پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ یکجانبه‌نگری در اصلاح قانون مهریه ممنوع مقالات

سرمقاله خراسان/ یکجانبه‌نگری در اصلاح قانون مهریه ممنوع
  بزرگنمايي:

پیام فارس - خراسان / «یکجانبه‌نگری در اصلاح قانون مهریه ممنوع» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم هدا مصطفایی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
طرح اصلاح قانون مهریه با هدف کاهش مهریه‌های سنگین و جلوگیری از «مسابقه افزایش تعداد سکه‌ها» توسط کمیسیون قضایی مجلس ارائه شده و آن طور که نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس دو روز گذشته اعلام کرده است: «تلاش اعضای کمیسیون این است که با توجه به چکش‌کاری‌هایی که در مجلس قبل روی این طرح صورت گرفت، پیگیر هستیم در سریع‌ترین زمان ممکن طرح مذکور را به صحن بیاوریم». این در حالی است که در مجلس گذشته نیز طرح مهریه با انتقادهای زیادی روبه‌رو بود از جمله این که اساسا تعداد بانوانی که در نهایت موفق به دریافت مهریه می‌شوند، اندک هستند.
در اصلاح این طرح، افزوده شدن حق‌الثبت مهریه به‌عنوان اهرمی بازدارنده پیش‌بینی شده تا مهریه‌های بالا در فرایند ثبت با هزینه‌های سنگین‌تری همراه شود. هرچند این طرح در نگاه اول اقدامی در جهت منطقی سازی تعیین میزان مهریه به نظر می‌رسد و هدفی خیرخواهانه را دنبال می‌کند، اما آیا اعمال چنین محدودیتی، می‌تواند ریشه‌های فرهنگی و اقتصادی این مسئله را هم برطرف کند؟ از این رو ذکر چند نکته ضروری به نظر می‌رسد.
مهریه ابزاری فراتر از یک توافق مالی
1-مهریه در فرهنگ ما، سنت و آیینی فراتر از یک «توافق مالی» است و می توان گفت، مهریه همچنان برای بسیاری از خانواده ها به ویژه والدین، نه تنها جنبه‌ای حقوقی، بلکه ابزاری در جهت ایجاد امنیت روانی و اجتماعی برای زن محسوب می‌شود. شاید مهریه‌های نامتعارف بازتابی از نگرانی‌های فرهنگی و اقتصادی است؛ نگرانی‌هایی که در نبود سازوکارهای کافی حمایتی و ضمانت‌های جایگزین، به شکل سکه‌های طلا بروز می‌یابد. از این رو، گران کردن حق‌الثبت برای مهریه‌های بالا، بدون توجه به این عوامل و ریشه ها، بیش از آن که راهکاری مؤثر باشد، به نوعی پاک کردن صورت مسئله می ماند. در شرایطی که قوانین حمایتی دیگری برای جبران این خلأ وجود ندارد، چنین اصلاحاتی نه تنها مشکلات فعلی را حل نمی‌کند، بلکه ممکن است چالش‌های جدیدی از جمله ازدواج هراسی در میان زنان را تشدید کند.

مهم‌تر از همه، این طرح به جای تمرکز بر ریشه‌های اصلی مشکلات ازدواج، صرفاً به مهریه به‌عنوان یکی از نشانه‌های این بحران پرداخته است. یعنی صرفا نگاه خود را به وجه مالی معطوف داشته، در صورتی که حتی مهریه بحثی صرفا مالی هم نیست. در حالی که مشکلات ناشی از ازدواج‌های ناموفق از جمله هزینه‌های بالای زندگی و نبود حمایت‌های جایگزین برای زنان در صورت طلاق، وجه المصالحه بودن به هنگام دریافت حق حضانت یا طلاق برای خانم‌ها، ناکارآمدی برخی قوانین فعلی در پاسخ به نیارها، حق طلاق یک طرفه آقایان، محدودیت‌های بیشتر اشتغال به واسطه ازدواج و فرزندآوری برای زنان، وجود دارد که مهریه بالا اغلب پاسخی به همین مشکلات است. در چنین شرایطی، ایجاد محدودیت در مهریه به تنهایی نمی‌تواند راه‌حلی برای کاهش طلاق و پایداری زندگی باشد.
افزایش توافقات غیررسمی
2-از سوی دیگر، در صورت غفلت از سایر لایه‌های مرتبط با مهریه، این رویکرد احتمالاً به افزایش توافقات غیررسمی میان خانواده‌ها دامن خواهد زد. بسیاری از خانواده‌ها برای فرار از هزینه‌های قانونی، ممکن است مهریه را در اسناد رسمی کمتر از میزان واقعی ثبت یا از توافقات خصوصی و غیررسمی استفاده کنند. این امر نه‌تنها شفافیت قانونی را کاهش می‌دهد، بلکه می‌تواند منجر به بروز چالش‌های جدید حقوقی در آینده شود.
نقض اصل آزادی قراردادها
3-نکته دیگر که کم اهمیت‌تر از سایر موارد نیست، اصل آزادی قراردادها به عنوان یکی از اصول بنیادین قانون مدنی است که در ماده 10 قانون مدنی به آن تصریح شده است. در جامعه امروزی که موضوع احترام به اراده‌ها و حوزه خصوصی موضوعی جدی است، این طرح به جهت محدودیت در ایجاد برخی آزادی‌ها، می‌تواند تحمیل هزینه اضافی به لحاظ امنیت روانی جامعه در حوزه مسائل «تعاملات جنسیتی» ایجاد کند.
تشدید نابرابری
4-نگرانی دیگری که درمورد این طرح جای طرح دارد، ایجاد نابرابری طبقاتی در جامعه است. به جهت این که برخی از اقشار با وجود چنین شرایطی به سیاق قبل ادامه خواهند داد و چه بسا در شرایطی که باورهای اجتماعی اصلاح نشده است، خود محل رقابتی دوباره شود، بنابراین در شرایط کنونی که اغلب جامعه نسبت به نابرابری ها حساس است، این مسئله بدون چالش نخواهد بود.
اصلاح قانون مهریه نیازمند جامع نگری است
بی شک این مسئله قابل درک است که از مهریه گاهی سوء استفاده و شرایط ناعادلانه‌ای به مرد تحمیل می‌شود اما اگر هدف از برآیند قانون‌گذاری در این زمینه اصلاح فرایندهای ازدواج است، ضروری است که برای مقابله با این چالش‌ها، رویکردی جامع و چندبعدی اتخاذ شود. به جای تحمیل هزینه‌های مالی، لازم است با استفاده از آموزش و آگاهی‌بخشی، باورهای اجتماعی مرتبط با مهریه تغییر یابد. 
از سوی دیگر اصلاح قوانین از جمله ایجاد سازوکارهای قانونی جایگزین برای حمایت از زنان در زندگی مشترک، مواردی چون موجل گذاشتن مهریه جهت برطرف شدن بخشی از نگرانی آقایان در ارتباط با مهریه می‌تواند به نتایجی پایدارتر و عادلانه‌تر منجر شود. به عبارتی اثربخشی در اصلاح مشکلات این حوزه با تمرکز بر تمامی مشکلات و نه فقط مهریه محقق خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/882531/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ایران/ چه انگیزه هایی ایران و اروپا را پشت یک میز می نشاند؟

پرواز «الماس» حزب‌الله

سرمقاله کیهان/ دولت پزشکیان و رفیقان ناهمدل

افزایش قد مردان ایرانی در صد سال گذشته

درمان به موقع سنگ‌های کلیه فراموش نشود!

پودر اورژانسی درمان زخم

روش پیشگیری از سنگ کلیه با آبلیمو!

روش تشخیص درد کلیه

آغاز حراج جدید سکه از ساعت12؛ چه سکه‌هایی عرضه می‌شود؟

حداقل حقوق کارمندان 13 میلیون تومان تعیین شد

تسنیم مدعی شد: قطع برق هنوز متوقف نشده؛ تداوم خاموشی طی امروز

گامی دیگر در بازآفرینی برند بیمه تجارت‌نو؛ استمرار پاسخگویی و ایفای تعهدات

وزیر ارتباطات: بیش از 80 درصد از تلفن‌های همراه فیلترشکن دارند

طلای جهانی قله نشین شد و دلار قعرنشین

قطعی برق در شیراز: جزئیات زمانبندی خاموشی برق شیراز امروز و فردا 5 آذر و 6 آذر

صیادان هرمزگانی 1300 تن میگو از خلیج فارس صید کردند

جدول خاموشی برق شیراز فردا سه‌شنبه 6 آذر 1403 اعلام شد

پشت پرده تعامل ایران و عربستان و جاماندن اسرائیل؛ ریاض پلن تل‌آویو را خنثی کرد

قاچاق هوبره از زیرکوه تا کشورهای حاشیه خلیج فارس

کسب رتبۀ 2 ملی و 132 جهانی دانشگاه شیراز در رتبه‌بندی علوم میان‌رشته‌ای تایمز 2025

عضویت رایگان دانش‌آموزان عضوتشکل‌ بسیج در کتابخانه ی دانش‌آموز

قهرمانی بانوان و نائب قهرمانی آقایان

یاقوت‌های چشم‌نواز نی‌ریز روانه بازار شدند

رشد 44741 هزار واحدی شاخص کل بورس

موسی؛ نوزادی که به خاطر مهر زنده ماند

بارش باران در 5 محور مواصلاتی استان فارس‌

40 گوسفند، هدیه دامداران اهل‌سنت ترکمن‌صحرا به محور‌مقاومت

نمایشگاه «مهر مادری» در یاسوج افتتاح شد

تعهد طالبان برای حل مشکلات آب و برق مناطق شیعه‌نشین

مراسم استقبال از شهید گمنام در شیراز

قطع برق 17 حلقه چاه کشاورزی در شهرستان سرچهان فارس

نمایشگاه مهرمادری با هدف ترویج سیره زندگی اهل بیت(ع) در یاسوج برپا شد

اسناد تاریخی در مورد حاکمیت جزایر سه گانه چه می گویند

امضای قرارداد همکاری تحقیقاتی شرکت صبا فولاد خلیج فارس با دانشگاه خوارزمی

شهید صباحی نمونه واقعی یک بسیجی با تفکر بسیجی بودند

پایان ماراتن 17 ساله مسکن مهر در پرند

بسیج برگ زرینی در تاریخ اسلام است

ورود پیکر مطهر 12 شهید گمنام دوران دفاع مقدس به شیراز

آغاز پیش ثبت‌نام حج تمتع از امروز

هشتمین کاروان ترویجی الگوی کشت ملی در فارس فعال شد

پیش بینی برداشت 55 هزار تن انار از باغات شهرستان نی ریز

سرمقاله هم میهن/ غائله‌سازان جولان می‌دهند

سرمقاله آرمان امروز/ مسیر پر پیچ و خم دیپلماسی

بدهکار، عهدشکن و پُررو؛ با این اروپا مذاکره نکنید!

سرمقاله ابتکار/ تفاوت نگاه به ظریف

سرمقاله آرمان ملی/ مثلث ایرانی احیای مذاکرات

وزارت خارجه پس از شیطنت‌های اروپا برنامه خود را دوباره به روز نمی‌کند؟

سرمقاله اعتماد/ لب پرتگاه

اهمیت تغذیه در دوران نوجوانی

تاثیر آب و دارو در دفع یا تشکیل سنگ