوب می‌شود که دکتر ایرج خسرونیا، متخصص بیماری‌های گوارش و کبد می‌گوید: مصرف بی‌رویه و خودسرانه‌ بعضی از مکمل‌ها مثل ویتامین D و ویتامین C می‌تواند باعث بروز بیماری‌های کلیه ازجمله سنگ کلیه و سایر بیماری‌ها مثل ناراحتی‌ دستگاه گوارش، بیماری‌های کبد و حتی مسمومیت فرد می‌شود. این متخصص تاکید می‌کند که مصرف ویتامین دی حتما با نظر پزشک و بعد از انجام آزمایش خون صورت گیرد. چراکه میزان مورد نیاز هر فرد به ویتامین دی بسته به شرایط سنی، کمبود آن در بدن و ... با فرد دیگر تفاوت دارد و همه افراد نباید دوز واحدی از آن را مصرف کنند.
انجام معاینات دوره‌ای: در صورت داشتن سابقه خانوادگی یا ابتلا به بیماری‌هایی مثل دیابت یا فشار خون بالا، معاینات دوره‌ای کلیه‌ها ضروری است. برای تعیین دقیق‌ فواصل چکاپ، بهتر است با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید. پرشکان توصیه می‌کنند که اگر سابقه خانوادگی سنگ کلیه دارید، هر 1 تا 2 سال یک‌ بار برای معاینات دوره‌ای و چکاپ کلیه‌ها اقدام کنید. البته این دوره بسته به عواملی مثل شدت سابقه خانوادگی، سن، شرایط پزشکی و ... ممکن است متغیر باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/896589/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لحظه‌شماری برای جدایی گزینه مدنظر استقلال

کشف «حشره‌خور کوتوله» برای نخستین بار در لرستان

زلزله شدید این شهر را لرزاند

اولین تصاویر از خسارت زلزله در دهرم استان فارس

خور تیاب زیستگاه پرندگان مهاجر

اوایل بهمن بررسی بازگشت میزبانی به ایران در AFC

زلزله 4.7 ریشتری در دهرم فارس

حضور شرکت صبا فولاد خلیج فارس در ششمین جشنواره و نمایشگاه فولاد ایران

خسارت به 10 روستا در زلزله دژگاه دهرم فارس

داماد نیمه شب دیوانه شد و با تبر به جان اهل منزل افتاد

خسارت‌های زلزله به بخش دژگاه دهرم فارس

وقوع چندین زلزله و پس لرزه پیاپی در فارس و بوشهر

آخرین خبر از زلزله فارس + جزییات خسارت زلزله

زلزله در فارس/ بیش از 10 روستا دچار آسیب شدند

بازدید اصحاب رسانه از ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

تکمیل واحدهای نیمه‌تمام مسکن مهر استارت خورد؟

وقوع زلزله و پس لرزه‌های متناوب در فارس و بوشهر

از کشف قطعات لیفتراک تا توقیف کود شیمیایی قاچاق در فارس

انتقاد شدید از توهین یک مداح: مجازات او باید به اطلاع مردم برسد

کنگره آمریکا مهر تأیید بر پیروزی ترامپ زد

ترک‌های زلزله بر پیکره ده‌ها روستا نشست

زلزله به بیش از 10 روستا بخش دژگاه دهرم فارس خسارت زد

مرزبندی با دولت

راه ناگزیر واشنگتن

اروپا علیه ماسک

تا دیر نشده گفت وگو کنیم

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

موج‌سواری ترامپ در جامعه دو قطبی

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

معرفی بهترین میوه‌ها در فصل سرد سال

انجیر در زمستان مفید است و بدن را گرم می‌کند

وزیر اقتصاد: درباره نرخ دلار نظر نمیدهم

جلسه مشترک 4 نهاد مسئول برای تامین مالی نهضت ملی مسکن

تخصیص 10 هزار قطعه انواع سکه ضرب 1386 به متقاضیان

400 هزار متقاضی در انتظار وام نهضت ملی مسکن

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

قیمت روغن تا پایان سال تغییر نمی‌کند

همتی: آزادسازی معادن منجمد را در دستورکار قرار می‌دهیم

مهاجرانی: دولت مخالف تنوع نرخ ارز است

دریافت 10 واحد سهام هدیه با 31٫7٪ سود سالانه

فارس، دبیرخانه کشوری ارتقاء شایستگی های فناورانه دیجیتال و هوش مصنوعی در یادگیری دوره ابتدایی شد

زلزله 5.2 ریشتری در بوشهر

بورس کالا میزبان دادوستد 764 هزار تن محصول

عیدی بازنشستگان باید دو برابر شود!

زمین زلزله در دهرم/زلزله مصدوم نداشت

زمین لرزه در دهرم/زلزله مصدوم نداشت