پیام فارس

آخرين مطالب

هدف ترکیه در زمین سوریه مقالات

هدف ترکیه در زمین سوریه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کریم الجندی-پژوهشگر در اندیشکده‏ چتم‌هاوس| فروپاشی ناگهانی سلسله 54ساله اسد در سوریه، فرصت‌هایی را برای نظم منطقه‌ای جدید گشوده است. هنوز چیزهای زیادی نامشخص است؛ اما ترکیه - که میزبان اکثر پناهندگان سوری بوده و از طرف برنده حمایت کرده است - در موقعیتی پیشرو برای شکل دادن به آینده قرار دارد.
هزینه بازسازی سوریه 400میلیارد دلار تخمین زده می‌شود و شرکت‌های ترکیه در شرایط مناسبی برای تضمین قراردادهای بزرگ هستند؛ البته در صورتی ‌که اقتصاد دولتی سوریه به بازار آزاد تبدیل شود. از نظر دیپلماتیک، آنکارا می‌تواند از حمایت خود از شورشیان سوری برای مذاکره با دولت جدید دمشق و انعقاد توافق‌نامه‌های دفاعی مطلوب استفاده کند که احتمالا توافق‌های مشابهی را که با آذربایجان، قطر، سومالی و لیبی بسته است، تکرار می‌کند. چنین ترتیباتی به‌طور قابل ‌توجهی عمق استراتژیک ترکیه در شرق مدیترانه را گسترش می‌دهد.
«تحدید» مرزهای دریایی فرصت حیاتی دیگری را ارائه می‌دهد. یک دولت جدید سوریه ممکن است با به رسمیت شناختن ادعاهای «منطقه اقتصادی انحصاری ترکیه» (EEZ) در شرق مدیترانه، موقعیت آنکارا را در اختلافات جاری با یونان و قبرس تقویت کند. این می‌تواند هم ادعاهای ترکیه و هم ادعاهای جمهوری ترک قبرس شمالی را شامل شود؛ دولتی که بالفعل تنها توسط آنکارا به رسمیت شناخته می‌شود. این فرصت‌ها در زمانی پدیدار شده‌اند که آنکارا در حال تلاش مجدد برای تبدیل ترکیه به‌عنوان قطب انرژی برتر منطقه است. این جاه‌طلبی‌های احیاشده در ماه گذشته در نشست بزرگ انرژی در استانبول به نمایش گذاشته شد. مقامات ترکیه میزبان وزرای تولیدکنندگان کلیدی گاز از جمله آذربایجان، لیبی و ازبکستان، در کنار نمایندگان کشورهای ترانزیتی مانند گرجستان و واردکنندگان اروپای شرقی بودند. چشم‌انداز آنکارا این است که ترکیه به‌عنوان نقطه ترانزیت کلیدی بین تولیدکنندگان گاز در شرق و جنوب و بازارها در غرب عمل کند.
زیرساخت‌های انرژی موجود در این کشور مبنای خوبی برای این جاه‌طلبی‌ها فراهم می‌کند. «خط لوله گاز طبیعی ترانس آناتولی»، که بخشی از «کریدور گازی جنوبی» است که گاز آذربایجان را به اروپا می‌رساند، اکنون شایستگی ترکیه را به‌عنوان یک کشور ترانزیتی نشان می‌دهد. این کشور همچنین دارای هفت خط لوله گاز، پنج ترمینال LNG، سه واحد ذخیره‌سازی شناور و دو انبار زیرزمینی و همچنین ظرفیت واردات مازاد قابل‌توجهی است که می‌تواند برای تجارت استفاده شود. امکان ایجاد یک کشور جدید و باثبات سوریه، فرصتی را برای ترکیه ایجاد می‌کند تا بر این پتانسیل سرمایه‌گذاری کند. ترکیه با ایجاد یک خط لوله گاز به غرب سوریه و اتصال به «شبکه‌ خط لوله گاز عربی» موجود (که سوریه، اردن و مصر را به هم متصل می‌کند) می‌تواند به تولیدکنندگان گاز منطقه‌ای مانند اسرائیل و مصر مسیر تجاری مناسب‌تری را به بازارهای اروپایی نسبت به جایگزین‌های فعلی LNG ارائه دهد. این اقدام به‌طور موثر «مجمع گاز مدیترانه شرقی» (EMGF) را به چالش می‌کشد؛ اتحادی که شامل مصر، اسرائیل، یونان، قبرس، فلسطین، اردن، ایتالیا و فرانسه است.
پروژه شاخص خط لوله EastMed EMGFبا قابلیت فنی و مالی دست‌وپنجه نرم کرده است؛ به‌طوری‌که خط لوله‌ 1900کیلومتری پیشنهادی آن در آب‌های عمیق که اسرائیل و قبرس را به یونان متصل می‌کند، پیشرفت کمی داشته است. این خط لوله همچنین هنگامی‌که ایالات‌ متحده حمایت خود را در سال2022 از آن کنار گذاشت، ضربه مهمی خورد. یک مسیر زمینی از طریق سوریه به زیرساخت‌های موجود ترکیه می‌تواند جایگزین کوتاه‌تر، از نظر فنی ساده‌تر و مقرون‌به‌صرفه‌تر باشد. این مسیر همچنین می‌تواند فرصتی در آینده برای لبنان باشد که اخیرا کار اکتشاف فراساحلی را آغاز کرده و فاقد زیرساخت صادراتی است. لبنان عضو EMGF نیست و اگر تلاش‌های اکتشاف گاز این کشور موفقیت‌آمیز باشد، می‌تواند مسیر ترکیه را به‌ویژه جذاب بداند. علاوه بر این، ثبات در سوریه می‌تواند امکان احیای پروژه خط لوله طولانی‌مدت را برای اتصال میادین گاز طبیعی قطر به ترکیه از طریق عربستان سعودی، اردن و سوریه فراهم کند. این طرح از سوی رژیم اسد رد شده بود، آن هم به‌دلیل محافظت از صادرات گاز روسیه به بازارهای اروپایی. تنها دو روز پس از سقوط اسد، آلپ ارسلان بایراکتار، وزیر انرژی ترکیه، آشکارا آمادگی خود را برای بازنگری مجدد این طرح ابراز کرد. بایراکتار همچنین نشان داده که آنکارا علاقه‌مند به همکاری با سوریه در بازسازی [زیرساخت‌های] انرژی فراتر از سوخت‌های فسیلی است.
ترکیه موفقیت قابل‌توجهی در گسترش شبکه‌ انرژی‌های تجدیدپذیر خود داشته است - 43درصد برق در این کشور از طریق ترکیبی از انرژی باد، خورشیدی و برق‌آبی در سال2023 تولید شد – و طرحی عملی برای توسعه‌ انرژی سوریه‌ی پساجنگ ارائه کرد. این مدل به‌ویژه با توجه به منابع خورشیدی فراوان سوریه و نیاز فوری به بازسازی ظرفیت تولید برق برای تقویت توسعه اقتصادی بسیار مهم است. یکپارچگی شبکه‌ ترکیه و سوریه به‌عنوان یک گره حیاتی در شبکه برق نوظهور مدیترانه شرقی عمل می‌کند. چنین زیرساختی به مدیریت متناوب انرژی‌های تجدیدپذیر کمک می‌کند و ترکیه را به‌عنوان لنگر شمالی یک سیستم قدرت منطقه‌ای رو به رشد قرار می‌دهد.
سایر اجزای شبکه -اتصال بین مصر و عربستان سعودی، رابط بین دریای بزرگ (اسرائیل-قبرس-یونان) و رابط گریجی (یعنی یونان و مصر) - در مجموع نشان‌دهنده یک معماری قدرت در حال ظهور است که می‌تواند امنیت انرژی منطقه و حمایت از ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر را متحول کند. همچنین می‌تواند همکاری اقتصادی را تقویت و از طریق افزایش وابستگی متقابل به کاهش تنش‌های ژئوپلیتیک کمک کند. گشایش راهبردی ترکیه پس از سقوط اسد هم فرصت‌ها و هم گزینه‌های استراتژیک را ارائه می‌دهد.
معماری قدرت نوظهور منطقه‌ای، اگرچه امیدوارکننده است، اما با چالش‌های ساختاری و بازاری قابل‌ توجهی مواجه است. ایجاد یک دولت باثبات و به رسمیت شناخته‌شده بین‌المللی در سوریه همچنان نامشخص است. حتی با وجود یک نتیجه سیاسی مطلوب در سوریه، ترکیه با یک تصمیم حیاتی روبه‌رو است: آیا به دنبال جاه‌طلبی‌های قطب سنتی گاز است که ممکن است با بازدهی رو به کاهش مواجه باشد، به دنبال نفوذ از طریق سیاست‌های سنتی خط لوله باشد یا از این لحظه استفاده کند تا خود را در مرکز منطقه انتقال انرژی پاک قرار دهد. آرمان «هاب گاز ترکیه» با بادهای مخالف مواجه است. تقاضای اروپا برای گاز پس از سال2030 کاهش خواهد یافت و سرمایه‌گذاران بین‌المللی اشتهای کمتری برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های سوخت فسیلی دارند.
به نظر می‌رسد اولویت دادن به انرژی پایدار به‌جای شبکه‌های گاز معمولی بهترین روشی است که ترکیه می‌تواند مزیت استراتژیک موقت خود را به نفوذ منطقه‌ای پایدار تبدیل کند. صرف‌نظر از این، انتخاب‌هایی که آنکارا در ماه‌های آینده انجام می‌دهد برای آینده‌اش به‌عنوان یک مرکز منطقه‌ای –و برای کل چشم‌انداز انرژی مدیترانه‌ی شرقی- بسیار مهم خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/895263/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از رقص در زندان تا تولید انیمیشن توسط بی‌بی‌سی

سرمقاله هم میهن/ شاگردان گوبلز

سرمقاله آرمان امروز/ جنجالی‌ترین دیدار سـال

راهکارهای پیشگیری از سکته قلبی

چرا یارانه 25 میلیون نفر حذف شد؟

تاراج سرمایه ملی در نیروگاه های حرارتی!

چرا صادرات سمند به روسیه متوقف شد؟

کاتبِ هنر، قلم دیگر آفرید؛ استیل هم آمد + فیلم و تصاویر

محرومیت خریدهای زمستانی سرخابی‌ها از حضور در آسیا

زمان قطعی برق شیراز امروز یکشنبه 16 دی 1403 ( جدول خاموشی)

بازدید وزیر صمت و رئیس هیات عامل ایمیدرو از کارخانه نوین الکترود اردکان

تصاویر/ نشست معاون سیاسی وزیر کشور با دبیران کل تشکل‌های اصلاح طلب

سرمقاله سازندگی/ تغییر گفتمان در 2025

فواید بی‌نظیر لبنیات که از آن بی‌خبرید!

فرصت دوهفته‌ای «متغیرها» به بازار سهام؛ تحریک دوسویه بورس

دهمین عرضه اولیه امسال امروز رونمایی می‌شود

ارزش بازار سرمایه به 120 میلیارد دلار رسید

خروج غول غذایی عربستان از ایران؛ تهدید یا فرصت؟

نفوذ امام هادی (ع) موجب توسعه شیعه در ایران شد/ دلدادگی به اهل‌بیت (ع) همراه با معرفت‌شناسی باشد

پیش‌بینی روند سهم پتروشیمی خلیج فارس / رشد فارس تا کجا ادامه خواهد داشت؟

تقابل عطایی و طلوع کیان در روز استراحت صدرنشین

قیمت خودرو+جدول قیمت محصولات بهمن موتور امروزیکشنبه 16 دی ماه 1403

مناسبت روز/ یکشنبه، 16 دی

کارگاه بازی آموزشی "اتاق فرار هوش سیاه" در بیمه دی برگزار شد

گام‌های بلند برق‌رسانی به روستاهای بدون برق فارس

سرمقاله خراسان/ سطل ماست و یک دریا رویای دوغ!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نقض دو‌طرفه قرارداد اجتماعی

شایع‌ترین علائم سکته قلبی

سایه بیمه گریزی شاغلان جدید بر صندوق های بازنشستگی

وزیر صمت: تصمیم اولیه برخی مدیران قطع کامل برق و گاز صنایع بود

اعلام آخرین وضعیت ساخت مسکن کارگران؛ اعطای تسهیلات ویژه و‌ زمین رایگان

محرومیت خریدهای زمستانی پرسپولیس و استقلال از حضور در آسیا

معابر گل آلود سهم اهالی روستای کرونی به هنگام بارش‌ها + عکس

پیشنهاد عجیب قذافی به رهبر انقلاب در مورد اسم خلیج فارس

در بهمن 1403 یارانه جدید واریز خواهد شد؟

15 بهمن آخرین مهلت ارسال آثار حوزه مواد فلزی و معدن به دبیرخانه جایزه پروفسور وقار

رونمایی از چهره کلیدی جدید تیم خاورمیانه‌ای کاخ سفید

2 واحد گازی نیروگاه چادرملو اردکان به بهره‌برداری رسید

از کشف یک میلیون لیتر سوخت قاچاق در خلیج فارس تا پاکسازی کامل مناطق آلوده

‌نمی‌توان از آلودگی هوای اردکان چشم پوشی کرد

عادل یزدی، جهانی شد

گسترش استفاده از پابند الکترونیک در زندان‌های فارس

با تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده، سرمایه بانک قرض‌الحسنه مهر ایران به 15 همت رسید

آزمون استخدامی بانک قرض‌الحسنه مهر ایران برگزار شد

آیت‌الله العظمی نوری همدانی: دشمنان ایران و اسلام در حال عقب نشینی هستند/ معادلات قدرت در جهان به نفع اسلام در حال تغییر است/ اگر غفلت کنیم، نبرد برده را خواهیم باخت/ ایران اسلامی ام القرای جهان اسلام است؛ حفظ ام القراء از اوجب واجبات است

تمام مستکبران در ضربه زدن به مکتب اهل بیت ناکام ماندند

برخورد پرنده با هواپیمای آموزشی نزدیک شیراز

دو واحد گازی نیروگاه چادرملو اردکان به بهره‌برداری رسید

فوری/ در بهمن 1403 یارانه جدید واریز خواهد شد؟

خداحافظی‌های بی‌بازگشت