پیام فارس

آخرين مطالب

خرید و فروش پاسپورت در بازار سیاه ریجستری گوشی آیفون مسافری اقتصادي

خرید و فروش پاسپورت در بازار سیاه ریجستری گوشی آیفون مسافری
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایرنا /تصمیم‌گیری دیرهنگام درباره رجیستری گوشی‌های آیفون، دست دلالان برای خرید و فروش شماره پاسپورت و ثبت گوشی‌ها را باز گذاشته است و آن‌ها به روش‌های مختلف با پاسپورت‌های مسافران دست به رجیستری گوشی‌های آیفون می‌زنند.
پنجم آبان سال جاری، «سید ستار هاشمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پس از جلسات متعددی که در حوزه رجیستری گوشی‌های آیفون 13 به بعد برگزار شده بود، اعلام کرد این گوشی‌ها می‌توانند به صورت قانونی رجیستر شوند.
پس از اعلام خبر وزیر ارتباطات، نامه‌ای منتشر شد که خبر از تعرفه 96 درصدی واردات این گوشی‌ها می‌داد. در مدت کوتاهی این محتوا از سوی دولت رد شد و وزیر اقتصاد نیز اعلام کرد: «تعرفه 96 درصدی واردات آیفون مصوبه ما نبود و حتماً اصلاح خواهد شد». عبدالناصر همتی همچنین در مورد تعرفه نهایی برای واردات آیفون گفت که «احتمالاً حدود 30 درصد خواهد بود و بیشتر از آن منطقی نیست».
در نهایت دولت برای گوشی‌های بالای 600 دلار، حقوق ورودی در رویه تجاری 15 درصد و در سایر رویه‌ها 30 درصد و برای گوشی‌های 600 دلار و کمتر، حقوق ورودی در رویه تجاری پنج درصد و در سایر رویه‌ها 6 درصد تعیین شد.

رجیستری گوشی با کمی تاخیر و به شکل محدود آغاز شد
با اعلام این خبر، رجیستری گوشی همراه به شکل مسافری و البته همراه با کمی تاخیر در کشور آغاز شد؛ البته خبر اولیه جزئیات زیادی نداشت و برداشت اشخاص این بود که قرار است همه گوشی‌هایی که در دست مردم است، به شکل قانونی و با پرداخت تعرفه مشخص رجیستر شوند؛ اما ماجرا چنین نبود.
در این بخش فقط گوشی‌هایی که از نهم آبان در کشور فعال‌سازی شده بودند، می‌توانستند به شکل قانونی رجیستر شوند که آن‌هم نیاز به پاسپورت افراد و ثبت گوشی در گمرک داشت در حالی که گفته می شود یک میلیون گوشی آیفون بدون رجیستری در دست مردم است؛ از این رو با مصوبه دولت، در گام نخست زمینه اجرای شکل محدودی از رجیستری فراهم شد ضمن اینکه هنوز در آن زمان رویه واردات این شکل گوشی‌ها مشخص و اعلام نشده بود.
فرایند رجیستری به چه شکل است؟
فرایند رجیستری سری گوشی‌ تلفن همراه به این شکل است که هر مسافر با کد ملی خود می‌تواند سالانه یک تلفن همراه از خارج از کشور به شکل مسافری وارد کرده و آن را در گمرک به ثبت برساند.
پس از ثبت اولیه در گمرک، یک «کد» برای فعال‌سازی و پرداخت هزینه رجیستری دریافت می‌شود و حدود یک ماه زمان دارد تا با پرداخت این هزینه، گوشی به شکل قانونی در شبکه ارتباطی کشور ثبت شود. اگر این فرایند طی نشود آنتن‌دهی گوشی که در گمرک ثبت شده یک ماه بعد قطع می‌شود.
این مسیر قانونی است که توسط دولت برای گوشی‌های مسافری تعریف شده است. اما بررسی های خبرنگار ایرنا نشان می دهد در لایه زیرین جامعه، رجیستری گوشی آیفون به شکل دیگری انجام می‌شود و برخی دارندگان این گوشی‌ها می گویند که توانسته اند حتی بدون ریجستری گوشی خود را در شبکه آنتن دهی کشور نگه دارند.
خرید و فروش پاسپورت مسافران
روی دیگر داستان آزادسازی واردات آیفون، بازار سیاهی است که برای در اختیار گرفتن پاسپورت مسافران ورودی به کشور به راه افتاده است؛ از زمانی که رجیستری آیفون آغاز شده، عده‌ای در فرودگاه و عده‌ای دیگر در آژانس‌های هواپیمایی به مسافران اعلام می‌کنند که در ازای دریافت مبلغ 2 تا پنج میلیون تومان پاسپورت خود بعد از سفر را به آنان بدهند تا از طریق آن، گوشی‌ مشتریان خود را به ثبت برسانند.
نخستین مرحله دریافت سود از خریدار در این نقطه اتفاق می‌افتد و فرصت استفاده از پاسپورت با هر قیمتی که خریداری شده باشد، با مقداری سود به مشتری که خواهان رجیستری گوشی خود است، فروخته می‌شود.
پس از دریافت آن کد، مشتری یا فروشنده گوشی از طریق سایت «همتا» تعرفه رجیستری را پرداخت و گوشی را به صورت قانونی وارد شبکه می‌کند. در این بخش هم البته ممکن است فروشنده به مشتری که اطلاعات زیادی ندارد، اصرار کند که خودش باید هزینه رجیستری را پرداخت کند که همین مساله هم می‌تواند سود چند میلیونی برایش داشته باشد. در این چرخه مانند هر چرخه کامل‌ نشده دیگر، سود به جیب دلال می‌رود و مردم متضرر می‌شوند.
اتفاق دیگری که ممکن است رخ دهد، این است که برخی از سودجویان فعال در حوزه تلفن همراه، با پاسپورت‌های دزدی یک فرایند جعلی را به مشتری القا کنند و در نهایت پس یک ماه از گذشت رجیستری جعلی، آنتن گوشی برای همیشه از بین برود و دست مشتری نیز به جایی بند نباشد.
راهی برای فرار از پرداخت هزینه رجیستری
حدود سه سال از ممنوعیت رجیستری گوشی آیفون می‌گذرد؛ در این مدت بسیاری از کاربران آیفون یاد گرفته‌اند که چطور بدون فعال‌سازی و رجیستری، آنتن‌ گوشی خود را بازیابی کنند.
اکنون با یک پرس و جوی ساده می‌توان فهمید آن‌هایی که شبکه را می‌شناسند و راه‌های برگرداندن آنتن را می‌دانند، دیگر رغبتی به پرداخت هزینه‌های چند 10 میلیونی رجیستری ندارند و ترجیح می‌دهند مانند زمانی که ممنوعیت وجود داشت، بدون پرداخت هزینه از گوشی خود استفاده کنند. این موضوع را برخی از دارندگان آیفون به خبرنگار ایرنا مطرح کرده‌ و گفته اند با همین روش حتی پارسال که آیفون 14 ممنوع بود، گوشی خود را تا الان فعال نگه داشته اند.
هزینه رجیستری آیفون و نرخ دلار شانه به شانه بالا می‌روند
هزینه رجیستر تلفن همراه بر اساس ارزش دلاری آن تعیین می شود؛ بر این اساس هرگاه که نرخ دلار بالا برود، هزینه رجیستری گوشی آیفون نیز رو به افزایش می گذارد؛ پیگیری خبرنگار ایرنا از بازار تلفن همراه نشان می دهد اکنون گوشی آیفون 16 پرومکس با ظرفیت 512 گیگا بایت که همه فرایند رجیستری آن تا دو هفته قبل بین 38 تا 42 میلیون تومان انجام می‌شد، اکنون با افزایش سه تا چهار میلیون تومانی مواجه شده است.
ضرورت تعیین تکلیف گوشی‌های قدیمی در دست مردم
در فرایندی که برای رجیستری گوشی آیفون در کشور مشخص شده، تنها گوشی‌های مسافری که از تاریخ 9 آبان با انداختن سیمکارت فعال‌سازی شده‌اند، می‌توانند در گمرک ثبت شده و رجیستر شوند و گوشی‌هایی که قبل از این تاریخ و در واقع از زمان ممنوعیت رجیستری آیفون در کشور فعال شده‌اند، هنوز بلاتکلیف هستند.
عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در این باره گفته است: «طبق برآوردها حدود یک میلیون از این نوع گوشی‌ها دست مردم است و جزو دارایی آنهاست که در عمل بلا استفاده شده است؛ از این رو باید تمهیدی برای استفاده از این گوشی‌ها نیز در نظر گرفت.»
البته با گذشت یک ماه از اعلام این موضوع هنوز خبری فرایندی اعلام نشده است. به گفته مسئولان برای رفع این مشکل نیاز به فراهم کردن زیرساخت‌های مورد نیاز است.
آخرین خبر درباره واردات گوشی های آیفون به سوم دی ماه باز می گردد که «سیدحسن سادات حسینی» رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران اعلام کرد که قرار است تا 10 روز آینده شناسه آیفون 15 و 16 در سامانه تعریف شود و بر این اساس تجار می‌توانند طبق شرایط قبلی یعنی با استفاده از 30 درصد از سقف و سابقه و همچنین ارز حاصل از صادرات خود، اقدام به واردات آیفون 15 و 16 کنند.
وی با اشاره به مشکلات موجود در روند واردات گوشی تلفن همراه، گفت: با توجه به طولانی شدن زمان تخصیص ارز برای واردات گوشی، واردکنندگان با چالش‌های جدی روبه‌رو شده‌اند که طبق اعلام سازمان توسعه تجارت، اکنون شرایط برای تخصیص ارز مناسب نیست.
این مقام صنفی افزود: بر این اساس هنوز مشخص نیست که چه میزان ارز و بر اساس چه ساز وکاری و در چه زمانی قرار است به واردکنندگان اختصاص پیدا کند؟ از این رو مقرر شده است کمیته‌ای با هدف شفافیت در تخصیص ارز و اختصاص عادلانه ارز به واردکنندگان تشکیل شود و دبیرخانه این کمیته، در سازمان توسعه تجارت به امور مربوطه رسیدگی کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/896055/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراف مؤسسه نیروی دریایی آمریکا به اقتدار مثال‌زدنی یمن

سرمقاله آرمان ملی/ فرصت مذاکره با آمریکا

بالاخره ترامپ چراغ سبز داد یا بایدن شُل کرد؟

دنده لج برای استیضاح وزیر اقتصاد

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 3

اقدامات اولیه در هنگام تشنج

فرزندان چقدر به خواب نیاز دارن؟

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین در سال 2025

خروج سرمایه سعودی از بازار روغن ایران

گزارش مجری ثریا از بازار مواد غذایی روسیه

قیمت مرغ گرم کاهش یافت

تغذیه و استخوان‌ها: راهنمای کامل برای تقویت سلامت استخوان‌ها

مخالفت مجلس با فوریت لایحه‌ای درباره پوشش نوسانات نرخ ارز

مرمت مدرسه خان شیراز با سیمان سفید!

واریزی جدید برای یارانه‌بگیران از بهمن ماه | طرح فجرانه کالابرگ دوباره برمی گردد؟ | استعلام کالابرگ با کد ملی

قیمت خودروهای بهمن موتور امروزیکشنبه 16 دی ماه 1403

ثبت 199 مورد مسمومیت ناشی از گازگرفتگی در فارس

ترکیب استقلال و پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا تقویت نمی‌شود!

تصویب طرح اراضی استراتژیک منطقه ویژه اقتصادی لامرد

پهلوگیری 1116 ‌فروند نفتکش در بنادر خلیج‌ فارس

2 هزار میلیارد پول نفت در مسحد شیراز!

جزئیات زلزله بندر دیر بوشهر؛ خسارتی نداشت

2 هزار میلیارد پول نفت در مسجد شیراز!

ترانزیت نفتی در بندر خلیج‌فارس 133 درصد افزایش پیدا کرد

اینفوگرافی/ چرا انار بخوریم؟

مادر شهیدان والامقام «حسن و علی میعادی» به لقاءالله پیوست

برنامه ریزی برای افزایش خدمات رسانی در بخش درمان و مسکن ایثارگران به استان ایلام

از رقص در زندان تا تولید انیمیشن توسط بی‌بی‌سی

سرمقاله هم میهن/ شاگردان گوبلز

سرمقاله آرمان امروز/ جنجالی‌ترین دیدار سـال

راهکارهای پیشگیری از سکته قلبی

چرا یارانه 25 میلیون نفر حذف شد؟

تاراج سرمایه ملی در نیروگاه های حرارتی!

چرا صادرات سمند به روسیه متوقف شد؟

کاتبِ هنر، قلم دیگر آفرید؛ استیل هم آمد + فیلم و تصاویر

محرومیت خریدهای زمستانی سرخابی‌ها از حضور در آسیا

زمان قطعی برق شیراز امروز یکشنبه 16 دی 1403 ( جدول خاموشی)

بازدید وزیر صمت و رئیس هیات عامل ایمیدرو از کارخانه نوین الکترود اردکان

تصاویر/ نشست معاون سیاسی وزیر کشور با دبیران کل تشکل‌های اصلاح طلب

سرمقاله سازندگی/ تغییر گفتمان در 2025

فواید بی‌نظیر لبنیات که از آن بی‌خبرید!

فرصت دوهفته‌ای «متغیرها» به بازار سهام؛ تحریک دوسویه بورس

دهمین عرضه اولیه امسال امروز رونمایی می‌شود

ارزش بازار سرمایه به 120 میلیارد دلار رسید

خروج غول غذایی عربستان از ایران؛ تهدید یا فرصت؟

نفوذ امام هادی (ع) موجب توسعه شیعه در ایران شد/ دلدادگی به اهل‌بیت (ع) همراه با معرفت‌شناسی باشد

پیش‌بینی روند سهم پتروشیمی خلیج فارس / رشد فارس تا کجا ادامه خواهد داشت؟

تقابل عطایی و طلوع کیان در روز استراحت صدرنشین

قیمت خودرو+جدول قیمت محصولات بهمن موتور امروزیکشنبه 16 دی ماه 1403

مناسبت روز/ یکشنبه، 16 دی